7. MIKROVÅGSLÄGE
7.1 Mikrovågsugn
Information om användning
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i ug-
nen efter att den har stängts av (se
"Tabeller för mikrovågsugn: efter-
värmningstid").
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering,
metallbehållare, etc. innan du tillagar
maten.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för använd-
ning i mikrovågsugn. Tillaga mat utan
lock endast om du vill ha en knaprig
skorpa.
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång
tid. Maten kan torka eller brännas vid
på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de
kan sprängas. För stekta ägg, stick
först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" så-
som potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning,
så att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver rö-
ras om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur så-
som morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillag-
ningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade livs-
medlet på en liten, uppochnervänd
tallrik med en behållare under, eller på
ett upptiningsställ eller plastsåll, så att
den vätska som smälter kan rinna av.
• Vänd på livsmedlet efter halva uppti-
ningstiden. Om möjligt, skär bort och
avlägsna delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i produk-
ten, utan lämna maten framme för att
tinas upp i rumstemperatur. Det ger
ett jämnare resultat. Avlägsna all me-
tall- och aluminiumpaketering eller -
delar helt och hållet innan upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska prepare-
ras mer när de fortfarande är råa. Låt
dem istället tina i rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att
först behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Färdiglagade maträtter i metallför-
packningar eller i plastskålar med plåt-
lock får bara tinas upp eller värmas om
det tydligt anges att de är lämpliga för
mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens instruktio-
ner på förpackningen (t.ex. avlägsna
ett metallock och sticka hål på ett
plastöverdrag).
14
www.aeg.com