• Stäng ALLTID av låghastighetskokaren, dra ur kontakten ur eluttaget och låt den svalna innan
rengöringen.
• Locket och stengodsgrytan går att diska i diskmaskin eller med varmt tvålvatten. Använd inte
slipmedel eller skrubborstar. En trasa eller gummiskrapa brukar räcka för att ta bort eventuella
rester.
Använd ett rengöringsmedel som inte repar eller vinäger för att avlägsna kalkavlagringar eller
andra fläckar.
• Locket tål inte snabba temperaturväxlingar. Diska inte locket i kallt vatten när det är varmt.
• Uppvärmningsenhetens utsida kan rengöras med en mjuk trasa och varmt tvålvatten. Torka torrt.
Använd inte slipande rengöringsmedel.
FÖRSIKTIGHET: Sänk aldrig ned uppvärmningsenheten i vatten eller annan vätska.
SÅ HÄR RENGÖR DU DIN LÅGHASTIGHETSKOKARE
RÅD OCH TIPS
•Koka okokta nudlar, makaroni eller pasta på spisen tills de är knappt mjuka innan du tillsätter dem
i låghastighetskokaren.
• Om du omvandlar ett recept som innehåller kokat ris, ska du röra ner det okokta riset med de
andra ingredienserna och tillsätta 60 ml extra vätska per 60 ml okokt ris. Använd långkornigt
behandlat ris för bästa resultat vid kokning hela dagen.
BÖNOR
• Bönor måste mjukas upp helt, innan de blandas med socker och/eller syrliga varor. Socker och
syra inverkar hårdnande på bönor och förhindrar att de mjuknar.
•Torkade bönor, särskilt röda trädgårdsbönor, ska kokas innan de används i ett recept. Täck
bönorna med 3 gånger så mycket osaltat vatten som volymen bönor och låt ligga i blöt tills de
mjuknat. Blötläggningen i vatten bör helst vara klar innan bönorna kokas. Kasta bort vattnet som
de legat i blöt och kokats i.
• Helt kokta konserverade bönor kan användas i stället för torkade bönor.
GRÖNSAKER
• Många grönsaker mår bra av långsamma koktider och låga temperaturer för att utveckla sin fulla
smak. De brukar inte bli överkokta i låghastighetskokare vilket de kanske hade gjort i ugnen eller
på spisen.
• Lägga i grönsakerna i stengodset före köttet när du lagar till rätter med både grönsaker och kött.
Grönsaker brukar ta längre tid än kött med låghastighetskokare.
• Placera grönsakerna nära sidorna eller botten på stengodset för att påskynda koktiden. Blanda
ner hackade eller skivade grönsaker med de andra ingredienserna.
• Eftersom äggplanta har en mycket stark smak, bör du förvälla eller fräsa äggplanta innan den
tillsätts i låghastighetskokaren.
VÄTSKOR
• Det är inte nödvändigt att använda mer än 120 till 240 ml vätska i de flesta fall, eftersom köttsaften
och vätskan i grönsakerna bevaras bättre vid låghastighetskokning än vid konventionell kokning.
• När du omvandlar konventionella recept till låghastighetsrecept skall du använda ungefär hälften
av den rekommenderade mängden vätska, förutom i recept som innehåller okokat ris eller pasta.
MJÖLK
• Mjölk, grädde och gräddfil bryts ner under långvarig kokning. Tillsätt om möjligt dessa under de
sista femton till trettio minuterna av koktiden och värm tills rätten är genomvärmd.
•Kondenserade soppor kan användas som ersättning och stå på och koka under längre tid.
RÅD OCH TIPS
SOPPOR
• Vissa sopprecept innehåller 1,9 till 2,8 liter vatten. Lägg till övriga soppingredienser i
låghastighetskokaren först och tillsätt sedan vatten så att det precis täcker dem. Om tunnare
soppa önskas, kan ytterligare vätska tillsättas vid serveringen.
• Om annan vätska än mjölk inte ska tillsättas i mjölkbaserade sopprecept, tillsätter man 240 till 480
ml vatten. Eftersom mjölk, grädde och gräddfil bryts ner om de upphettas över kokpunkten, skall
dessa röras ned i slutet av koktiden.
KÖTT
• Skär av fettet på köttet, torka av eller skölj väl och torka köttet torrt med en pappershandduk. Kött
kan brynas separat i stekpanna och fettet avlägsnas innan det kokas i låghastighetskokaren, vilket
ger rikare smak.
• Större stekar, kycklingar och skinkor har perfekt storlek för låghastighetskokaren. Välj benfria
stekar eller skinkor mellan 1,4 och 2,7 kg.
•Kött med ben, t.ex. revben, filéer eller kalkonbitar passar lätt ner i grytan och är enkla att tillaga
i låghastighetskokaren. Koka kalkonben, lår och bröst upp till 2,7 kg.
• Om du väljer en mindre stek, bör du ändra mängden grönsaker eller potatis så att stengodset
är
1
⁄2
till
3
⁄4
fyllt.
•Kom i håg att köttstorlekar och koktider är ungefärliga. Den exakta vikten på det kött som kan
kokas i låghastighetskokaren beror på den speciella köttbiten, köttets egenskaper och benstruktur.
• Skär kött i mindre bitar när det kokas med bönor, frukt eller lättare grönsaker, till exempel svamp,
hackad lök, äggplanta eller fint skurna grönsaker. Detta gör att maten kokas med lika hastighet.
• Magra köttbitar, t.ex. kyckling eller fläskfilé, blir fortare färdigt än kött med mer bindväv och fett,
t.ex. halsrev eller fläskbog.
•Köttet ska placeras, så att det vilar på stengodset och inte vidrör locket.
• Om du ska tillaga fruset kött (t.ex. stek eller kyckling), måste du först tillsätta minst 2,5 dl varm
vätska. Vätskan fungerar som en "buffert" som förhindrar plötsliga temperaturförändringar. De
flesta recept som innehåller frusen tärnat kött, anger att köttet skall kokas i ytterligare 4 timmar
på LÅG eller 2 timmar på HÖG. Det kan ta längre tid att tina och koka större frysta köttbitar.
FISK
•Fisk kokar snabbt och skall tillsättas i slutet av koktiden, under de sista femton till sextio minuterna.
SPECIALRÄTTER
• Specialrätter, t.ex. fyllda kotletter eller köttrullader, kåldolmar, fyllda paprikor eller bakade äpplen
kan arrangeras i ett enda lager så att de är lätta att tillaga och kan serveras på ett attraktivt sätt.
ÖRTKRYDDOR
•Färska örter ger smak och färg när de tillsätts vid slutet av tillagningen, medan örter med mycket
smak, t. ex. rosmarin eller timjan, håller smaken väl i rätter med kortare koktid. Om de tillsätts i
början förlorar många färska örter smaken om rätten kokas länge. Det går bra att använda malda
och/eller torkade örter och kryddor vid låghastighetstillagning och dessa kan tillsättas från början,
men tillsätt inte för mycket och smaka av i slutet av tillagningstiden för att rätta till kryddningen,
inklusive salt och peppar. Smakstyrkan på alla örter och kryddor kan variera mycket beroende
på deras särskilda styrka och hållbarhetstid. Därför är det alltid lämpligt att smaka av och justera
kryddningen före serveringen.
-41- -42-