AEG QCK5780X Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

SV Mikrovågsugn Receptbok
1. TILLAGNINGSHJÄLP -RECEPT
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Upptining
Kokning/Smältning
Fågel/Kött/Fisk
Paj/Grytor/Gratäng
Efterrätter
1.1 Upptining
Tina fisk
Lägg den djupfrysta fisken på en upp
och nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned mikrovågsugnens
insida.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som fisken tinar ska du under-
söka fiskens olika delar om den är block-
frusen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
Tina fågel
Lägg maten som ska tinas på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en be-
hållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Täck exponerade feta ytor som ben och
vingspetsar med aluminiumfolie.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
Tina kött
Lägg det djupfrysta köttet på en upp
och nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som maten tinar ska du noga
ta isär köttfärs eller delar av köttet om
det är blockfruset.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
Tina bröd
Lägg brödet på en kökshandduk på en
tallrik.
Vänd på brödet flera gånger under upp-
tiningen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
1.2 Kokning/Smältning
Färska grönsaker
Lägg hackade grönsaker i en mikrovåg-
sugnssäker tallrik och tillsätt ca 50 ml vat-
ten. Täck över tallriken (lock eller plastfo-
lie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om grönsa-
kerna är för mjuka kan du ställa in en
högre vikt.
Frusna grönsaker
Lägg djupfrysta grönsaker i en mikrovåg-
sugnstålig tallrik och tillsätt ca 50 ml vat-
ten. Täck över tallriken (lock eller plastfo-
lie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
2
www.husqvarna-electrolux.se
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om grönsa-
kerna är för mjuka kan du ställa in en
högre vikt.
Bräsera lök
Skiva lök och lägg på en mikrovågsugn-
stålig tallrik med 1 matsked smör eller
olja. Täck över tallriken (lock eller plast-
folie som tål mikrovågsugn).
Vänd på lökringarna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Ugnsbakad potatis
Lägg potatis i en mikrovågsugnssäker
tallrik och tillsätt ca 100 ml vatten. Täck
över tallriken (lock eller plastfolie som tål
mikrovågsugn).
Vänd på potatisen flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Ris
Lägg ris (långkornigt) i en mikrovågsugn-
stålig skål och tillsätt vatten enligt förhål-
landet 1:2 (=100 g ris och 200 ml vatten).
Krydda efter smak. Tillsätt smörskivor,
ångade lökringar eller örter. Täck över
tallriken (lock eller plastfolie som tål mik-
rovågsugn).
Vänd på riset flera gånger under tillag-
ning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Smälta choklad
Skär chokladen i bitar och lägg på en
tallrik. Täck över tallriken (lock eller plast-
folie som tål mikrovågsugn).
Rör om chokladen flera gånger efter-
hand som den smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Smälta smör
Skär smöret i bitar och lägg på en tallrik.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie
som tål mikrovågsugn).
Rör om i smöret flera gånger efterhand
som det smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
1.3 Fågel/Kött/Fisk
Kycklingvingar
Ingredienser:
1 kg kycklingvingar
Marinad:
2 matskedar matolja
2 matskedar sojasås
•1 matsked senap
1 krossad vitlöksklyfta
•rosmarin
timjan
nymalen svartpeppar
majsstärkelse
Beskrivning:
Blanda olja, sojasås, senap, vitlök och ör-
ter. Täck över kycklingvingarna med ma-
rinaden och låt dra i 2-3 timmar. Strö se-
dan över lite majsstärkelse.
Tid i produkten: 25 minuter
–Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i bot-
ten för att samla upp dropp.
Vänd efter 10 minuter.
Kyckling, 2 halvor
Ingredienser:
1 kg hel kyckling, i halvor
•salt
•peppar
örter efter behag
olja för ösning
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i bot-
ten för att samla upp dropp.
Vänd efter 15 minuter.
SVENSKA 3
Köttfärslimpa med örter
Ingredienser för 4 personer:
brödskivor skurna i små bitar och dop-
pade i lite varmt vatten
1 lök, finhackad som stekts lätt i lite
smör
1 krossad vitlöksklyfta
250 g köttfärs
250 g fläskfärs
100 g kalvstek
•1 ägg
•1 tesked salt
•peppar
•paprika
1 matsked hackad persilja
1 tesked finhackad rosmarin
1 tesked timjanblad
4 skivor bacon, för att lägga ovanpå
Beskrivning:
Blanda alla ingredienser väl, forma till en
köttfärslimpa och lägg i en mikrovåg-
sugnssäker, brandsäker form. Lägg ba-
conskivorna ovanpå.
Tid i produkten: 40 minuter
–Ugnsnivå: 2
Fiskfilé i gräddsås
Ingredienser för 4 personer:
400 g fiskfilé (forell eller regnbågsfo-
rell)
20 g matolja
250 g lök, i ringar
6 matskedar crème fraîche (gräddfil)
paprikapulver, sött
•citron
•salt
Beskrivning:
Stek löken lätt i en panna med oljan tills
den är genomskinlig. Lägg sedan i en
smörad ugnsform.
Rensa fiskfiléerna, droppa citron över,
salts och lägg i formen ovanpå lökringar-
na. Blanda crème fraîche med paprika,
efter behag och häll såsen över fiskfiléer-
na. Salta lätt.
Tid i produkten: 12 minuter
–Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
Sjötungsrullader
Ingredienser:
4 sjötungefiléer
saft av en halv citron
salt, nymalen svartpeppar
100 g hackad bladspenat, djupfryst, ti-
nad
•1 vitlöksklyfta
2 matskedar vitt vin
50 ml grädde
•1 äggula
Beskrivning:
Droppa citronjuice över fiskfiléerna och
salta och peppra. Pressa ut spenaten
och krydda med vitlök. Täck sjötungefilé-
erna med spenat och rulla till en cylin-
der. Lägg i en smörad bakform och se till
att de tunna ändarna på filéerna är invik-
ta undertill. Droppa vitt vin över rullarna.
Vispa ihop grädde och äggula och salta
lätt. Lägg över fiskrullarna.
Tid i produkten: 17 minuter
–Ugnsnivå: 2
1.4 Paj/Grytor/Gratänger
Potatisgratäng
Ingredienser:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
•2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
Gnid in en ugnsfast form med en vitlök-
sklyfta och smörj sedan formen med lite
smör.
Fördela hälften av den kryddade potati-
sen i formen och strö över lite riven ost.
Lägg på resterande potatisskivor och
strö över resten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret
över gratängen i små klickar.
4
www.husqvarna-electrolux.se
Tid i produkten: 45 minuter
–Ugnsnivå: 1
Gratinerade endiver
Ingredienser:
8 medelstora endiver
8 skivor kokt skinka
30 g smör
30 g mjöl
250 ml grönsaksbuljong
•5 msk mjölk
100 g riven ost
Beskrivning:
Halvera endiverna och skär ut den beska
kärnan. Tvätta dem sedan noggrant och
koka i vatten i 15 minuter.
Ta upp endivhalvorna ur vattnet, skölj av
dem i kallt vatten och sätt ihop halvorna
igen. Slå sedan in var och en i en skink-
skiva och lägg dem i en smord ugns-
form.
Smält smöret på hällen och tillsätt mjöl.
Fräs snabbt och häll sedan i grönsaks-
buljongen och mjölk och koka upp.
Rör ner 50 g ost i såsen och häll över en-
diverna. Sprid sedan ut resten av osten
över formen.
Tid i produkten: 19 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fyllda canneloni
Som en förrätt för 4 personer
Som en huvudrätt för 2 personer
Ingredienser:
1 finhackad lök
1 tesked margarin
•1 vitlöksklyfta
1 paket djupfryst bladspenat (300 g)
100 g riven ost
1 burk tomater (400 g)
10 cannellonirör (okokta)
buljong
•salt
•vitpeppar
•oregano
•paprika
•muskot
Beskrivning:
Bryn löken i margarin i en panna. Tillsätt
frusen spenat och blanda i efterhand
som spenaten smälter. Fortsätt tillaga i
ca 5 minuter, krydda med 50 g riven ost,
vitpeppar, buljong, pressad vitlöksklyfta
och muskot. Låt det koka i 3-4 minuter.
Fyll cannellonirören med blandningen.
Gör tomatbasen genom att hälla inne-
hållet i burken i en långpanna, krossa to-
materna med en gaffel och krydda med
salt, vitpeppar, oregano och paprika.
Placera de fyllda cannellonirören på to-
matbasen och strö över resten av osten.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fyllda svampar
För 3 personer
Ingredienser:
6 stora svampar
•1 matsked smör
•salt
•peppar
•citronsaft
1 liten burk hackade tomater, cirka 150
g
1/2 knippe persilja, hackad
flera basilikablad, hackade
1 skiva vitt bröd, i bitar
75 g Gorgonzola, i tärningar
3 matskedar grädde
Beskrivning:
Rengör svamparna. Vrid loss stjälkarna
och skär i små tärningar. Krydda med
salt och peppar och droppa citronjuice
över.
Blanda de kryddade svmpstjälkarna med
bifftomat, persilja och basilika, bröd,
gorgonzola och grädde, krydda sedan
med salt och peppar. Fyll svamphattarna
och lägg i en smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fyllda tomater
För 2 personer
Ingredienser:
4 stora tomater, varje ca 300 g
1 liten zucchini, ca 80 g
60 g champinjoner
SVENSKA 5
1 schalottenlök
2 matskedar matolja
100 g kokt ris
50 ml grönsaksbuljong
75 g mozzarella
1 matsked hackad persilja
•salt
nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd
en tesked för att ta ut innehållet och
lämna en kant på ca 1 cm. Hacka tomat-
köttet fint. Skölj zucchinin och skär i ku-
ber. Skiva svamparna. Skala och finhacka
schalottenlöken.
Värm oljan i en kastrull. Sautera schalot-
tenlöken. Tillsätt zucchinin och svampar-
na och sautera kortvarigt. Tillsätt ris,
hackad tomat och buljong och låt koka i
5 minuter. Skär mozzarellan i små kuber.
Tillsätt mozzarellan och persilja till riset
och krydda med salt och peppar. Fyll to-
materna med ris och sätt på tomatlock-
en. Lägg tomaterna i en smörad ugns-
form.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Vrid formen efter halva tiden.
Vegetabiliska spaetzle
För 2 personer.
Ingredienser:
250 g färsk spaetzle
2 medelstora selleristjälkar, ca 100 g
1 stor morot, ca 150 g
•1 matsked smör
50 ml buljong
100 g naturell keso eller keso med ör-
ter (t.ex. Cantadou)
•salt
nymalen svartpeppar
½ knippe gräslök
30 g riven ost, t.ex. Sbrinz eller Parme-
san
100 ml kaffegrädde
Beskrivning:
Lägg spaetzle i en smörad ugnsform.
Skölj och tärna selleri och morot. Fräs
kortvarigt i smör i stekpannan. Tillsätt
buljongen, täck över och koka grönsa-
kerna i 5 minuter. Ta sedan bort pannan
från värmen. Blanda i keson. Krydda
grönsakerna med salt och peppar.
Häll grönsakssåsen över spaetzle. Klipp
gräslök över rätten. Strö över den rivna
osten och ringla grädde över rätten.
Tid i produkten: 12 minuter
–Ugnsnivå: 2
Potatis- och zucchinigratäng
För 2 personer.
Ingredienser:
250 g potatis
200 g squash
•salt
nymalen vitpeppar
130 g blandad riven ost (t.ex. pizzamix)
1 liten burk ansjovis, 60 g
1 krossad vitlöksklyfta
1 schalottenlök, finhackad
150 ml grädde
färska örter (t.ex. basilika, mejram, ore-
gano, timjan) eller kryddmix
lite olivolja
Beskrivning:
Skala potatis och skiva tunt.
Skölj zucchinin och torka dem noga med
en kökshandduk. Skär i tunna skivor.
Smörj en ugnsform med olivolja.
Blanda sedan ihop potatis och zucchini
och krydda med salt och peppar Blanda
i 100 g ost, vitlöken och schalottenlöken
och lägg i lager i ugnsformen med an-
sjovisen.
Blanda grädden med resten av osten.
Tillsätt de finhackade örterna eller krydd-
mixen. Blanda noga och lägg över rät-
ten.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 1
Ostgratäng
För 3 personer.
Ingredienser:
8 skivor vitt bröd
100 ml vitt vin
1 lök, skuren i ringar
100 g riven ost (Gruyere eller alpost)
400 ml mjölk
•3 ägg
6
www.husqvarna-electrolux.se
•salt
nymalen svartpeppar
muskot, färskriven
100 g tärnad bacon, rökt
40 g smörflingor
1 knippe gräslök
Beskrivning:
Skär brödet diagonalt åt båda hållen så
det blir 32 trianglar. Varva med bröd och
lökringar i en platt ugnsform. Droppa vitt
vin över rätten.
Vispa osten med mjölken och äggen.
Krydda efter behag och häll över brödet.
Sprid bacon jämnt över rätten och lägg
sedan smörskivor ovanpå.
Sprid gräslök över rätten innan den ser-
veras.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 1
Lasagne med skinka
För 2-3 personer.
Ingredienser:
2 matskedar olivolja
1 finhackad liten lök
300 g skalade, tärnade tomater (toma-
ter i burk)
300 g champinjoner, skivade
1 tesked torkade örter, t.ex. oregano
eller timjan
•salt
nymalen svartpeppar
200 g kokt skinka, strimlad
300 g färska eller förkokta lasagneplat-
tor
250 ml crème fraîche
50 g riven parmesan
smör för att smörja formen
Beskrivning:
Värm olivoljan i en kastrull. Fräs cham-
pinjonerna och löken. Tillsätt de tärnade
tomaterna, krydda med örter och koka i
ca 5 minuter. Krydda såsen efter behag
med salt och peppar.
Smöra en ugnsform. Täck botten med
ett lager lasagneplattor. Växla mellan la-
ger med tomatsås, skinkstrimlor, creme
fraiche, parmesan och lasagneplattor.
Avsluta med parmesan.
Tid i produkten: 22 minuter
–Ugnsnivå: 1
Purjolöksgryta
För 2-3 personer.
Ingredienser:
500 g purjolök
250 g kvark (hälften fett)
50 ml crème fraîche
•1 ägg
50 g riven ost, t.ex. parmesan
•1 vitlöksklyfta
•salt
nymalen svartpeppar
2 – 3 skivor skinka
1 rågad matsked skorpmjöl
•smörskivor
Beskrivning:
Skär purjolöken i 1 cm tjocka ringar och
koka i saltat vatten i 5 minuter. Häll av
vattnet och låt rinna av ordentligt. Skär
skinkan i strimlor.
Rör samman kvark, crème fraîche, ägg
och 2 / 3 av osten. Pressa vitlöken i
blandningen och rör ned. Tillsätt slutli-
gen purjolöken och skinkan. Krydda med
salt och peppar. Lägg sedan direkt i en
smörad ugnsform.
Blanda samman resten av osten och
brödsmulorna och strö över rätten. Strö
generöst med smörbitar.
Tid i produkten: 20 minuter
–Ugnsnivå: 1
1.5 Efterrätter
Aprikoskräm
För 2 personer.
Ingredienser:
250 g aprikoser
100 ml vitt vin
2-3 matskedar socker
150 g mascarpone eller kvarg (keso)
250 ml grädde
2 matskedar aprikoslikör eller körs-
bärsbrandy
Beskrivning:
Blanda aprikoserna med vitt vin och
socker i en skål och välj programmet Ap-
rikoskräm. Låt svalna.
Vispa aprikoskompotten så att det blan-
das ordentligt och purea med en stav-
SVENSKA 7
mixer. Rör ned mascarponen eller kvar-
gen i purén en sked i taget.
Vispa krämen tills den är slät och rör för-
siktigt ned i aprikoskrämen. Tillsätt apri-
koslikör och körsbärsbrandy så att apri-
koskrämen får en mjuk smak.
Ställ krämen på ett svalt ställe.
Tid i produkten: 6 minuter
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Amarettopersikor
För 2 personer.
Ingredienser:
4 konserverade persikohalvor
50 g amaretti
1 rågad matsked socker (1)
1 matsked kakaopulver
1 matsked Vin Santo (italienskt desser-
tvin) eller Grand Marnier
•smörskivor
100 ml crème fraîche
1 matsked socker (2)
Beskrivning:
Torka persikorna ordentligt och lägg
dem i en välsmörad ugnsform. Bryt ama-
rettikexen och blanda med sockret (1)
och kakaopulvret. Häll i Vin Santo så att
en tjock deg bildas. Forma till 4 bollar
och lägg i persikohalvorna.
Servera de varma persikorna med crème
fraîche sötad med socker (2).
Tid i produkten: 4 minuter
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
8
www.husqvarna-electrolux.se
SVENSKA 9
10
www.husqvarna-electrolux.se
SVENSKA 11
www.husqvarna-electrolux.se/shop
892961147-A-112013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG QCK5780X Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för