Crock-Pot SCVI600BS-I Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

SVENSKA
Läs den här handboken noga, innan du tar apparaten i bruk, då korret användning ger bästa
resultat.
Spara de här anvisningarna för framtida bruk.
TANSLUTNING
1. Läs de här anvisningarna noga tillsammans med illustrationerna, innan du börjar använda apparaten.
2. Kontrollera att elspänningen som anges på märkplåten (på undersidan på apparaten)
överensstämmer med elspänningen i ditt hem, innan du ansluter den här apparaten.
3. Om matningssladden skadats, måste den bytas ut av tillverkaren eller servicerepresentanten.
SÄKER PLACERING
1. VIDRÖR INTE HETA YTOR - ANVÄND HANDTAGEN PÅ UPPVÄRMNINGSENHETEN.
ANVÄNDNING AV GRYTLAPPAR REKOMMENDERAS.
2. Utsätt INTE stengodsgrytan för hög värme när den är tom. Se till att det alltid finns tillräckligt
mycket mat i grytan för att förhindra att den spricker.
3. Förhindra sprickor i stengodsgrytan genom att ALDRIG SÄNKA NED den i vatten eller placera den
under rinnande vatten om den har lämnats TOM på en varm platta eller i en varm ugn under en längre
tid. Låt den svalna först.
4. Placera den INTE så att små barn - i synnerhet riktigt små barn - kan nå åt den.
5. Placera INTE den här apparaten omedelbart under en elsockel!
6. Använd INTE den här apparaten utomhus!
7. Sänk INTE ner uppvärmningsenheten, sladden eller stickproppen i vatten eller annan vätska!
8. Man måste vara ytterst försiktig när man flyttar apparaten med het vätska i.
9. Låt INTE elsladden hänga över kanten på arbetsytan eller bordet.
10. Använd INTE kärva slipmedel, frätande rengöringsmedel eller ugnsrengöringsmedel, när du
rengör den här apparaten.
11. Undvik plötsliga temperaturförändringar, som att lägga ner kylda matvaror i den upphettade kokaren.
12. Dra alltid ut proppen ur elsockeln när apparaten inte är i bruk eller före rengöring.
13. Låt apparaten svalna, innan den görs ren eller ställs undan till förvar.
14. Se till att det finns tillräckligt med utrymme ovanför och runt omkring apparaten, när du använder
den, så att luft kan cirkulera. Se till att apparaten inte kommer i beröring med gardiner, tapeter,
kläder, kökshanddukar eller andra antändbara material medan den är i bruk. FÖRSIKTIGHET
krävs på ytor där hetta kan orsaka problem. En isolerad värmeplatta rekommenderas.
15. DENNA APPARAT ÄR ENDAST AVSEDD FÖR BRUK I HUSHÅLLET. ANVÄND INTE APPARATEN
TILL ÄNDAMÅL SOM DEN INTE ÄR AVSEDD TILL.
16. Förhindra sprickor genom att ALDRIG frysa vatten eller vattenbaserade rätter i ETC-stengodset.
17. Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive barn) med begränsad fysisk,
sensorisk eller mental förmåga eller personer som saknar erfarenhet eller kunskaper, såvida de inte
övervakas eller har fått anvisningar om hur apparaten ska användas av en person som ansvarar för
deras säkerhet. Barn måste övervakas så att de inte leker med apparaten.
VIKTIGA SÄKERHETSÅTGÄRDER
ETC är ett speciell stengods som tål extrema temperaturväxlingar och ger dig ett mångsidigt och
bekvämt matlagningssätt. Du kan använda ETC stengods på spishällar*, i konventionella ugnar,
mikrovågsugnar samt i kylskåp och frysar. (Läs "SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ETC STENGODS" för
korrekt användning.) Stengodsgrytans mångsidighet gör att du kan tillaga mat, koka mat långsamt,
rvara rester och värma upp dem igen i samma gryta, vilket sparar på disken. Den eleganta designen
gör att du kan servera maten direkt ur stengodsgrytan.
*Värmespridare måste användas vid kokning på en elektrisk spishäll.
SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ETC STENGODS
VARNING: DESSA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER MÅSTE FÖLJAS FÖR ATT UNDVIKA SKADOR PÅ DITT ETC
STENGODS.
1. Använd ALLTID medföljande VÄRMESPRIDARE när du använder en ELEKTRISK
SPISHÄLL för att undvika skador på stengodset.
2. Använd INTE på HÖG VÄRME på en spishäll.
3. Värm INTE upp en tom stengodsgryta på en spishäll. Se alltid till att det finns vätska eller mat
i stengodsgrytan.
4. Börja ALLTID uppvärmningen på låg värme innan du höjer
värmen till medium eller medium-låg värme.
5. Täck ALLTID botten på stengodset med minst 2 matskedar olja
när du steker eller bryner maten på en spishäll.
6. Rör ALLTID om maten ofta när du använder en spishäll.
7. Frys ALDRIG vatten eller vattenbaserade rätter i stengodset.
Det kan orsaka sprickor i stengodset.
8. Använd INTE metallredskap i stengodset för att förhindra att repor uppstår.
OBS! Var försiktig när du placerar stengodset på en keramisk yta eller glasyta på spishällen,
arbetsytan eller bordet. Stengodsets naturligt skrovliga botten kan repa dessa ytor om man inte
är försiktig.
CROCK POT
LÅGHASTIGHETSKOKARE AV ETC
(EXTREME TEMPERATURE COOKWARE) STENGODS
Stengods
rmespridare
SÅ HÄR ANVÄNDER DU DIN LÅGHASTIGHETSKOKARE
Diska locket och stengodset i varmt tvålvatten och torka noga innan du använder
låghastighetskokaren.
Sänk ALDRIG ned uppvärmningsenheten i vatten eller annan vätska.
-37- -38-
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 8/27/07 9:41 AM Page 39
SÅ HÄR ANVÄNDER DU DIN LÅGHASTIGHETSKOKARE
Lock
Stengods
rmespridare
Uppvärmningsenhet
Kontrollpanel
Digital klocka visar
återstående koktid
Välj koktid från 30 min till
20 timmar (i steg om
30 minuter) genom att
vrida på reglaget
Strömindikatorlampa
Slå på värmen
och välj
koktemperatur
genom att vrida
på knappen
LÅGHASTIGHETSKOKNING
1. Sätt låghastighetsgrytan i uppvärmningsenheten, placera maten i grytan och slå på strömmen.
Vrid temperaturreglaget till önskat läge. Låghastighetskokaren har tre temperaturinställningar. LÅG
(I) rekommenderas för långsam tillagning "hela dagen". 1 timme på HÖG (II) motsvarar cirka 2 till
21/2 timmar på LÅG (I). VARM ( ) (visas i fönstret= ) används ENDAST för att hålla redan
tillagad mat vid perfekt serveringstemperatur tills maten ska serveras. Tillaga INTE maten på
inställningen VARM ( ). Koka alltid med locket på när du använder stengodset i
uppvärmningsenheten.
2. Vrid tidväljaren till önskad koktid. Tiden visas på panelen och börjar att räkna neråt. Koktiderna
sträcker sig från 30 minuter till 20 timmar, i 30 minuters intervall. När koktiden är avslutad övergår
låghastighetskokaren automatiskt till läget VARM ( ).
OBS! Vi rekommenderar inte att läget VARM ( ) används längre än 4 timmar.
OBS! Om du inte ställer in klockan, kommer låghastighetskokaren att hålla den
temperaturinställning du valt tills du stänger av den.
3. Vrid temperaturväljaren till AV ( ) och koppla ur enheten från eluttaget när maten är klar. Låt
låghastighetskokaren svalna innan du rengör den.
STEKA/HALSTRA
Stengodset kan även användas som en vanlig långpanna i ugnen.
ANVÄNDNING
Strömavbrott kan medföra att maten inte är säker att äta. Om du inte vet hur länge strömavbrottet
varade, föreslår vi att du kastar maten.
•Koka alltid med locket på under den rekommenderade tiden. Ta inte av locket under de första två
timmarna av koktiden.
Det borttagbara stengodset är ugnssäkert och säkert att använda i mikrovågsugn. Se diagrammet
nedan.
•Använd alltid grytlappar eller grytvantar när du hanterar stengodset och när du flyttar
uppvärmningsenheten. Handtagen blir heta vid användning.
•Använd ALLTID ett karottunderlägg under det varma stengodset när du ställer grytan på bordet
eller på köksbänken.
Det löstagbara stengodset och locket är säkert att använda på spishällar*, i konventionella ugnar
och mikrovågsugnar samt i kylskåp. Frys ALDRIG vatten eller vattenbaserade rätter i stengodset.
•På grund av stengodsets unika tillverkningsprocess kan variationer i den glaserade ytan
förekomma. Detta är normalt och påverkar inte resultatet.
•Dra ut nätsladden när koktiden är slut och före rengöring.
Återupphetta inte mat i låghastighetskokaren. Använd ugn, spis eller mikrovågsugn för att
återupphetta.
Använd alltid värmespridare vid kokning på elektrisk spishäll.
Del DiskmaskinSäker Ugnsäker
Mikrovågsugn
Säker
Spishäll
Säker
Grillelement
Säker
Lock Ja Ja Ja Ja Ja
Stengods Ja Ja Ja ** Ja Ja
* Värmespridaren måste användas vid kokning på elektrisk spishäll (plattor eller keramik).
** Placera endast stengodset på en av de stora brännarna på Låg eller Medium värme.
-39- -40-
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 8/27/07 9:41 AM Page 41
Stäng ALLTID av låghastighetskokaren, dra ur kontakten ur eluttaget och låt den svalna innan
rengöringen.
Locket och stengodsgrytan går att diska i diskmaskin eller med varmt tvålvatten. Använd inte
slipmedel eller skrubborstar. En trasa eller gummiskrapa brukar räcka för att ta bort eventuella
rester.
Använd ett rengöringsmedel som inte repar eller vinäger för att avlägsna kalkavlagringar eller
andra fläckar.
Locket tål inte snabba temperaturväxlingar. Diska inte locket i kallt vatten när det är varmt.
Uppvärmningsenhetens utsida kan rengöras med en mjuk trasa och varmt tvålvatten. Torka torrt.
Använd inte slipande rengöringsmedel.
FÖRSIKTIGHET: Sänk aldrig ned uppvärmningsenheten i vatten eller annan vätska.
SÅ HÄR RENGÖR DU DIN LÅGHASTIGHETSKOKARE
RÅD OCH TIPS
•Koka okokta nudlar, makaroni eller pasta på spisen tills de är knappt mjuka innan du tillsätter dem
i låghastighetskokaren.
Om du omvandlar ett recept som innehåller kokat ris, ska du röra ner det okokta riset med de
andra ingredienserna och tillsätta 60 ml extra vätska per 60 ml okokt ris. Använd långkornigt
behandlat ris för bästa resultat vid kokning hela dagen.
BÖNOR
Bönor måste mjukas upp helt, innan de blandas med socker och/eller syrliga varor. Socker och
syra inverkar hårdnande på bönor och förhindrar att de mjuknar.
•Torkade bönor, särskilt röda trädgårdsbönor, ska kokas innan de används i ett recept. Täck
bönorna med 3 gånger så mycket osaltat vatten som volymen bönor och låt ligga i blöt tills de
mjuknat. Blötläggningen i vatten bör helst vara klar innan bönorna kokas. Kasta bort vattnet som
de legat i blöt och kokats i.
Helt kokta konserverade bönor kan användas i stället för torkade bönor.
GRÖNSAKER
Många grönsaker mår bra av långsamma koktider och låga temperaturer för att utveckla sin fulla
smak. De brukar inte bli överkokta i låghastighetskokare vilket de kanske hade gjort i ugnen eller
på spisen.
Lägga i grönsakerna i stengodset före köttet när du lagar till rätter med både grönsaker och kött.
Grönsaker brukar ta längre tid än kött med låghastighetskokare.
Placera grönsakerna nära sidorna eller botten på stengodset för att påskynda koktiden. Blanda
ner hackade eller skivade grönsaker med de andra ingredienserna.
Eftersom äggplanta har en mycket stark smak, bör du förvälla eller fräsa äggplanta innan den
tillsätts i låghastighetskokaren.
TSKOR
Det är inte nödvändigt att använda mer än 120 till 240 ml vätska i de flesta fall, eftersom köttsaften
och vätskan i grönsakerna bevaras bättre vid låghastighetskokning än vid konventionell kokning.
När du omvandlar konventionella recept till låghastighetsrecept skall du använda ungefär hälften
av den rekommenderade mängden vätska, förutom i recept som innehåller okokat ris eller pasta.
MJÖLK
Mjölk, grädde och gräddfil bryts ner under långvarig kokning. Tillsätt om möjligt dessa under de
sista femton till trettio minuterna av koktiden och värm tills rätten är genomvärmd.
•Kondenserade soppor kan användas som ersättning och stå på och koka under längre tid.
RÅD OCH TIPS
SOPPOR
Vissa sopprecept innehåller 1,9 till 2,8 liter vatten. Lägg till övriga soppingredienser i
låghastighetskokaren först och tillsätt sedan vatten så att det precis täcker dem. Om tunnare
soppa önskas, kan ytterligare vätska tillsättas vid serveringen.
Om annan vätska än mjölk inte ska tillsättas i mjölkbaserade sopprecept, tillsätter man 240 till 480
ml vatten. Eftersom mjölk, grädde och gräddfil bryts ner om de upphettas över kokpunkten, skall
dessa röras ned i slutet av koktiden.
KÖTT
Skär av fettet på köttet, torka av eller skölj väl och torka köttet torrt med en pappershandduk. Kött
kan brynas separat i stekpanna och fettet avlägsnas innan det kokas i låghastighetskokaren, vilket
ger rikare smak.
Större stekar, kycklingar och skinkor har perfekt storlek för låghastighetskokaren. Välj benfria
stekar eller skinkor mellan 1,4 och 2,7 kg.
•Kött med ben, t.ex. revben, filéer eller kalkonbitar passar lätt ner i grytan och är enkla att tillaga
i låghastighetskokaren. Koka kalkonben, lår och bröst upp till 2,7 kg.
Om du väljer en mindre stek, bör du ändra mängden grönsaker eller potatis så att stengodset
är
1
2
till
3
4
fyllt.
•Kom i håg att köttstorlekar och koktider är ungefärliga. Den exakta vikten på det kött som kan
kokas i låghastighetskokaren beror på den speciella köttbiten, köttets egenskaper och benstruktur.
Skär kött i mindre bitar när det kokas med bönor, frukt eller lättare grönsaker, till exempel svamp,
hackad lök, äggplanta eller fint skurna grönsaker. Detta gör att maten kokas med lika hastighet.
Magra köttbitar, t.ex. kyckling eller fläskfilé, blir fortare färdigt än kött med mer bindväv och fett,
t.ex. halsrev eller fläskbog.
•Köttet ska placeras, så att det vilar på stengodset och inte vidrör locket.
Om du ska tillaga fruset kött (t.ex. stek eller kyckling), måste du först tillsätta minst 2,5 dl varm
vätska. Vätskan fungerar som en "buffert" som förhindrar plötsliga temperaturförändringar. De
flesta recept som innehåller frusen tärnat kött, anger att köttet skall kokas i ytterligare 4 timmar
på LÅG eller 2 timmar på HÖG. Det kan ta längre tid att tina och koka större frysta köttbitar.
FISK
•Fisk kokar snabbt och skall tillsättas i slutet av koktiden, under de sista femton till sextio minuterna.
SPECIALRÄTTER
Specialrätter, t.ex. fyllda kotletter eller köttrullader, kåldolmar, fyllda paprikor eller bakade äpplen
kan arrangeras i ett enda lager så att de är lätta att tillaga och kan serveras på ett attraktivt sätt.
ÖRTKRYDDOR
•Färska örter ger smak och färg när de tillsätts vid slutet av tillagningen, medan örter med mycket
smak, t. ex. rosmarin eller timjan, håller smaken väl i rätter med kortare koktid. Om de tillsätts i
början förlorar många färska örter smaken om rätten kokas länge. Det går bra att använda malda
och/eller torkade örter och kryddor vid låghastighetstillagning och dessa kan tillsättas från början,
men tillsätt inte för mycket och smaka av i slutet av tillagningstiden för att rätta till kryddningen,
inklusive salt och peppar. Smakstyrkan på alla örter och kryddor kan variera mycket beroende
på deras särskilda styrka och hållbarhetstid. Därför är det alltid lämpligt att smaka av och justera
kryddningen före serveringen.
-41- -42-
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 8/27/07 9:41 AM Page 43
GARANTI
SPARA DETTA KVITTO DÅ DET BEHÖVS OM DU OM DU BEHÖVER ÅBEROPA GARANTIN.
Denna produkt har en garantitid på 2 år.
Om produkten mot förmodan skulle gå sönder, ska den returneras till inköpsstället tillsammans
med inköpskvittot och ett exemplar av denna garantisedel.
Rättigheterna och fördelarna under garantitiden är utöver dina lagstagdade rättigheter, som inte
påverkas av denna garanti.
Holmes Products (Europe) Ltd åtager sig att inom den angivna tidsperioden reparera eller
kostnadsfritt byta ut alla delar av produkten som befunnits vara felaktiga under förutsättning att:
Vi omedelbart informeras om felet;
• Produkten inte har ändrats på något sätt eller utsatts för felaktig hantering eller reparation av
någon person som inte är auktoriserad av Holmes Products (Europe) Ltd.
Inga rättigheter ges under denna garanti till en person som införskaffar denna produkt i andra
hand eller för kommersiell eller allmä användning.
Alla reparationer eller utbytta enheter kommer att garantitiden.
DENNA PRODUKT ÄR TILLVERKAD I FÖRORDNING MED EEC:S DIREKTIV
2006/95/EC, 2004/108/EC och 2006/42/EC.
Elektriska produkter som ska kasseras får inte slängas med hushållsavfall.
Återvinn om möjligt. Se följande webbplats för ytterligare information om återvinning:
www.jardencs.com eller e-posta: enquir[email protected]
SUOMI
LLue tämä käyttöohje huolellisesti ennen laitteen käyttöä, sillä vain oikea käyttö takaa parhaat
tulokset.
Säilytä ohjeet myöhempää tarvetta varten.
Verkkovirtaliitäntä
1. Lue nämä ohjeet huolellisesti ja tarkastele kuvia ennen laitteen käyttöä.
2. Tarkista ennen laitteen käyttöä, että laitteen pohjassa olevan kilven jännitearvo sopii kotisi
verkkovirtalähteeseen.
3. Jos virtajohto on viallinen, se on annettava valmistajan tai tämän huoltoedustajan vaihdettavaksi.
Turvallinen sijainti
1. ÄLÄ KOSKE KUUMAAN PINTAAN. KÄYTÄ JALUSTAN KAHVOJA. LAITETTA KÄSITELTÄESSÄ
ON AINA SYYTÄ KÄYTTÄÄ PANNULAPPUJA.
2. ÄLÄ altista tyhjiä astioita erittäin suurille lämpötiloille. Varmista aina, että lämmitettävässä astiassa
on nestettä tai ruokaa. Näin voit estää astian mahdollisen halkeamisen.
3. Halkeamisen estämiseksi astiaa ei saa KOSKAAN UPOTTAA veteen tai asettaa juoksevan veden alle,
jos astia on jätetty TYHJÄNÄ kuumalle keittolevylle tai kuumaan uuniin pitkäksi aikaa. Anna astioiden
jäähtyä rauhassa.
4. ÄLÄ aseta laitetta paikkaan, jossa pienet lapset pääsevät siihen käsiksi.
5. ÄLÄ aseta laitetta aivan sähköpistorasian alle.
6. ÄLÄ käytä laitetta ulkotiloissa.
7. ÄLÄ upota lämpöelementtiä, virtajohtoa tai pistoketta veteen tai muuhun nesteeseen.
8. Kuumia nesteitä sisältävää laitetta siirrettäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta.
9. HUOLEHDI SIITÄ, että virtajohto ei roiku työtason tai pöydän reunan yllä.
10. ÄLÄ käytä kovia hankausaineita, emäksisiä pesuaineita tai uuninpesuaineita laitteen
puhdistamiseen.
11. Vältä äkillisiä lämpötilan vaihteluja, esim. jääkaapissa olleen ruoan lisäämistä kuumaan astiaan.
12. Irrota pistoke pistorasiasta aina, kun laite ei ole käytössä ja ennen sen puhdistamista.
13. Anna laitteen jäähtyä ennen sen puhdistamista ja varastoimista.
14. Jätä laitetta käytettäessä riittävästi tilaa laitteen yläpuolelle ja kaikille sivuille, jotta ilma pääsee
kiertämään hyvin. Älä anna laitteen koskettaa verhoja, seinäpaperia, vaatteita, astiapyyhkeitä tai
muita syttyviä materiaaleja käytön aikana. Pinnoilla, joilla lämpö voi aiheuttaa ongelman, on
noudatettava erityistä VAROVAISUUTTA. Eristetyn alusen käyttö on suositeltavaa.
15. LAITE ON TARKOITETTU VAIN KOTITALOUSKÄYTTÖÖN. SITÄ EI SAA KÄYTTÄÄ MUUHUN
KUIN ILMOITETTUUN KÄYTTÖTARKOITUKSEEN.
16. Mahdollisen halkeamisen estämiseksi vettä tai vesipohjaisia ruokia ei saa KOSKAAN jäädyttää
ETC-kivikeramiikka-astioissa.
17. Tämä laite ei ole tarkoitettu sellaisten henkilöiden (mukaan lukien lasten) käyttöön, joiden fyysiset tai
henkiset kyvyt tai näkö tai kuulo ovat jostakin syystä heikentyneet tai joilla ei ole laitteen käyttämiseen
tarvittavaa kokemusta tai tietoutta, ellei kyseisestä henkilöstä vastuussa oleva henkilö ole antanut heille
asianmukaisia ohjeita tai valvo heitä laitteen käytön aikana. Lapsia tulee valvoa, jotta he eivät leiki laitteen
kanssa.
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
-43- -44-
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 8/27/07 9:41 AM Page 45
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37

Crock-Pot SCVI600BS-I Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för