Electrolux EOB2600X ELUX NORDI Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugnen
Bruksanvisning
EOB 2600
822 923 031-A-050405-13
s
2
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
I avsnittet "Vad gör man när..." finns anvisningar om
hur du själv kan åtgärda eventuella fel som uppstår.
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Beskrivning av produkten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Tillbehör till ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Innan produkten används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Att sätta på och stänga av ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Insättning av galler och plåt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Gräddning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Gräddningstabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Stektabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Grillning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Ugnen utvändigt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Vad gör jag om … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ugnens innermått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Bestämmelser, normer, direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Garanti. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Sakregister. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
4
Bruksanvisning
1 Säkerhet
Elsäkerhet
Endast en auktoriserad fackman får ansluta ug-
nen.
Vid störningar eller skador på den: Skruva ur alter-
nativt slå av säkringarna.
Det är av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra ug-
nen med en ångstråle- eller högtrycksspruta.
Endast fackmän får utföra reparationer på ug-
nen. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Kontakta vår kundservice el-
ler fackbutiken i samband med reparationer.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är
på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av maträt-
ter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av ugnen. Se till att anslut-
ningsledningarna inte kommer i kontakt med eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ug-
nen, så kan det eventuellt bildas en lättantändlig
alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
Så undviker du skador på ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie runt ugnens innerväg-
gar och ställ aldrig in någon bakplåt, gryta eller nå-
got annat föremål på ugnens botten, då ugnens
emalj annars kan skadas av den stillastående vär-
men.
Fruksaft som droppar från bakformar ger fläckar
som inte går att ta bort. Använd långpannan för
mycket fuktiga, mjuka kakor.
Belasta inte en öppen ugnslucka.
Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn. Det kan bli
skador i emaljen.
Glaset kan spricka vid våld, speciellt mot dess
kanter.
Förvara inte några brännbara föremål i ugnen. De
kan antändas när ugnen slås på.
Förvara inte några fuktiga livsmedel i ugnen. Emal-
jen kan då skadas.
5
Avfallshantering
2
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och kan
återanvändas. Plastdelarna är märkta, till ex-
empel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpacknings-
materialet vid de kommunala
återvinningsstationerna i därför avsedda be-
hållare.
2 Avfallshantering när produkten är
utsliten
Symbolen W på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som hus-
hållsavfall. Den skall i stället lämnas in på upp-
samlingsplats för återvinning av el- och
elektronikkomponenter. Genom att säkerställa
att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till
att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten
kasseras som vanligt avfall. För ytterligare
upplysningar om återvinning bör du kontakta
lokala myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
6
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Ventilerad
glaslucka
Kontrollpanel
Luckhandtag
7
Panel
Ugnsutrustning
Termostatlampa
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Signallampa, på/av
Övervärmen och grillelement
Ugnsbelysning
Undervärme
Nivåer
8
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
Vid stekning, grillning, bakning och gräddning av t ex
ugnspannkaka.
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Innan ugnen tas i bruk första gången bör den rengö-
ras.
1 Varning: Använd inga skarpa, slipande rengö-
ringsmedel. Kokhällens yta kan skadas.
3 För metallfronter använder du normala i han-
deln tillgängliga rengöringsmedel.
1. Vrid
Omkopplaren Ugnsfunktioner till
Ugnsbelysning L
2. Ta ut alla tillbehör och rengör dem i varmt vatten
med diskmedel.
3. Tvätta även ur ugnen med varmt vatten med disk-
medel och torka.
4. Torka av ugnens framsida med fuktig trasa.
9
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Vrid vredet Ugnsfunktioner till önskad funktion.
2. Vrid vredet Temperaturval till önskad temperatur.
Den röda kontrollampan lyser, så länge som ugnen
är igång.
Den röda termostatlampan lyser, så länge som ug-
nen värmer.
3. Vrid vreden Ugnsfunktioner och Temperaturval till
sina respektive nollägen för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ug-
nens väggar kalla. Efter att ugnen har stängts
av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ug-
nen, fläkten stängs därefter av automatiskt.
Termostatlampa
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Signallampa, på/av
10
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
L Ugnsbelysning
Med den här funktionen kan du belysa ugnsutrym-
met, till exempel vid rengöring.
Då är inget element inkopplat.
¡ Över-/undervärme
För att grädda och steka på en nivå.
Över- och underelementena är inkopplade.
O Övervärme
För att gratinera bakverk och för puddingar.
Överelementet är inkopplat.
U Undervärme
För att eftergrädda kakor som behöver kraftigare
underfärg.
Underelementet är inkopplat.
¸ Minigrill
För att grilla tunna livsmedel som placeras i mitten
av grillen, såsom stekar, schnitzlar, fiskar och för att
rosta bröd.
Grillelementet är inkopplat.
º Maxgrill
För att grilla tunna livsmedel i större mängder, så-
som stekar, schnitzlar, fiskar och för att rosta bd.
Överelementet och grillelementet är inkopplade.
Insättning av galler och
plåt
Insättning av plåt:
Plåten är på vänster och höger sida försedd med en
liten utbuktning. Denna utbuktning fungerar som
tippsäkring och måste alltid peka bakåt.
Sätt in plåten på den önskade nivån.
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
11
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Avaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ug-
nen stängts av.
12
Användningsområden, tabeller och tips
Gräddning
Använd ugnsfunktionen Över-/undervärme ¡ för att
grädda.
Bakformar
Formar av mörk metall och belagda formar passar
för Över-/undervärme ¡.
Nivåer
Det går bara att grädda på en nivå vid Över-/
undervärme ¡.
1 bakplåt:
nivå 3
1 bakform:
nivå 1
13
Allmänna anvisningar
Notera att nivåerna räknas nerifrån och uppåt.
Sätt i bakplåten med den nedåtlutande kanten
framåt!
Placera alltid mjuka kakor i formar mitt på gallret.
Du kan grädda två formar samtidigt med Över-/
undervärme ¡. Placera i så fall formarna bredvid
varandra på gallret. Gräddningstiden blir då bara
obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du
lagt djupfrysta varor på dem. Det beror på den
stora temperaturskillnaden mellan de djupfrys-
ta varorna och den varma ugnen. Plåtarna
återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar angående gräddningstabel-
lerna
I tabellerna hittar du uppgifter om nödvändiga tem-
peraturer, gräddningstider och nivåer till ett urval
rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvär-
den, eftersom de är beroende av degens samman-
sättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att du ställer in den lägre tem-
peraturen den första gången, och först vid behov
väljer en högre temperatur, till exempel om du öns-
kar en starkare bryning eller om gräddningen tar
för lång tid.
Om du inte hittar några konkreta uppgifter om ett
eget recept, så gå efter ett liknande bakverk.
2 Du kan vid längre gräddningstider stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan tiden gått ut,
detta för att utnyttja eftervärmen.
Tabellerna gäller för insättning i en kall ugn, om inget
annat anges.
14
Gräddningstabell
* Förväm ugnen
Över-/undervärme ¡
Typ av bakverk Temperatur i °C Fals
Gräddningstid
i minuter
(riktvärden)
Sockerkaksdeg
Rodon- eller chokladkaka 160-180 1 50-70
Frankfurtskrans (halvhög form) 150-170 1 45-60
Korint-/sandkaka (i avlång form) 150-170* 1 70-85
Sockerkaksbotten 150-190* 2 15-25
Äppeltårta, mycket fin 150-190* 1 45-60
Mördeg
Kvarktårta (750 g kvark) 170-190 1
65-90+10 minuter
eftervärme
Frukttårta med deglock 170-190 2 50-60
Kvarkkaka på plåt 160-180* 2 50-70
Smördeg
Fransk äppeltårta 190-200* 1 40-50
Biskvideg
Biskvitårta (DIN) 160-180* 3 25-40
Sockerkaksbotten 170-190* 3 20-25
Biskvirulle 180-200* 3 10-20
Jäsdeg
Rodon- eller chokladkaka 160-180 1 45-55
Vetefläta/-krans 170-190 3 15-40
Sockerkaka, toscakaka 180-200* 3 20-35
Strösselkaka 160-180* 3 20-40
Fruktkaka med strössel på plåt (DIN) 170-190 3 25-50
Vetekvarkkaka 170-190 3 45-50
Julstollen (500 g mjöl) 160-180* 3 40-70
Pizza (färsk) 250-275* 1 10-25
Småkakor
Maränger 100-200 3 100-200
Mandelkakor 120-140* 3 20-30
Strasskakor (DIN) 160-180* 3 15-30
Nötkakor 170-180 3 25-30
Småkakor av smördeg 180-210* 3 20-30
Små vetekakor 170-190* 3 20-40
15
Stekning
Använd ugnsfunktionen Över-/undervärme ¡ för att
steka.
Stekgryta
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stek-
ning.
Se till att kärl med plasthandtag är värmebeständi-
ga.
Använd både ugnsgaller och långpanna vid stek-
ning.
Sätt alltid in långpannan på första falsen räknat
nerifrån.
Stora stekar kan du steka direkt på fettpannan el-
ler på gallret med fettpannan under (till exempel
kalkon, gås, 3-4 kycklingar eller 3-4 lägg).
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av
kött i stekgryta med locket på (till exempel kalv-,
sur- och oxstek samt djupfryst kött). Köttet blir då
saftigare.
Alla typer av kött, som ska få en stekyta, kan du
steka i stekgryta utan lock (till exempel köttfärs-
limpa, fläsk-, lamm- och fårstek, anka, 1-2 lägg, 1-
2 kycklingar, småfågel, rostbiff, filé och vilt).
3 Tips: Ugnen håller sig renare om du steker i en
gryta!
Nivåer
Utläs nivåerna i nedanstående tabell.
Observera att falsarna räknas nerifrån och upp.
3 Anvisningar angående stektabellen
I tabellen hittar du uppgifter om lämplig ugns-
funktion, temperaturinställning, stektid och
nivå för olika typer av kött. Uppgifterna är rikt-
värden.
Vi rekommenderar att köttet och fisken som du
steker i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaften som tränger ut
bränns fast rekommenderar vi att du tillsätter lite
vätska i stekgrytan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2-2/3 av stektiden).
3 Häll över stekfond över stora stekar och fåglar
flera gånger under stektiden. På så vis får du
ett bättre resultat.
2 Stäng av ugnen cirka 10 minuter innan stekti-
den gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
16
Stektabell
* Förväm ugnen
Typ av kött
Mängd
Vikt
Nivå
nerifrån
Temperatur
ºC
Tid
standard: min
Nötkött
Grytstek 1-1,5 kg 2 200-250 2:00-2:30
Rostbiff eller filé 2 per cm höjd
- röd i mitten per cm höjd 2 230-250* 0:06-0:08
- rosa i mitten per cm höjd 2 230-250* 0:08-0:10
- genomstekt per cm höjd 2 210-230* 0:10-0:12
Fläskkött
Bog, nacke,
skinkbit
1-1,5 kg 2 210-220 1:30-2:00
Kotlett, kassler 1-1,5 kg 2 180-190 1:00-1:30
Köttfärslimpa 0,75-1 kg 2 170-180 0:45-1:00
Fläsklägg
(förkokt)
0,75-1 kg 2 210-220 1:30-2:00
Kalvkött
Kalvstek 1 kg 2 210-220 1:30-2:00
Kalvlägg 1,5-2 kg 2 210-225 2:00-2:30
Lamm
Lammbog, lammstek 1-1,5 kg 2 210-220 1:15-2:00
Lammrygg 1-1,5 kg 2 210-220 1:00-1:30
Vilt
Harrygg,
harlår
upp till 1 kg 3 220-250* 0:25-0:40
Rådjurs-/hjortsadel 1,5-2 kg 2 210-220 1:00-1:30
Rådjurs-/hjortbog 1,5-2 kg 2 200-210 1:15-1:50
Fågel
Bitar av fågel
4-6 stycken
vardera
200-250g
3 220-250 0:35-0:50
Kycklinghalvor
2-4 stycken
vardera
400-500 g
3 220-250 0:35-0:50
Kyckling,
poulard
1-1,5 kg 2 220-250 0:45-1:15
Anka 1,5-2 kg 2 210-220 1:00-1:30
Gås 3,5-5 kg 2 200-210 2:30-3:00
Kalkon
2,5-3,5 kg
4-6 kg
2
200-210
180-200
1:30-2:00
2:30-4:00
Fisk (ångkoka)
Foreller 200-250g 3 200-210* 0:15-0:20
Hela fiskar 1-1,5 kg 2/3 210-220 0:45-1:15
17
Grillning
För att grilla använder du funktionerna minigrill eller
maxigrill med temperaturinställning.
1 OBS: Ugnsluckan skall alltid vara stängd un-
der grillning.
3 Förvärm alltid ugnen tom med grillfunktionen
inställd i 5 minuter!
Grillutrustning
Vid grillning skall gallret användas tillsammans
med långpannan.
Falsplacering
Vid grillning av tunna matvaror skall normalt fals 4
räknat nerifrån användas.
Anvisningar om grilltabellen
Grilltiderna är riktvärden och beror på kvalitet och
typ av kött, fisk, etc.
Grillning är särskilt lämplig för tunna kött- och fisk-
bitar.
Vänd maten efter ca halva grilltiden.
Grilltabell
Det som ska grillas Funktion
Temperatur
i °C
Långpanna Galler
Grilltid i
minuter
Fals Sida 1 Sida 2
4-8 fläskkotletter Maxigrill 275 1 4 15 10
2-4 fläskkotletter Minigrill 275 1 4 12 12
Skivor av fläskkar Maxigrill 275 1 4 12 12
Entrecóte, blodig Minigrill 275 1 4 5-7 4-6
Entrecóte, 4 st,
medium
Maxigrill 275 1 4 6-8 5-7
2 halva kycklingar Minigrill 250 1 4 15-20 15-20
4 halva kycklingar Maxigrill 250 1 3 15-20 15-20
1-4 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 10
4-6 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 15
Grillkorvar,
upp till 6 stycken
Minigrill 275 1 4 5-10 5
Grillkorvar,
fler än 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 5-10 5
Hamburgare,
upp till 4 stycken
Minigrill 275 1 4 10 9
Hamburgare,
upp till 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 10 9
Rostning av bröd Maxigrill 250 1 3 10 ---
4-8 fläskkotletter Maxigrill 275 1 4 1-2 1-2
18
Konservering
Använd ugnsfunktionen Undervärme U vid konser-
vering.
Utrustning
Använd bara vanliga konserveringsglas som har
samma storlek.
3 Glas med skruvlock eller bajonettförslut-
ning och metallburkar är inte lämpliga att
använda.
Nivåer
Använd fals 1 vid konserveringen.
Anvisningar för konservering
Använd långpannan och det finns det plats för upp
till sex enliters konserveringsglas.
Konserveringsglasen ska vara lika mycket fyllda
och ha klämman fastsatt.
Ställ konserveringsglasen på långpannan, så att de
inte rör vid varandra.
Häll cirka 1/2 liter vatten i pannan., så attpannan,
så att det blir tillräckligt med fuktighet i ugnen
Stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C
när vätskan börjar bubbla i de första glasen (vid
enlitersglas efter cirka 35-60 minuter) (se tabellen).
Konserveringstabell
Angivna konserveringstider och temperaturer är endast riktvärden
Det som ska konserveras
Temperatur i
°C
Konservering
tills att
det börjar
bubbla
minimun
Fortsätt koka
i 100 °C
minimun
Låt dem stå kvar
i en avstängd
ugn
Bär
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160-170 35-45 - -
Omogna krusbär 160-170 35-45 10-15 -
Frukt
Päron, kvitten, plommon 160-170 35-45 10-15 -
Grönsaker
Morötter 160-170 50-60 5-10 60
Svampar 160-170 40-60 10-15 60
Gurkor 160-170 50-60 - -
Blandade pickels 160-170 50-60 15 -
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20 -
Bönor 160-170 50-60 - -
Plommonmos
160-170
50
45
- 6-8 timmar
-
-
19
Rengöring och skötsel
1
Varning: Det är av säkerhetsskäl förbjudet att
rengöra ugnen med en ångstråle- eller hög-
trycksspruta!
Ugnen utvändigt
Tvätta av ugnens framsida med en mjuk trasa och
varmt vatten med handdiskmedel i.
Använd inget skurpulver, skarpa rengöringsmedel
eller vassa föremål.
Använd anpassat regöringsmedel till rostfri front.
Ugnsutrymme
1 Varning: Stäng av ugnen och låt den kallna
innan du rengör den.
Rengör ugnen efter varje användning. På så vis går
det lättast att ta bort smutsen och som då inte kan
bränna fast.
1. Tänd ugnsbelysningen innan du börjar att rengöra.
2. Tvätta ur ugnen med vatten och handdiskmedel ef-
ter varje användning och torka sedan ur den. An-
vänd inga slipande föremål.
3. Ta bort hårt sittande smuts med ett speciellt ugns-
rengöringsmedel.
1 Varning: Följ alltid tillverkarens anvisningar om
du använder ugnsspray!
Tillbehör
Diska och torka av alla delar (galler, bakplåt) ordent-
ligt efter varje gång som de använts. Lägg dem i vat-
ten en liten stund för att lättare få dem rena.
20
Ugnsbelysning
1 Varning: elektrisk stöt! Innan du byter ugns-
lampan:
Stäng av ugnen!
Skruva ut alternativt slå av säkringarna i säkrings-
skåpet.
3 Lägg en trasa på ugnens botten som skydd för
både lampan och glaset.
Byte av ugnslampan/rengöring av
skyddsglaset
1. Ta bort skyddsglaset genom att vrida det åt vän-
ster och rengör det.
2. Om nödvändigt:
Byt ut ugnsbelysningen 25 W, 230 V, 300 °C, vär-
mebeständig.
3. Sätt tillbaka skyddsglaset.
Ugnslucka
För rengöring är det möjligt att ta bort ugnsluckan.
Demontering av ugnslucka
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Fäll ut klämspaken på båda luckgångjärnen helt.
3. Ta tag i luckans sidor med båda händerna och
stäng den till ungefär ¾, förbi motståndet.
4. Dra bort luckan från ugnen (försiktigt,: den är
tung!).
5. Lägg luckan på ett mjukt, jämnt underlag med utsi-
dan neråt, för att undvika repor.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB2600X ELUX NORDI Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual