Kenwood CP707 Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

innan du använder din
Kenwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och
spara den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla
etiketter.
säkerhet
Denna apparat avger ånga som kan
bränna dig.
Akta dig för varm ånga som
kommer från grytan, särskilt när du
lyfter på locket.
Var försiktig när du hanterar din
slow-cooker, alla delar blir varma
under användning. Använd
grytlappar.
Undvik att lyfta upp basenheten
under användning och medan
innehållet är varmt.
Var extremt försiktig när du flyttar
grytan om innehållet är varmt.
Använd aldrig en skadad slow-
cooker. Se till att den kontrolleras
eller repareras: se ‘service och
kundtjänst’.
Använd inte grytan om den är
sprucken eller skadad på något
sätt.
Sänk aldrig ner basenheten,
sladden eller kontakten i vatten – du
kan få en elektrisk stöt. Se till att
reglagen hålls rena och torra.
Låt aldrig sladden hänga ner där ett
barn kan få tag på den.
Dra alltid ur kontakten när
apparaten inte används.
Ställ aldrig apparaten eller delarna
på en kokplatta eller i ugnen.
Använd aldrig apparaten på
värmekänsliga ytor.
Använd inte apparaten nära eller
under gardiner eller andra
brandfarliga material.
Använd bara grytan med den
medföljande kastrullen.
Får ej användas utomhus.
Täck inte över grytan med något
annat än det medföljande locket.
Den här apparaten är inte avsedd
för användning av personer
(inklusive barn) med begränsad
fysisk eller mental förmåga eller
begränsad känsel. Den är inte heller
avsedd för användning av personer
med bristande erfarenhet eller
kunskap, om de inte övervakas eller
får instruktioner om hur apparaten
ska användas av en person som
ansvarar för deras säkerhet.
Barn får inte lov att leka med
apparaten. Lämna dem inte
ensamma med den.
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar
inte på sig något ansvar om
apparaten används på felaktigt sätt
eller om dessa instruktioner inte
följs.
matsäkerhet
Tillaga kött (och fågel), fisk och
skaldjur ordentligt. Tillaga aldrig
frysta råvaror.
Återuppvärm inte mat i slow-
cookern.
Se alltid till att maten är ordentligt
varm innan du äter den.
Tillaga aldrig kött och kyckling
delvis för att sedan kyla och laga
färdigt senare.
Följ tillagningsråden från tillverkaren
särskilt noga när det gäller torkade
bönor. Röda kidneybönor ska
exempelvis blötläggas över natten
och sedan koka kraftigt i minst 10
minuter i en kastrull med friskt
vatten. Detta för att gifterna ska
förstöras innan bönorna sköljs och
kan tillsättas i slow-cookern.
före anslutningen
Kontrollera att den elektriska
spänningen är densamma som den
som anges på undersidan av
apparaten.
Denna apparat uppfyller kraven
enligt EEC Direktiv 89/336/EEC.
65
Svenska
Vik ut främre omslaget med bilderna.
66
innan du använder din slow-
cooker för första gången
Diska delarna se ‘skötsel och
rengöring’.
key
lock
gryta
basenhet
handtag
kontrollknapp (CP706)
indikatorlampa (CP706)
Modell CP707
display
knapp för hög effekt (High)
knapp för låg effekt (Low)
varmhållningsknapp (Warm)
knapp för ökning av timertid
PÅ/AV-knapp
knapp för minskning av timertid
använda långkoksgrytan
(CP706)
1 Följ receptet och lägg
ingredienserna i kokkärlet.
2 Placera kastrullen på basenheten.
OBS! För att undvika
brännskador när du lyfter av
kastrullen ska du se till att
den är placerad på
basenheten enligt
illustrationerna och att
handtagen på kastrullen är i
linje med handtagen på
basenheten.
3 Sätt på locket och anslut
långkoksgrytan till vägguttaget.
4 Välj önskad inställning, dvs. hög, låg
eller varmhållning. Indikatorlampan
tänds och tillagningen börjar.
5 Koka så länge som önskas.
6 När du kokat färdigt stänger du av
och drar ut kontakten på din slow-
cooker.
använda den
elektroniska
långkoksgrytan
(CP707)
1 Följ receptet och lägg
ingredienserna i kastrullen.
2 Placera kastrullen på basenheten.
OBS! För att undvika
brännskador när du lyfter av
kastrullen ska du se till att
den är placerad på
basenheten enligt
illustrationerna och att
handtagen på kastrullen är i
linje med handtagen på
basenheten.
3 Lägg på locket.
4 Anslut lånkoksgrytan till
vägguttaget.
5 Starta långkoksgrytan genom att
trycka på PÅ/AV-knappen.
Displayen visar 0:00 och skärmen
tänds. Skärmbelysningen slocknar
om inga knappar trycks in under 30
sekunder.
6Välj önskat tillagningsläge genom
att trycka på knappen för hög
effekt, låg effekt eller varmhållning.
En ikon visas till höger på skärmen
och ett streck visas bredvid det
valda tillagningsläget. Tillagningen
börjar, vilket indikeras av att
decimalerna blinkar.
7Tillaga under önskad tid.
8Avbryt tillagningen genom att trycka
en gång på PÅ/AV-knappen. Håll
PÅ/AV-knappen nedtryckt under 5
sekunder för att stänga av
långkoksgrytan. Dra ut
stickkontakten ur vägguttaget efter
användning.
ställa in timern (endast
CP707)
1 Följ steg 1–5 ovan.
2 Ställ in önskad tillagningstid genom
att trycka knappen för att öka (+)
eller minska (-) timertiden. Timern
kan ställas in i steg om 30 minuter
upp till maximalt 10 timmar för låg
och hög effekt, men övergår som
standard till en maximal inställning
på 2 timmar vid varmhållning.
3 Välj önskat tillagningsläge genom
att trycka på knappen för hög
effekt, låg effekt eller varmhållning.
En ikon visas till höger på skärmen
och ett streck visas bredvid det
valda tillagningsläget. Tillagningen
och nedräkningen av timern börjar,
vilket indikeras av att decimalerna
blinkar. Timern räknar ned i steg om
1 minut.
Obs! Om du inte väljer ett
tillagningsläge inom 15 sekunder,
återgår timern till 0:00 och måste
ställas in på nytt.
4 När tillagningen på hög eller låg
effekt är klar, övergår timern som
standard till varmhållningsläget och
räknar ned från 2 timmar. Efter 2
timmar avbryts uppvärmningen och
displayen återgår till 0:00.
5 Håll PÅ/AV-knappen nedtryckt
under 5 sekunder för att stänga av
långkoksgrytan. Dra ut
stickkontakten ur vägguttaget efter
användning.
Obs! När du använder
timerläget under långa
tidsperioder måste du
kontrollera att maten inte
torkar eller bränns vid.
Om du vill ändra tillagningstiden
under tillagning med timer, trycker
du bara på timern för att öka eller
minska timertiden.
riktlinjer för inställningar
Följande tider är bara riktlinjer och
varierar beroende på vilken typ av
livsmedel som tillagas och i vilka
kvantiteter.
låg (low) effekt: Maten tillagas
långsamt under dagen. Tillagningen
tar cirka 6-8 timmar. Den här
inställningen kan också användas
vid tillagning av känsliga livsmedel
som blir bättre då de tillagas något
långsammare, som bakade äpplen
och inkokt frukt.
hög (high) effekt: Snabbare
tillagning än vid Låg effekt.
Tillagningstider mellan 3-5 timmar.
varmhållning (keep warm):
Använd den här inställningen när
maten har tillagats och du vill hålla
den varm. Vi rekommenderar att
maten inte varmhålls under mer än
2 timmar efter tillagningen och att
grytan stängs av därefter. Om
locket tas av sänks temperaturen i
kastrullen. Därför bör du lyfta på
locket så lite som möjligt och alltid
lägga på det snabbt igen.
förslag på hur du kan
använda din slow-
cooker
1 Använd ingredienser som legat ett
tag i rumstemperatur hellre än att ta
dem direkt från kylskåpet. När det
gäller sådana ingredienser som kött
och fisk ska de däremot inte vara
ute ur kylskåpet längre än
nödvändigt, så ta ut dessa en liten
stund innan matlagningen för att
avlägsna kylan och täck med folie
eller gladpack. Förbered inte maten
långt i förväg och låt den ligga
utanför kylskåpet.
2 Skär rotfrukter som morötter, lök,
kålrötter osv. i lite mindre bitar då
de måste kokas längre än kött.
3 Skär samtliga ingredienser i lika stora
bitar för att underlätta vid tillagningen.
67
4 Bryn köttet och grönsakerna först i
en annan panna om du vill få bort
en del av fettet. Detta förbättrar
även utseende och smak hos både
kött och grönsaker. Detta är förstås
inte nödvändigt.
5 Lyft inte på locket oftare än
nödvändigt under tillagningen då
detta gör att värmen minskar och
vätskan avdunstar. Om du lyfter ofta
på locket kan det behövas
ytterligare 20-30 minuters koktid.
6 Tillaga alltid maten i kokkärlet. Lägg
aldrig mat direkt i basenheten.
7 Sänk aldrig ner det varma kokkärlet
i kallt vatten direkt efter användning,
och häll aldrig kokande vatten i ett
tomt och kallt kokkärl. Om man
utsätter kokkärlet för en snabb
temperaturväxling kan det spricka.
8 När grytan använts i flera månader
kan laseringen spricka: detta är
vanligt med laserat stengods och
påverkar inte slow-cookerns
funktion.
9 Om du använder dig av recept för
traditionell matlagning kan du
behöva minska mängden vätska.
Vid långsam tillagning dunstar inte
vätskan lika mycket som vid
traditionell matlagning även om en
viss mängd vätska behövs för att
överföra värme.
10 Fyll aldrig din slow-cooker till mer
än
2
3.
11 Mjölkprodukter, såsom grädde,
crème fraiche och yoghurt, tillsätts i
slutet av tillagningen för att undvika
att såsen skär sig.
12 Frusna grönsaker som ärtor ska
tinas och tillsättas under den sista
1
2 – 1-timman av tillagningen. Då
bibehålls grönsakernas färg och
struktur samt värmen i grytan.
13 De bästa resultaten uppnås när
ingredienserna täcks av vätska.
14 Ta bort överflödigt fett från köttet.
15 När du tillagar hela stekar, se till att
de passar i grytan och tillsätt alltid
vatten. Vänd steken under
tillagningen.
16 Tillagningstiden förkortas om du
använder varm buljong.
17 Vill du göra såsen tjockare blandar
du lite maizena med lite kallt vatten.
Tillsätt maizena-blandningen i
grytan i slutet av tillagningen. Täck
med lock och koka ytterligare en
stund tills vätskan har sjudit och
tjocknat.
18 Observera att det kan stänka något
kring locket.
skötsel och rengöring
Stäng alltid av, dra ut kontakten och
låt apparaten kallna innan du börjar
rengöra.
basenhet
Torka av utsidan på slow-cookern
med en fuktig trasa och torka den
sedan torr. Sänk aldrig ner
basenheten i vatten.
lock, kokkärl
Tvätta i varmt vatten med
diskmedel, skölj och torka sedan
noggrant. Mat som har fastnat på
insidan av grytan kan tas bort med
hjälp av en mjuk diskborste.
Kokkärlet och locket kan diskas i
diskmaskin.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
68
RECEPT
Tiderna är enbart riktlinjer. Kontrollera
alltid att maten är ordenligt genomstekt
och rykande het innan du serverar den.
Varierande kvantiteter kan också
påverka tillagningstiderna.
soppa med potatis, ost
och gräslök
4 medelstora potatisar, skalade och
skivade
1 stor vitlöksklyfta, skalad
0,475 dl buljong
220 ost (Cheddar el. motsv.),
riven
50 gr färsk hackad gräslök
salt och peppar
Tillsätt potatis, vitlök och buljong i
grytan. Koka på Hög (High) i två
timmar. Häll över blandningen i en
mixer och mixa till önskad konsistens.
Häll tillbaka blandningen i grytan och
tillsätt ost, gräslök och kryddor. Låt
koka på Hög (High) i ytterligare 30
minuter. Innan du serverar kan du
tillsätta extra ost och grädde.
biffstek med grönsaker
1 matsked olja
900 gr innanlår
1 lök, skalad och hackad
3 morötter, skalade och skurna i
1 cm tjocka skivor
5 dl varm köttbuljong
Värm olja i en stekpanna och bryn
köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna
och stek tills de är gyllenbruna. Häll
över blandningen i currygrytan, tillsätt
den varma buljongen och kryddorna.
Lägg på locket och koka på Hög (High)
i cirka 4 timmar och Låg (Low) i cirka 7-
8 timmar.
biff i öl
600 gr grytbitar
skurna i 2,5 cm stora kuber
2 medelstora potatisar, delade i åtta
bitar
1 stor lök, delad i åtta bitar
2-3 morötter, skurna i 2 cm tjocka
bitar
3 dl öl
2 dl köttbuljong
1 msk färsk persilja, hackad
25 gr timjan, stjälkar borttagna
1-2 matskedar maizena
salt och peppar
Tillsätt alla ingredienser i currygrytan
och koka på Hög (High) i cirka 5
1
2
timmar och Låg (Low) i cirka 7-8
timmar. Blanda majsena med lite kallt
vatten så att en mjuk pasta bildas. Ta
bort locket och tillsätt blandningen i
den kokande grytan och rör om väl.
Lägg på locket på nytt och låt koka
upp till vätskan bubblar och har
tjocknat något.
bolognaisesås
Använd som bas till Spagetti
Bolognaise eller Lasagne
1 matsked olja
1 stor lök, hackad
5 skivor hackad bacon
650 gr köttfärs
1 x 454 g burkar krossade tomater
1 vitlösklyfta, skalad och krossad
1 msk tomatpuré eller enligt smak
salt och peppar
150 gr champinjoner,
finhackade
Värm oljan i en stor stekpanna och stek
löken tills den är gyllenbrun, häll
därefter över i grytan. Tillsätt bacon i
stekpannan och stek upp, häll över i
grytan. Stek köttet tills det är brynt,
tillsätt hackade tomater och koka upp.
Häll över i grytan. Tillsätt återstående
ingredienser i grytan. Tillaga på Hög
(High) effekt i cirka 3-4 timmar eller Låg
(Low) effekt i cirka 6-7 timmar.
69
coq au vin
150 gr bacon, tärnad
1 large/stora lökar, hackade
1 krossade vitlöksklyftor
300 gr champinjoner, tjockt skivade
4 benfria kycklingbröst
2,75 dl rött vin
3,75 dl varm hönsbuljong
salt och peppar
maizena (om du vill)
Lägg i alla ingredienser i grytan. Lägg
på locket och koka på Hög (High) i
cirka 4 timmar eller Låg (Low) i cirka 6-
7 timmar.
Du kan reda av vätskan med lite
majsenamjöl blandat med vatten. Ta
bort locket och tillsätt blandningen i
currygrytan och rör om väl (ta eventuellt
upp kycklingbrösten och håll dem
varma medan du tillsätter majsenan).
Lägg på locket på nytt och låt koka
upp till vätskan bubblar och har
tjocknat något.
kyckling och dragon-
gryta
15 gr smör
1 msk olja
4 kycklingbröst
1 lök, finhackad
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl varm hönsbuljong
4 kvistar dragon
0,5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 tsk/15 ml majsena (cirka)
Värm smöret och oljan i en stekpanna.
Tillsätt kycklingen och bryn på båda
sidor. Lägg över kycklingen i grytan.
Stek löken och tillsätt den i grytan i
tillsammans med vin, buljong, 2
dragonkvistar och kryddor. Lägg på
locket och koka på Hög (High) effekt i
cirka 3 timmar eller Låg (Low) effekt i
cirka 6 timmar. Vi slutet av koktiden tar
du upp kycklingen och håller den varm.
Blanda majsena med vatten till en
smidig pasta och tillsätt i grytan
tillsammans med grädde. Rör om väl.
Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen och
lägg på locket. Låt allt koka ytterligare
en stund så att såsen tjocknar. När
tillagningen är klar finhackar du resten
av dragonen och tillsätter den. Servera
direkt.
bakade äpplen
3 matlagningsäpplen (välj sådana
som passar storleksmässigt i
grytan)
75 gr blandad torkad frukt
1
2 tsk kanel
25 gr farinsocker
0,75 dl kallt vatten
Skölj och kärna ur äpplena, ta sedan
en vass kniv och skär en skåra i skalet
runt mitten på varje äpple. Lägg i
äpplena i grytan. Blanda frukt, kanel
och socker och fyll sedan mitten på
varje äpple med blandningen. Tillsätt
vatten och lägg locket på plats. Koka
på Låg (Low) ca 2-4 timmar (beroende
på äpplenas storlek och antal).
rispudding
75 gr rundkornigt ris/grötris
0,5 dl socker
1 liter mjölk
25 gr smör
mald muskot
Tillsätt ris, socker och mjölk i grytan.
Rör om väl. Toppa med smörklickar
och pudra över muskot. Lägg på locket
och koka på Hög (High) i cirka 2-3
timmar eller Låg (Low) i cirka 4-5
timmar. Rör om i grytan efter en
timmas kokning och sedan en gång till
under tillagningen.
70
äpplechutney
Färsk ingefära, ca 1 kubikcentimeter
7,5 ml inläggningskrydda
700 gr matlagningsäpplen,
skivade
100 gr sultanrussin
100 gr finhackad lök
1 klyfta vitlök, skalad och krossad
1,5 gr farinsocker
1,5 dl maltvinäger
Vira in ingefärsroten och
inläggningskryddan i en liten bit tunt
bomullstyg. Lägg i alla ingredienserna i
kokkärlet och blanda väl. Lägg på
locket och koka på Låg (Low) i ca 8
timmar. Ta bort locket i slutet av
tillagningstiden, rör om ingredienserna
och vrid om till Hög (High). Låt sedan
blandningen koka i ytterligare ca 30-60
minuter eller tills önskad konsistens har
uppnåtts. Kyl en stund, häll sedan över
i rena burkar och förslut genast.
Blir ca 900 g.
71
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141

Kenwood CP707 Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för