2. Vrid timerknappen för att ställa in timern. Detta
sätter på ugnen automatiskt.
3. För att stänga av ugnen kan du:
– vänta tills den stängs av automatiskt när ti-
merknappen nåt "OFF"-läge.
– vrida timerknappen till "OFF"-läge.
– trycka på lucköppnaren. Hushållsapparaten
stannar automatiskt. Stäng luckan för att fort-
sätta tillagningen. Använd detta alternativ för
att inspektera maten.
När timerknappen har nått "OFF"-läge hörs ett
ljud.
Försiktighet Låt inte ugnen vara på om den är
tom.
Om du vill ställa in timern på mindre än 2 minu-
ter, ställ först in timern på mer än 2 minuter och
vrid därefter tillbaka timern till önskad tid.
Allmän information om hur man använder mikron
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i ugnen efter att den
har stängts av.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering, metallbehålla-
re, etc. innan du tillagar maten.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett material som
är lämpligt för användning i mikrovågsugn. Tillaga
mat utan lock endast om du vill ha en knaprig skor-
pa
• Tillaga inte rätter för länge genom att ställa in för
stark effekt och för lång tid. Maten kan torka eller
brännas vid på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka sniglar eller ägg
med skalet på – de kan sprängas. För stekta ägg,
stick först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" såsom potatis, to-
mater eller korvar flera gånger med en gaffel före
tillagning, så att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver längre tillag-
ningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras om med
jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur såsom morötter,
ärtor eller blomkål bör tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av liknande stor-
lek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin, keramik eller
lergods som har små hål (t.ex. på handtagen, eller
oglaserad botten). Fukt som kommer in i hålen kan
göra att kokkärlet spricker när det värms upp.
• Tillagningstallriken i glas är platsen där man värmer
mat och vätska. Den är nödvändig för att mikroug-
nen ska fungera.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Lägg den frysta maten utan förpackning på en liten
tallrik med en behållare under så att vätskan rinner
ner i behållaren.
• Vänd på maten efter halva upptiningstiden. Om
möjligt, skär bort och avlägsna delar som har tinats
upp.
Upptining av smör, portioner av bakelser, kvarg:
• Tina inte upp maten helt och hållet i ugnen, utan
lämna den framme en stund för att tinas upp i rum-
stemperatur. Det ger ett jämnare resultat. Avlägsna
all metall- och aluminiumpaketering eller -delar helt
och hållet före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt och hållet i
ugnen om de ska prepareras mer när de fortfaran-
de är råa. Låt dem istället tina i rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att tillaga frukt och
grönsaker utan att först behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Du kan värma färdiglagade rätter i ugnen bara om
förpackningen är lämplig för användning i mikrovåg-
sugn.
• Du måste följa tillverkarens instruktioner på för-
packningen (t.ex. avlägsna metallocket och sticka
hål på ett plastöverdrag).
6