7. MIKROVÅGSLÄGE
7.1 Mikrovågsugn
Information om användning
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i ugnen
efter att den har stängts av (se "Tabeller
för mikrovågsugn: eftervärmningstid").
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering, me-
tallbehållare, etc. innan du tillagar ma-
ten.
Tillagning:
• Använd inte långpannan eller den djupa
pannan (i förekommande fall) med mik-
rovågsugnsfunktionen.
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för användning
i mikrovågsugn. Tillaga mat utan lock
endast om du vill ha en knaprig skorpa.
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång tid.
Maten kan torka eller brännas vid på
vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de kan
sprängas. För stekta ägg, stick först hål
på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" så-
som potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning, så
att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras
om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur så-
som morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillag-
ningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av lik-
nande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
• Tillagningstallriken i glas (i förekomman-
de fall) är platsen där man värmer mat
och vätska. Den är nödvändig för att
mikrougnen ska fungera.
• Sätt alltid glasstickan (i förekommande
fall) i behållaren när du värmer vätska
för att undvika övertillagning eller stänk-
ning.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade livs-
medlet på en liten, uppochnervänd tall-
rik med en behållare under, eller på ett
upptiningsställ eller plastsåll, så att den
vätska som smälter kan rinna av.
• Vänd på livsmedlet efter halva uppti-
ningstiden. Om möjligt, skär bort och
avlägsna delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i produk-
ten, utan lämna maten framme för att ti-
nas upp i rumstemperatur. Det ger ett
jämnare resultat. Avlägsna all metall-
och aluminiumpaketering eller -delar
helt och hållet innan upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska prepare-
ras mer när de fortfarande är råa. Låt
dem istället tina i rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att först
behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Färdiglagade maträtter i metallförpack-
ningar eller i plastskålar med plåtlock får
bara tinas upp eller värmas om det tyd-
ligt anges att de är lämpliga för mikro-
vågsugn.
• Du måste följa tillverkarens instruktioner
på förpackningen (t.ex. avlägsna ett
metallock och sticka hål på ett plastö-
verdrag).
14
www.electrolux.com