Kenwood FS 560 Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

English 2 - 7
Nederlands 8 - 13
Français 14 - 19
Deutsch 20 - 25
Italiano 26 - 31
Português 32 - 38
Español 39 - 44
Dansk 45 - 50
Svenska 51 - 56
Norsk 57 - 62
Suomi 63 - 68
Türkçe 69 - 74
Ïesky 75 - 80
Magyar 81 - 86
Polski 87 - 92
Русский 93 - 99
Ekkgmij 100 - 106
´¸∂w
107 - 112
UNFOLD
säkerheten
säkerheten vid ångkokningen
Denna apparat avger ånga som du
kan bränna dig på.
Bränn dig inte på ångan som
kommer ut ur ångkokaren, särskilt
när du tar av locket.
Var försiktig vid hanterandet. Allt är
mycket varmt - ångan, ångkokarens
delar och kondensationen. Använd
grytlappar.
Håll barn på avstånd från maskinen
och låt aldrig sladden hänga ner så
ett barn kan gripa tag i det.
Använd aldrig en skadad ångkokare.
Få den kontrollerad eller reparerad.
Se “service och kundtjänst”.
Doppa aldrig ångkokaren, sladden
eller kontakten i vatten – då kan du
få en elektrisk stöt. Håll knapparna
rena och torra.
Låt inte kontakten sitta i när
ångkokaren inte används.
Ställ aldrig ångkokaren på spisen
eller i ugnen.
Flytta aldrig på ångkokaren om den
innehåller något varmt.
Låt inte barn leka med ångkokaren.
Använd bara ångkokaren för det den
är avsedd för i hushållet.
livsmedelssäkerheten
Laga kött, fisk och skaldjur ända
genom. Ångkoka dem aldrig otinade.
Om du använder mer än en korg i
taget ska kött, kyckling eller fisk
ångkokas i den lägre korgen så att
råa köttsafter inte kan droppa ner på
grönsakerna under.
Värm inte lagat ris i ångkokaren.
innan du sätter i kontakten
Se till att nätströmmen är samma som
anges på ångkokarens undersida.
Ångkokaren uppfyller kraven i
direktivet 89/336/EEG.
innan du använder
ångkokaren första gången
1 Tag bort allt förpackningsmaterial
och eventuella etiketter.
2 Diska alla delar: se ”skötsel och
rengöring”.
3 Torka ur vattentanken med en fuktig
trasa och torka torrt.
4 Tryck in överflödig sladd på baksidan
av ångkokaren.
lär känna din ångkokare
från Kenwood
lock
risskål
uttagbara korgbottnar
korgringar
ångrör
bricka
droppbricka
vattentank
yttre påfyllningshål
underdel
reglage
sil
användning av din
ångkokare
Håll ångkokaren på avstånd från
väggar och väggskåp. Ångan kan
skada dem.
Krydda efter ångkokningen. Om
det kommer kryddor i vattnet kan
det skada värmeelementet.
Se tillagningstabellerna på sid. 54 -
55.
1 Sätt silen i vattentanken. (Den
förhindrar partiklar att komma in i
elementet.)
2 Häll kallt vatten i tanken. Kontrollera
alltid att vattnet når upp till mellan
nivåerna markerade ”Min” och
”Max”. När vattnet når upp till ”Max”,
avges ånga i ca 60 minuter.)
Ångkokaren har ett element med
kalkförhindrande yta som förlänger
ångkokarens livslängd och
effektivitet. Men vi rekommenderar
att du använder filtrerat vatten, om
vattnet där du bor är hårt. (Kenwood
vattenfilter finns att köpa allmänt).
51
Svenska
Vik ut främre omslaget innan du börjar läsa, så att du kan följa med på
bilderna.
Tillsätt inte någonting (inte ens salt
och peppar) i vattnet - då kan
värmeelementet skadas.
För att undvika att vattennivån
sjunker under ”Min” kan du hälla på
mer vatten under ångningen. Då
häller du helt enkelt i vatten i den
yttre påfyllningstratten. Var försiktig
så du inte fyller på för mycket.
3 Ställ droppbrickan på underdelen
och se till att handtagen passar över
uttagen i underdelen.
4 Ställ de borttagbara bottnarna med
kanten uppåt i motsvarande
korgringar. De båda delarna är
numrerade så du vet vilka som är
vilka.
5 Lägg skivan i mitten av botten nr 2.
6 Lägg i det som ska ångkokas i
korgarna och ställ dem på varandra
på underdelen med den med lägst
nummer längst ned och den med
högst nummer överst .
använda risskålen
Lägg vatten och ris i risskålen. Lägg
risskålen i en korg. (Du kan ångkoka
något i de andra korgarna samtidigt,
om du vill).
7 Sätt på locket och sätt i kontakten.
Då tänds hela rutan och det hörs en
signal. (Om displayen inte lyser
trycker du på startknappen “START”.)
välja från menyn
Tryck på MENU. För varje gång du
trycker rullar menyn i rutan för att
visa en förinställd tid och föreslagen
användning. Följande finns att välja
på: "KEEP WARM" (varmhållning) 20
minuter, tillagning av skaldjur 10
minuter, ägg 12 minuter, fisk 15
minuter, grönsaker 20 minuter,
kycklingbitar 35 minuter och ris 40
minuter. När en tid visas i menyn kan
du vid behov ändra den - uppåt
genom att trycka på "+" och nedåt
på "-". När rätt tid är inställd trycker
du på startknappen (I) “START”. För
att avbryta ångkokningen håller du
ner stoppknappen (O) “STOP”.
ställa in en tid
För att ställa in en annan tid än de
inställda (45 minuter), trycker du på
"+" eller "-" för att öka respektive
minska tiden. När önskad tid visas
trycker du på startknappen “START”.
Då kopplas ångkokaren på, och
tillagningssymbolen blinkar. För att
avbryta ångkokningen håller du ner
stoppknappen (O) “STOP”.
Om tiden/menyn har visats i 1 minut
men startknappen “START” inte har
tryckts in, slocknar rutan. För att
välja ett program trycker du på
startknappen “START”.
En signal hörs när startknappen
“START” trycks ner, och också när
ångkokaren stänger av sig.
varmhållningsfunktionen
Ångkokad mat smakar bäst och är
nyttigast när den är nylagad. Om
maten måste hållas varm en kort
stund väljer du "KEEP WARM" i
menyn och justerar tiden efter
behov.
8 Dra ut kontakten och gör ren
ångkokaren efter användningen.
viktigt
I slutet av tillagningscykeln kopplas
ångkokaren automatiskt över till
varmhållning i 20 minuter. Under den
tiden slås ånkokaren på och av, så
tänk på att den kan avge ånga när
du inte väntar sig det.
För att stänga av ångkokaren eller
avbryta varmhållningen håller du ner
stoppknappen “STOP”.
tips
Det kommer att droppa
kondensvatten från den övre korgen
ner i den nedre. Tänk på att
smakerna måste passa ihop.
Vätskan som blir över i droppbrickan
är god att använda i soppor eller
buljonger, men var försiktig - den är
mycket varm.
52
Du kan också använda risskålen för
rätter som du vill laga i vätska (t.ex.
grönsaker i sås eller för att sjuda
fisk).
Lämna plats mellan bitarna som ska
ångkokas. Lägg tjockare bitar mot
utsidan.
Rör om halvvägs genom tillagningen
om du lagar stora mängder.
Små mängder blir färdiga snabbare
än större.
Om bitarna är av lika storlek blir allt
färdigt samtidigt.
Precis som med en konventionell
ugn kan du lägga till mer livsmedel
att lagas vartefter. Om något kräver
kortare tid, lägger du in det senare.
Om du lyfter på locket släpper du ut
ångan, och då tar tillagningen längre
tid.
Tillagningen fortsätter även när
ångkokaren är avstängd, så ta
genast upp den färdiga maten.
Ångningstiderna på sid. 54 - 55 är
riktlinjer baserade på användning av
den lägre korgen. Ju högre upp ett
livsmedel ligger desto längre tar det
att lagas. Räkna därför med 5-10
minuter extra för korgen över.
Kontrollera före serveringen att allt är
ordentligt genomlagat.
Om maten inte är tillräckligt lagad,
ställer du om tiden. Du kan behöva
fylla på mer vatten.
använda ångröret
Ångröret använder du om du vill
tillaga stora mängder av samma
livsmedel i en omgång såsom frukt
eller grönsaker.
1 Fördela det som ska ångkokas över
de olika korgarna. (Skär större bitar i
mindre, lika stora bitar.)
2 Följ steg 1 till 4 under "använda din
ångkokare".
3 Sätt den hopmonterade korgen
markerad 1 i ångkokaren.
4 Sätt ångröret upprätt mitt i den
nedre korgen och sätt sedan den
hopmonterade korgen 2 över
ångröret. När ångröret används ska
skivan tas bort.
5 Sätt den hopmonterade korgen 3
ovanpå.
6 Sätt på locket.
viktigt
Ångröret måste användas
tillsammans med alla tre korgarna.
skötsel och rengöring
Innan du gör ren ångkokaren måste
du stänga av den, dra ut kontakten
och låta allt kallna.
Ställ aldrig ångkokaren i vatten och
låt inte sladden och kontakten bli
våta.
göra ren vattentanken
Töm tanken, skölj ur den med varmt
vatten och torka den.
göra ren utsidan
Torka med en fuktig trasa och torka
efter med en torr.
övriga delar
Diska och torka.
Maskindiska inte delarna.
För förvaring sätts de hopmonterade
korgarna inuti varandra med korgen
med högst nummer först och korg nr
1 sist.
Tryck in överflödig sladd på baksidan
av ångkokaren.
avkalkning
Om ångkokaren avkalkas ökas
ångkraften och ångkokaren håller
längre.
1 Häll ättikslösning i tanken upp till
'Min'. Använd inte
avkalkningsmedel.
2 Montera droppbrickan, de
hopmonterade korgarna och locket.
3 Sätt i kontakten och ställ timern på
20-25 minuter. Se till att rummet är
väl ventilerat. Stäng av om
ättikslösningen rinner över.
53
4 Dra ut kontakten och låt ångkokaren
svalna. Häll sedan ut ättikan och
skölj ur tanken flera gånger med
vatten. Diska droppbrickan,
korgringarna, korgbottnarna och
locket.
service och kundtjänst
Om sladden skadas måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller en av KENWOOD
godkänd reparatör.
Om du behöver hjälp med:
hur du använder ångkokaren, eller
service eller reparationer
ombedes du kontakta butiken där
du köpte ångkokaren.
54
tillagningstabeller
Tillagningstiderna är bara riktlinjer baserade på ångkokning i nedre korgen.
Läs “livsmedelssäkerheten” på sid. 51 och “tips” på sid. 52-53.
grönsaker
Tvätta grönsakerna före tillagningen. Ansa och eventuellt skala dem.
* För äggkokning lägger du äggen i de inbyggda ägghållarna i korgbottnarna.
55
grönsak mängd förberedelse minuter
Sparris 500 g Ansa 15
Bönor, gröna 500 g Ansa 15-20
Skärbönor 500 g Ansa och skiva runt 15-20
Broccoli 500 g Dela i buketter 20
Brysselkål 500 g Ansa och snitta 25
Vitkål en liten Strimla 25
Morötter 500 g Skär tunt 20
Blomkål en medelstor Dela i buketter 25
Zucchini 500 g Skär tunt 15
Selleri 1 huvud Skär tunt 15
Purjolök 3-4 Skär tunt 15
Sockerärter 250 g Ansa 15
Svamp, små 500 g Torka av 10
Palsternacka 500 g Skär i tärningar eller 15
skivor
_rter 500 g Sprita 15
Färsk potatis 500 g Torka av 30
ägg förberedelse minuter
Koka* eller Använd koppar 10-12 för löskokta,
pochera eller individuella 15-20 för
suffléformar för hårdkokta
förlorade ägg
56
tillagningstabeller, forts.
fågel och fisk
Lägg inte för mycket i korgarna.
ris och gryn
När du använder risskålen måste du ändå fylla vatten i tanken. I risskålen kan du
använda en annan vätska, t.ex. vin eller buljong, för att koka riset i. Du kan
också tillsätta kryddor, hackad lök, persilja, mandlar eller skivad svamp.
livsmedel mängd minuter kommentarer
Kyckling, 4-5 30 Ångkoka tills de är
benfritt bröst färdiga alltigenom och
möra
Snäckor 500 g 10 Ånga tills de öppnar sig
Räkor, medelstora 500 g 10 Ånga tills de blir skära
Fisk, filéer 250 g 10 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Fisk, kotletter 2,5 cm tjocka 15-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Fisk, hel 350 g 15-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Hummerstjärtar 2-4 20 Ånga tills de blir röda
Musslor 500 g 15 Ånga tills de öppnar sig
Ostron 6 15 Ånga tills de öppnar sig
Pilgrimssnäckor 250 g 15 Ånga tills de blir varma
och möra
livsmedel mängd vätska att minuter
tillsättas i
risskålen
Vitt långkornigt ris 100 g 125 ml 25
(t.ex. Basmati, 200 g 250 ml 30
eller snabbris) 300 g 375 ml 35
Brunt ris 100 g 125 ml 40
200 g 250 ml 45
300 g 375 ml 50
Couscous 200 g 150 ml 15-20
Havregrynsgröt 75 g havregryn 450 ml mjölk 40 (rör om
/vatten efter halva
tiden)
Risgrynsgröt 75 g 25 g socker 80 (rör om
rundkornigt ris och 275-500 efter 60 min.
ml mjölk och ställ om
timern. Tillsätt
mer vatten vid
behov)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115

Kenwood FS 560 Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för