Russell Hobbs 24180-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual
27
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller med
bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är under uppsikt
och har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått
vilka risker som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med
apparaten. Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn,
vida de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud
eller någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
b Använd inte denna apparat nära badkar, dusch, handfat eller andra
behållare för vatten.
¬ Apparatens utsida blir varm.
Det ska nnas ett utrymme på minst 50 mm runt hela apparaten.
Täck inte över apparaten och lägg inte heller något ovanpå den.
Dra ur sladden när apparaten inte används, innan den yttas och före rengöring.
Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna bruksanvisning.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
1. Lock
2. Gryta
3. Handtag
4. Signallampa
5. Byta läge
6. Krita (medföljer)
VIKTIGT:
Innan du skriver på din slow cooker med den medföljande kritan måste ytan förberedas. Om du inte gör
det kan det sedan bli svårt att sudda ut kritan. För att förbereda ytan ska man gnida kanten på kritan över
det område man ska skriva på, så att en jämn beläggning bildas (Fig A). Torka bort kritbeläggningen med
en mjuk trasa. Nu är ytan förberedd och klar att användas. Din slow cooker kommer att bli varm vid
användning. Skriv bara på din slow cooker innan du lagar mat i den eller när den har svalnat.
LÅNGKOKNINGENS FÖRDELAR
Din hälsa: en varsam tillagning bevarar vitaminer samt närings- och smakämnen.
Din ekonomi: en långsam tillagning gör köttet mört, detta gäller speciellt för billigare och grövre
styckningsdelar. Dessutom behövs det bara en ärdedel av den energi som annars förbrukas på den
minsta standardkokplattan.
Din bekvämlighet: förbered matvarorna kvällen innan, lägg dem i långkoksgrytan innan du går
hemifrån och en härlig måltid väntar på dig när du kommer hem.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
28
MATLAGNINGSLÄGEN
1 r traditionellt långkok (vanligtvis 8-10 timmar).
2 för snabbare tillagning (vanligtvis 4-5 timmar).
O
för att hålla maten varm före servering (endast när maten är genomkokt efter tillagning i slow
cookern).
VARNING Använd inte inställningen
O
för uppvärmning av mat.
ANVÄNDNING
1. Lägg de förberedda ingredienserna i kokkärlet.
2. Sätt i kokkärlet i slow cookern och sätt på locket.
3. Sätt i slow cookerns stickkontakt i ett vägguttag.
4. Vrid lägesreglaget till 1 eller 2 enligt behov. Tillagningen påbörjas.
5. När tillagningen är klar ska man vrida lägesreglaget till positionen
O
. Om man ska servera maten på
en gång ska man vrida strömbrytaren till OFF och dra ur slow cookerns sladd. Använd inte läget
O
i
mer än 4 timmar.
6. Använd alltid ugnshandskar vid hantering av locket eller kokkärlet.
ALLMÄNT
Tina djupfrysta varor fullständigt innan du lägger dem i kokkärlet.
Bryn köttet och fräs grönsakerna i en stekpanna eller i grytan.
Kött
När du steker kött kommer inte köttsaften att stänka upp eller avdunsta och därför bevaras
smakämnen och näringsvärde bättre. Tillagningstiden beror på köttstyckets storlek och form, om
köttet är magert eller fettrikt och om det är en styckningsdel med ben. Övning ger färdighet och
snart kan du anpassa tillagningstiden på bästa sätt.
Undvik kött med hög fetthalt eller skär bort överödigt fett från köttbiten.
gel
Tvätta och torka fågeln och krydda in- och utsidan.
Bryn skinnet i sitt eget fett eller lite matolja och använd en rymlig stekpanna.
Fisk
För att bevara smakämnen och konsistens ska man inte koka sk länge.
Smörj kokkärlets botten med smör eller margarin.
Skölj och rensa sken. Torka av den och lägg den i kokkärlet.
Krydda, häll i lite citronsaft och tillsätt därefter varm vätska – buljong, vatten eller vin.
Klicka smör över sken och tillaga på låg värme (1) i 2–3 timmar.
Grönsaker
Snabbkokta grönsaker, t.ex. djupfrysta ärtor och sockermajs, måste först tinas innan man tillsätter
dem en halvtimme innan maträtten är färdig.
Rotfrukter, t.ex. morötter, potatis, och lök, behöver längre tillredningstid än kött, så skär dem i
ungefär en halv centimeter tjocka skivor, stavar eller tärningar och fräs först upp dem försiktigt i 2–3
minuter innan de läggs ned i kokkärlet.
Baljväxter (bönor, ärtor och linser)
Lägg inte ned torkade bönor (t.ex. röda kidneybönor) i långkoksgrytan utan att först ha kokat dem i
minst tio minuter. Det är skadligt att äta torkade bönor som är råa eller underkokta.
Blötlägg torkade ärtor och bönor i 8 timmar (eller över natten) före tillagning så att de mjuknar.
Linser behöver inte blötläggas lika länge.
Koka ris i minst 150 ml vätska för varje100 ml ris. Någon form av snabbris har visat sig ge bästa
resultat.
Pasta lämpar sig inte för långsam tillagning, den blir överkokt. Vänta därför med att röra ned pastan
tills 30–40 minuter återstår innan maträtten är färdig.
29
Soppa
Smakrik hemlagad soppa kan stå och småkoka hela dagen eller över natten.
Bryn köttet och grönsakerna i en stekpanna.
Rör ned mjöl eller majsena om soppan ska redas och tillsätt buljong efterhand.
Koka upp soppan, krydda, smaksätt och häll över den i kokkärlet.
Tillsätt ingen mjölk förrän den sista halvtimmen av tillagningen. Man kan också tillsätta grädde eller
äggula strax före serveringen.
Äggstanning, chokladpudding och liknande
Använd en värmetålig form i lämplig storlek (den ska passa till kokkärlet men inte komma i beröring
med kokkärlets sidor).
Fyll vatten i kokkärlet upp till halva formen.
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
1. Dra ur sladden till apparaten och låt apparaten svalna.
2. Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
3. Diska lock och kokkärl med diskmedel i varmt vatten och använd en disktrasa eller svamp. Skölj och
torka sedan noggrant.
ÅTERVINNING
W
För att undvika miljö- och hälsoproblem pga. farliga ämnen får man inte kassera
apparater eller laddningsbara och icke-laddningsbara batterier märkta med någon av
dessa symboler i osorterat kommunalt avfall. Elektriska och elektroniska produkter
och, där tillämpligt, laddningsbara och icke-laddningsbara batterier ska alltid kasseras
vid en lämplig, ociell återvinnings-/uppsamlingsstation.
Recept nns på vår webbsida: http://eu.russellhobbs.com/recipes/
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs 24180-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual