• Restvärme:
– När tillagningsfunktionen eller pro-
grammet körs, stängs värmeelemen-
ten av när det återstår 10 % (lampan
och fläkten fortsätter dock att vara
påslagna). För att den här funktio-
nen ska fungera måste tillagningsti-
den vara längre än 30 minuter eller
så måste du använda klockfunktio-
nen ( Koktid , Sluttid ).
– När produkten är avstängd kan du
använda värmen för att hålla maten
varm. Återstående temperatur visas
på displayen.
• Tillagning med ugnslampan släckt -
håll inne
i 3 sekunder för att stänga
av ugnslampan under tillagning.
• Eco-funktioner - se avsnittet "Tillag-
ningsfunktioner" (endast vissa model-
ler).
7. MIKROVÅGSLÄGE
7.1 Mikrovågsugn
Information om användning
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i ug-
nen efter att den har stängts av (se
"Tabeller för mikrovågsugn: efter-
värmningstid").
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering,
metallbehållare, etc. innan du tillagar
maten.
Tillagning:
• Använd inte långpannan eller den dju-
pa pannan (i förekommande fall) med
mikrovågsugnsfunktionen.
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för använd-
ning i mikrovågsugn. Tillaga mat utan
lock endast om du vill ha en knaprig
skorpa.
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång
tid. Maten kan torka eller brännas vid
på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de
kan sprängas. För stekta ägg, stick
först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" så-
som potatis, tomater eller korvar flera
gånger med en gaffel före tillagning,
så att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver rö-
ras om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur så-
som morötter, ärtor eller blomkål bör
tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillag-
ningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
• Tillagningstallriken i glas (i förekom-
mande fall) är platsen där man värmer
mat och vätska. Den är nödvändig för
att mikrougnen ska fungera.
• Sätt alltid glasstickan i behållaren när
du värmer vätska för att undvika över-
tillagning eller stänkning.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade livs-
medlet på en liten, uppochnervänd
tallrik med en behållare under, eller på
ett upptiningsställ eller plastsåll, så att
den vätska som smälter kan rinna av.
• Vänd på livsmedlet efter halva uppti-
ningstiden. Om möjligt, skär bort och
avlägsna delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i produk-
ten, utan lämna maten framme för att
tinas upp i rumstemperatur. Det ger
ett jämnare resultat. Avlägsna all me-
SVENSKA 11