Russell Hobbs COOK@HOME Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

instructions 2
Bedienungsanleitung 6
mode d’emploi 10
instructies 14
istruzioni per l’uso 18
instrucciones 22
instruções 26
brugsanvisning 30
bruksanvisning (Svenska) 33
bruksanvisning (Norsk) 36
käytohjeet 39
инструкции (Русский) 42
pokyny (Čeština) 46
pokyny (Slovenčina) 49
instrukcja 52
upute 56
navodila 59
οδηγίες 62
utasítások 66
instrucţiuni 69
talimatlar 72
инструкции (Български) 76
83
33
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt
och av personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga
eller med bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga
är under uppsikt och har fått anvisningar om hur apparaten
fungerar och om de har förstått vilka risker som användningen kan
medföra. Barn ska inte leka med apparaten. Rengöring och
användarunderhåll ska inte utföras av barn, såvida de inte är över 8
år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel utom räckhåll för
barn under 8 år.
2 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren,
serviceombud eller någon med liknande kompetens för att
undvika skaderisker.
` Sänk inte ned apparaten i någon vätska.
¬ Apparatens utsida blir varm.
3 gg inte ned torkade bönor (t.ex. röda kidneybönor) i långkoksgrytan utan att först ha
kokat dem i minst tio minuter. Det är skadligt att äta torkade bönor som är råa eller
underkokta.
4 Det ska finnas ett utrymme på minst 50 mm runt hela apparaten.
5 Täck inte över apparaten och lägg inte heller något ovanpå den.
6 Ställ inte ett varmt kokkärl på en kall yta eller i kallt vatten för då kan det spricka.
7 Använd inte kokkärlet med någon annan apparat eller tillbehör.
8 Dra ur sladden när apparaten inte används, innan den flyttas och före rengöring.
9 Använd bara tillbehör och övrig utrustning som företaget tillhandahåller.
10 Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna
bruksanvisning.
11 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
endast för hushållsbruk
C LÅNGKOKNINGENS FÖRDELAR
Din hälsa en varsam tillagning bevarar vitaminer samt närings- och smakämnen.
Din ekonomi en långsam tillagning gör köttet mört, detta gäller speciellt för billigare och
grövre styckningsdelar. Dessutom behövs det bara en ärdedel av den energi
som annars förbrukas på den minsta standardkokplattan.
Din bekvämlighet förbered matvarorna kvällen innan, lägg dem i långkoksgrytan innan du går
hemifrån och en härlig måltid väntar på dig när du kommer hem.
bruksanvisning (Svenska)
bilder
0 av
1 låg
2 hög
O varmhållning
3 signallampa
4 temperaturreglage
5 lockknopp
6 lock
7 kokkärl
8 handtag
` kan diskas i diskmaskin
34
C TEMPERATURREGLAGE
0 av
1 För långsam tillagning i vanlig mening.
2 För ”snabbtillagning” då apparaten används som en elektrisk stekgryta.
O För varmhållning efter tillagning.
C ALLMÄNT
1 Tina djupfrysta varor fullständigt innan du lägger dem i kokkärlet.
2 Förvara förberedda matvaror i plastlådor i frysen och låt de stå där t.ex. över natten. Sätt inte
långkoksgrytan eller kokkärlet i frysen.
kött
3 När du steker kött kommer inte köttsaften att stänka upp eller avdunsta och därför bevaras
smakämnen och näringsvärde bättre. Tillagningstiden beror på köttstyckets storlek och form,
om köttet är magert eller fettrikt och om det är en styckningsdel med ben. Övning ger
färdighet och snart kan du anpassa tillagningstiden på bästa sätt.
4 Undvik kött med hög fetthalt eller skär bort överflödigt fett från köttbiten.
fågel
5 Tvätta och torka fågeln och krydda in- och utsidan.
6 Bryn skinnet i sitt eget fett eller lite matolja och använd en rymlig stekpanna.
fisk
7 För att bevara smakämnen och konsistens ska man inte koka fisk länge.
8 Smörj kokkärlets botten med smör eller margarin.
9 Skölj och rensa fisken. Torka av den och lägg den i kokkärlet.
10 Krydda, häll i lite citronsaft och tillsätt därefter varm vätska – buljong, vatten eller vin.
11 Klicka smör över fisken och tillaga på låg värme (1) i 2–3 timmar.
grönsaker
12 Snabbkokta grönsaker, t.ex. djupfrysta ärtor och sockermajs, måste först tinas innan man
tillsätter dem en halvtimme innan maträtten är färdig.
13 Rotfrukter, t.ex. morötter, potatis, och lök, behöver längre tillredningstid än kött, så skär dem
i ungefär en halv centimeter tjocka skivor, stavar eller tärningar och fräs först upp dem
försiktigt i 2–3 minuter innan de läggs ned i kokkärlet.
baljväxter (bönor, ärtor och linser)
, Lägg inte ned torkade bönor (t.ex. röda kidneybönor) i långkoksgrytan utan att först ha kokat
dem i minst tio minuter. Det är skadligt att äta torkade bönor som är råa eller underkokta.
14 Blötlägg torkade ärtor och bönor i 8 timmar (eller över natten) före tillagning så att de mjuknar.
15 Linser behöver inte blötläggas lika länge.
16 Koka ris i minst 150 ml vätska för varje100 ml ris. Någon form av snabbris har visat sig ge
bästa resultat.
17 Pasta lämpar sig inte för långsam tillagning, den blir överkokt. Vänta därför med att röra ned
pastan tills 3040 minuter återstår innan maträtten är färdig.
soppa
18 Smakrik hemlagad soppa kan stå och småkoka hela dagen eller över natten.
19 Bryn köttet och grönsakerna i en stekpanna.
20 Rör ned mjöl eller majsena om soppan ska redas och tillsätt buljong efterhand.
21 Koka upp soppan, krydda, smaksätt och häll över den i kokkärlet.
22 Tillsätt ingen mjölk förrän den sista halvtimmen av tillagningen. Man kan också tillsätta
grädde eller äggula strax före serveringen.
äggstanning, chokladpudding och liknande
23 Använd en värmetålig form i lämplig storlek (den ska passa till kokkärlet men inte komma i
beröring med kokkärlets sidor).
35
24 Fyll vatten i kokkärlet upp till halva formen.
paté/pastej
25 Tillaga patén/pastejen efter recept och använd kokkärlet som vattenbad för att få den låga
och jämna temperatur som denna maträtt kräver.
C FÖRBEREDELSE
26 Börja tillaga maträtten med tanke på när du önskar äta.
27 Om du tänker äta klocka 6 på kvällen, och du börjar tillagningen klockan 8 på morgonen,
behöver du ett recept med en tillagningstid på 10 timmar.
28 Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
C FÖRRMA
29 Vrid temperaturreglaget till 0.
30 Sätt ned kokkärlet i långkokgrytan och sätt på locket.
31 Sätt stickproppen i väggkontakten.
32 Ställ in temperaturreglaget på (2) och låt apparaten förvärmas i 20 minuter.
33 Signallampan lyser.
C BRYNA
34 Medan kokkärlet håller på att förrmas:
35 Bryn köttet och grönsakerna i en stekpanna.
36 Koka upp tillagningsvätska i en panna.
C FYLLA PÅ VATTEN
37 När kokkärlet är förvärmt:
38 Använd lockknoppen för att ta bort locket.
39 Lägg ned ingredienserna i kokkärlet och tillsätt sedan den kokande tillagningsvätskan.
40 Sätt tillbaka locket.
41 Ställ in temperaturreglaget på (1) för vanlig långkokning och på (2) för användning som
elektrisk stekgryta.
C RDIG?
42 Vrid temperaturreglaget till 0. Signallampan slocknar.
44 Dra ur sladden på apparaten.
45 Använd lockknoppen för att ta bort locket.
46 Ta upp maten från kokkärlet.
47 Häll varmt vatten i kokkärlet om du inte diskar det med en gång så att inga matrester bränns
vid av restrmen.
C SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
48 Dra ur sladden till apparaten och låt apparaten svalna.
49 Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
50 Diska lock och kokkärl med diskmedel i varmt vatten och använd en disktrasa eller svamp.
Skölj och torka sedan noggrant.
51 Dessa delar kan diskas i diskmaskin.
52 Apparatens ytbehandling kan skadas om man använder diskmaskin.
53 Detta kan endast eventuellt medföra ytlig påverkan som inte inverkar på apparatens funktion.
54 Sänk inte ned kokkärlet i vatten. Kokkärlets botten är porös och suger upp vatten som sedan
kan orsaka sprickbildning vid uppvärmning.
55 Med tiden kan det uppkomma en ytlig sprickbildning på kokkärlets yta. Detta inverkar inte
negativt på kokkärlets funktion och det är ingenting att oroa sig för.
W
MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas tillsammans
med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller återvinnas.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Russell Hobbs COOK@HOME Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för