Tefal QB504G38 Användarmanual

Typ
Användarmanual
GRUNDLÄGGANDE BAKNING
GOURMETSNACKS
SÄRSKILDA TILLFÄLLEN
VÄLSMAKANDE TILLFÄLLEN
SV
Vispgrädde
............................ 46
Pajdeg ................................ 46
Pannkakssmet ......................... 46
Våffelsmet ............................ 46
Fullkornsbröd .......................... 47
Brioche ............................... 47
Vitt bröd .............................. 48
Deg för petit-choux bakelser ............. 48
Kakor med chokladbitar
................. 49
Choklad- och pekannötsbrownie .......... 49
Chokladmousse ........................ 50
Morotskaka och glasyr .................. 50
Oemotståndlig äppelpaj ................. 51
Cake pops av choklad ................... 51
Citronmarängpaj
....................... 52
Jordgubbsmoussetårta ................. 53
Vaniljmakroner
........................ 54
Tiramisu-skålar ........................ 55
Muffins med hallon och vit choklad ........ 55
Royal chocolat
......................... 56
Salt kaka
.............................. 57
Tomatsoppa med basilikagrädde ......... 57
Pizzadeg .............................. 57
Zucchinigratäng........................ 58
Köttbullar ............................. 58
Lägg mjöl, smör och salt i den rostfria skålen. Sätt i degkroken och lägg på locket. Kör
maskinen på hastighet 1i några sekunder, och häll sedan i vattnet utan att stanna
maskinen. Fortsätt bearbeta degen tills den är en jämn, rund bulle. Låt degen vila minst
1timme i kylskåp täckt med plastfolie innan du bakar ut och gräddar den.
s jästen i lite ljummen mjölk. Sätt blenderkannan på plats på maskinen och lägg i
ägg, salt, vaniljsocker, smör, jästblandningen och resten av mjölken. Lås fast locket. Kör
maskinen på hastighet 4, och tillsätt mjölet lite i taget genom öppningen i pluggen i
locket. Använd pulsfunktionen några gånger om det behövs för att mjölet ska arbetas
in i smeten. Kör maskinen i ungefär 2minuter tills smeten är jämn. Låt vila 1timme
innan våfflorna gräddas.
För en pajdeg på ca
350g
• 3,3dl mjöl
• 100g smör
• 0,5dl vatten
• 1nypa salt
Till 24 våfflor
• 250 g mjöl
• 15 g jäst
• 2 ägg
• 1 knivsudd salt
• 40 cl mjölk
• 125 g mjukt smör
• 2 tsk vaniljsocker
• 2,5dl kall vispgrädde
• 50g florsocker
20pannkakor
• 3/4l mjölk
• 6,2dl mjöl
• 4ägg
• 0,5dl socker
• 1dl olja
• 1msk apelsinblomsvatten
eller smaksatt alkohol
ll vispgrädde och florsocker i den rostfria skålen och sätt ballongvispen och locket på plats.
Vispa på hastighet 4i 2minuter, och sedan på maxhastighet i 3minuter och 30sekunder.
x 6/8
x 6/8
Bunke
Bunke
Visp
Blender
Degkrok
Blender
Blanda ägg, olja, socker, mjölk och den smaksättning du valt i blenderkannan. Ställ in
hastighet 2och kör maskinen i några sekunder. Tillsätt sedan mjölet litet i taget genom
öppningen i pluggen i locket, och kör maskinen ytterligare 1minut och 30sekunder. Låt
smeten vila i minst 1timme i rumstemperatur innan du gräddar pannkakorna.
Pannkakssmet
Pajdeg
ffelsmet
Vispgrädde
Tips: Servera våforna med
vispgrädde eller chokladsås, eller
med vad du vill!
För ett bröd på ca 800g
• 8,3dl grahamsmjöl
• 2,85dl ljummet vatten
• 10g torrjäst
• 1msk salt
• Havreflingor att strö över
• 4,2dl mjöl
• 1tsk salt
• 2msk socker
• 100g smör
• 2hela ägg och en
1äggula
• 3msk ljummen mjölk
• 2msk vatten
• 5g torrjäst
Blanda mjöl, salt och torrjäst i den rostfria skålen. Sätt degkroken och locket på
plats. Blanda i några sekunder på hastighet 1. Tillsätt sedan vattnet genom lockets
öppning. Knåda i 8minuter. Täck degen med en kökshandduk och låt den vila i
15minuter på ett varmt ställe. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen
för hand till en fyrkant. Vik in kanterna mot mitten och platta till degen igen med
knytnäven. Gör om samma sak igen. Forma till en brödlängd. Lägg brödet i en 25cm
ng brödform. Fukta brödets yta lätt och strö över havreflingor. Täck degen med
en kökshandduk och låt den jäsa i 1timme på ett varmt ställe. Gör sedan ett 1cm
djupt snitt längs med brödet. Grädda brödet i 240°C. Ställ in en liten vattenbehållare
i ugnen för att få en gyllenbrun skorpa på brödet. Grädda i 30minuter. Ta ut brödet
ur formen och låt svalna på galler.
ll mjölet i den rostfria skålen och forma två fördjupningar: i den ena fördjupningen
lägger du saltet, och i den andra jäst, socker, ljummen mjölk och vatten. Saltet och
sten ska inte tillsättas tillsammans eftersom jästen reagerar negativt i kontakt
med salt. Tillsätt äggen och sätt degkroken och locket på plats. Starta på hastighet
1och knåda i 15sekunder, öka sedan till hastighet 2i 2minuter 45sekunder. Arbeta
in smöret, som inte ska vara för mjukt (låt stå i rumstemperatur i en halv timme),
utan att stanna maskinen och fortsätt knåda i 5minuter på hastighet 2, sedan i
5minuter på hastighet 3. Täck degen och låt jäsa i två timmar i rumstemperatur.
Knåda sedan degen ordentligt för hand i skålen. Täck degen igen och låt den jäsa
ytterligare två timmar i kylskåp, knåda sedan degen för hand i skålen ännu en gång.
Täck sedan degen med plastfolie och låt den jäsa i kylskåp över natten. Smörj och
mjöla en brödform. Forma degen till en boll. Lägg degen i formen och låt jäsa på ett
varmt ställe tills degen fyller hela formen (2till 3timmar). Värm ugnen till 180°C och
grädda i 25minuter.
x 6
Bunke
Bunke
Degkrok
Degkrok
Fullkornsbröd
Brioche
Tips: Gör små bullar
till alla gäster. Strö
över vallmofrön och
sesamfrön.
Tips: Tillsätt
chokladbitar eller
kanderade frukter i
degen.
GRUNDLÄGGANDE BAKNING
46 / 47
SV
För ett runt bröd på ca
800g
• 8,3dl mjöl
• 3dl ljummet vatten
• 10g torrjäst
• 2tsk salt
20stora petit-chouxer
eller 40små
• 3dl vatten
• Lite salt
• Lite socker
• 120g smör
• 4dl mjöl
• 6ägg
Blanda mjöl, salt och torrjäst i den rostfria skålen. Sätt degkroken och locket på plats och kör
maskinen i några sekunder på hastighet 1. Tillsätt det ljumma vattnet genom lockets öppning
och knåda i 8minuter. Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär en halv timme. Knåda sedan
degen för hand och rulla den till en rund bulle. Placera brödbullen på en smord och mjölad
bakplåt. Låt jäsa ytterligare 1timme på ett ljummet ställe. Värm ugnen till 240°C. Skär små
snitt på brödets yta med en vass kniv och pensla det med ljummet vatten. Ställ även in en
liten vattenbehållare i ugnen, eftersom det gör att brödet får en gyllenbrun skorpa. Grädda i
40minuter i 240°C.
Värm vattnet i en kastrull tillsammans med smör, salt och socker. Låt koka upp och häll allt mjöl
på en gång i kastrullen. Rör om med en träslev tills degen sugit upp all vätska. Låt svalna. Efter
att degen svalnat, lägg den i den rostfria skålen och sätt omröraren och locket på plats. Starta
maskinen på hastighet 1och blanda i ett ägg åt gången genom lockets öppning. Arbeta
degen i 2till 3minuter efter att du tillsatt äggen för att få en jämn och smidig deg. Forma små
bollar av degen med hjälp av en liten sked eller en sprits, och lägg dem på en smord och mjölad
bakplåt. Grädda i 180°C i 40minuter. Lämna ugnsluckan öppen och låt petit-chouxerna svalna
inne i ugnen efter gräddningen. Petit-chouxerna kan falla ihop om du tar ut dem ur ugnen
genast. Fyll petit-chouxerna med vispgrädde, glass eller vaniljkräm efter att de kallnat helt.
Degkrok
Omrörare
Bunke
Bunke
Vitt bröd
Deg för petit-choux bakelser
Tips: Jäst bör aldrig
komma i direkt kontakt
med socker eller salt,
eftersom socker och salt
hindrar jästen från att
reagera.
Tips: Byt ut sockret
mot en nypa salt och
strö över riven ost innan
gräddning om du vill ha
salta petit-chouxer.
För 20 stora kakor:
• 250 g osaltat smör,
rumstempererat
• 125 g strösocker
• 125 g farinsocker
• 1 tsk vaniljextrakt
• 2 hela ägg
• 400 g mjöl
• 1 tsk bakpulver
• 200 g chokladbitar
• 3 stora ägg
• 200 g mörk choklad
• 200 g smör
• 15 g smör för kakformen
• 180 g socker
• 4 tsk vaniljsocker
• 80 g siktat mjöl
• 50 g pekannötter
Lägg smöret och båda sockeringredienser i bunken av rostfritt stål. Placera bunken
i maskinen och blanda i 20 sekunder på hastighet 3. Stäng av maskinen och skrapa
ned insidan på bunken av rostfritt stål med en slickepott. Blanda sedan åter i
20sekunder på hastighet 5. Lägg till resten av ingredienserna, sätt på locket och
blanda på hastighet 2 tills du får en jämn deg. Gör en boll av degen, slå in den i
plastfolie och lägg in den i kylskåpet i minst 1 timme. Förrm ugnen till 180 °C, ta
ut degen från kylskåpet och dela upp den i små bollar. Lägg dem på en bakplåt med
bakplåtspapper och grädda i ugnen i ungefär 10minuter.
Förrm ugnen till 200 °C och smörj en kvadratisk (20 cm) kakform med smör.
Smält chokladen och 200g smör i mikrovågsugn och blanda väl. Tillsätt äggen,
sockret och vaniljsockret i bunken av rostfritt stål. Sätt på ballongvispen och locket,
blanda sedan i 1 minut på hastighet 6. Tillsätt den smälta chokladen och blanda
i 20sekunder på hastighet 6. Tillsätt därefter det siktade mjölet och blanda i
15sekunder på hastighet 6. Blanda slutligen i pekannötterna och vänd försiktigt ner
dem i blandningen med en slickepott. Häll över blandningen i en smord form och
grädda i 25 minuter på 200 °C. Låt svalna innan servering.
Visp
Omrörare
Bunke
Bunke
x 6/8
Kakor med chokladbitar
Choklad- och pekannötsbrownie
GOURMETSNACKS
Tip: Du kan byta ut
chokladbitarna mot
nötter eller torkad frukt.
Tip: Du kan byta
ut pekannötterna mot
valnötter och servera
med en skopa glass eller
vispad grädde.
48 / 49
SV
• 150g blockchoklad
• 1,7dl socker
• 6ägg
För den vispade smeten:
• 130 g farinsocker
• 120 ml solrosolja
• 4 ägg
Skal och juice från 1 apelsin
• 240 g mjöl
• 2 tsk bakpulver
• 2 tsk malen kanel
• 250 g rivna morötter
• 50 g krossade valnötter
• 50 g russin
För glasyren:
• 100 g smält smör
• 150 g mjukost med 25%
fett
• 100 g florsocker
Bryt chokladen i bitar. Lägg den i en liten kastrull tillsammans med 2matskedar vatten. Smält
chokladen på svag värme. Rör med en träslev. Ta kastrullen från värmen när chokladen är
jämn och slät. Tillsätt 6äggulor under omrörning. Vispa äggvitorna med 2matskedar socker
på hastighet 5i 1minut och 45sekunder i den rostfria skålen med ballongvispen och locket på
plats. Tillsätt resten av sockret och vispa på maxhastighet i 30sekunder. Tillsätt en matsked
av de vispade äggvitorna i choklad och äggblandningen och blanda kraftigt tills du har en
smidig blandning. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitorna i chokladsmeten. Ställ i
kylskåp och låt stå i några timmar.
Tillaga den vispade smeten: Förrm ugnen till 180 °C. Sätt ihop omröraren och bunken av
rostfritt stål, lägg sedan i farinsocker, olja, ägg och juicen och skalet från apelsinen i bunken.
tt på locket och blanda på hastighet 5 i 1 minut. Lägg till mjöl, bakpulver och kanel,
blanda sedan åter på hastighet 5 i 1 minut. Lägg slutligen i morötter, valnötter och russin i
blandningen och blanda på hastighet 2 i 15 sekunder. Smörj och mjöla en rund kakform, häll i
smeten i formen och grädda i 45minuter på 180 °C.
Tillaga glasyren: Medan kakan är i ugnen, sätt ihop bunken av rostfritt stål och omröraren.
Lägg i smält smör, mjukost och florsocker, och blanda på hastighet 2 tills du får en jämn smet.
tt undan i kylskåpet. När morotskakan har svalnat helt, sprid glasyren över ovansidan av
kakan med en slickepott.
Visp
Omrörare
Bunke
Bunke
x 6/8
x 8/10
Chokladmousse
Morotskaka och glasyr
Tips: Tillsätt finrivet
skal av en apelsin i
äggvitorna.
Tip: Du kan dekorera
kakan med några strimlor
av riven kokosnöt.
• 4 äpplen, i bitar
• 250 g strösocker
• 2 hela ägg
• 150 ml mjölk
• 125 g smält smör
• 250 g mjöl
• 2 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljpulver
• 2 tsk malen kanel
• 2 nypor salt
För den vispade smeten:
• 75 g smält smör
• 2 ägg
• 100 g socker
• 60 g malda hasselnötter
• 65 g mjöl
• 1 tsk bakpulver
• 150 g färskost
För överdraget:
• 200 g mörk choklad
• 2 msk rapsolja
• ett paket slickepinnar eller
träpinnar
• Pärlsocker och
chokladströssel för
dekoration
Förrm ugnen till 180 °C. Sätt ihop bunken av rostfritt stål och omröraren och lägg
i ägg, mjölk och smör i bunken, följt av pulveringredienserna (socker, mjöl, bakpulver,
vaniljpulver, malen kanel och salt). Sätt på locket och blanda på hastighet 6 i
2 minuter. Stäng av maskinen, ta av överdelen av maskinen och skrapa ned insidan
på bunken av med en slickepott. Sätt tillbaka överdelen av maskinen och blanda
åter i 1 minut på hastighet 6. När smeten är klar lägg i äppelbitarna och blanda väl
med en slickepott. Smörj och mjöla kakformen, häll i smeten i formen och grädda i
50minuter på 180 °C.
Förrm ugnen till 175 °C. Sätt ihop bunken av rostfritt stål och ballongvispen och
lägg i ägg, socker, smält smör, malda hasselnötter, mjöl och bakpulver. Blanda
på hastighet 3 i 15 sekunder, ändra sedan till maximal hastighet i 4 minuter. Häll
blandningen i en smord och mjölad kakform och grädda i 40 minuter på 175°C.
r den gräddade kakan har svalnat helt, smula sönder den i en stor bunke,
lägg till färskosten och knåda med händerna till du får en deg. Forma bollar av
blandningen, av en storlek som små pingisbollar, lägg dessa sedan på en bakplåt
med bakplåtspapper. Stick in en slickepinne av trä i varje liten kakboll och sätt in dem
i kylskåpet i 30 minuter.
För att tillaga överdraget för cake pops, lägg choklad och olja i en bunke och sätt
in i mikrovågsugnen (på låg värme) för att smälta blandningen. När blandningen
har smält, doppa cake popsen i denna, låt chokladen droppa tillbaka i bunken och
lägg cake popsen på bakplåten med bakplåtspapper. Dekorera cake popsen med
pärlsocker eller chokladströssel innan chokladen stelnar och sätt sedan in i kylskåpet.
OmrörareBunke
Visp
x 8
Bunke
Oemotståndlig äppelpaj
Cake pops av choklad
GOURMETSNACKS
Tip: För att kakan ska
smaka ännu mer kan du
lägga till en matsked
rom.
Tip: För att variera
färg och dekoration hos
cake popsen kan du täcka
dem med mjölkchoklad
eller vit choklad. Du
kan också tillsätta
livsmedelsfärgämne till
den vita chokladen.
50 / 51
SV
För sockerkakan:
• 4 ägg
• 125 g strösocker
• 125 g mjöl
Till krämen:
• ½ l mjölk
• 250 g socker
• 4 ägg
• 70 g mjöl
• 250 g rumstempererat smör,
tärnat
• 1 vaniljstång
• 500 g jordgubbar
• 1 kakform m. löstagbar kant
Pajdeg
• 4dl mjöl
• 125g smör
• 30g malda mandlar
• 1dl florsocker
• 1ägg
• 1nypa salt
Citronkräm
• 6ägg
• 3,5dl socker
• 3obehandlade citroner
• 100g smält smör
Maräng
• 3äggvitor
• 1dl florsocker
• 1nypa salt
r i ordning pajdegen. Sätt degkroken och locket på plats. Lägg mjöl,
smör i små tärningar, mald mandel, socker och salt i den rostfria skålen.
Blanda på hastighet 1i 10sekunder, öka sedan till hastighet 3. Tillsätt
ägget genom lockets öppning när degen är grynig och blanda i ungefär
5minuter. Stanna maskinen när degen formas till en boll. Låt degen
vila i kylskåp i minst 1timme, täckt med plastfolie.
r i ordning citronkrämen. Ttta och torka citronerna. Riv skalet
och pressa citronerna. Lägg ägg, socker, citronskal, citronsaft och
smält smör i den rostfria skålen med omröraren och locket på plats.
Kör apparaten på hastighet 1till 4tills blandningen är jämn. Värm
ugnen till 210°C. Smörj en pajform ca 28cm i diameter. Tryck ut degen
i pajformen så den är ca 4mm tjock och nagga med en gaffel. Lägg
ett smörpapper över degen och fyll det med torkade bönor. Förgrädda
pajskalet i 15minuter. Ta bort smörpappret med bönorna. Häll
citronkrämen i pajskalet och grädda i ytterligare 25minuter i 180°C.
Gör i ordning marängen. Vispa äggvitorna med 2msk florsocker i den
rostfria skålen med ballongvispen och locket på plats på hastighet 5i
en och en halv minut, och sedan på maxhastighet tills äggvitorna är
tjocka och blanka. Tillsätt resten av florsockret mot slutet under fortsatt
vispning. Bred marängen på pajen när pajskalet är färdiggräddat
med hjälp av en sked. Ställ in pajen i ugnen igen i några minuter tills
marängen får lite färg.
DegkrokBunkex 6/8 Visp Omrörare
Citronmarängpaj
Tips: Dekorera pajen
med citronskivor.
För sockerkakan:
• 4 ägg
• 125 g strösocker
• 125 g mjöl
Till krämen:
• ½ l mjölk
• 250 g socker
• 4 ägg
• 70 g mjöl
• 250 g rumstempererat smör,
tärnat
• 1 vaniljstång
• 500 g jordgubbar
• 1 kakform m. löstagbar kant
Tillaga sockerkakan: Förvärm ugnen till gasnivå 7 (210°C). Sätt
ihop bunken av rostfritt stål och ballongvispen och vispa sedan
samman ägg och socker på hastighet 6 i 5 minuter tills du får
en väldigt ljus blandning. Stäng av maskinen, använd sedan en
slickepott för att blanda i det siktade mjölet för hand, genom
att vända försiktigt från botten av bunken och uppåt. Förse en
bakplåt på 40x 30cm med bakplåtspapper. Häll blandningen
i den smorda plåten och stryk ut den med slickepotten, grädda
sedan i 7 minuter. Låt svalna och dela i 2 identiska kakskivor med
hjälp av krämen.
Tillaga krämen: Dela vaniljstången mitt av och skrapa
ut vaniljfröna. Häll mjölken i en kastrull, tillsätt 125 g socker
och vaniljfröna. Koka upp. Lägg under tiden 125 g socker och
äggen i bunken av rostfritt stål. Sätt på ballongvispen och vispa
blandningen i 2 minuter på hastighet 6. Lägg i mjölet och blanda
sedan igen i 30 sekunder på hastighet 6. Häll en fjärdedel av den
kokande mjölken i äggblandningen och blanda i 30 sekunder
på hastighet 3. Häll denna blandning i kastrullen tillsammans
med resten av mjölken och koka på medelhög värme, samtidigt
som du vispar för hand tills du fått en tjock kräm. När krämen
har tjocknat, häll den i en bunke, täck med plastfolie, och sätt
undan i 1 timme tills den har svalnat till rumstemperatur. Diska
och torka bunken av rostfritt stål. Häll i krämen som du satt
undan och använd ballongvispen för att vispa den på hastighet
6. Efter 1minut, sakta ned maskinen till hastighet 3 och tillsätt
allteftersom i det tärnade rumstempererade smöret. Fortsätt att
vispa i 30 sekunder tills du får en jämn blandning.
Hopsättning: Förse kakformen av metall med bakplåtspapper.
Placera 1 av de 2 sockerkaksskivorna på botten av kakformen
och spara den andra skivan för att använda på toppen av tårtan.
Skär jordgubbarna i halvor och placera dem längs med kanten
av ringen, med den skurna ytan utåt. Häll i en tredjedel av
krämen inuti kakformen och sprid ut väl. Lägg till de hackade
jordgubbarna och tillsätt sedan ett tunt skikt av kräm ovanpå.
Slutför genom att tillsätta den andra kakskivan ovanpå tårtan.
Täck tårtan med plastfolie och sätt in i kylskåpet i 24 timmar. Ta
ut tårtan ur kylskåpet 30 minuter innan den ska serveras för att
slutföra dekorationerna.
För att dekorera jordgubbsmoussetårtan: Sprid ut florsocker
över arbetsytan och rulla ut marsipanen. Skär ut en skiva av
marsipanen av samma storlek som kakformen och placera den
ovanpå tårtan.
VispBunke
Jordgubbsmoussetårta
Tip: Dekorera
jordgubbsmoussetårtan
med några jordgubbar.
SÄRSKILDA TILLFÄLLEN
52 / 53
SV
Tip: Du kan
byta ut vaniljen
mot jordgubbsgelé
och tillsätta rosa
livsmedelsfärgämne till
makronkakblandningen..
För makronkakorna:
• 200 g florsocker
• 200 g malda mandlar
• 2 x 80 g äggvitor
• 200 g strösocker
• 75 ml vatten
• ½ vaniljstång
För vaniljkrämen:
• 500 ml mjölk
• 6 äggulor
• 125 g socker
• 100 g smör, tärnat
• 20 g mjöl
• 30 g majsmjöl
• ½ vaniljstång
Tillaga kakorna: Blanda 200 g florsocker och 200 g malda mandlar
i en matberedare. Denna blandning kallas ”tant pour tant”, eller ”lika
delar”. Sikta ”tant pour tant” och sätt sedan undan. Koka upp vattnet
och strösockret i en kastrull utan att blanda. Använd en termometer
för att kontrollera att temperaturen hos sockerlagen inte överstiger
115 °C. Sätt ihop bunken av rostfritt stål och ballongvispen. Vispa
80 g äggvitor i bunken på hastighet 3 tills fasta toppar uppstår och
öka hastigheten när temperaturen hos sockerlagen når 105 °C. Ta
av sockerlagen från spisen när den når 115 °C och häll den långsamt
i de vispade äggvitorna i bunken av rostfritt stål. Fortsätt att vispa
blandningen i 6 minuter så att den resulterande marängen svalnar
en aning. Tillsätt resten av de ovispade äggvitorna (80g) till ”tant
pour tant”-blandningen som du satt undan och blanda tills du får en
jämn blandning. Dela vaniljstången mitt av och skrapa ut vaniljfröna
ur en halva, och tillsätt dem till denna blandning. Blanda ungefär en
tredjedel av marängen med mandelmassan med en flexibel slickepott
för att luckra upp den en smula, och tillsätt sedan resten av marängen
medan du ”makronerar”. Med detta menas att blanda med en
slickepott, nerifrån och upp från botten i ungefär 1 minut. Häll i denna
blandning i en sprits på 8 mm. Förse en bakplåt med bakplåtspapper.
Spritsa ut blandningen i små och lika stora valnötsstora bollar, jämnt
fördelade på bakplåten. Knacka lätt på undersidan av bakplåten
och låt torka i rumstemperatur i ungefär 30 minuter. Förvärm ugnen
till 150°C. Grädda i 14minuter och placera sedan bakpappret på en
fuktad arbetsyta så att kakorna lätt kan tas av.
Tillaga vaniljkrämen: Värm mjölken på medelhög värme, tillsätt
vaniljfröna från den andra halvan av vaniljstången. Vispa äggulorna
med sockret med ballongvispen i bunken av rostfritt stål i 2 minuter
på hastighet 6, lägg sedan i mjöl och majsmjöl och vispa sedan igen
i 1 minut på hastighet 4. Häll i den varma mjölken i blandningen,
blanda allt tillsammans med en handvisp och värm den resulterande
blandningen på låg värme i 34 minuter, samtidigt som du rör om
hela tiden tills krämen tjocknar. Efter att värmen slagits av blanda i
det tärnade smöret. Häll krämen i en lufttät behållare och sätt in den i
kylskåpet i minst 1 och en halv timme.
Hopsättning: Fyll vaniljkrämen i en sprits på 8 mm och fyll hälften av
kakorna. Lägg på de resterande halvorna ovanpå de fyllda kakorna och
lägg sedan dessa i en lufttät behållare.
VispBunke
Vaniljmakroner
För 12 muffins:
För den vispade smeten:
• 170 g mjöl
• 150 g strösocker
• 150 g rumstempererat
smör
• 3 ägg
• 1 tsk bakpulver
• 45 g helmjölk
• 1 tsk vaniljextrakt
• 100 g frysta hallon
För glasyren:
• 60 g äggvitor
• 65 g strösocker
• 115 g rumstempererat
smör
• 100 g vit choklad
• 2 msk rapsolja
• Muffinsformar av papper
• Muffinsplåt
Tillaga den vispade smeten: Förrm ugnen till 180 °C. Sätt ihop bunken av rostfritt
stål och omröraren och lägg sedan i mjöl, bakpulver, socker, ägg, vanilj, smör och
mjölk i bunken. Sätt på locket och blanda på hastighet 6 i 2 minuter. Lägg slutligen
i hallonen och blanda på hastighet 3 i 15 sekunder. Placera en muffinsform i varje
muffinshål på plåten och fyll varje form upp till 2/3 med den vispade smeten. Grädda
i 15minuter på 180 °C och låt sedan svalna helt och hållet.
Tillaga glasyren: Smält den vita chokladen tillsammans med rapsoljan i
mikrovågsugn på låg värme. Vispa äggvitorna och socker i ett vattenbad (bain-
marie) tills blandningens volym har dubblats och glänser. Sätt ihop bunken av
rostfritt stål och vispen. Lägg blandningen i bunken och sätt på locket, vispa sedan
på hastighet 5 tills mjuka toppar uppstår. Lägg sedan i det rumstempererade smöret
och blanda på hastighet 6 i 30 sekunder. Lyft av överdelen av maskinen, skrapa ned
insidan på bunken med en slickepott och tillsätt den smälta vita chokladen. Blanda
en sista gång på hastighet 6 i 30 sekunder. Häll i glasyren i en sprits med stjärnhatt
och dekorera de helt svalnade muffinsen.
Omrörare VispBunke
Muffins med hallon och vit choklad
SÄRSKILDA TILLFÄLLEN
• 3 koppar starkt kaffe
• 3 ägg
1 paket savoiardikex
• 75 g strösocker
• 250 g mascarpone
• Lite bitterkakaopulver
Skilj äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna med sockret med ballongvispen i
bunken av rostfritt stål i 2 minuter på hastighet 6 tills du får en väldigt ljus blandning.
Tillsätt mascarponen och vispa igen i 2 minuter på hastighet 6. Placera denna kräm
i en blandningsbunke och sätt åt sidan. Diska och torka bunken av rostfritt stål och
vispen. Lägg äggvitorna i bunken av rostfritt stål och sätt på ballongvispen. Vispa
äggvitorna tills fasta toppar uppstår i 30 sekunder på hastighet 5, tillsätt en tesked
socker och vispa igen i 1 och en halv minut på hastighet 6. Vänd försiktigt ner de
vispade äggvitorna i mascarponekrämen med en slickepott.
Hopsättning: Blöt några savoiardikex i kaffet och lägg dem sedan i botten på
glasskålen som det första skiktet. Tillsätt sedan ett skikt kräm, sedan ett annat
skikt av blöta savoiardikex. Fortsätt att lägga dessa skikt till glasskålen är full, med
ett skikt kräm högst upp. Sprid ut kakaopulver ovanpå och sätt in glasskålarna i
kylskåpet i minst 12 timmar.
VispBunkex 6/8
Tiramisu-skålar
Tip: Skäm bort dig
själv och dekorera
muffinsen med pärlsocker
eller chokladströssel.
Tip: Byt ut kaffet mot
fruktjuice och tillsätt
färsk frukt för en lätt
dessert.
54 / 55
SV
8små glas
• 4stora tomater
• 2röda paprikor
• 14stora basilikablad
• 4msk olivolja, 2msk vinäger
• 2dl kall vispgrädde
• Salt och peppar
För kexet:
• 45 g malda mandlar
• 10 g riven kokosnöt
• 20 g malda hasselnötter
• 50 g florsocker
• 20 g mjöl
• 80 g äggvita (3 små
ägg)
• 50 g socker
För den knapriga pralinen:
• 240 g pralinchoklad
• 140 g crêpes dentelles
(franska flortunna
pannkakor)
• 200 g förpackning
chokladglasyr
• Kakform m. löstagbar
kant, 26 cm i diameter
För chokladmoussen:
• 90 g mjölk
• 3 gelatinblad
• 90 g mörk choklad
• 50 g mjölkchoklad
• 250 g vispad vispgrädde,
30% fett
Tillaga kexet: Blanda samman florsocker, mjöl, malda mandlar, malda
hasselnötter och kokosnöt i en bunke. Lägg äggvitorna i bunken av
rostfritt stål och sätt på ballongvispen. Vispa på högsta hastighet tills
mycket fasta toppar uppstår av äggvitorna. Tillsätt sockret allteftersom
för att få en mycket fast maräng. Tillsätt den torra blandningen och
vänd försiktigt ner med en slickepott. Häll i blandningen i en sprits.
Spritsa ut en botten som är 1cm tjock och med en diameter på 25cm
på en bakplåt med bakplåtspapper och sprid ut florsocker ovanpå.
Grädda i ungefär 15minuter på 170 °C.
Tillaga den knapriga pralinen: Smält chokladen i mikrovågsugn med
en sked rapsolja. Krossa de tunna pannkakorna och blanda med den
smälta chokladen. Sprid ut ett skikt på 5 mm av blandningen mellan
2 bakplåtspapper och sätt in i kylskåpet. När kexet är kylt, tillaga
chokladmoussen: Smält den mörka chokladen och mjölkchokladen i
mikrovågsugn. Koka upp mjölken i en kastrull och tillsätt de blötlagda
gelatinbladen (blötlägg i kallt vatten i ungefär 10 minuter och
krama ur dem för att mjuka upp). Häll den varma mjölken över den
smälta chokladen och blanda väl med en handvisp för att få en jämn
blandning. Låt svalna. Kolla att bunken av rostfritt stål är väl kyld,
tillsätt sedan den rinnande krämen till denna. Sätt på ballongvispen
och locket, blanda sedan i 2 minuter på hastighet 4, sedan i 4 minuter
på hastighet 6. Tillsätt den vispade grädden till chokladen och vänd
försiktigt ner i blandningen för att få en chokladmousse.
Hopsättninig: Förse kakformen med bakplåtspapper så att ringen lätt
kan tas bort. Placera kexskivan på botten av ringen. Skär ut en skiva
ur den knapriga pralinen med samma diameter som kexet och lägg
den ovanpå detta. Sätt tillbaka ringen runt kexet och slutför genom
att tillsätta chokladmoussen. Kontrollera att moussen är helt jämnt
utstruken och sätt in kakan i frysen i minst 12 timmar. Innan servering,
placera kakan på ett galler och ta bort ringen. Värm chokladglasyren
försiktigt i mikrovågsugn och täck kakan med glasyren. Flytta efter
5minuter kakan till ett uppläggsfat och låt den tina upp i 2 timmar
före servering.
VispBunkex 8
Royal chocolat
VÄLSMAKANDE TILLFÄLLEN
• 3,3dl mjöl
• 4ägg
• 2 tsk bakpulver
• 1dl mjölk
• 0,5dl olivolja
• 12soltorkade tomater
• 200g fetaost 15gröna
oliver utan kärnor
• 1knivsudd curry (kan
utelämnas) salt och peppar
8små glas
• 4stora tomater
• 2röda paprikor
• 14stora basilikablad
• 4msk olivolja, 2msk vinäger
• 2dl kall vispgrädde
• Salt och peppar
Deg till 1pizza
• 2,5dl mjöl
• 0,9dl vatten
• 2msk olivolja
• 3g torrjäst, salt
Värm ugnen till 180°C. Smörj och mjöla en kakform. Blanda mjöl, ägg och bakpulver i
den rostfria skålen med omröraren och locket på plats. Starta på hastighet 1och öka
sedan till hastighet 3. Tillsätt olivoljan och den kalla mjölken och blanda i en och en
halv minut. Sänk till hastighet 1och tillsätt soltorkade tomater, fetaost, gröna oliver
(hackade i bitar) och curry. Salta och peppra. Häll över blandningen i kakformen och
grädda i 30till 40minuter, beroende på ugnen. Känn med en sticka att kakan är torr.
Skär tomaterna, paprikan och 6stora basilikablad i bitar. Lägg allt i
saftcentrifugen och kör. Häll i 3matskedar olivolja och vinägern, och häll
ner 1,5dl vatten genom påmatarröret för att ”skölja” centrifugens korg och
ta vara på resten av saften. Blanda tomatsoppan, och salta och peppra
efter smak. Häll grädden och en matsked olivolja i skålen, och tillsätt resten
av den hackade basilikan. Salta och peppra. Sätt ballongvispen och locket
på plats. Vispa i 10minuter tills grädden blir vispgrädde. Låt stå i kylskåp i
en halv timme. Häll tomatsoppan i skålar eller små glas. Lägg en matsked
basilikagrädde på toppen innan servering.
Lägg mjöl, torrjäst och salt i den rostfria skålen och sätt i degkroken. Lägg på locket.
Kör maskinen på hastighet 2i några sekunder och öka sedan till hastighet 4. Blanda
i det ljumma vattnet och olivoljan, och blanda tills degen formar sig till en boll. Låt
jäsa tills degen är dubbelt så stor. Kavla ut degen och forma den som önskas.
Omrörare
Visp
Bunke
Bunke
Degkrok
x 6
Råsaftcentrifug
Bunke
Salt kaka
Tomatsoppa med basilikagrädde
Pizzadeg
Tips: Byt ut fetaosten
mot mozzarella och
tillsätt några hackade
basilikablad.
Tips: Byt ut basilikan
mot gräslök.
56 / 57
SV
• 1kg zucchini
• 3ägg
• 250g crème fraiche
• 100g gruyèreost
• Salt
• Peppar och muskotnöt
• 500g nötkött
• 1ägg
• 1struken msk mjöl
• 1medelstor vårlök
• 1vitlöksklyfta
• 3persiljekvistar
• Salt och peppar
Värm ugnen till 220°C. Skär zucchinin på hastighet 3med grönsaksskäraren och trumman
A. Fräs dem i en stekpanna i 10minuter. Ställ åt sidan. Riv gruyèreosten på hastighet 2med
grönsaksskäraren och trumman D och ställ åt sidan. Vispa ägg och crème fraiche i den rostfria
skålen med ballongvispen och locket på plats på hastighet 3. Tillsätt salt, peppar och muskot.
nk till hastighet 2och blanda i 30sekunder. Lägg hälften av zucchinin i en smord ugnsform
och strö över hälften av gruyèreosten. Toppa sedan med resten av zucchinin och gruyèreosten.
ll över äggstanningen. Grädda i 220°C i 25till 30minuter. Serveras varm.
Värm ugnen till 200°C. Finfördela nötköttet på hastighet 4med kvarnen och hålskivan med
små hål. Lägg det malda köttet och alla de övriga ingredienserna i den rostfria skålen. Sätt
omröraren och locket på plats och kör maskinen i 1minut på hastighet 1. Forma köttbullar
lika stora som en valnöt genom att rulla köttbullssmeten i handflatan. Lägg bullarna på
en plåt klädd med smörpapper. Grädda i ugn i 25minuter. Vänd på bullarna efter halva
gräddningstiden.
Bunke
Bunke
Grönsaksskärare
Köttkvarn
x 6
x 4
Visp
Omrörare
Zucchinigratäng
ttbullar
Tips: Tillsätt mynta för
en friskare smak!
Tips: Byt ut nötfärsen
mot lammfärs och
persiljan mot koriander.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

Tefal QB504G38 Användarmanual

Typ
Användarmanual