Zoppas PFM150S Användarmanual

Typ
Användarmanual
Bruks-
anvisning
Mikrovågsugn
PFM150
Innehåll
Säkerhetsinformation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Säkerhetsföreskrifter _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Produktbeskrivning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Innan maskinen används första gången _ _ _ _ _ _ 5
Daglig användning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Använda tillbehören _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Råd och tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Recept _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Underhåll och rengöring _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Felsökning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Installation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Miljöskydd _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Med reservation för ändringar.
Säkerhetsinformation
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och användning av pro-
dukten. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för personskador eller skador på
egendom som orsakats av felaktig installation eller användning. Förvara alltid
instruktionerna tillsammans med produkten för framtida bruk.
Säkerhet för barn och handikappade
Varning Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års ålder och personer
med reducerad fysik, sensorisk eller mental förmåga, eller som saknar erfa-
renhet och kunskap, såvida de inte har tillsyn av någon person som är an-
svarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten. Barn under 3 år får inte lämnas utan till-
syn i närheten av produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är igång eller när den
svalnar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn utan tillsyn.
Produkten med sladd ska hållas utom räckhåll för barn som är yngre än 8
år
Allmän säkerhet
Produkten är avsedd att användas i hushåll och liknande användningsom-
råden som t.ex.:
personalkök i butiker, på kontor och andra arbetsmiljöer,
2
bondgårdar,
av gäster på hotell, motell och andra typer av boendemiljöer,
som bed and breakfast.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte värmeelementen som
finns i produkten. Använd alltid handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör
eller eldfasta formar.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Om luckan eller tätningarna är skadade får du inte använda ugnen förrän
den har reparerats av en auktoriserad servicetekniker.
Produkterna är inte avsedda att användas med en extern timer eller ett se-
parat fjärrkontrollsystem.
Bara en kunnig person kan utföra service eller reperation som involverar
borttagning av ett lock som ger skydd mot mikrovågsenergi.
Hetta inte upp vätskor och mat i slutna behållare. De kan explodera.
Använd endast kärl som är lämpliga för mikrovågsugn.
Vid uppvärmning av mat i plast- eller pappersbehållare ska du hålla ett öga
på ugnen eftersom det finns risk för antändning.
Produkten är avsedd för uppvärmning av mat och dryck. Torkning av mat
eller kläder, eller uppvärmning av värmedynor, tofflor, svampar, disktrasor
o. dyl. kan leda till skador eller eldsvåda.
Om det kommer ut rök ska du genast stänga av produkten eller dra ur kon-
takten ur vägguttaget och ha luckan stängd för att inte lågorna ska sprida
sig.
Vid uppvärmning av drycker i mikrovågsugn kan fördröjd stötkokning inträf-
fa. Var därför försiktig när du hanterar behållaren.
Innehållet i nappflaskor och barnmatsburkar måste skakas eller röras om.
Kontrollera temperaturen innan barnet äter så att han eller hon inte bränner
sig.
Ägg med skalet på eller hela hårdkokta ägg får inte värmas i mikrougnen
eftersom de kan explodera, även efter du har tagit ut dem ur mikrougnen.
3
Mikrougnen ska rengöras regelbundet och matrester ska tas bort.
Om inte mikrougnen hålls ren kan det leda till att ytorna i ugnen blir dåliga
och att ugnen inte fungerar som den ska, vilket i sin tur kan leda till att en
farlig situation uppstår.
När produkten är i gång kan temperaturen bli hög hos åtkomliga ytor
Mikrovågsugnen får inte placeras i ett skåp såvida den inte har testats för
detta ändamål
Bakre ytan på produkterna ska placeras mot en vägg.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa metallskra-
por för att rengöra ugnsluckans glasskivor eftersom dessa kan repa ytan,
vilket i sin tur kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverkaren, en godkänd ser-
viceverkstad eller personer med motsvarande utbildning, för att undvika
fara.
Säkerhetsföreskrifter
Installation
Varning Endast en behörig person får installera
den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad produkt.
Följ de installationsinstruktioner som följer med pro-
dukten.
Du kan ställa ugnen nästan var som helst i köket.
Kontrollera att den står på en plan och jämn yta och
att varken ventilationshålen eller ytan under ugnen
är blockerade (för tillräcklig ventilation).
Elektrisk anslutning
Varning Risk för brand och elektriska stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en behörig
elektriker.
Hushållsapparaten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata överensstäm-
mer med din strömkälla. I annat fall, kontakta en
elektriker.
Om ugnen ansluts till uttaget via en förlängnings-
sladd måste även den vara jordad.
Kontrollera så att du inte skadar stickkontakten och
nätkabeln. Kontakta service eller en elektriker för
att ersätta en skadad nätkabel.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten
från eluttaget. Ta alltid tag i stickkontakten.
Användning
Varning Risk för skador, brännskador, elstötar
eller explosion föreligger.
Använd denna produkt för hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är blockera-
de.
Lämna inte produkten utan tillsyn under använd-
ning.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten som arbets- eller avlast-
ningsyta.
Skötsel och rengöring
Varning Det finns risk för personskador, brand
eller skador på produkten.
4
Stäng av produkten och koppla bort den från elutta-
get före underhåll.
Rengör produkten regelbundet för att förhindra att
ytmaterialet försämras.
Låt inte rester av matspill eller rengöringsmedel ac-
kumuleras på tätningarna runt luckan.
Kvarblivet fett eller mat i ugnen kan orsaka brand.
Rengör ugnen med en fuktig, mjuk trasa. Använd
bara neutrala rengöringsmedel. Använd inte pro-
dukter med slipeffekt, skursvampar, lösningsmedel
eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa säker-
hetsanvisningarna på förpackningen.
Avfallshantering
Varning Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Produktbeskrivning
8 7 6 5
1 2 3 4
1
Ugnslampa
2
Säkerhetsspärrsystem
3
Kontrollpanelen
4
Effektknapp
5
Timerknapp
6
Lucköppnare
7
Vågledarkåpa
8
Tallrikens axel
Tillbehör
Tallrikens tillhörande delar
Tillagningstallrik i glas och rotationsring.
Använd alltid uppsättningen för glasplattan för
att tillaga mat i ugnen.
Innan maskinen används första gången
Varning Se säkerhetskapitlena.
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör produkten innan du använder den första
gången.
Viktigt Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Daglig användning
Varning Se säkerhetskapitlena.
Aktivera och inaktivera produkten
1. Vrid på effektknappen för att välja effekt.
5
2. Vrid timerknappen för att ställa in timern. Detta
sätter på ugnen automatiskt.
3. För att stänga av ugnen kan du:
vänta tills den stängs av automatiskt när ti-
merknappen nåt "OFF"-läge.
vrida timerknappen till "OFF"-läge.
trycka på lucköppnaren. Hushållsapparaten
stannar automatiskt. Stäng luckan för att fort-
sätta tillagningen. Använd detta alternativ för
att inspektera maten.
När timerknappen har nått "OFF"-läge hörs ett
ljud.
Försiktighet Låt inte ugnen vara på om den är
tom.
Om du vill ställa in timern på mindre än 2 minu-
ter, ställ först in timern på mer än 2 minuter och
vrid därefter tillbaka timern till önskad tid.
Allmän information om hur man använder mikron
Allmänt:
Låt maträtter stå några minuter i ugnen efter att den
har stängts av.
Avlägsna aluminiumfoliepaketering, metallbehålla-
re, etc. innan du tillagar maten.
Tillagning:
Om möjligt, täck över maten med ett material som
är lämpligt för användning i mikrovågsugn. Tillaga
mat utan lock endast om du vill ha en knaprig skor-
pa
Tillaga inte rätter för länge genom att ställa in för
stark effekt och för lång tid. Maten kan torka eller
brännas vid på vissa ställen.
Använd inte produkten för att koka sniglar eller ägg
med skalet på – de kan sprängas. För stekta ägg,
stick först hål på äggulan.
Stick hål på livsmedel med "skal" såsom potatis, to-
mater eller korvar flera gånger med en gaffel före
tillagning, så att maten inte sprängs.
Nerkylda eller frysta livsmedel behöver längre tillag-
ningstid.
Rätter som innehåller sås behöver röras om med
jämna mellanrum.
Grönsaker som har en fast struktur såsom morötter,
ärtor eller blomkål bör tillagas i vatten.
Vänd på större bitar efter halva tillagningstiden.
Om möjligt, skär grönsaker i bitar av liknande stor-
lek.
Använd platta, breda tallrikar.
Använd inte kokkärl gjorda av porslin, keramik eller
lergods som har små hål (t.ex. på handtagen, eller
oglaserad botten). Fukt som kommer in i hålen kan
göra att kokkärlet spricker när det värms upp.
Tillagningstallriken i glas är platsen där man värmer
mat och vätska. Den är nödvändig för att mikroug-
nen ska fungera.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
Lägg den frysta maten utan förpackning på en liten
tallrik med en behållare under så att vätskan rinner
ner i behållaren.
Vänd på maten efter halva upptiningstiden. Om
möjligt, skär bort och avlägsna delar som har tinats
upp.
Upptining av smör, portioner av bakelser, kvarg:
Tina inte upp maten helt och hållet i ugnen, utan
lämna den framme en stund för att tinas upp i rum-
stemperatur. Det ger ett jämnare resultat. Avlägsna
all metall- och aluminiumpaketering eller -delar helt
och hållet före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
Tina inte upp frukt och grönsaker helt och hållet i
ugnen om de ska prepareras mer när de fortfaran-
de är råa. Låt dem istället tina i rumstemperatur.
Du kan använda högre effekt för att tillaga frukt och
grönsaker utan att först behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
Du kan värma färdiglagade rätter i ugnen bara om
förpackningen är lämplig för användning i mikrovåg-
sugn.
Du måste följa tillverkarens instruktioner på för-
packningen (t.ex. avlägsna metallocket och sticka
hål på ett plastöverdrag).
6
Lämpliga kokkärl och material
Kokkärl/material Mikrovågsugn
Upptining Uppvärm-
ning
Tillagning
Ugnsfast glas och porslin utan metalldelar (t.ex. Pyrex,
värmebeständigt glas)
X X X
Ej ugnsfast glas och porslin
1)
X -- --
Glas- och vitrokeramik av ugns-/fryssäkert material (t.ex.
Arcoflam), grillgaller
X X X
Keramik
2)
, lergods
2)
X X X
Plast, värmebeständig upp till 200 °C
3)
X X X
Kartong, papper X -- --
Plastfolie X -- --
Stekpåse med förslutning som är lämplig för mikrovåg-
sugn
3)
X X X
Stekkärl gjorda av metall, t.ex. emalj, gjutjärn -- -- --
Bakformar, svartlackerade eller silikonbelagda
3)
-- -- --
Bakplåt -- -- --
Kokkärl för bryning, t.ex. Crostino- eller krispplatta -- X X
Färdiglagade rätter i förpackning
3)
X X X
1) Utan dekor av silver, guld, platina eller metall
2) Utan kvarts- eller metalldelar, eller glasyr som innehåller metaller
3) Du måste följa tillverkarens instruktioner om maxtemperaturer.
X Lämplig -- Ej lämplig
Effektinställningstabell
Symbol Effektinställning Elektrisk effekt
Varsam uppvärmning 80 W
Uppvärmning 130 W
Upptining 190 W
Låg effekt 280 W
Medium 360 W
7
Symbol Effektinställning Elektrisk effekt
Medelhög 430 W
Hög 500 W
Använda tillbehören
Varning Se säkerhetskapitlena.
Försiktighet Tillaga aldrig mat utan den
roterande tallriken. Använd bara de tillbehör som
levereras med produkten.
Tillaga aldrig mat direkt på glastallriken.
Sätta in den roterande plattan
1. Placera rotationsringen runt axeln.
2. Placera tillagningstallriken på rotationsringen
Råd och tips
Tips för mikrovågsugn
Problem Lösning
Det finns inga angivelser för den tillagade
mängden livsmedel.
Använd värden för ett liknande livsmedel. Öka eller minska
tillagningstider enligt följande regel: Dubbla mängden =
nästan dubbla tiden, Halva mängden = halva tiden
Maten blev för torr. Ställ in kortare tillagningstid eller välj lägre effekt.
Maten är fortfarande inte tinad, varm eller till-
agad när tiden har förflutit.
Ställ in längre tillagningstid eller välj högre effekt. Observera
att större portioner tar längre tid.
När tillagningstiden har förflutit är maten över-
hettad i kanterna men fortfarande inte klar i mit-
ten.
Nästa gång, välj lägre effekt och längre koktid. Rör om väts-
kor (t.ex. soppa) efter halva tiden.
Du hittar tillagningstider i tillagningstabellerna. Den
här informationen gäller för hur länge mat ska vara i
ugnen eller stå och vila efter tillagning. Det gör att
värmen sprider sig jämnt över maten.
Du får bättre resultat med ris om du använder plat-
ta, breda kärl.
Effektinställningen och tiden i tabellerna är en-
dast riktvärden. De beror på recepten, kvaliteten,
mängden och temperaturen på ingredienserna.
Upptining
Tina alltid mat med fettsidan nedåt.
8
Tina aldrig mat i förpackning eftersom detta kan göra
att maten tillagas istället för att tinas.
Tina alltid hel kyckling med bröstsidan nedåt.
Nötkött
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Köttfärs 450 Upptining 11 – 14 15 – 20
Ta isär och ta bort ti-
nade delar.
Fräsa kött 675 Upptining 14 – 18 25 – 30
Dela upp och flytta på
maten.
Piroger
450 - 110 g
var
Upptining 10 – 12 15 – 20
Vänd efter halva ti-
den.
Biff 200 Upptining 5 – 7 10 – 15
Ta isär och ta bort ti-
nade delar. Vänd efter
halva tiden.
Gulasch 500 Upptining 11 – 14 15 – 20
Dela upp och flytta på
köttet. Ta bort de upp-
tinade delarna
Skivad korv 100 Upptining 3 – 5 5 – 10
Vänd efter halva ti-
den.
Fläsk
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Revben 450 Upptining 10 – 12 25 – 30
Dela upp och flytta på
maten.
Kotletter
500 - 125 g
var
Upptining 11 – 14 25 – 30
Dela upp och vänd på
dem
Fläskfärs 450 Upptining 11 – 14 15 – 20
Ta isär och ta bort ti-
nade delar.
Gulasch 500 Upptining 12 – 15 15 – 20
Dela upp och flytta på
köttet. Ta bort de upp-
tinade delarna
Fågel
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Hel kyckling 1125 Upptining 25 – 29 45 – 90
Vänd efter halva ti-
den. Täck med alumi-
niumfolie om så be-
hövs.
9
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Kycklingbröst 450 Upptining 15 – 18 15 – 30
Dela upp och flytta på
maten.
Tärnad kyckling 900 Upptining 22 – 25 25 – 30
Dela upp och flytta på
maten.
Kycklinglår 675 Upptining 18 – 22 15 – 30
Dela upp och flytta på
maten.
Fisk och skaldjur
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Hel fisk 450 Upptining 9 – 11 15 – 20
Vänd efter halva ti-
den. Täck med alumi-
niumfolie om så be-
hövs.
Fiskfiléer 675 Upptining 12 – 14 15 – 20
Dela upp och vänd på
dem.
Räkor 225 Upptining 4 – 5 15 – 20
Dela upp och flytta på
maten.
Mjölkprodukter
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Kvarg 250 Upptining 8 – 10 3 – 5
Avlägsna aluminium-
delar, vänd efter halva
tiden
Smör 250 Upptining 2 – 3 3 – 5
Avlägsna aluminium-
delar, vänd efter halva
tiden
Ost 250 Upptining 3:30 – 4 3 – 5
Avlägsna aluminium-
delar, vänd efter halva
tiden
Grädde 200 Upptining 7 – 9 3 – 5
Avlägsna aluminium-
delar, vänd efter halva
tiden
Kakor/bakverk
10
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Cheesecake 1 st Upptining 1 –1:30 -
Vänd efter halva ti-
den.
Tårta 1 st Upptining 1 –1:30 -
Vänd efter halva ti-
den.
Torr kaka (t.ex.
sockerkaka)
1 st Upptining 1:30 – 2 1 – 2
Vänd efter halva ti-
den.
Fruktkaka 1 st Upptining 1:30 – 2 1 – 2
Vänd efter halva ti-
den.
Skivat bröd 300 Upptining 3 – 4 1 – 2
Vänd efter halva ti-
den.
Franskbullar 4 st Upptining 1 –1:30 1 – 2
Vänd efter halva ti-
den.
Frukter
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Jordgubbar 300 Upptining 5 – 6 2 – 3
Rör om efter halva ti-
den
Plommon, körsbär,
hallon, svarta vin-
bär, aprikoser
250 Upptining 4– 5 2 – 3
Rör om efter halva ti-
den
Tillagning
Ta alltid ut kött och kyckling från kylen en halvtimme
före tillagning.
Låt kött, kyckling, fisk och grönsaker vara täckta efter
tillagning.
Pensla lite olja eller smält smör över fisken.
Tillsätt 30 - 45 ml kallt vatten för varje 250 g grönsaker
såvida det inte står annat i tabellen. Skär grönsakerna
i jämna bitar före tillagning. Täck över alla grönsaker
vid tillagning.
Kött
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Köttstek:
- Röd i mitten
- Medium
- Genomstekt
450 Medelhög
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Fläskstek 450 Hög 14 – 18 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
11
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Skinkstek 450 Hög 10 – 12 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Fågel
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Hel kyckling 900 Hög 16 – 24 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Tärnad kyckling 450 Medelhög 7 – 11 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Kycklingbröst (med
ben)
450 Medelhög 8 – 12 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Fisk
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Fiskfiléer 450 Hög 6 – 10 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Hel makrill (rensad
och förberedd)
450 Hög 6 – 10 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Hel laxöring (ren-
sad och förberedd)
450 Hög 7 – 12 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Laxbitar 450 Hög 6 – 10 5 – 10
Tillaga täckt. Vänd
maten flera gånger
under tillagning.
Färska grönsaker
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Broccoli
250
500
Hög
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning.
12
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Brysselkål 250 Hög 5 – 6 2 – 3
Tillsätt 60 – 75 ml vat-
ten. Tillaga täckt. Rör
om en gång under till-
agning och en gång
efter tillagning.
Morötter 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning.
Blomkål
250
500
Hög
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning.
Zucchini 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 30 ml vatten el-
ler 2 msk smör. Tillaga
täckt. Rör om en gång
under tillagning och en
gång efter tillagning.
Aubergine 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning.
Purjolök 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Skär i tjocka skivor.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning.
Svamp
125
250
Hög
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Tillsätt inget vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning. Häll av vatt-
net före servering.
Lök 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 15 ml vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning.
Paprika 250 Hög 5 – 7 2 – 3
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
13
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Skalad potatis
250
500
Hög
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
Ugnsbakad potatis 800 Hög 15 – 18 2 – 3
Täck över, rör om efter
halva tiden.
Kål, vitkål 250 Hög 7 – 9 2 – 3
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning.
Frysta grönsaker
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Spenat 125 Hög 3 – 5 2 – 3
Tillsätt 15 ml vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
Broccoli 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 30 ml vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
Ärtor 250 Hög 4 – 6 2 – 3
Tillsätt 15 ml vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
Gröna bönor 250 Hög 5 – 7 2 – 3
Tillsätt 30 ml vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
Blandade grönsa-
ker (morötter/ärtor/
majs)
250 Hög 5 – 7 2 – 3
Tillsätt 15 ml vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
14
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Blandade grönsa-
ker (kinesisk stil)
250 Hög 6 – 8 2 – 3
Tillsätt 15 ml vatten.
Tillaga täckt. Rör om
en gång under tillag-
ning och en gång efter
tillagning
Smältning
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Choklad / glasyr 150 Medium 3 – 4 2 – 3
Rör om efter halva ti-
den.
Smör 100 Medium 2 – 3 2 – 3
Rör om efter halva ti-
den.
Uppvärmning
När man värmer färdiglagat kött ska man alltid följa in-
struktionerna på förpackningen.
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Barnmat 128 Hög 0:50 1 – 2
Rör om efter halva ti-
den. Kontrollera tem-
peraturen!
Barnvälling
100 ml
225 ml
Hög
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Sätt en sked i flaskan,
rör om, kontrollera
temperaturen!
Fralla 1 fralla Hög 0:30 – 1 1 – 2
Vira in i ett hushålls-
papper och lägg direkt
på glastallriken.
Använd inte återvun-
net papper.
Halvfabrikat 400 - 500 Hög 7 – 10 2 – 3
Ta bort eventuellt alu-
miniumlock. Vänd ef-
ter halva tiden
Frysta färdigrätter 400 - 500 Hög 8 – 12 2 – 3
Ta bort eventuellt alu-
miniumlock. Vänd ef-
ter halva tiden
Lasagne 300 Hög 6 – 10 2 – 3
Täck maten under till-
agningen.
15
Livsmedel
Vikt (g)
Effektinställ-
ning
Tid (min)
Eftervärm-
ningstid (min)
Kommentar
Köttgryta
1 kkp
4 kkp
Hög
3 – 5
7 –10
2 – 3
Täck maten under till-
agningen. Rör om ef-
ter halva tiden.
Potatismos
1 kkp
4 kkp
Hög
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Täck maten under till-
agningen. Rör om ef-
ter halva tiden.
Vita bönor 1 kkp Hög 3 – 5 1 – 2
Täck maten under till-
agningen. Rör om ef-
ter halva tiden.
Ravioli eller pasta i
sås
1 kkp
4 kkp
Hög
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Täck maten under till-
agningen. Rör om ef-
ter halva tiden.
Mjölk 200 ml Hög 1 – 1:30 1
Sätt en sked i behålla-
ren.
Vatten 200 ml Hög 2 – 2:30 1
Sätt en sked i behålla-
ren.
Sås 200 ml Hög 3 – 4 1
Rör om efter halva ti-
den
Soppa 300 ml Hög 4 – 5 1
Rör om efter halva ti-
den
Recept
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabeller-
na är endast riktvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Frukost
Omelett
Ingredienser:
15 g smält smör
4 ägg
6 msk mjölk
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda ihop ägg och mjölk och krydda med salt och
peppar. Täck med det smälta smöret. Häll omelett-
blandningen i en gratängform. Tillaga på Hög i 3 minu-
ter, vänd omeletten och tillaga på Hög i 1 minut till.
Tid i ugnen: 4 minuter totalt
Äggröra
Ingredienser:
15 g smält smör
•2 ägg
2 msk mjölk
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda ägg, mjölk och smält smör och krydda med
salt och peppar. Tillaga på Hög effekt i 3 minuter och
rör om var 30:e sekund.
Tid i ugnen: 3 minuter totalt
Middag
Tomatsoppa med apelsin
Ingredienser:
25 g smält smör
16
1 medelstor lök, hackad
•1 stor morot
1 stor potatis, hackad
800 g tomat på burk, hackad
Juice och rivet skal från 1/2 apelsin
900 ml varm grönsaksbuljong
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda lök, morot, potatis och smält smör och tillaga
på Hög effekt i 6 minuter. Rör om efter halva tiden.
Tillsätt tomater, apelsinjuice, apelsinskal och buljong-
en. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och
peppar. Täck skålen och tillaga på Hög effekt i 18 mi-
nuter tills grönsakerna är mjuka. Rör om 2-3 gånger
under tillagningen. Rör om och servera.
Tid i ugnen: 24 minuter totalt
Fransk löksoppa
Ingredienser:
1 stor lök i skivor
1 msk majsolja
50 g mjöl
1,2 liter kött- eller grönsaksbuljong
2 msk hackad persilja
4 tjocka skivor franskbröd
50 g ost, riven
Beskrivning:
Blanda lök och majsolja i en skål. Tillaga på Hög effekt
i 2 minuter. Blanda i mjöl och tillsätt buljongen gradvis.
Krydda med salt och peppar och tillsätt persilja. Täck
skålen och tillaga på Medium i 18 minuter. Servera i
skålar, lägg en brödskiva överst och strö över rikligt
med ost. Tillaga på Medelhög effekt i 2 minuter tills os-
ten har smält.
Tid i ugnen: 22 minuter totalt
Steka grönsaker
Ingredienser:
1 msk solrosolja
2 msk sojasås
1 msk sherry
2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven
2 medelstora morötter skurna i små strimlor
100 g champinjoner, hackade
50 g böngroddar
100 g sockerärtor
1 röd paprika utan kärnor och skuren i tunna skivor
4 salladslökar, hackade
100 g kastanjer i burk, skurna i skivor
1/4 kinakålshuvud skuren i tunna skivor
Beskrivning:
Blanda olja, sojasås, sherry, ingefära och morötter i en
skål. Täck med lock och tillaga på Hög effekt i 5-6 mi-
nuter. Rör om en gång. Tillsätt därefter svamp, böng-
roddar, sockerärtor, röd paprika, vårlök, kastanjer och
kål. Blanda allt. Tillaga på Hög effekt i 5-6 minuter tills
grönsakerna är mjuka. Rör om 2-3 gånger under tillag-
ningen.
Tid i ugnen: 10-12 minuter totalt
Honungskyckling
Ingredienser:
4 benfria kycklingbröst
2 msk honung
1 msk senap med hela senapskorn
1/2 msk torkad dragon
1 msk tomatpuré
150 ml kycklingbuljong
salt och peppar
Beskrivning:
Lägg kycklingbrösten i en gryta. Blanda resterande in-
gredienser. Häll dem över kycklingen. Krydda med salt
och peppar. Tillaga på Hög effekt i 12-14 minuter. Flyt-
ta på kycklingen och häll över såsen två gånger under
tillagning.
Tid i ugnen: 12-14 minuter totalt
Bakad potatis med grönmögelost och gräslök
Ingredienser:
2 bakpotatis (250 g styck)
50 g smör
100 g grönmögelost, hackad
1 msk färsk hackad gräslök
50 g champinjoner i skivor
salt och peppar
Beskrivning:
17
Pricka hål på potatisen. Tillaga på Hög effekt i 12-14
minuter. Skär potatisen i halvor och gröp ur innehållet.
Lägg potatisinnehållet, smör, ost, gräslök och svamp i
en skål och blanda. Krydda med salt och peppar. Häll
blandningen i potatisskalet och lägg dem i en gratäng-
form. Tillaga på Medelhög i 10 minuter.
Tid i ugnen: 22-24 minuter totalt
Vit sås
Ingredienser:
25 g smält smör
25 g mjöl
300 ml mjölk
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda smör, mjöl och mjölk. Tillaga på Hög effekt i
4-5 minuter. Rör om varannan minut tills såsen är
tjock. Krydda med salt och peppar.
Tid i ugnen: 4-5 minuter totalt
Köttfärs
Ingredienser:
1 liten hackad lök
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk olja
200 g tomat på burk, hackad
1 msk tomatpuré
1 tsk örtblandning
225 g köttfärs
salt och peppar
Beskrivning:
Blanda lök, vitlök och olja i en skål. Tillaga på Hög ef-
fekt i 2 minuter eller tills den är mjuk. Blanda därefter
alla de andra ingredienserna. Sätt lock på skålen och
tillaga på Hög effekt i 5 minuter och växla därefter till
Medelhög i 8-12 minuter eller tills köttet är klart.
Tid i ugnen: 15-19 minuter totalt
Efterrätter
Jordgubbssylt
Ingredienser:
675 g jordgubbar, rensade
3 msk citronsaft
675 g strösocker
Beskrivning:
Lägg jordgubbarna och citronsaften i en stor skål.
Värm dem på Hög effekt i 6 minuter eller tills bären är
mjuka. Häll i socker och blanda väl. Tillaga på Medium
i 27-32 minuter tills den är klar. Rör om var 5:e minut.
Häll sylten i rena burkar. Sätt på lock, förslut ordentligt
och märk dem.
För att få reda på när sylten är klar kan du lägga 1 tsk
sylt på ett kallt fat. Låt stå i 1 minut. Vidrör ytan på syl-
ten försiktigt med ditt finger. Om ytan skrynklar sig är
den klar.
Tid i ugnen: 37-43 minuter totalt
Mikrougnskaka
Ingredienser:
100 g margarin
100 g socker
•1 ägg
100 g självjäsande mjöl
2-3 msk mjölk
Beskrivning:
Lägg ett bakplåtspapper i botten på kakformen. Vispa
margarinet med socker tills det är lätt och fluffigt. Vis-
pa ägget och tillsätt omväxlande mjöl och omväxlande
mjölk lite i taget. Häll smeten i formen. Tillaga på Hög
effekt i 5-7 minuter. Nagga sedan kakan med en tand-
petare. Om tandpetaren inte är ren är kakan inte klar
än. Låt den stå i ugnen i ca 5 minuter efter tillagning.
Tid i ugnen: 5-7 minuter totalt
Underhåll och rengöring
Varning Se säkerhetskapitlena.
Anmärkningar om rengöring:
Torka av framsidan med en mjuk trasa och varmt
vatten och diskmedel.
18
Använd ett rengöringsmedel avsett för rengöring av
metallytor.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
På det viset kan du lättare få bort smuts och det
bränner inte fast.
Ta bort envis smuts med ett speciellt rengöringsme-
del.
Rengör alla delar med jämna mellanrum och låt
dem torka. Använd en mjuk duk med varmt vatten
och ett rengöringsmedel.
Koka ett glas vatten vid full mikrovågseffekt i 2 till 3
minuter för att mjuka upp det hårda och ta bort res-
ter.
Blanda ett glas vatten med teskedar citronjuice och
koka vid full mikrovågseffekt i 5 minuter för att ta
bort dålig lukt.
Felsökning
Varning Se säkerhetskapitlena.
Problem Möjlig orsak Lösning
Produkten fungerar inte. Den är avstängd. Sätt på produkten.
Produkten fungerar inte. Stickkontakten sitter inte i eluttaget. Anslut produkten.
Produkten fungerar inte. Säkringen i säkringslådan har gått. Kontrollera säkringen. Om säkringen
går vid upprepade tillfällen, kontakta
en kvalificerad elektriker.
Produkten fungerar inte. Luckan är inte stängd ordentligt. Se till att inget är i vägen.
Belysningen fungerar inte. Lampan är trasig. Lampan måste bytas.
Det blir gnistor i ugnen. Formar av metall eller metalldelar an-
vänds.
Ta ur formen ur ugnen.
Det blir gnistor i ugnen. Grillspett av metall eller aluminiumfolie
vidrör innerväggarna i ugnen.
Se till att grillspett eller folie inte vidrör
innerväggarna.
Den roterande glastallriken
låter och gnisslar.
Det kan vara smuts eller något som tar
emot under tallriken.
Rengör under den roterande glastallri-
ken.
Ugnen stängs av utan nå-
gon anledning.
Ett fel har uppstått. Om det händer vid upprepade tillfällen
ska du ringa kundservicecentret.
Kontakta försäljaren eller kundtjänst om du inte kan
avhjälpa felet.
Information som kundtjänst behöver finns på produk-
tens typskylt.
Vi rekommenderar att du antecknar den här:
Modell (Mod.) .........................................
PNC (produktnummer) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
19
Installation
Försiktighet Blockera inte ventilationen. Om du
gör det kan ugnen överhettas.
Försiktighet Anslut inte ugnen till någon adapter
eller förlängningssladd. Detta kan orsaka
överspänning och brand kan uppstå.
Ugnen är endast avsedd att stå på en köksbänk.
Den måste stå på en stabil och plan yta.
Sätt ugnen långt ifrån ånga, varm luft och vatten.
Om du transporterar ugnen i kallt väder ska man
vänta med att sätta på den. Låt den stå i rumstem-
peratur och absorbera värmen.
Elektrisk installation
Varning Endast en kvalificerad person får utföra
den elektriska installationen.
Tillverkaren kan inte hållas ansvarig om säker-
hetsföreskrifterna i kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion" inte följs.
Denna produkt levereras med en huvudkontakt och en
huvudkabel.
Försiktighet Lägsta installationshöjd är 85 cm.
C
A
B
Minimala avstånd
Mått mm
A 100
B 76
C 76
Miljöskydd
Återvinn material med symbolen . Återvinn
förpackningen genom att placera den i lämpligt kärl.
Bidra till att skydda vår miljö och vår hälsa genom att
återvinna avfall från elektriska och elektroniska
produkter. Släng inte produkter märkta med symbolen
med hushållsavfallet. Lämna in produkten på
närmaste återvinningsstation eller kontakta
kommunkontoret.
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och åter-
vinningsbart. Plastdelar är markerade med internatio-
nella förkortningar som PE, PS, etc. Kasta förpack-
ningsmaterialet i soptunnor avsedda för just detta ma-
terial på din avfallsstation.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zoppas PFM150S Användarmanual

Typ
Användarmanual