Maten kan torka eller brännas vid på
vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de
kan sprängas. För stekta ägg, stick
först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal"
såsom potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning, så
att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver
röras om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur
såsom morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva
tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade
livsmedlet på en liten, uppochnervänd
tallrik med en behållare under, eller på
ett upptiningsställ eller plastsåll, så att
den vätska som smälter kan rinna av.
• Vänd på livsmedlet efter halva
upptiningstiden. Om möjligt, skär bort
och avlägsna delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i
produkten, utan lämna maten framme
för att tinas upp i rumstemperatur. Det
ger ett jämnare resultat. Avlägsna all
metall- och aluminiumpaketering eller -
delar helt och hållet innan upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska
prepareras mer när de fortfarande är
råa. Låt dem istället tina i
rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att först
behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Färdiglagade maträtter i
metallförpackningar eller i plastskålar
med plåtlock får bara tinas upp eller
värmas om det tydligt anges att de är
lämpliga för mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens instruktioner
på förpackningen (t.ex. avlägsna ett
metallock och sticka hål på ett
plastöverdrag).
Tips för mikrovågsugn
Resultat Lösning
Det finns inga angivelser för den tilla-
gade mängden livsmedel.
Använd värden för ett liknande livsmedel. Öka
eller minska tillagningstider enligt följande regel:
dubbla mängden = nästan dubbla tiden, halva
mängden = halva tiden.
Maten blir för torr. Ställ in kortare tillagningstid eller välj lägre effekt.
Maten är fortfarande inte tinad, varm
eller tillagad när tiden har förflutit.
Ställ in längre tillagningstid eller välj högre effekt.
Observera att högre kärl behöver längre tid.
När tillagningstiden har förflutit är
maten överhettad i kanterna men for-
tfarande inte klar i mitten.
Nästa gång, välj lägre effekt och längre koktid.
Rör om vätskor (t.ex. soppa) efter halva tiden.
www.electrolux.com14