41
tillagningsprocessen inte upphörde med en gång efter det att vattnet i vattenbehållaren
hade kokat in.
FÖRESLAGNA ÅNGKOKNINGSTIDER
Dessa livsmedel tillagas bäst i ångkokaren när de är kalla. Fyll behållaren med kallt vatten, tillsätt
ingredienserna och ställ in timern enligt tabellen.
Livsmedel
(färska)
Anteckningar Tid (minuter)
Broccoli Skär i 1-2 cm stora buketter/bitar 13-15
Haricots verts Lägg platt i korgen 13-15
Morötter Skär i slantar på ca ½ cm 17-19
Kål (savoy) Riv eller skär i bitar 11-13
Sparris Lägg platt i korgen 11-13
Zucchini Skär i slantar på ca ½ cm 9-11
Brysselkål Hela (ca 2 cm i diameter) 13-15
Blomkål Skär i 1-2 cm stora buketter/bitar 15-17
Majs Hela, på kolv 17-21
Potatis Färskpotatis eller potatis skuren i 1-2 cm stora bitar 21-23
Följande livsmedel ska tillagas när ångkokaren börjar avge ånga. Tillsätt ingredienserna i
korgen(-arna) och täck med locket, men sätt inte korgarna på uppsamlingsfatet förrän ånga
produceras. När man ångkokar ska man försiktigt sätta korgen(-arna) med maten i på
uppsamlingsfatet med hjälp av ugnshandske eller liknande och starta timern.
Livsmedel
(färska)
Anteckningar Tid (minuter)
Hårdkokta ägg Mjuk/Mellan/Hård/Välstekt 5-6/7-8/9-10/11-12
Förlorade ägg Placera i en portionsform eller liten ugnsfast form 5-6
Kycklingbröst Filéa eller tärna 1-2 cm stora bitar 12-14
Lax/rund fisk Torsk, kolja, etc. 7-9
Platt vit fisk Rödspätta, sjötunga, pangasius, etc. 3-4
Fiskfilé Tonfisk, svärdfisk, etc. 7-9
Musslor Rör om efter halva tillagningstiden 8-10
Kungsräkor
Avlägsna skalen. Ångkoka i 2-3 minuter eller tills räkorna är genomkokta.
Rör om efter halva tillagningstiden.
RÅD, TIPS OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
• Överkokning är inget stort problem – ångkokning är nämligen en relativt varsam
tillagningsmetod och ett par minuter mer eller mindre spelar i regel ingen roll.
• Tänk på följande för att ångan ska kunna cirkulera:
a) Packa ingredienserna löst i korgarna
b) Lägg om möjligt bara ned ett lager ingredienser
c) Sprid ut ingredienserna
d) Om man lägger ned mer än ett lager ingredienser i en korg ska ingredienserna i varje
lager spridas ut så att ångan kan cirkulera genom lagren
• Se till att vattennivån alltid är över Min-markeringen på vattennivåfönstret.
• Ångkokningslocket ska vara på under hela ångkokningen.
• Lägg ingredienserna i ett enda lager.
• Skär ingredienserna i jämnstora bitar för bättre resultat.
• Rör om efter halva tillagningstiden i en lång ångkokningscykel för jämnare tillagning.
• Livsmedel som kräver längre tillagningstid bör placeras i de lägre ångkokningskorgarna.