20
Allmänna anvisningar
• Observera att falsarna räknas nerifrån och uppåt.
• Sätt in bakplåten med den sneda kanten framåt!
• Kakor i formar skall alltid ställas på mitten av gall-
ret. En blank form bör sättas på en bakplåt för att
få bättre underfärg.
• Med såväl Varmluft ¥ som Över/Undervärme ¡
kan du samtidigt baka två formar bredvid varandra.
Baktiden blir bara något längre.
Varmluft
Utnyttja varmluften till att laga mat på flera plåtar/
galler samtidigt. Du kan blanda olika rätter, t ex för-
rätt, huvudrätt och dessert så länge de kräver sam-
ma ugnstemperatur. Men tiden i ugnen kan variera
för de olika rätterna.
Bakning med varmluft
• Med varmluft blir färgsättningen något annorlunda.
Den varma luften cirkulerar och vid färgsättning av
t ex bullar, kan sidorna därför få lite mer färg än
toppen.
• Bullar/bröd måste vara väljästa. För dåligt jästa
bullar t ex blir lätt missformade vid gräddningen
och ojämnt färgsatta.
• Placera inte bullarna för tätt på plåten. Om bullarna
står för nära varandra och jäser ihop, kan inte luf-
ten cirkulera runt bullen.
• Kontrollera gräddningstiden och ta inte ut plåten
för tidigt. Färgsättningen sker olika fort i början av
gräddningen. Vissa bullar kan ha fått färg, medan
andra är ljusa, efterhand sker en viss utjämning.
• Med för hög ugnstemperatur blir färgsättningen
ojämn, ytterkanterna brända, höjden dålig på mat-
bröd och sockerkakor spricker.
Allmänt om bakplåtar och långpanna
Dessa kan slå sig om de utsätts för stora temperatur-
växlingar och/eller ojämn placering av bakverk. Of-
tast försvinner skevheten när plåten svalnat.
• Placera inte en het plåt/långpanna på exempelvis
en kall diskbänk.
• Häll inte t ex kall pannkakssmet i en het lång- pan-
na.
• Det är bättre att grädda t ex två limpor på en plåt,
än en stor mitt på plåten.
• En djupfryst pizza, direkt från frysen, innebär stora
spänningar i plåten och därmed risk för skevhet.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du
lagt djupfrysta varor på dem. Det beror på den
stora temperaturskillnaden mellan de djupfrys-
ta varorna och den varma ugnen. Plåtarna
återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar om baktabellen
I tabellen finner du lämpliga temperaturer, baktider
och falsplaceringar för ett urval rätter/bakverk.
• Temperaturerna och baktiderna är riktvärden och
beror på degens sammansättning, mängd och typ
av bakform.
• Vi rekommenderar att du första gången väljer en
lägre temperatur och endast vid behov använder
en högre temperatur, t. ex. om du vill ha en krafti-
gare färgsättning eller när gräddningen tar för lång
tid.
• Hittar du inga exakta uppgifter för ett visst recept
kan orientera dig med hjälp av anvisningarna för ett
liknande bakverk.
• Vid bakning av kakor på bakplåtar eller i formar på
flera nivåer kan gräddningstiden förlängas med 10-
15 minuter.
• Fuktiga bakverk (t. ex. pizza, ostkakor, etc) tillagas
på en nivå.
• Olika höjd hos bakverket kan resultera i skillnader
på färgsättningen i början av bakprocessen. I så
fall, ändra inte temperaturinställningen. Skillna-
derna i färgsättningen jämnar ut sig under tiden
som gräddningen sker.
2 Vid längre gräddningstider kan du stänga av
ugnen ca 10 minuter före tidens slut för att
därigenom utnyttja eftervärmen.
Tabellen avser, om inte annat anges, bakverk
som ställs in i ugnen när den är kall.