Electrolux EMM15150OS Användarmanual

Typ
Användarmanual
EMM15150
EMM15008
................................................ .............................................
SV MIKROVÅGSUGN BRUKSANVISNING
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
3. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
5. DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
6. ANVÄNDA TILLBEHÖREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8.
RECEPT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
9. UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
10.
FELSÖKNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
11. INSTALLATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
WE’RE THINKING OF YOU
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig årtionden av
yrkeserfarenhet och innovation. Genial och snygg har den utformats med dig i åtanke. Så när du
än använder den kan du känna dig trygg med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.electrolux.com/productregistration
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
2
www.electrolux.com
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren kan inte hållas an-
svarig för personskador eller skador på egendom som or-
sakats av felaktig installation eller användning. Förvara all-
tid instruktionerna tillsammans med produkten för framti-
da bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk, senso-
risk eller mental förmåga, samt personer med bristande
erfarenhet och kunskap, om de övervakas eller instrue-
ras beträffande hur produkten används på ett säkert
sätt och förstår de risker som är förknippade med an-
vändningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll allt diskmedel utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när luckan
är öppen.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du
aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Produkten är avsedd att användas i hushåll och liknan-
de användningsområden som t.ex.:
personalkök i butiker, på kontor och andra arbetsmil-
jöer,
–bondgårdar,
SVENSKA 3
av gäster på hotell, motell och andra typer av boen-
demiljöer,
som bed and breakfast.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eldfasta
formar.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Om luckan eller tätningarna är skadade får du inte an-
vända ugnen förrän den har reparerats av en auktorise-
rad servicetekniker.
Bara en kunnig person kan utföra service eller repera-
tion som involverar borttagning av ett lock som ger
skydd mot mikrovågsenergi.
Hetta inte upp vätskor och mat i slutna behållare. De
kan explodera.
Använd endast kärl som är lämpliga för mikrovågsugn.
Vid uppvärmning av mat i plast- eller pappersbehållare
ska du hålla ett öga på ugnen eftersom det finns risk
för antändning.
Apparaten är avsedd för uppvärmning av mat och
dryck. Torkning av mat eller kläder, eller uppvärmning
av värmedynor, tofflor, svampar, disktrasor o. dyl. kan
leda till skador eller eldsvåda.
Om rök bildad ska du genast stänga av apparaten och
dra ur kontakten ur vägguttaget samtidigt som luckan
ska vara stängd för att inte lågorna ska sprida sig.
Vid uppvärmning av drycker i mikrovågsugn kan för-
dröjd stötkokning inträffa. Var därför försiktig när du
hanterar behållaren.
Innehållet i nappflaskor och barnmatsburkar måste
skakas eller röras om. Kontrollera temperaturen innan
barnet äter så att han eller hon inte bränner sig.
4
www.electrolux.com
Ägg med skalet på eller hela hårdkokta ägg får inte vär-
mas i mikrougnen eftersom de kan explodera, även ef-
ter du har tagit ut dem ur mikrougnen.
Mikrougnen ska rengöras regelbundet och matrester
ska tas bort.
Om inte mikrougnen hålls ren kan det leda till att ytorna
i ugnen blir dåliga och att ugnen inte fungerar som den
ska, vilket i sin tur kan leda till att en farlig situation upp-
står.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING
Endast en behörig person får in-
stallera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som föl-
jer med produkten.
Du kan ställa ugnen nästan var som
helst i köket. Kontrollera att den står på
en plan och jämn yta och att varken
ventilationshålen eller ytan under ugnen
är blockerade (för tillräcklig ventilation).
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stö-
tar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av
en behörig elektriker.
Hushållsapparaten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Om ugnen ansluts till uttaget via en för-
längningssladd måste även den vara
jordad.
Kontrollera så att du inte skadar stick-
kontakten och nätkabeln. Kontakta ser-
vice eller en elektriker för att ersätta en
skadad nätkabel.
Dra inte i strömkabeln för att koppla
bort produkten från eluttaget. Ta alltid
tag i stickkontakten.
2.2 Användning
VARNING
Risk för skador, brännskador, els-
tötar eller explosion föreligger.
Använd denna produkt för hushålls-
bruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är
blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
2.3 Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador,
brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
SVENSKA 5
Låt inte rester av matspill eller rengör-
ingsmedel ackumuleras på tätningarna
runt luckan.
Kvarblivet fett eller mat i ugnen kan or-
saka brand.
Rengör ugnen med en fuktig, mjuk tra-
sa. Använd bara neutrala rengörings-
medel. Använd inte produkter med slip-
effekt, skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på för-
packningen.
2.4 Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
3. PRODUKTBESKRIVNING
1 2
36 478 5
1
Kontrollpanelen
2
Effektknapp
3
Timerknapp
4
Lucköppnare
5
Säkerhetsspärrsystem
6
Vågledarkåpa
7
Ugnslampa
8
Tallrikens axel
3.1 Tillbehör
Tallrikens tillhörande delar
Tillagningstallrik i glas och rotationsring.
Använd alltid uppsättningen för
glasplattan för att tillaga mat i ug-
nen.
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
4.1 Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör produkten innan du använder
den första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengör-
ing".
6
www.electrolux.com
5. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
5.1 Aktivera och inaktivera
produkten
1.
Vrid på effektknappen för att välja ef-
fekt.
2.
Vrid timerknappen för att ställa in ti-
mern. Detta sätter på ugnen automa-
tiskt.
3.
För att stänga av ugnen kan du:
vänta tills den stängs av automa-
tiskt när timerknappen nåt "OFF"-
läge.
vrida timerknappen till "OFF"-läge.
trycka på lucköppnaren. Hushålls-
apparaten stannar automatiskt.
Stäng luckan för att fortsätta tillag-
ningen. Använd detta alternativ för
att inspektera maten.
När timerknappen har nått "OFF"-läge
hörs ett ljud.
FÖRSIKTIGHET
Låt inte ugnen vara på om den är
tom.
Om du vill ställa in timern på mind-
re än 2 minuter, ställ först in ti-
mern på mer än 2 minuter och
vrid därefter tillbaka timern till öns-
kad tid.
5.2 Allmän information om hur
man använder mikron
Allmänt:
När du har stängt av ugnen ska du låta
maten stå i några minuter (se kolumn
"vilotid" i Receptboken).
Avlägsna aluminiumfoliepaketering, me-
tallbehållare, etc. innan du tillagar ma-
ten.
Tillagning:
Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för användning
i mikrovågsugn. Tillaga mat utan lock
endast om du vill ha en knaprig skorpa
Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång tid.
Maten kan torka eller brännas vid på
vissa ställen.
Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de kan
sprängas. För stekta ägg, stick först hål
på äggulan.
Stick hål på livsmedel med "skal" så-
som potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning, så
att maten inte sprängs.
Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
Rätter som innehåller sås behöver röras
om med jämna mellanrum.
Grönsaker som har en fast struktur så-
som morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
Vänd på större bitar efter halva tillag-
ningstiden.
Om möjligt, skär grönsaker i bitar av lik-
nande storlek.
Använd platta, breda tallrikar.
Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
Tillagningstallriken i glas är platsen där
man värmer mat och vätska. Den är
nödvändig för att mikrougnen ska fun-
gera.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
Lägg den frysta maten utan förpackning
på en liten tallrik med en behållare un-
der så att vätskan rinner ner i behålla-
ren.
Vänd på maten efter halva upptiningsti-
den. Om möjligt, skär bort och avlägsna
delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
Tina inte upp maten helt och hållet i ug-
nen, utan lämna den framme en stund
för att tinas upp i rumstemperatur. Det
ger ett jämnare resultat. Avlägsna all
metall- och aluminiumpaketering eller -
delar helt och hållet före upptining.
SVENSKA 7
Upptining av frukt, grönsaker:
Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska prepare-
ras mer när de fortfarande är råa. Låt
dem istället tina i rumstemperatur.
Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att först
behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
Du kan värma färdiglagade rätter i ug-
nen bara om förpackningen är lämplig
för användning i mikrovågsugn.
Du måste följa tillverkarens instruktioner
på förpackningen (t.ex. avlägsna metal-
locket och sticka hål på ett plastöver-
drag).
Lämpliga kokkärl och material
Kokkärl/material Mikrovågsugn
Upptining Upp-
värm-
ning
Tillag-
ning
Ugnsfast glas och porslin utan metalldelar
(t.ex. Pyrex, värmebeständigt glas)
X X X
Ej ugnsfast glas och porslin
1)
X -- --
Glas- och vitrokeramik av ugns-/fryssäkert
material (t.ex. Arcoflam), grillgaller
X X X
Keramik
2)
, lergods
2)
X X X
Plast, värmebeständig upp till 200 °C
3)
X X X
Kartong, papper X -- --
Plastfolie
X -- --
Stekpåse med förslutning som är lämplig
för mikrovågsugn
3)
X X X
Stekkärl gjorda av metall, t.ex. emalj, gju-
tjärn
-- -- --
Bakformar, svartlackerade eller silikonbe-
lagda
3)
-- -- --
Bakplåt -- -- --
Kokkärl för bryning, t.ex. Crostino- eller
krispplatta
-- X X
Färdiglagade rätter i förpackning
3)
X X X
1)
Utan dekor av silver, guld, platina eller metall
2)
Utan kvarts- eller metalldelar, eller glasyr som innehåller metaller
3)
Du måste följa tillverkarens instruktioner om maxtemperaturer.
X Lämplig -- Ej lämplig
5.3 Effektinställningstabell
Symbol Effektinställning Elektrisk effekt
Varsam uppvärmning 80 W
8
www.electrolux.com
Symbol Effektinställning Elektrisk effekt
Uppvärmning 130 W
Upptining 190 W
Låg effekt 280 W
Medium 360 W
Medelhög 430 W
Hög 500 W
6. ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
6.1 Sätta in den roterande plattan
1.
Placera rotationsringen runt axeln.
2.
Placera tillagningstallriken på rota-
tionsringen
FÖRSIKTIGHET
Tillaga aldrig mat utan den rote-
rande tallriken. Använd bara de
tillbehör som levereras med pro-
dukten.
Tillaga aldrig mat direkt på glas-
tallriken.
SVENSKA 9
7. RÅD OCH TIPS
7.1 Tips för mikrovågsugn
Problem Lösning
Det finns inga angivelser för den
tillagade mängden livsmedel.
Använd värden för ett liknande livsmedel.
Öka eller minska tillagningstider enligt följan-
de regel: Dubbla mängden = nästan
dubbla tidenHalva mängden = halva ti-
den
Maten blev för torr. Ställ in kortare tillagningstid eller välj lägre ef-
fekt.
Maten är fortfarande inte tinad,
varm eller tillagad när tiden har för-
flutit.
Ställ in längre tillagningstid eller välj högre ef-
fekt. Observera att större portioner tar längre
tid.
När tillagningstiden har förflutit är
maten överhettad i kanterna men
fortfarande inte klar i mitten.
Nästa gång, välj lägre effekt och längre kok-
tid. Rör om vätskor (t.ex. soppa) efter halva
tiden.
Du hittar tillagningstider i tillagningsta-
bellerna. Den här informationen gäller
för hur länge mat ska vara i ugnen eller
stå och vila efter tillagning. Det gör att
värmen sprider sig jämnt över maten.
Du får bättre resultat med ris om du an-
vänder platta, breda kärl.
Effektinställningen och tiden i ta-
bellerna är endast riktvärden. De
beror på recepten, kvaliteten,
mängden och temperaturen på in-
gredienserna.
7.2 Upptining
Tina alltid mat med fettsidan nedåt.
Tina aldrig mat i förpackning eftersom
detta kan göra att maten tillagas istället
för att tinas.
Tina alltid hel kyckling med bröstsidan
nedåt.
Nötkött
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Köttfärs 450 Upptining 11 – 14 15 – 20
Ta isär och ta
bort tinade de-
lar.
Fräsa kött 675 Upptining 14 – 18 25 – 30
Dela upp och
flytta på maten.
Piroger
450 -
110 g
var
Upptining 10 – 12 15 – 20
Vänd efter halva
tiden.
Biff 200 Upptining 5 – 7 10 – 15
Ta isär och ta
bort tinade de-
lar. Vänd efter
halva tiden.
10
www.electrolux.com
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Gulasch 500 Upptining 11 – 14 15 – 20
Dela upp och
flytta på köttet.
Ta bort de upp-
tinade delarna
Skivad korv 100 Upptining 3 – 5 5 – 10
Vänd efter halva
tiden.
Fläsk
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Revben 450 Upptining 10 – 12 25 – 30
Dela upp och
flytta på maten.
Kotletter
500 -
125 g
var
Upptining 11 – 14 25 – 30
Dela upp och
vänd på dem
Fläskfärs 450 Upptining 11 – 14 15 – 20
Ta isär och ta
bort tinade de-
lar.
Gulasch 500 Upptining 12 – 15 15 – 20
Dela upp och
flytta på köttet.
Ta bort de upp-
tinade delarna
Fågel
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Hel kyckling 1125 Upptining 25 – 29 45 – 90
Vänd efter halva
tiden. Täck med
aluminiumfolie
om så behövs.
Kycklingbröst 450 Upptining 15 – 18 15 – 30
Dela upp och
flytta på maten.
Tärnad kyck-
ling
900 Upptining 22 – 25 25 – 30
Dela upp och
flytta på maten.
Kycklinglår 675 Upptining 18 – 22 15 – 30
Dela upp och
flytta på maten.
SVENSKA 11
Fisk och skaldjur
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Hel fisk 450 Upptining 9 – 11 15 – 20
Vänd efter halva
tiden. Täck med
aluminiumfolie
om så behövs.
Fiskfiléer 675 Upptining 12 – 14 15 – 20
Dela upp och
vänd på dem.
Räkor 225 Upptining 4 – 5 15 – 20
Dela upp och
flytta på maten.
Mjölkprodukter
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Kvarg 250 Upptining 8 – 10 3 – 5
Avlägsna alumi-
niumdelar, vänd
efter halva tiden
Smör 250 Upptining 2 – 3 3 – 5
Avlägsna alumi-
niumdelar, vänd
efter halva tiden
Ost 250 Upptining 3:30 – 4 3 – 5
Avlägsna alumi-
niumdelar, vänd
efter halva tiden
Grädde 200 Upptining 7 – 9 3 – 5
Avlägsna alumi-
niumdelar, vänd
efter halva tiden
Kakor/bakverk
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Cheesecake 1 st Upptining 1 –1:30 -
Vänd efter halva
tiden.
Tårta 1 st Upptining 1 –1:30 -
Vänd efter halva
tiden.
Torr kaka
(t.ex. socker-
kaka)
1 st Upptining 1:30 – 2 1 – 2
Vänd efter halva
tiden.
Fruktkaka 1 st Upptining 1:30 – 2 1 – 2
Vänd efter halva
tiden.
Skivat bröd 300 Upptining 3 – 4 1 – 2
Vänd efter halva
tiden.
12
www.electrolux.com
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Franskbullar 4 st Upptining 1 –1:30 1 – 2
Vänd efter halva
tiden.
Frukter
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Jordgubbar 300 Upptining 5 – 6 2 – 3
Rör om efter
halva tiden
Plommon,
körsbär, hal-
lon, svarta
vinbär, apriko-
ser
250 Upptining 4– 5 2 – 3
Rör om efter
halva tiden
7.3 Tillagning
Ta alltid ut kött och kyckling från kylen en
halvtimme före tillagning.
Låt kött, kyckling, fisk och grönsaker vara
täckta efter tillagning.
Pensla lite olja eller smält smör över fis-
ken.
Tillsätt 30 - 45 ml kallt vatten för varje 250
g grönsaker såvida det inte står annat i ta-
bellen. Skär grönsakerna i jämna bitar före
tillagning. Täck över alla grönsaker vid till-
agning.
Kött
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Köttstek:
- Röd i mitten
- Medium
- Genomstekt
450 Medelhög
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Fläskstek 450 Hög 14 – 18 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Skinkstek 450 Hög 10 – 12 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
SVENSKA 13
Fågel
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Hel kyckling 900 Hög 16 – 24 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Tärnad kyck-
ling
450 Medelhög 7 – 11 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Kycklingbröst
(med ben)
450 Medelhög 8 – 12 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Fisk
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Fiskfiléer 450 Hög 6 – 10 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Hel makrill
(rensad och
förberedd)
450 Hög 6 – 10 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Hel laxöring
(rensad och
förberedd)
450 Hög 7 – 12 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Laxbitar 450 Hög 6 – 10 5 – 10
Tillaga täckt.
Vänd maten fle-
ra gånger under
tillagning.
Färska grönsaker
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Broccoli
250
500
Hög
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Tillaga täckt. Rör
om en gång un-
der tillagning och
en gång efter till-
agning.
14
www.electrolux.com
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Brysselkål 250 Hög 5 – 6 2 – 3
Tillsätt 60 – 75
ml vatten. Tillaga
täckt. Rör om en
gång under till-
agning och en
gång efter tillag-
ning.
Morötter 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillaga täckt. Rör
om en gång un-
der tillagning och
en gång efter till-
agning.
Blomkål
250
500
Hög
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Tillaga täckt. Rör
om en gång un-
der tillagning och
en gång efter till-
agning.
Zucchini 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 30 ml vat-
ten eller 2 msk
smör. Tillaga
täckt. Rör om en
gång under till-
agning och en
gång efter tillag-
ning.
Aubergine 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillaga täckt. Rör
om en gång un-
der tillagning och
en gång efter till-
agning.
Purjolök 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Skär i tjocka ski-
vor. Tillaga täckt.
Rör om en gång
under tillagning
och en gång ef-
ter tillagning.
Svamp
125
250
Hög
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Tillsätt inget vat-
ten. Tillaga täckt.
Rör om en gång
under tillagning
och en gång ef-
ter tillagning. Häll
av vattnet före
servering.
SVENSKA 15
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Lök 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 15 ml vat-
ten. Tillaga täckt.
Rör om en gång
under tillagning
och en gång ef-
ter tillagning.
Paprika 250 Hög 5 – 7 2 – 3
Tillaga täckt. Rör
om en gång un-
der tillagning och
en gång efter till-
agning
Skalad pota-
tis
250
500
Hög
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Tillaga täckt. Rör
om en gång un-
der tillagning och
en gång efter till-
agning
Ugnsbakad
potatis
800 g Hög 15 – 18 2 – 3
Täck över, rör
om efter halva ti-
den.
Kål, vitkål 250 Hög 7 – 9 2 – 3
Tillaga täckt. Rör
om en gång un-
der tillagning och
en gång efter till-
agning.
Frysta grönsaker
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Spenat 125 Hög 3 – 5 2 – 3
Tillsätt 15 ml
vatten. Tillaga
täckt. Rör om
en gång under
tillagning och en
gång efter tillag-
ning
Broccoli 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 30 ml
vatten. Tillaga
täckt. Rör om
en gång under
tillagning och en
gång efter tillag-
ning
16
www.electrolux.com
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Ärtor 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 15 ml
vatten. Tillaga
täckt. Rör om
en gång under
tillagning och en
gång efter tillag-
ning
Gröna bönor 250 Hög 5 – 7 2 – 3
Tillsätt 30 ml
vatten. Tillaga
täckt. Rör om
en gång under
tillagning och en
gång efter tillag-
ning
Blandade
grönsaker
(morötter/är-
tor/majs)
250 Hög 5 – 7 2 – 3
Tillsätt 15 ml
vatten. Tillaga
täckt. Rör om
en gång under
tillagning och en
gång efter tillag-
ning
Blandade
grönsaker (ki-
nesisk stil)
250 Hög 6 – 8 2 – 3
Tillsätt 15 ml
vatten. Tillaga
täckt. Rör om
en gång under
tillagning och en
gång efter tillag-
ning
Smältning
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Choklad /
glasyr
150 Medium 3 – 4 2 – 3
Rör om efter
halva tiden.
Smör 100 Medium 2 – 3 2 – 3
Rör om efter
halva tiden.
7.4 Uppvärmning
När man värmer färdiglagat kött ska man
alltid följa instruktionerna på förpackning-
en.
SVENSKA 17
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Barnmat 128 Hög 0:50 1 – 2
Rör om efter
halva tiden.
Kontrollera tem-
peraturen!
Barnvälling
100 ml
225 ml
Hög
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Sätt en sked i
flaskan, rör om,
kontrollera tem-
peraturen!
Fralla 1 fralla Hög 0:30 – 1 1 – 2
Vira in i ett hus-
hållspapper och
lägg direkt på
glastallriken.
Använd inte
återvunnet pap-
per.
Halvfabrikat
400 -
500
Hög 7 – 10 2 – 3
Ta bort eventu-
ellt aluminium-
lock. Vänd efter
halva tiden
Frysta färdig-
rätter
400 -
500
Hög 8 – 12 2 – 3
Ta bort eventu-
ellt aluminium-
lock. Vänd efter
halva tiden
Lasagne 300 Hög 6 – 10 2 – 3
Täck maten un-
der tillagningen.
Köttgryta
1 kkp
4 kkp
Hög
3 – 5
7 –10
2 – 3
Täck maten un-
der tillagningen.
Rör om efter
halva tiden.
Potatismos
1 kkp
4 kkp
Hög
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Täck maten un-
der tillagningen.
Rör om efter
halva tiden.
Vita bönor 1 kkp Hög 3 – 5 1 – 2
Täck maten un-
der tillagningen.
Rör om efter
halva tiden.
Ravioli eller
pasta i sås
1 kkp
4 kkp
Hög
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Täck maten un-
der tillagningen.
Rör om efter
halva tiden.
Mjölk 200 ml Hög 1 – 1:30 1
Sätt en sked i
behållaren.
Vatten 200 ml Hög 2 – 2:30 1
Sätt en sked i
behållaren.
18
www.electrolux.com
Livsmedel
Vikt (g)
Effektin-
ställning
Tid
(min)
Eftervärm-
ningstid
(min)
Kommentar
Sås 200 ml Hög 3 – 4 1
Rör om efter
halva tiden
Soppa 300 ml Hög 4 – 5 1
Rör om efter
halva tiden
8. RECEPT
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
8.1 Frukost
Omelett
Ingredienser:
15 g smält smör
•4 ägg
•6 msk mjölk
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda ihop ägg och mjölk och krydda
med salt och peppar. Täck med det smäl-
ta smöret. Häll omelettblandningen i en
gratängform. Tillaga på Hög i 3 minuter,
vänd omeletten och tillaga på Hög i 1 mi-
nut till.
Tid i ugnen: 4 minuter totalt
Äggröra
Ingredienser:
15 g smält smör
•2 ägg
•2 msk mjölk
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda ägg, mjölk och smält smör och
krydda med salt och peppar. Tillaga på
Hög effekt i 3 minuter och rör om var 30:e
sekund.
Tid i ugnen: 3 minuter totalt
8.2 Middag
Tomatsoppa med apelsin
Ingredienser:
25 g smält smör
•1 medelstor lök, hackad
•1 stor morot
1 stor potatis, hackad
800 g tomat på burk, hackad
Juice och rivet skal från 1/2 apelsin
900 ml varm grönsaksbuljong
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda lök, morot, potatis och smält smör
och tillaga på Hög effekt i 6 minuter. Rör
om efter halva tiden. Tillsätt tomater, apel-
sinjuice, apelsinskal och buljongen. Blan-
da alla ingredienser och krydda med salt
och peppar. Täck skålen och tillaga på
Hög effekt i 18 minuter tills grönsakerna är
mjuka. Rör om 2-3 gånger under tillag-
ningen. Rör om och servera.
Tid i ugnen: 24 minuter totalt
Fransk löksoppa
Ingredienser:
1 stor lök i skivor
•1 msk majsolja
50 g mjöl
1,2 liter kött- eller grönsaksbuljong
2 msk hackad persilja
4 tjocka skivor franskbröd
50 g ost, riven
Beskrivning:
Blanda lök och majsolja i en skål. Tillaga
på Hög effekt i 2 minuter. Blanda i mjöl
och tillsätt buljongen gradvis. Krydda med
salt och peppar och tillsätt persilja. Täck
SVENSKA 19
skålen och tillaga på Medium i 18 minuter.
Servera i skålar, lägg en brödskiva överst
och strö över rikligt med ost. Tillaga på
Medelhög effekt i 2 minuter tills osten har
smält.
Tid i ugnen: 22 minuter totalt
Steka grönsaker
Ingredienser:
1 msk solrosolja
2 msk sojasås
•1 msk sherry
2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven
2 medelstora morötter skurna i små
strimlor
100 g champinjoner, hackade
50 g böngroddar
100 g sockerärtor
1 röd paprika utan kärnor och skuren i
tunna skivor
4 salladslökar, hackade
100 g kastanjer i burk, skurna i skivor
1/4 kinakålshuvud skuren i tunna skivor
Beskrivning:
Blanda olja, sojasås, sherry, ingefära och
morötter i en skål. Täck med lock och
tillaga på Hög effekt i 5-6 minuter. Rör om
en gång. Tillsätt därefter svamp, böngrod-
dar, sockerärtor, röd paprika, vårlök, kas-
tanjer och kål. Blanda allt. Tillaga på Hög
effekt i 5-6 minuter tills grönsakerna är
mjuka. Rör om 2-3 gånger under tillag-
ningen.
Tid i ugnen: 10-12 minuter totalt
Honungskyckling
Ingredienser:
4 benfria kycklingbröst
2 msk honung
1 msk senap med hela senapskorn
1/2 msk torkad dragon
1 msk tomatpuré
150 ml kycklingbuljong
salt och peppar
Beskrivning:
Lägg kycklingbrösten i en gryta. Blanda
resterande ingredienser. Häll dem över
kycklingen. Krydda med salt och peppar.
Tillaga på Hög effekt i 12-14 minuter. Flyt-
ta på kycklingen och häll över såsen två
gånger under tillagning.
Tid i ugnen: 12-14 minuter totalt
Bakad potatis med grönmögelost
och gräslök
Ingredienser:
2 bakpotatis (250 g styck)
50 g smör
100 g grönmögelost, hackad
1 msk färsk hackad gräslök
50 g champinjoner i skivor
salt och peppar
Beskrivning:
Pricka hål på potatisen. Tillaga på Hög ef-
fekt i 12-14 minuter. Skär potatisen i hal-
vor och gröp ur innehållet. Lägg potatisin-
nehållet, smör, ost, gräslök och svamp i
en skål och blanda. Krydda med salt och
peppar. Häll blandningen i potatisskalet
och lägg dem i en gratängform. Tillaga på
Medelhög i 10 minuter.
Tid i ugnen: 22-24 minuter totalt
Vit sås
Ingredienser:
25 g smält smör
25 g mjöl
300 ml mjölk
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda smör, mjöl och mjölk. Tillaga på
Hög effekt i 4-5 minuter. Rör om varannan
minut tills såsen är tjock. Krydda med salt
och peppar.
Tid i ugnen: 4-5 minuter totalt
Köttfärs
Ingredienser:
1 liten hackad lök
1 krossad vitlöksklyfta
•1 tsk olja
200 g tomat på burk, hackad
1 msk tomatpuré
1 tsk örtblandning
225 g köttfärs
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda lök, vitlök och olja i en skål. Tillaga
på Hög effekt i 2 minuter eller tills den är
mjuk. Blanda därefter alla de andra ingre-
dienserna. Sätt lock på skålen och tillaga
på Hög effekt i 5 minuter och växla där-
efter till Medelhög i 8-12 minuter eller tills
köttet är klart.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EMM15150OS Användarmanual

Typ
Användarmanual