Husqvarna QCB830-W NORDIC Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Underbyggnadsugn
s
QCB 830
822 947 791-A-160103-05
2
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
I avsnittet "Vad gör man när..." finns anvisningar om
hur du själv kan åtgärda eventuella fel som uppstår.
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Beskrivning av inbyggnadsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Tillbehör till ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Innan spisen används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Betjäning av kokplattor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9
Inställning av kokläge . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Val av tvåkrets-/stekzonen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Att sätta på och stänga av ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Insättning av galler, plåt och långpanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Gräddning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Gräddningstabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Stektabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Grillning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ugnen utvändigt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Ugnens tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Vad gör jag om … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnens innermått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Bestämmelser, normer,
direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Installationsanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Säkerhetsanvisningar för installatören . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Garanti/Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Reklamation. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
4
Garanti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Sakregister. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
5
Bruksanvisningsanvisning
1 Säkerheterhet
Elsäkerhet
Endast en auktoriserad fackman får ansluta ug-
nen.
Vid störningar eller skador på den: Skruva ur alter-
nativt slå av säkringarna.
Det är av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra ug-
nen med en ångstråle- eller högtrycksspruta.
Endast fackmän får utföra reparationer på ug-
nen. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Kontakta vår kundservice el-
ler fackbutiken i samband med reparationer.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är
på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av maträt-
ter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av ugnen. Se till att anslut-
ningsledningarna inte vidrör heta kokplattor eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ug-
nen, så kan det eventuellt bildas en lättantändlig
alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
Så undviker du skador på ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie runt ugnens innerväg-
gar och ställ aldrig in någon bakplåt, gryta eller nå-
got annat föremål på ugnens botten, då ugnens
emalj annars kan skadas av den stillastående vär-
men.
Fruksaft som droppar från bakformar ger fläckar
som inte går att ta bort. Använd långpannan för
mycket fuktiga, mjuka kakor.
Belasta inte en öppen ugnslucka.
Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn. Det kan bli
skador i emaljen.
Glaset kan spricka vid våld, speciellt mot dess
kanter.
Förvara inte några brännbara föremål i ugnen. De
kan antändas när ugnen slås på.
Förvara inte några fuktiga livsmedel i ugnen. Emal-
jen kan då skadas.
2 Avfallshanteringntering
Avfallshantering av förpacknings-
material
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre förpack-
ningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1 Varning: Gör den oanvändbar, så att den blir
helt ofarlig, innan du lämnar den till återvin-
ning.
Skilj inbyggnadsugnen från elförsörjningen
och ta bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte inbyggnadsugnen tillsammans med
hushållssoporna.
Du får upplysningar om hämtningstider och avställ-
ningsplatser hos kommunen.
6
Beskrivning av inbyggnadsugnenav inbyggnadsugnenen
Bild på hela ugnen
Ventilerad glas-
lucka
Kontrollpanel
Luckhandtag
7
Panel
Ugnsutrustning
Termostatlampa
Ugnsfunktioner Temperaturval
Kokzonsvred
Kokzonsvred
Signallampa, på/av
Övervärmen och grillelement
Ugnsbelysning
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, löstagbara
8
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
Vid stekning, grillning, bakning och gräddning av t ex
ugnspannkaka.
Innan spisen används första gångenförsta gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första
gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande
rengöringsmedel! Ytan skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till me-
tallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning L.
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör
dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vat-
ten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
9
Betjäning av kokplattorkokplattor
3
Följ även bruksanvisningen till din inbygg-
nadshäll. Den innehåller viktiga anvisningar
om kokkärl, betjäning, rengöring och skötsel.
Inställning av ugnsvärmen
Du kan ställa in värmen i steg 1-9
Mellanlägen finns i stegen 2-7
1 = lägsta effekt
9 = högsta effekt
Z = Inkoppling av dubbelkokzon
2 Stäng av ugnen cirka 5-10 minuter innan kok-
tiden gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
På så vis sparar du elenergi.
Kokzonsvred
vänster fram vänster bak höger bak höger fram
10
Inställning av kokläge
1. Välj effekt för att koka upp/bryna.
2. Vrid tillbaka till ett lagom läge när det bildas ånga
respektive när fettet är hett.
3. Vrid tillbaka vredet till nolläget för att avsluta kok-
ningen respektive stekningen.
Val av tvåkrets-/stekzonen
1 Vredet för tvåkrets- eller stekzonen vrids åt hö-
ger och får inte vridas förbi stoppet!
1. Vrid vredet för tvåkrets-/stekzonen åt höger. Fort-
sätt vrida förbi läge 9 och ett lätt motstånd mot
symbolen Z, fram till ett tydligt märkbart stopp.
2. Vrid därefter tillbaka till önskat läge.
3. Vrid tillbaka till nolläget för att avsluta kokningen
respektive stekningen.
3 När tvåkretszonen väljs på nytt måste den
större värmezonen väljas igen.
11
Ugnens betjäningens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Vrid vredet Ugnsfunktioner till önskad funktion.
2. Vrid vredet Temperaturval till önskad temperatur.
Den röda kontrollampan lyser, så länge som ugnen
är igång.
Den röda termostatlampan lyser, så länge som ug-
nen värmer.
3. Vrid vreden Ugnsfunktioner och Temperaturval till
sina respektive nollägen för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
När ugnen sätts på startar fläkten automatiskt
för att kyla ugnens ytor. Fläkten fortsätter att
gå för att kyla av ugnen, efter att ugnen
stängts av. Kylfläkten stängs sedan av auto-
matiskt.
Termostatlampa
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Signallampa, på/av
12
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
L Ugnsbelysning
Med den här funktionen kan du belysa ugnsutrym-
met, till exempel vid rengöring.
Då är inget element i drift.
¡ Över-/undervärme
För att grädda och steka på en nivå.
Över- och underelementena är inkopplade.
O Övervärme
För att gratinera bakverk och för puddingar.
Överelementet är inkopplat.
U Undervärme
För att eftergrädda kakor som behöver kraftigare
underfärg.
Underelementet är inkopplat.
¸ Minigrill
För att grilla tunna livsmedel som placeras i mitten
av grillen, såsom stekar, schnitzlar, fiskar och för att
rosta bd.
Grillelementet är inkopplat.
º Maxgrill
För att grilla tunna livsmedel i större mängder, så-
som stekar, schnitzlar, fiskar och för att rosta bd.
Överelementet och grillelementet är inkopplade.
Insättning av galler, plåt och långpanna
Insättning av plåt och långpanna:
Plåtarna är på vänster och höger sida försedda med
en liten utbuktning. Den här utbuktningen fungerar
som en tippsäkring och måste alltid peka bakåt.
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
13
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ug-
nen stängts av.
14
Användningsområden, tabeller och tipsmråden, tabeller och tipsller och tips
Gräddning
Använd ugnsfunktionen Över-/undervärme ¡r att
grädda.
Bakformar
Formar av mörk metall och belagda formar passar
för Över-/undervärme ¡.
Nivåer
Det går bara att grädda på en nivå vid Över-/
undervärme ¡.
1 bakplåt:
nivå 3
1 bakform:
nivå 1
Allmänna anvisningar
Notera att nivåerna räknas nerifrån och uppåt.
Sätt i bakplåten med den nedåtlutande kanten
framåt!
Placera alltid mjuka kakor i formar mitt på gallret.
Du kan grädda två formar samtidigt med Över-/
undervärme ¡. Placera i så fall formarna bredvid
varandra på gallret. Gräddningstiden blir då bara
obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du
lagt djupfrysta varor på dem. Det beror på den
stora temperaturskillnaden mellan de djupfrys-
ta varorna och den varma ugnen. Plåtarna
återfår sin form igen efter att de kallnat.
15
Anvisningar angående gräddningstabel-
lerna
I tabellerna hittar du uppgifter om nödvändiga tem-
peraturer, gräddningstider och nivåer till ett urval
rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvär-
den, eftersom de är beroende av degens samman-
sättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att du ställer in den lägre tem-
peraturen den första gången, och först vid behov
väljer en högre temperatur, till exempel om du öns-
kar en starkare bryning eller om gräddningen tar
för lång tid.
Om du inte hittar några konkreta uppgifter om ett
eget recept, så gå efter ett liknande bakverk.
2 Du kan vid längre gräddningstider stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan tiden gått ut,
detta för att utnyttja eftervärmen.
Tabellerna gäller för insättning i en kall ugn, om inget
annat anges.
16
Gräddningstabell
* Förväm ugnen
Över-/undervärme ¡
Typ av bakverk Temperatur i °C Fals
Gräddningstid
i minuter
(riktvärden)
Sockerkaksdeg
Rodon- eller chokladkaka 160-180 1 50-70
Frankfurtskrans (halvhög form) 150-170 1 45-60
Korint-/sandkaka (i avlång form) 150-170* 1 70-85
Sockerkaksbotten 150-190* 2 15-25
Äppeltårta, mycket fin 150-190* 1 45-60
Mördeg
Kvarktårta (750 g kvark) 170-190 1
65-90+10 minuter
eftervärme
Frukttårta med deglock 170-190 2 50-60
Kvarkkaka på plåt 160-180* 2 50-70
Smördeg
Fransk äppeltårta 190-200* 1 40-50
Biskvideg
Biskvitårta (DIN) 160-180* 3 25-40
Sockerkaksbotten 170-190* 3 20-25
Biskvirulle 180-200* 3 10-20
Jäsdeg
Rodon- eller chokladkaka 160-180 1 45-55
Vetefläta/-krans 170-190 3 15-40
Sockerkaka, toscakaka 180-200* 3 20-35
Strösselkaka 160-180* 3 20-40
Fruktkaka med strössel på plåt (DIN) 170-190 3 25-50
Vetekvarkkaka 170-190 3 45-50
Julstollen (500 g mjöl) 160-180* 3 40-70
Pizza (färsk) 250-275* 1 10-25
Småkakor
Maränger 100-200 3 100-200
Mandelkakor 120-140* 3 20-30
Strasskakor (DIN) 160-180* 3 15-30
Nötkakor 170-180 3 25-30
Småkakor av smördeg 180-210* 3 20-30
Små vetekakor 170-190* 3 20-40
17
Stekning
Använd ugnsfunktionen Över-/undervärme ¡r att
steka.
Stekgryta
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stek-
ning.
Se till att kärl med plasthandtag är värmebeständi-
ga.
Använd både ugnsgaller och långpanna vid stek-
ning.
Sätt alltid in långpannan på första falsen räknat
nerifrån.
Stora stekar kan du steka direkt på fettpannan el-
ler på gallret med fettpannan under (till exempel
kalkon, gås, 3-4 kycklingar eller 3-4 lägg).
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av
kött i stekgryta med locket på (till exempel kalv-,
sur- och oxstek samt djupfryst kött). Köttet blir då
saftigare.
Alla typer av kött, som ska få en stekyta, kan du
steka i stekgryta utan lock (till exempel köttfärs-
limpa, fläsk-, lamm- och fårstek, anka, 1-2 lägg, 1-
2 kycklingar, småfågel, rostbiff, filé och vilt).
3 Tips: Ugnen håller sig renare om du steker i en
gryta!
Nivåer
Utläs nivåerna i nedanstående tabell.
Observera att falsarna räknas nerifrån och upp.
3 Anvisningar angående stektabellen
I tabellen hittar du uppgifter om lämplig ugns-
funktion, temperaturinställning, stektid och
nivå för olika typer av kött. Uppgifterna är rikt-
värden.
Vi rekommenderar att köttet och fisken som du
steker i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaften som tränger ut
bränns fast rekommenderar vi att du tillsätter lite
vätska i stekgrytan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2-2/3 av stektiden).
3 Häll över stekfond över stora stekar och fåglar
flera gånger under stektiden. På så vis får du
ett bättre resultat.
2 Stäng av ugnen cirka 10 minuter innan stekti-
den gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
18
Stektabell
* Förväm ugnen
Typ av kött
Mängd
Vikt
Nivå
nerifrån
Temperatur
ºC
Tid
standard: min
Nötkött
Grytstek 1-1,5 kg 2 200-250 2:00-2:30
Rostbiff eller filé 2
per cm höjd
- röd i mitten
per cm höjd
2 230-250* 0:06-0:08
- rosa i mitten
per cm höjd
2 230-250* 0:08-0:10
- genomstekt
per cm höjd
2 210-230* 0:10-0:12
Fläskkött
Bog, nacke,
skinkbit
1-1,5 kg 2 210-220 1:30-2:00
Kotlett, kassler 1-1,5 kg 2 180-190 1:00-1:30
Köttfärslimpa 0,75-1 kg 2 170-180 0:45-1:00
Fläsklägg
(förkokt)
0,75-1 kg 2 210-220 1:30-2:00
Kalvkött
Kalvstek 1 kg 2 210-220 1:30-2:00
Kalvlägg 1,5-2 kg 2 210-225 2:00-2:30
Lamm
Lammbog, lammstek 1-1,5 kg 2 210-220 1:15-2:00
Lammrygg 1-1,5 kg 2 210-220 1:00-1:30
Vilt
Harrygg,
harlår
upp till 1 kg 3 220-250* 0:25-0:40
Rådjurs-/hjortsadel 1,5-2 kg 2 210-220 1:00-1:30
Rådjurs-/hjortbog 1,5-2 kg 2 200-210 1:15-1:50
Fågel
Bitar av fågel
4-6 stycken
vardera
200-250g
3 220-250 0:35-0:50
Kycklinghalvor
2-4 stycken
vardera
400-500 g
3 220-250 0:35-0:50
Kyckling,
poulard
1-1,5 kg 2 220-250 0:45-1:15
Anka 1,5-2 kg 2 210-220 1:00-1:30
Gås 3,5-5 kg 2 200-210 2:30-3:00
Kalkon
2,5-3,5 kg
4-6 kg
2
200-210
180-200
1:30-2:00
2:30-4:00
Fisk (ångkoka)
Foreller 200-250g 3 200-210* 0:15-0:20
Hela fiskar 1-1,5 kg 2/3 210-220 0:45-1:15
19
Grillning
För att grilla använder du funktionerna minigrill eller
maxigrill med temperaturinställning.
1 OBS: Ugnsluckan skall alltid vara stängd un-
der grillning.
3 Förvärm alltid ugnen tom med grillfunktionen
inställd i 5 minuter!
Grillutrustning
Vid grillning skall gallret användas tillsammans
med långpannan.
Falsplacering
Vid grillning av tunna matvaror skall normalt fals 4
räknat nerifrån användas.
Anvisningar om grilltabellen
Grilltiderna är riktvärden och beror på kvalitet och
typ av kött, fisk, etc.
Grillning är särskilt lämplig för tunna kött- och fisk-
bitar.
Vänd maten efter ca halva grilltiden.
Grilltabell
Det som ska grillas Funktion
Temperatur
i °C
Långpanna Galler
Grilltid i
minuter
Fals Sida 1 Sida 2
4-8 fläskkotletter Maxigrill 275 1 4 15 10
2-4 fläskkotletter Minigrill 275 1 4 12 12
Skivor av fläskkar Maxigrill 275 1 4 12 12
Entrecóte, blodig Minigrill 275 1 4 5-7 4-6
Entrecóte, 4 st,
medium
Maxigrill 275 1 4 6-8 5-7
2 halva kycklingar Minigrill 250 1 4 15-20 15-20
4 halva kycklingar Maxigrill 250 1 3 15-20 15-20
1-4 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 10
4-6 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 15
Grillkorvar,
upp till 6 stycken
Minigrill 275 1 4 5-10 5
Grillkorvar,
fler än 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 5-10 5
Hamburgare,
upp till 4 stycken
Minigrill 275 1 4 10 9
Hamburgare,
upp till 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 10 9
Rostning av bröd Maxigrill 250 1 3 10 ---
4-8 fläskkotletter Maxigrill 275 1 4 1-2 1-2
20
Konservering
Använd ugnsfunktionen Undervärme U vid konser-
vering.
Utrustning
Använd bara vanliga konserveringsglas som har
samma storlek.
3 Glas med skruvlock eller bajonettförslut-
ning och metallburkar är inte lämpliga att
använda.
Nivåer
Använd fals 1 vid konserveringen.
Anvisningar för konservering
Använd långpannan och det finns det plats för upp
till sex enliters konserveringsglas.
Konserveringsglasen ska vara lika mycket fyllda
och ha klämman fastsatt.
Ställ konserveringsglasen på långpannan, så att de
inte rör vid varandra.
Häll cirka 1/2 liter vatten i pannan., så attpannan,
så att det blir tillräckligt med fuktighet i ugnen
Stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C
när vätskan börjar bubbla i de första glasen (vid
enlitersglas efter cirka 35-60 minuter) (se tabellen).
Konserveringstabell
Angivna konserveringstider och temperaturer är en-
dast riktvärden
Det som ska konserveras
Temperatur i
°C
Konservering
tills att
det börjar
bubbla
minimun
Fortsätt koka
i 100 °C
minimun
Låt dem stå kvar
i en avstängd
ugn
Bär
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160-170 35-45 - -
Omogna krusbär 160-170 35-45 10-15 -
Frukt
Päron, kvitten, plommon 160-170 35-45 10-15 -
Grönsaker
Morötter 160-170 50-60 5-10 60
Svampar 160-170 40-60 10-15 60
Gurkor 160-170 50-60 - -
Blandade pickels 160-170 50-60 15 -
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20 -
Bönor 160-170 50-60 - -
Plommonmos
160-170
50
45
- 6-8 timmar
-
-
1 / 1