KitchenAid 5KMC4241EAC Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
1
Svensk
BRUKSANVISNING TILL MULTI-COOKER
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR MULTI-COOKER ����������������������������������������6
Viktiga säkerhetsföreskrifter ��������������������������������������������������������������������������������7
Krav på elektrisk utrustning ���������������������������������������������������������������������������������8
Avfallshantering av elektrisk utrustning ���������������������������������������������������������������8
DELAR OCH FUNKTIONER
Delar och tillbehör ����������������������������������������������������������������������������������������������9
Reglage ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������10
Tillgängliga tillbehör �������������������������������������������������������������������������������������������10
GUIDE TILL TILLAGNINGSLÄGEN �������������������������������������������������������������������11
TILLAGNINGSMETODER ������������������������������������������������������������������������������������12
TILLAGNINGSLÄGEN I FLERA STEG ���������������������������������������������������������������13
MANUELL TILLAGNING ��������������������������������������������������������������������������������������17
YTTERLIGARE FUNKTIONER OCH INSTÄLLNINGAR
Växla mellan Fahrenheit och Celsius �����������������������������������������������������������������18
Språk på displayen ���������������������������������������������������������������������������������������������18
Senast använda val ���������������������������������������������������������������������������������������������18
Använda timern som kökstimer ������������������������������������������������������������������������19
KOMMA IGÅNG
Före första användningen ����������������������������������������������������������������������������������20
Installation av Multi-Cooker ������������������������������������������������������������������������������ 20
SÅ HÄR ANVÄNDER DU MULTI-COOKER
Ställa in tillagningsläge ���������������������������������������������������������������������������������������� 21
När tillagningen är klar ��������������������������������������������������������������������������������������22
Grilla med grillgallret �����������������������������������������������������������������������������������������23
Ångkokning med ångkokningskorgen ���������������������������������������������������������������� 23
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Tillagningstips ����������������������������������������������������������������������������������������������������24
SKÖTSEL OCH RENGÖRING
Rengöra Multi-Cooker���������������������������������������������������������������������������������������26
FELSÖKNING ��������������������������������������������������������������������������������������������������������� 26
GARANTI OCH SERVICE �������������������������������������������������������������������������������������27
InnehållsförtecknIng
2
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Vid användning av hushållsmaskiner måste grundläggande säkerhets-
föreskrifter såsom de nedan alltid följas för att minska risken för brand,
elektriska stötar och/eller personskador:
1. Läs alla instruktioner.
2. Vidrör inte heta ytor. Använd grytlappar eller grytvantar när du tar i grytan
eller locket.
3. För att undvika risk för elektriska stötar får inte sladden, stickkontakten
eller nederdelen nedsänkas i vatten eller andra vätskor.
4. Kontrollera att barn inte leker med apparaten.
5. Dra ur kontakten när den inte används och före rengöring. Låt Multi-Cooker
svalna innan du sätter fast eller tar bort några delar.
6. Använd inte en apparat med en skadad nätsladd eller stickkontakt, eller
som det uppstått tekniskt fel på, eller efter att den har tappats på marken
eller på något annat sätt skadats. Returnera Multi-Cooker till ditt närmaste
auktoriserade KitchenAid-servicecenter för kontroll, reparation eller
elektriska/mekaniska justeringar.
7. Denna apparat får användas av personer med begränsad fysisk, sensorisk eller
mental förmåga, och av personer som saknar erfarenhet och kunskap, under
förutsättning att de övervakas eller har fått instruktioner om hur apparaten
används på ett säkert sätt och förstår riskerna användningen medför.
8. Användning av tillbehör andra än de som KitchenAid har rekommenderat
kan orsaka skador.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR MULTI-COOKER
Din och andras säkerhet är mycket viktig.
Vi har lagt in era säkerhetsföreskrifter i manualen och på din produkt.
Läs och följ alla säkerhetsföreskrifter.
Varningssymbolen ser ut så här.
Den uppmärksammar dig på eventuella risker som kan döda eller skada
dig och andra.
Alla säkerhetsmeddelanden nns att hitta efter varningssymboler som
innehåller antingen ordet "FARA" eller "VARNING". Dessa ord betyder:
Du kan dödas eller skadas allvarligt om
du inte omedelbart följer instruktionerna.
Du kan dödas eller skadas allvarligt om
du inte följer instruktionerna.
Alla säkerhetsanvisningar kommer att tala om den eventuella risken för dig, tala om hur risken
för skada kan minskas och tala om för dig vad som kan hända om instruktionerna inte följs.
FARA
VARNING
3
Svensk
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR MULTI-COOKER
9. Använd inte apparaten utomhus.
10. Låt inte sladden hänga ut från kanten på ett bord eller köksbänk. Sladden
får heller inte vidröra heta ytor, som t.ex. överdelen på apparaten.
11. Ställ inte apparaten nära en varm spis eller öppen låga.Denfår heller inte
placeras i en varm ugn.
12. Var mycket försiktig om du flyttar en apparat som innehåller het olja eller
andra heta vätskor.
13. Använd inte maskinen till något annat än den är avsedd för.
14. Den här produkten är avsedd endast för hushållsbruk.
15. När du vill koppla från apparaten ställer du alla reglage på O (av) och
drarsedan ut stickkontakten från vägguttaget.
16. Tillaga endast mat i den löstagbara behållaren.
17. Fyll inte på grytan över Max-linjen.
18. Häll inte i mer än 475 ml olja när du använder Multi-Cooker.
19. Om kontrollpanelen inte lyser under eller efter en tillagningscykel kan Multi-
Cooker ha förlorat strömförsörjningen under tillagningen. Kontrollera att
innertemperaturen på tillagad mat är minst 74°C.
20. Stäng av apparaten och dra ut kontakten från vägguttaget innan du byter
tillbehör eller närmar dig rörliga delar.
21. Apparaten är avsedd för bruk i hushåll och inom liknande användnings-
områden, såsom: i köksutrymmen för personal i butiker, på kontor och
i andra arbetsmiljöer; i gårdshus; av gäster på hotell, motell och i andra
boendemiljöer; i miljöer av typen bed and breakfast.
22. Om det är för mycket vatten i skålen kan kokande vatten stänka ut.
23. Grytan får endast användas med den medföljande nederdelen.
24. VARNING: Kontrollera att apparaten är avstängd innan du lyfter av grytan
från nederdelen.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
4
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR MULTI-COOKER
Krav på elektrisk utrustning
Spänning: 220–240 Volt växelström
Frekvens: 50/60 Hertz
Motoreffekt: 700 Watt
OBS! Denna Multi-Cooker har en jordad
stickkontakt� För att undvika risk för elektriska
stötar passar kontakten bara in i vägguttaget på
ett enda sätt� Om stickkontakten inte passar
i vägguttaget ska du kontakta en behörig
elektriker� Modifiera inte själv stickkontakten
på något sätt�
Använd inte förlängningssladd� Om sladden är
för kort ska du låta en behörig elektriker eller
tekniker installera ett eluttag nära apparaten�
En kort elsladd ska användas för att minska
risken att personer trasslar in sig eller snubblar
över sladden�
Avfallshantering av elektrisk utrustning
Sopsortering av förpackningsmaterialet
Förpackningsmaterialet består av 100 %
återvinningsbart material och är märkt
med återvinningssymbolen
� De olika
beståndsdelarna bör därför sopsorteras
i enlighet med anvisningarna på den lokala
återvinningsstationen�
Kassering av produkten
- Den här produkten är märkt enligt
EG direktivet 2012/19/EU rörande
avfall från elektrisk och elektronisk
utrustning (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE)�
- Genom att sedan slänga denna produkt
på ett riktigt sätt bidrar du till att värna
om miljö och hälsa�
- Om symbolen
nns på produkten
eller i den medföljande dokumentationen
får den inte slängas i hushållssoporna utan
måste lämnas till återvinningsstationen och
sorteras som elskrot�
Mer detaljerad information om hantering,
återvinning och återanvändning av denna
produkt kan du få från lokala myndigheter,
avfallsentreprenör eller från butiken där
du köpte produkten�
5
Svensk
F
Sear
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR MULTI-COOKER
Delar och tillbehör
Kontrollpanel
DELAR OCH FUNKTIONER
Inbyggda
handtag
Lock av härdat glas
med integrerad sil/
upphällningsöppning
CERAMASHIELD-gryta
med nonstick-beläggning
och hällpip
Kombinerad vändbar
ångkokningskorg/grillgaller
Vänd för praktiskt grillgaller
6
Reglage
DELAR OCH FUNKTIONER
Sear
F C
h
Display för
temperatur/tid
Display för
tillagningsläge
Inställning
av timer
Knapp för
justering av
temperatur
Knappar < och >
för val av
tillagningsläge/-
alternativ
Lampa för
ström på/status
Tillgängliga tillbehör
Omrörningsställningen fungerar som din privata souschef och hjälper till att röra om i grytan,
oavsett vad du lagar� Vändstaven och skrapbladet är specialutformade och rör om i maten så
att den blandas jämnt och värmen fördelas� Allt du behöver göra är att trycka på knappen�
Omrörningsställning 5KST4054 (säljs separat)
Power-knapp
7
Svensk
GUIDE TILL TILLAGNINGSLÄGEN
TILLAGNINGSMETODER
Tillagnings metod
Förinställd
temp* i °C
Min.
temperatur-
inställning i °C
Max.
temperatur-
inställning i °C
Keep Warm
(Varmhållning)
Max.
tillagningstid
(timmar)
Sear (Bryna) 230°C 220°C 230°C
Manual
(Manuellt)
2
Sauté (Sautera) 175°C 160°C 190°C
Manual
(Manuellt)
2
Bake (Baka) 175°C 165°C 190°C
Manual
(Manuellt)
2
Boil/Steam
(Koka/ånga)
100°C 90°C 110°C
Manual
(Manuellt)
5
Simmer (Sjuda) 95°C 85°C 100°C
Manual
(Manuellt)
5
Slow Cook High
(Tillaga långsamt
(hög temperatur))
HÖG Saknas Saknas Auto 12
Slow Cook Low
(Tillaga långsamt
(låg temperatur))
LÅG Saknas Saknas Auto 12
Keep Warm
(Varmhållning)
75°C Saknas Saknas Saknas 24
TILLAGNINGSLÄGEN I FLERA STEG
Tillagnings läge Metod i steg 1 Metod i steg 2 Metod i steg 3
Keep Warm
(Varmhållning)
Rice (Ris) Saknas Saknas Saknas Auto
Soup (Soppa) Sauté (Sautera) Boil (Koka) Simmer (Sjuda)
Manual
(Manuellt)
Risotto Sauté (Sautera) Simmer (Sjuda) Saknas
Manual
(Manuellt)
Pilaf (Pilaff) Sauté (Sautera) Simmer (Sjuda) Boil (Koka)
Manual
(Manuellt)
Porridge (Gröt) Boil (Koka) Simmer (Sjuda) Saknas
Manual
(Manuellt)
Yogurt (Yoghurt) Simmer (Sjuda) Culture (Kultur) Saknas Saknas
* Preheating (Förvärmning) visas på displayen tills vald temperatur är uppnådd�
Sear
F C
h
Sear
F C
h
Din Multi-Cooker har över tio tillagnings-
metoder, inklusive ett manuellt läge och fyra
tillagningslägen i flera steg, speciellt utformade
för en mängd olika tillagningsuppgifter
Se snabbguiden nedan för tillagningsmetoder
och alternativ för tillagningslägen i flera steg,
eller se de utförliga förklaringarna och tipsen
för respektive tillagningsläge på följande sidor
Keep
Warm
Slow
Cook
Low
Slow
Cook
High
Simmer Boil/
Steam
Bake Sauté Sear Manual Soup Risotto Pilaf Porridge Yogurt Rice
8
TILLAGNINGSMETODER
Se avsnittet ”Tips för bra resultat” för tips om förberedelse och tillagning och hur du får ut det
mesta av varje tillagningsmetod�
Slow Cook (Low or High) (Tillaga
långsamt (låg eller hög temperatur))
Med Slow Cook (Tillaga långsamt) kan
Multi-Cooker användas som en slow cooker,
vilket gör den idealisk för att tillaga bland
annat grillat, chiligrytor och köttbullar
Keep Warm (Varmhållning) (74 °C)
Keep Warm (Varmhållnings)-läget är till för
att hålla tillagad mat vid serveringstemperatur
i upp till 24 timmar� Vissa tillagningsmetoder
och -lägen har ett automatiskt Keep Warm
(Varmhållnings)-läge� För de andra metoderna
och lägena kan Keep Warm (Varmhållning)
väljas manuellt�
VIKTIGT: Använd Keep Warm (Varmhållning)
endast till helt tillagade rätter� Keep Warm
(Varmhållning) är till för att hålla helt tillagade
rätter vid serveringstemperatur
Sear (Bryna) (221–232 °C)
Bryning förbereder kött för stuvningar,
soppor och andra rätter� Köttets yta steks
snabbt i hög temperatur, vilket gör att smak
och köttsaft stannar kvar inne i köttet�
Sauté (Sautera) (166–188 °C)
Sautering är idealiskt för att ge kött och
grönsaker en fräsch, spröd smak och
konsistens� Använd Sauté (Sautering) när
du vill skapa orientaliska rätter, wokrätter
och frukosträtter som korv och äggröra�
Boil/Steam (Koka/ånga) (89–111 °C)
Använd Boil/Steam (Koka/ånga) när du vill
laga till en mängd olika rätter, som kokt ris
och andra sädesslag, ångkokta räkor, eller
för att värma upp ömtåliga matvaror som
fisk med indirekt värme�
Bake (Baka) (165–190 °C)
Välj Bake (Baka) när du vill baka tårtor eller
tillaga grytor och andra rätter
Simmer (Sjuda) (85–99 °C)
Simmer (Sjuda) passar utmärkt till soppor och
stuvningar där en försiktig tillagning ger goda
och mustiga smaker
9
Svensk
TILLAGNINGSLÄGEN I FLERA STEGTILLAGNINGSMETODER
Tillagningslägena i flera steg använder sig av flera olika tillagningsmetoder för att laga till olika
rätter� Använd knappen
om du vill gå vidare från ett steg till nästa� Om du behöver gå tillbaka
ett steg trycker du på knappen
I läget Rice (Ris) kan du tillaga en mängd olika
rissorter, t�ex� vitt ris, brunt ris, vildris och
sushiris� För att du ska få optimalt resultat
har lägena för Rice (Ris) program för vitt
och brunt ris (se tabellen)�
1� Häll uppmätt mängd ris och vatten
i grytan�
OBS! Skölj torrt ris innan det läggs
i grytan för att minska risken att det
kokar över
2� Tryck på
om du vill gå till läget Rice
(Ris)� Tryck på
om du vill välja�
3� Multi-Cooker visar For white,
press < (För vitt, tryck >) och
For brown, press > (För brunt,
tryck <)� Tryck
eller för att välja
typ av ris och tryck sedan
4� När tillagningen är klar visas Rice mode
done, keeping warm (Läge ris klart,
varmhåller) och Multi-Cooker ställer
sig i läget Keep Warm (Varmhållning)�
När Multi-Cooker är i (Keep Warm)
(Varmhållnings)-läge och du inte har
ställt in timern stänger den automatiskt
av sig efter 24 timmar
OBS! Den förinställda tillagningstiden gäller
för 190 g torrt ris� Du kan justera tiden efter
mängden ris�
Typ av ris Torrt ris (g) Vatten (ml) Tid (min.)
Vitt (långkornigt) 190 415–475 35*
Vitt (mellankornigt) 190 415–475 35*
Brunt 190 415–475 55*
Sushi/vitt (rundkornigt) 190 415–475 35*
* Standardtid
Rice (Ris) (vitt/brunt)
10
TILLAGNINGSLÄGEN I FLERA STEG
Läget Soup (Soppa) använder flera
förprogrammerade steg för att tillaga
soppor och stuvningar från grunden,
utan att du behöver gissa�
1� Tryck om du vill gå till läget Soup
(Soppa)� Tryck på
om du vill välja�
2� Multi-Cooker förvärms till Sauté (Sautera)�
Om du vill ställa in en tillagningstid ställer
du in timern och trycker sedan på
för
att starta timern�
3� Tillsätt startingredienserna�
4� När sauteringen är klar trycker du på
för att gå vidare till Boil (Koka)�
5� Multi-Cooker sänker temperaturen till
läget Boil (Koka)� Om du vill ställa in
en kokningstid ställer du in timern och
trycker sedan på
för att starta timern�
6� Tillsätt återstående ingredienser
7� När kokningen är klar trycker du på
för att gå vidare till Simmer (Sjuda)�
8� Om du vill ställa in en sjudningstid ställer
du in timern och trycker sedan
för att
starta timern�
9� När sjudningen är klar trycker du på
knappen
för att gå till läget Keep Warm
(Varmhållning)� När Multi-Cooker är
i läget Keep Warm (Varmhållning) utan
timerinställning stängs den automatiskt
av efter 24 timmar
Läget Risotto använder flera förprogrammerade
steg vilket gör det enkelt att tillaga risotto,
från sauteringen av kött eller grönsaker till
den perfekta sjudningen av riset�
1� Tryck på
om du vill gå till läget Risotto
Tryck på
om du vill välja�
2� Multi-Cooker förvärms till Sauté (Sautera)�
Om du vill ställa in en tillagningstid ställer
du in timern och trycker sedan på
för
att starta timern�
3� Tillsätt startingredienserna�
4� När sauteringen är klar trycker du
på knappen
för att gå vidare till
Simmer (Sjuda)�
5� Multi-Cooker sänker temperaturen till
läget Simmer (Sjuda)� Om du vill ställa
in en sjudningstid ställer du in timern och
trycker sedan på
för att starta timern�
6� Tillsätt återstående ingredienser
7� När sjudningen är klar trycker du på
knappen
för att gå till läget Keep Warm
(Varmhållning)� När Multi-Cooker är
i läget Keep Warm (Varmhållning) utan
timerinställning stängs den automatiskt
av efter 24 timmar
Soup (Soppa)
Risotto
Sauté
(Sautera)
>
Boil
(Koka)
>
Simmer
(Sjuda)
>
Keep Warm
(Varmhållning)
Sauté
(Sautera)
>
Simmer
(Sjuda)
>
Keep Warm
(Varmhållning)
11
Svensk
TILLAGNINGSLÄGEN I FLERA STEG TILLAGNINGSLÄGEN I FLERA STEG
Läget Pilaf (Pilaff) använder flera
förprogrammerade steg för att skapa
mustiga pilaffrätter utan de besvärliga
momenten i traditionella tillagnings-
metoder� Multi Cooker gör allt enkelt,
från förberedelserna av kött och grönsaker
till de avslutande tillagningsstegen�
1� Tryck på
om du vill gå till läget Pilaf
(Pilaff)� Tryck på
om du vill välja�
2� Multi-Cooker förvärms till Sauté (Sautera)�
Om du vill ställa in en tillagningstid ställer
du in timern och trycker sedan på
för
att starta timern�
3� Tillsätt startingredienserna�
4� När sauteringen är klar trycker du på
för att gå vidare till Boil (Koka)�
5� Multi-Cooker sänker temperaturen till
läget Boil (Koka)� Om du vill ställa in
en kokningstid ställer du in timern och
trycker sedan på
för att starta timern�
6� Tillsätt återstående ingredienser
7� När kokningen är klar trycker du på
för att gå vidare till Simmer (Sjuda)�
8� Om du vill ställa in en sjudningstid ställer
du in timern och trycker sedan
för att
starta timern�
9� När sjudningen är klar trycker du
för
att gå till läget Bake (Baka)�
10� Om du vill ställa in en bakningstid ställer
du in timern och trycker sedan på
för
att starta timern�
11� När sjudningen är klar trycker du på
knappen
för att gå till läget Keep Warm
(Varmhållning)� När Multi-Cooker är
i läget Keep Warm (Varmhållning) utan
timerinställning stängs den automatiskt
av efter 24 timmar
Pilaf (Pilaff)
Använd detta läge för att snabbt och enkelt laga
till utsökta gröträtter när som helst på dagen�
1� Tryck på om du vill gå till läget Porridge
(Gröt)� Tryck på
om du vill välja�
2� Multi-Cooker förvärms till Boil (Koka)�
Om du vill ställa in en tillagningstid ställer
du in timern och trycker sedan på
för
att starta timern�
3� Tillsätt startingredienserna�
4� När kokningen är klar trycker du på
om du vill gå vidare till Simmer (Sjuda)�
5� Multi-Cooker sänker temperaturen till
läget Simmer (Sjuda)� Om du vill ställa
in en sjudningstid ställer du in timern och
trycker sedan på för att starta timern�
6� Tillsätt återstående ingredienser
7� När sjudningen är klar trycker du på
knappen
för att gå till läget Keep Warm
(Varmhållning)� När Multi-Cooker är
i läget Keep Warm (Varmhållning) utan
timerinställning stängs den automatiskt
av efter 24 timmar
Porridge (Gröt)
Sauté
(Sautera)
>
Boil
(Koka)
>
Simmer
(Sjuda)
>
Keep Warm
(Varmhållning)
Boil
(Koka)
>
Simmer
(Sjuda)
>
Keep Warm
(Varmhållning)
12
TILLAGNINGSLÄGEN I FLERA STEG
VARNING
Risk för matförgiftning
Tillaga inte några andra livsmedel
än yoghurt i läget Yoghurt.
I annat fall kan de orsaka
matförgiftning eller illamående.
Läget Yogurt (Yoghurt) använder lägre
temperaturer än övriga tillagningslägen och
är endast till för att göra yoghurt� Använd
inte detta läge för att tillaga andra livsmedel
eftersom det kan orsaka matförgiftning�
Använd läget Yogurt (Yoghurt) för att göra
din egen delikata yoghurt hemma�
1� Tillsätt ingredienserna�
2� Tryck på
för att gå till läget Yogurt
(Yoghurt)� Tryck på
om du vill välja�
3� Multi-Cooker förvärms till Simmer (Sjuda)�
Om du vill ställa in en tillagningstid ställer
du in timern och trycker sedan på
för
att starta timern�
4� När sjudningen är klar trycker du på
för att gå vidare till Culture (Kultur)�
5� Multi-Cooker sänker temperaturen till
läget Culture (Kultur)� Om du ska ställa in
en kultiveringstid ställer du in timern och
trycker sedan på
för att starta timern�
OBS! Den förinställda temperaturen för
sjudning i läget Yogurt (Yoghurt) (steg 1)
är avsedd för 0,95 L mjölk� Låt apparaten
värmas upp i 10–12 minuter innan du tillsätter
startyoghurt eller vanlig yoghurt för att sätta
igång kultiveringen� Om du vill ha mindre
eller större kvantiteter justerar du tiden och
använder en kökstermometer för att kontrollera
att mjölken når en temperatur på 85 °C innan
du går vidare till kultivering (steg 2)�
Yogurt (Yoghurt)
Simmer
(Sjuda)
>
Culture
(Kultur)
13
Svensk
MANUELL TILLAGNING
Manuella tillagningslägen
Läget manuell tillagning har sex förinställda
intervall så att du kan laga mat som på en
vanlig spis: Varm, Låg, Med-Lo, Medel,
Med-Hi och Hög� Varje intervall är justerbart
enligt tabellen nedan�
Så här väljer och justerar du ett manuellt läge:
1� Tryck på
för att gå till läget Manual
(Manuellt)� Tryck på
om du vill välja�
1� Medium (Medel) visas i displayen,
med en temperatur på 163°C�
2� Tryck på
eller för att justera
temperaturen 5 °C i taget, eller tryck
och håll nere
eller för att växla
mellan manuella tillagningslägen�
Manuellt tillagningsläge
Förinställd temp*
i °C
Max. temperatur
i °C
High (Hög) 213°C 230°C
Medium High (Med-Hi) 191°C 210°C
Medium (Medel) 163°C 190°C
Medium Low (Med-Lo) 121°C 160°C
Low (Låg) 93°C 120°C
Warm (Varm) 74°C 90°C
* Preheating (Förvärmning) visas på displayen tills vald temperatur är uppnådd�
Medium
F C
h
Manual
F C
h
Warm
F C
h
Low
F C
h
Med-Lo
F C
h
Manual
F C
h
Medium
F C
h
Med-Hi
F C
h
High
F C
h
(165–195) (200–245) (250–320) (325–370)
Top Screen
(375–410) (415–450)
Bottom Screen
Manuella tillagningslägen
14
Växla mellan Fahrenheit och Celsius
Växla mellan Fahrenheit och Celsius genom
att trycka på knappen
och hålla den nere
i tre sekunder
F
Sear
F
h
C
Saute
F
Sear
F
h
C
Saute
YTTERLIGARE FUNKTIONER OCH INSTÄLLNINGAR
Språk på displayen
Du ändrar displayens språk genom att:
1� Gå till Inställningar och trycka på
2� Displayen visar Language Selection
(Språkval)� Tryck på
3� Tryck på
eller om du vill växla mellan:
engelska (förinställt)
ryska
franska
tyska
italienska
nederländska
4� Tryck på
om du vill välja och spara
inställningen�
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Langua
F C
h
Settin
F C
h
engelska
Langua
F C
h
Settin
F C
h
spanska
Langua
F C
h
Settin
F C
h
ryska
Langua
F C
h
Settin
F C
h
nederländska
Langua
F C
h
Settin
F C
h
franska
Langua
F C
h
Settin
F C
h
tyska
Langua
F C
h
Settin
F C
h
italienska
15
Svensk
YTTERLIGARE FUNKTIONER OCH INSTÄLLNINGAR YTTERLIGARE FUNKTIONER OCH INSTÄLLNINGAR
Använda timern som kökstimer
Multi-Cookers timer kan användas som kökstimer då apparaten inte står i ett tillagningsläge�
F
Sear
F
h
C
Set Tim
1
Tryck och håll ner
F
Sear
F
h
C
Set Tim
2
Tryck på eller om du vill ändra tiden
fram eller tillbaka� Tryck och håll ner
eller
om du vill ändra tiden snabbare�
F
Sear
F
h
C
Set Tim
3
Tryck på om du vill starta timern�
En kort signal ljuder när en minut återstår
och därefter räknas tiden ner i sekunder
F
Sear
F
h
C
4
När timern kommer till 00:00 ljuder
tre signaler
Senast använda val
Så länge Multi-Cooker är ansluten till elnätet
kommer den ihåg senast använda metod eller
läge för tillagning och temperaturinställningar
nästa gång den sätts på�
F
Sear
Simmer
F
h
C
F
Sear
Set Tim
F
h
C
16
Före första användning
1. Placera Multi-Cooker på en torr, vågrät och
jämn yta såsom en köksbänk eller ett bord�
2. Se till att Multi-Cooker-enheten står minst
10 cm från väggar, skåp och föremål på
köksbänken eller bordet� Se till att det
finns utrymme ovanför Multi-Cooker så
att det går att ta av locket och för att
undvika att det bildas ånga på skåpen�
3. Avlägsna allt förpackningsmaterial�
4. Diska av locket och grytan i varmt vatten
med diskmedel� Låt alla delar torka grundligt�
Installation av Multi-Cooker
KOMMA IGÅNG
2
Anslut till ett jordat eluttag� Multi-Cooker
är nu klar att användas�
F
Sear
F
Sear
10 cm
10
cm10 cm
10 cm
1
Sätt in grytan i Multi-Cooker
Risk för elektriska stötar
Använd jordade eluttag.
Använd inte enheten med
adapter eller grenkontakt.
Använd inte förlängningssladd.
Om inte dessa anvisningar följs
kan detta ge upphov till dödsfall,
brand eller elektriska stötar.
VARNING
17
Svensk
KOMMA IGÅNG SÅ HÄR ANVÄNDER DU MULTI-COOKER
6
Lägg ingredienserna i grytan�
Ställa in tillagningsläge
F
Sear
Sauté
F
h
C
F
Sear
Sear
F
h
C
F
Sear
Set Tim
F
h
C
2
Tryck på eller om du vill bläddra till
önskat tillagningsläge eller -metod� Den
förinställda tillagningstemperaturen visas�
1
Tryck på
F
Sear
Sauté
F
h
C
F
Sear
Sauté
F
h
C
3
Tryck på om du vill välja metod
eller läge för tillagning� Temperaturen
på displayen ändras i takt med att
Multi-Cooker förvärms�
F
Sear
Sauté
F
h
C
4
Om du vill ändra temperaturen
trycker du på knappen
och sedan
eller för att sänka eller höja
temperaturen� Tryck på
för att
bekräfta� Se tabellen ”Tillagningslägen
för olika alternativ
F
Sear
Sauté
F
h
C
5
Om du vill ställa in tillagningstimern
trycker du på
och sedan på
eller
för att öka eller minska
tillagningstiden� Tryck på
om
du vill starta timern�
18
SÅ HÄR ANVÄNDER DU MULTI-COOKER
F
Sear
Keep W
F
h
C
8
Om du använder ett tillagningsläge
i flera steg ljuder en signal när timern
(om den är inställd) når 00:00� När du
trycker på
börjar timern räkna ned
tills den når nästa steg�
Multi-Cooker stängs automatiskt av efter den
inställda tidsperioden� För Slow Cook High
(Tillaga långsamt (hög temperatur)); Slow Cook
Low (Tillaga långsamt (låg temperatur)) och
Rice (Ris) gäller att om automatisk varmhållning
är inställd på PÅ går Multi-Cooker automatiskt
till Keep Warm (Varmhållnings)-läget i upp
till 24 timmar
7
Täck över med locket� För att bevara
saftigheten i ingredienserna ska du vrida
på locket så att hällpipen stängs�
F
Sear
Set Tim
F
h
C
2
Stäng av Multi-Cooker genom att trycka
och hålla nere knappen
i tre sekunder
F
Sear
F
Sear
1
Använd grytlappar eller ugnsvantar när
du lyfter av grytan från nederdelen och
när du häller upp innehållet�
När tillagningen är klar
19
Svensk
SÅ HÄR ANVÄNDER DU MULTI-COOKER
Grilla med grillgallret
1
Om du använder grillgallret kan du
tillsätta ingredienser för vanlig tillagning
i grytan�
F
Sear
2
Sänk ned grill-/ångkokningsgallret i grytan
enligt bilden och lägg ingredienserna
som ska grillas på gallret� Täck över
med locket�
Multi-Cooker har en kombinerad ångkokningskorg och grillgaller för tillagning av era rätter
samtidigt� OBS! Ångkokningskorgen och grillgallret kan inte användas tillsammans med
omrörningsställningen (nns som tillval).
Ångkokning med ångkokningskorgen
1
häller du vatten i botten på grytan�
För att få bästa resultat bör du inte
överskrida nivåmärket för STEAM
(Ånga) (ca 0,5 L)�
F
Sear
2
Sänk ner grill-/ångkokningsgallret i grytan
enligt bilden och lägg ingredienserna som
ska ångkokas i korgen� Täck över med
locket� När tillagningen är klar tar du upp
maten med en sked eller mattång�
20
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Tillagningstips
Använd följande tips för att få ut det mesta
av de olika tillagningslägena�
Bryna and Sautera:
För att få bästa resultat vid stekning bör du
torka av köttet med hushållspapper innan
du sauterar eller bryner det�
Det är viktigt att inte lägga i för mycket
kött i grytan när du ska bryna det�
För bästa resultat och för att undvika
att köttet börjar koka bör du inte bryna
mer än högst 0,25 kg samtidigt�
Om du använder olja eller smör vid sautering
tillsätter du det efter att Multi-Cooker
har förvärmts�
När du har stekt eller sauterat råvaror
häller du enkelt av fettet genom att vrida
locket på grytan till avhällningsläget och
hålla grytan med ugnsvantar och hälla fettet
i en värmetålig behållare�
När du sauterar grönsaker som t.ex. morötter,
selleri, lök och vitlök bör du först tillsätta
större bitar och låta de tillagas i några
minuter innan du tillsätter mindre bitar
som t�ex� hackad vitlök� På det sättet blir
alla grönsaker jämnt tillagade och vitlöken
blir inte bränd�
Ånga:
När du ska ångkoka något behöver apparaten
inte förvärmas� Allt du behöver göra är
att tillsätta vatten, lägga ingredienserna på
ångkokningsgallret och ställa in Multi-Cooker
på Ånga� När förvärmningen är klar trycker
du på knappen Start�
Det går fortare att ångkoka matvaror om de
placeras i ett enda lager� Om du har större
mängder råvaror kan du behöva ytta dem
efter halva tillagningstiden för att få en
jämn tillagning�
Ingredienser som har skurits i ungefär lika
stora bitar blir mer jämnt tillagade�
För att få bästa resultat bör du se till att
locket täcker grytans hällpip så att ångan
stannar kvar i grytan�
Lyft försiktigt av locket under ångkokningen.
Ris:
Det är viktigt att mäta upp rätt mängd ris och
vatten innan tillagning för att få bästa resultat�
Vissa rissorter bör tvättas/sköljas innan
tillagning� En del sorter ska inte sköljas
eftersom de är berikade med vitaminer
och mineraler� Om dessa rissorter sköljs
tar det bort de tillsatta näringsämnena�
Om du sköljer riset innan kokning ska
du mäta upp det innan du sköljer det,
inte efter, och försöka hälla av så mycket
vatten som möjligt innan du tillsätter den
mängd vatten som receptet anger
När du har hällt ris och vatten i grytan bör
du jämna till riset så att det bildar ett jämnt
lager på botten för att få bästa resultat�
Ta inte av locket under tillagningen�
De esta typer av ris blir an aning underkokta
när tillagningscykeln Rice (Ris) är klar� Om du
låter riset vila i grytan med locket på i fem till
tio minuter absorberar riset den sista vätskan�
Om du vill kan du tillsätta olja, smör och
salt och andra kryddor� Rör i så fall i dessa
innan du startar tillagningscykeln Rice (Ris)�
Om du vill smaksätta riset kan du också
tillsätta andra vätskor än vatten� Prova till
exempel med att tillsätta sk-, kyckling-,
grönsaks- eller köttbuljong�
I slutet av tillagningscykeln kan du röra ner
hackade färska örter i riset innan det får vila�
För att få optimal tillagning av riset bör du
se till att locket täcker grytans hällpip så att
ångan stannar kvar i grytan�
Soup (Soppa):
Följ tillagningstipsen för Sauté/Sear (Sautera/
Bryna) när du använder denna del av
tillagningscykeln för Soup (Soppa)�
Ingredienser som har brynts i botten på
grytan innehåller massor av smakämnen�
Tillsätt lite av vätskan i receptet och skrapa
upp dem med en träslev för att få en mer
mustig och intensiv smak på soppan�
Att skära råvaror i ungefär samma storlek
ger jämnast tillagningsresultat�
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

KitchenAid 5KMC4241EAC Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide