4
SKÖTSEL
• Innan du använder stenen första gången ska du
torka av den med en duk doppad i hett vatten.
• Rester från tillagningen kan tas bort med en kniv
eller en skrapa.
• För regelbunden rengöring kan du hetta upp
stenen och sedan rengöra den med stålull och
sedan diska den i varmt tvålvatten.
• Spaden torkas av med en fuktig trasa och får
därefter hänga och torka. Den kan bli fläckig
eller ändra färg, men detta skadar inte spaden
på något sätt. Däremot får man inte sänka ner
den i vatten. för då sväller den. Rengör den med
sandpapper lite då och då.
• Tillsätt inte fett eller olja på pizzastenen
• Lägg pizzastenen på en ugnshylla.
• Sätt in alltihop i ugnen på lägsta position.
RECEPT PÅ PIZZADEG
Recept för 8 degbullar:
• 1 kg vetemjöl
• 4 tsk salt
• 1 kub jäst
• 100 ml vatten
• 500 ml mjölk
• 50 ml olivolja
Blanda mjöl och salt, smula sönder jästen och låt
den smälta i vatten. Blanda alla ingredienserna
tillsammans och knåda degen i 10 minuter tills
den är mjuk. Låt degen jäsa tills den är två
gånger sin storlek i en täckt skål. Dela degen i
8 lika stora delar och rulla till bollar. Låt stå lite.
Tillagningstiderna varierar beroende på degens
tjocklek och ugnstemperaturen. För riktiga
napolitanska pizzor ska degen vara så tunn som
möjligt och gräddas i 12 - 14 min. i 250 °C - 280 °C.
Lägg på dina favorittillbehör på pizzan!
Använd pizzaspaden, lägg pizzan på den heta
pizzapannan (strö på mjöl på spaden först).
TIPS
Degen kan frysas efter knådning. Sno in
degbullarna styckvis i plastfolie och lägg i frysen.
När de tinar måste de få tid att jäsa. Tid i frysen:
3 månader.
Låt inte den garnerade pizzan ligga kvar på
spaden eftersom degen blir fuktig och har svårt
att glida av spaden.
PLEJE
• Inden du bruger den for første gang, skal stenen
tørres af med en klud, der der dyppet i varmt
vand.
• Madrester kan fjernes med en kniv eller skraber.
• I forbindelse med regelmæssig rengøring kan du
varme stenen op og rengøre den med ståluld
og derefter vaske den i varmt sæbevand.
• Skrab skovlen med en fugtig klud, og hæng den
til tørre. Den kan blive plettet eller ændre farve,
hvilket overhovedet ikke påvirker dens rette
funktion (læg den ikke i blød - den vil bule ud).
Rengør den med sandpapir ind imellem.
• Undlad at hælde fedtstoffer eller olie på
pizzastenen
• Læg pizzastenen på en ovnhylde.
• Sæt samlingen ind i ovnen på den laveste rille.
OPSKRIFT TIL PIZZADEJ.
Opskrift til 8 dejkugler:
• 1 kg. mel
• 4 tsk. Salt
• 1 pk. Gær
• 100 ml vand
• 500 ml mælk
• 50 ml olivenolie
Bland mel og salt, og opløs gæren i vand.
Bland alle ingredienserne, og ælt dem i 10
minutter, indtil du opnår en blød og glat dej.
Lad dejen hæve til det dobbelte i en tildækket
skål. Del dejen op i 8 lige store portioner, rul dem
til kugler, og lad dem hvile lidt. Tilberedningstider
kan variere afhængigt af dejens tykkelse og
ovnens temperatur. For at få en ægte Pizza
napolitana skal dejen laves så tynd som muligt
og bages i 12 - 14 min. ved en temperatur på
250 °C - 280 °C.
Pynt din pizza med dine yndlingstoppings!
Brug pizzaskovlen til at lægge pizzaen på den
varme pizzasten (drys først mel på skovlen).
ET GODT RÅD.
Dejen er velegnet til nedfrysning: Når du har æltet
den, skal du pakke kuglerne enkeltvist ind i klar
folie og lægge dem i fryseren. Når dejen er tøet
op, skal den hæve. Holdbarhed: 3 måneder.
Lad ikke den pyntede pizza hvile på skovlen, da
dejen bliver blød og falder ud over skovlens sider.
DK/NOSE