Restvärme
Om ett program med Varaktighet eller
Sluttid aktiverat med vissa
ugnsfunktioner och om tillagningstiden
är längre än 30 minuter, stängs
värmeelementen av automatiskt 10 %
tidigare.
Fläkten och lampan fortsätter att vara
igång.
För varmhållning av mat
Välj lägsta möjliga temperaturinställning
för att använda restvärme och hålla
maten varm. Temperaturen eller
indikatorn för restvärme visas på
displayen.
Laga mat med lampan släckt
Släck lampan under tillagningen och sätt
endast på den vid behov.
7. MIKROVÅGSLÄGE
7.1 Mikrovågsugn
Allmänt:
FÖRSIKTIGHET!
Låt inte ugnen vara på om
den är tom.
• Låt maträtter stå några minuter i
ugnen efter att den har stängts av. Se
tillagningstabellerna för
mikrovågsugnen: eftervärmning.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering,
metallbehållare, etc. innan du tillagar
maten.
• Du får bara använda en nivå i
mikrovågsugnsläget.
• Lägg maten på en tallrik och ställ
tallriken längst ner i ugnen om inget
annat anges.
• Om möjligt ska man röra om maten
före servering.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för
användning i mikrovågsugn. Tillaga
mat utan lock endast om du vill ha en
knaprig skorpa.
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång
tid. Maten kan torka eller brännas vid
på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de
kan sprängas. För stekta ägg, stick
först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal"
såsom potatis, tomater, korvar eller
liknande typer av mat flera gånger
med en gaffel före tillagning så att
maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel
behöver längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver
röras om med jämna mellanrum.
• Vänd på större bitar efter halva
tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods med oglaserad
botten eller som har små hål t.ex. på
handtagen. Fukt som kommer in i
hålen kan göra att kokkärlet spricker
när det värms upp.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade
livsmedlet på en liten,
uppochnervänd tallrik med en
behållare under, eller på ett
upptiningsställ eller plastsåll, så att
den vätska som smälter kan rinna av.
• Vänd på livsmedlet efter halva
upptiningstiden. Om möjligt, skär
bort och avlägsna delar som har tinats
upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i
produkten, utan lämna maten framme
för att tinas upp i rumstemperatur.
Det ger ett jämnare resultat. Avlägsna
all metall- och aluminiumpaketering
eller delar av det före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Om frukt och grönsaker ska vara råa,
tina dem inte fullt ut utan låt dem tina
helt vid rumstemperatur.
www.aeg.com
14