5. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
5.1 Aktivera och inaktivera
produkten
1.
Vrid på effektknappen för att välja ef-
fekt.
2.
Vrid timerknappen för att ställa in ti-
mern. Detta sätter på ugnen automa-
tiskt.
3.
För att stänga av ugnen kan du:
– vänta tills den stängs av automa-
tiskt när timerknappen nåt "OFF"-
läge.
– vrida timerknappen till "OFF"-läge.
– trycka på lucköppnaren. Hushålls-
apparaten stannar automatiskt.
Stäng luckan för att fortsätta tillag-
ningen. Använd detta alternativ för
att inspektera maten.
När timerknappen har nått "OFF"-läge
hörs ett ljud.
FÖRSIKTIGHET
Låt inte ugnen vara på om den är
tom.
Om du vill ställa in timern på mind-
re än 2 minuter, ställ först in ti-
mern på mer än 2 minuter och
vrid därefter tillbaka timern till öns-
kad tid.
5.2 Allmän information om hur
man använder mikron
Allmänt:
• När du har stängt av ugnen ska du låta
maten stå i några minuter (se kolumn
"vilotid" i Receptboken).
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering, me-
tallbehållare, etc. innan du tillagar ma-
ten.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för användning
i mikrovågsugn. Tillaga mat utan lock
endast om du vill ha en knaprig skorpa
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång tid.
Maten kan torka eller brännas vid på
vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de kan
sprängas. För stekta ägg, stick först hål
på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" så-
som potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning, så
att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras
om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur så-
som morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillag-
ningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av lik-
nande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
• Tillagningstallriken i glas är platsen där
man värmer mat och vätska. Den är
nödvändig för att mikrougnen ska fun-
gera.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Lägg den frysta maten utan förpackning
på en liten tallrik med en behållare un-
der så att vätskan rinner ner i behålla-
ren.
• Vänd på maten efter halva upptiningsti-
den. Om möjligt, skär bort och avlägsna
delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp maten helt och hållet i ug-
nen, utan lämna den framme en stund
för att tinas upp i rumstemperatur. Det
ger ett jämnare resultat. Avlägsna all
metall- och aluminiumpaketering eller -
delar helt och hållet före upptining.
SVENSKA 7