För sockerkakan:
• 4 ägg
• 125 g strösocker
• 125 g mjöl
Till krämen:
• ½ l mjölk
• 250 g socker
• 4 ägg
• 70 g mjöl
• 250 g rumstempererat smör,
tärnat
• 1 vaniljstång
• 500 g jordgubbar
• 1 kakform m. löstagbar kant
Tillaga sockerkakan: Förvärm ugnen till gasnivå 7 (210°C). Sätt
ihop bunken av rostfritt stål och ballongvispen och vispa sedan
samman ägg och socker på hastighet 6 i 5 minuter tills du får
en väldigt ljus blandning. Stäng av maskinen, använd sedan en
slickepott för att blanda i det siktade mjölet för hand, genom
att vända försiktigt från botten av bunken och uppåt. Förse en
bakplåt på 40x 30cm med bakplåtspapper. Häll blandningen
i den smorda plåten och stryk ut den med slickepotten, grädda
sedan i 7 minuter. Låt svalna och dela i 2 identiska kakskivor med
hjälp av krämen.
Tillaga krämen: Dela vaniljstången mitt av och skrapa
ut vaniljfröna. Häll mjölken i en kastrull, tillsätt 125 g socker
och vaniljfröna. Koka upp. Lägg under tiden 125 g socker och
äggen i bunken av rostfritt stål. Sätt på ballongvispen och vispa
blandningen i 2 minuter på hastighet 6. Lägg i mjölet och blanda
sedan igen i 30 sekunder på hastighet 6. Häll en fjärdedel av den
kokande mjölken i äggblandningen och blanda i 30 sekunder
på hastighet 3. Häll denna blandning i kastrullen tillsammans
med resten av mjölken och koka på medelhög värme, samtidigt
som du vispar för hand tills du fått en tjock kräm. När krämen
har tjocknat, häll den i en bunke, täck med plastfolie, och sätt
undan i 1 timme tills den har svalnat till rumstemperatur. Diska
och torka bunken av rostfritt stål. Häll i krämen som du satt
undan och använd ballongvispen för att vispa den på hastighet
6. Efter 1minut, sakta ned maskinen till hastighet 3 och tillsätt
allteftersom i det tärnade rumstempererade smöret. Fortsätt att
vispa i 30 sekunder tills du får en jämn blandning.
Hopsättning: Förse kakformen av metall med bakplåtspapper.
Placera 1 av de 2 sockerkaksskivorna på botten av kakformen
och spara den andra skivan för att använda på toppen av tårtan.
Skär jordgubbarna i halvor och placera dem längs med kanten
av ringen, med den skurna ytan utåt. Häll i en tredjedel av
krämen inuti kakformen och sprid ut väl. Lägg till de hackade
jordgubbarna och tillsätt sedan ett tunt skikt av kräm ovanpå.
Slutför genom att tillsätta den andra kakskivan ovanpå tårtan.
Täck tårtan med plastfolie och sätt in i kylskåpet i 24 timmar. Ta
ut tårtan ur kylskåpet 30 minuter innan den ska serveras för att
slutföra dekorationerna.
För att dekorera jordgubbsmoussetårtan: Sprid ut florsocker
över arbetsytan och rulla ut marsipanen. Skär ut en skiva av
marsipanen av samma storlek som kakformen och placera den
ovanpå tårtan.
VispBunke
Jordgubbsmoussetårta
Tip: Dekorera
jordgubbsmoussetårtan
med några jordgubbar.
SÄRSKILDA TILLFÄLLEN
52 / 53
SV