SE8 SE9
Ingredienser till bröd
Extra ingredienser (Torkad frukt, nötter, bacon, ost mm.)
Information om glutenfritt
Mjöl
Den viktigaste ingrediensen för bröd. Protein i mjöl bildar gluten under knådning.
Gluten ger struktur och textur och hjälper brödet att jäsa.
Använd starkt mjöl till bröd. Starkt vetemjöl kommer från hårt vete och innehåller
höga proteinvärden som krävs för utveckling av gluten.
Koldioxid som produceras under jäsningen tas upp i gluten som är elastiskt
och gör att degen kan resa sig.
Torrjäst
Gör att brödet reser sig.
Se till att använda torrjäst som inte kräver förjäsning (Använd inte torrjäst som
kräver fermentering före användning).
Jäst i paket som det står snabbjäst, lättblandning, snabbverkande eller
lättbakad torrjäst på rekommenderas. När du använt torrjäst i påse, försegla
påsen igen direkt och förvara den i kylskåp. (Var uppmärksam på tillverkarens
bäst - före - datum.)
Mjölkprodukter
Tillsätter smak och näringsämnen.
●
Om du använder mjölk istället för vatten ökar brödets näringsvärde, men
använd inte mjölk vid timerinställd gräddning eftersom den inte kanske inte
håller sig färsk hela natten.
ï
Reducera vattenmängden på motsvarande sätt.
Socker (strösocker, farinsocker, honung, sirap, etc.)
En förutsättning för att brödet ska jäsa. Tillsätter sötma och ger smak åt
brödet, ändrar färgen på brödskorpan.
●
Använd mindre socker om du tillsätter russin eller andra frukter som innehåller fruktos.
Vatten
Använd vanligt kranvatten.
●
När rumstemperaturen är låg, använd ljummet vatten för meny 1, 2, 3, 9,
11, eller 14.
●
När rumstemperaturen är hög, använd kallt vatten för meny 12.
●
Oavsett rumstemperaturen ska du använda kallt vatten för meny 6 och 7.
Mät alltid upp vätskan med den medföljande doseringskopp.
Fett
Ger smak och mjukhet till brödet.
Använd smör (osaltat), margarin eller olja.
Salt
Förhöjer smaken och hjälper gluten att resa brödet.
Brödet kan tappa volym / smak om du mäter upp fel kvantitet.
Glutenfria ingredienser
●
Glutenfria mjölsorter, inklusive mjöl som tillverkats av ris, brunt ris, mandel,
frön, potatisstärkelse etc. innehåller inget protein som bildar gluten och ger
inte tillräcklig elasticitet vid brödbakning.
●
Xantangummi är ett förtjockningsmedel som kan användas i stället för
glutenprotein för jäsning när man bakar glutenfritt bröd.
Att göra glutenfritt bröd skiljer sig mycket från hur man normalt gör bröd.
Det är mycket viktigt att man gör glutenfritt bröd för hälsoskäl som man har konsulterat läkare för samt att man följer riktlinjerna nedan.
●
Detta program har utvecklats speciellt för glutenfria blandningar, så det är inte säkert att din egen blandning ger så bra resultat.
●
När gluten free (glutenfri) är valt måste detaljerna för varje recept följas noga. (Annars kanske brödet inte blir bra.)
Det finns två typer av glutenfria bakblandningar; blandningar med lågt gluteninnehåll och blandningar som inte innehåller vete och inte heller gluten. Om du
måste välja en för att använda dessa bakprogram, kontrollera med din läkare först.
●
Bakresultat och utseende på brödet kan skilja sig åt beroende på mix. Ibland kan ett bröd ha lite mjöl kvar på sidan.
Blandningar fria från vete kan skapa mer varierande resultat.
●
Vänta till dess att limpan svalnat innan du skär den för bättre skivor.
●
Brödet ska förvaras på en kall och torr plats, och måste förbrukas inom 2 dagar. Om du inte kan äta upp allt bröd inom den tiden kan det stoppas i fryspåsar, i
lämpliga portioner, och frysas.
Varning för användare som använder detta program för hälsoskäl:
När ett glutenfritt program används se till att kontrollera med din läkare eller Celiakförbundet och använd endast ingredienser som passar ditt hälsotillstånd.
Panasonic åtar sig inget ansvar för eventuella konsekvenser från ingredienser som använts utan professionell rådfrågan.
Det är mycket viktigt att undvika blandning av mjöl som innehåller gluten om brödet görs för dietskäl. Speciell uppmärksamhet måste ges till rengöring av
bakformen och degblandaren samt alla tillbehör som används.
Det är mycket viktigt att använda rätt mängd ingredienser för bästa resultat.
Flytande ingredienser
Använd medlevererad doseringskopp eller doseringssked.
Om recepten uppvisar en blandning (vätska plus ägg), bör den vägas på en våg. Användning av digital våg rekommenderas.
Torra ingredienser
Bör vägas på våg eller mätas med medföljande doseringssked för små mängder. Vi rekommenderar att du använder en digital våg.
Du kan få ditt bröd att smaka ännu bättre
genom att tillsätta andra ingredienser.
n
Ägg
Förbättrar näringsvärdet och färgen på brödet.
●
Reducera vätskemängden (vattnet) på motsvarande sätt.
●
Vispa äggen innan du tillsätter dem. Använd inte timern för receptet
med ägg. Ägg kan ruttna snabbt om rumstemperaturen är hög.
n
Kli
Ökar brödets fiberinnehåll.
●
Använd max 30 g (2 msk).
n
Vetegroddar
Gives the bread a nuttier flavour.
●
Använd max 30 g (2 msk).
n
Kryddor, örter
Kan lyfta smaken på brödet.
Använd endast en liten mängd kryddor (max. 1 msk).
Använd upp till 1 – 2 msk torkade örter.
För färska örter, följ instruktionerna i receptet.
Om du använder brödmix...
n
Brödmix som innehåller torrjäst
â
Häll mixen i bakformen och tillsätt vatten.
(Följ anvisningarna på förpackningen för rätt mängd vatten)
ê
Välj meny 9 och storlek beroende på mängden mix och börja baka.
•
500 g – L
•
400 g – M
●
En del brödmixar anger inte hur mycket torrjäst som ingår så du
kan behöva experimentera för att få optimalt resultat.
n
Brödmix med separat torrjästpåse
â
Häll först torrjästen i bakformen, och sedan brödmixen och häll på
vatten.
ê
Ställ in maskinen beroende på typ av mjöl och börja baka.
Ingredienser för bakning
Tillgänglig meny 2, 3, 5, 7, 10, 11, och 12
Baka smaksatt bröd utan att mosa de extra ingredienserna.
Förfarande
Ett pipande ljud hörs när du har tryckt på Starta-knappen.
Lägg i ytterligare ingredienser i bakformen för hand medan -knappen blinkar.
Tid tills det pipande ljudet hörs från start (ungefärlig tid)
●
Meny 2 / Vitt bröd m. russin: ca. 20 minuter – 25 minuter
●
Meny 3 / Vitt bröd m. fyllning: ca. 20 minuter – 25 minuter
●
Meny 5 / Fullkorn russin: ca. 1 timme och 25 minuter – 1 timme och 55 minuter
●
Meny 7 / Magert m. russin: ca. 1 timme – 2 timmar och 35 minuter
●
Meny 10 / Mjukt m. russin: ca. 50 minuter – 1 timme och 15 minuter
●
Meny 11 / Mjukt m. russin snabbt: ca. 20 minuter – 25 minuter
●
Meny 12 / Brioche: ca. 55 minuter
Hantera ingredienserna rätt
Följ recept / menyinstruktioner för mängden av varje ingrediens.
Annars,
●
Ingredienserna kan spridas från bakformen och orsaka köksos och rök.
●
Brödet jäser eventuellt inte som det ska.
Torra / olösliga ingredienser
Tillämpa till menynamn med russin: Meny 2, 5, 7, 10, och 11.
n
Torkad frukt
●
Hacka ingredienserna i ca. 1 cm stora bitar.
n
Nötter, frön
●
Hacka ingredienserna i ca. 1 cm stora bitar.
●
Nötter försvagar effekterna av gluten, så undvik att använda för mycket.
●
Stora, hårda frön kan repa beläggningen i bakformen.
Använd mjuka ingredienser som lätt bryts.
Tillämpa till fyllt bröd: Meny 3.
n
Bacon, salami, oliver, torkade tomater
●
Skär bacon och salami i 1 cm stora kuber.
●
Skär oliver i ¼.
n
Ost, choklad
●
Skär osten i 1 cm stora kuber.
●
Finhacka chokladen.