Bosch MUZ9EB1(00) Bruksanvisningar

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Bosch MUZ9EB1(00) Bruksanvisningar. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
sv Säkerhet
78
Säkerhet
Följ informationen om säkerhet så att du kan använda tillbehören
säkert.
Allmänna anvisningar
Här finns allmän information om bruksanvisningen.
¡ Läs noga igenom bruksanvisningen. Först därefter kan du han-
tera tillbehören säkert och effektivt.
¡ Följ bruksanvisningen för motordelen.
¡ Denna bruksanvisning riktar sig till den som använder appara-
ten.
¡ Följ säkerhetsföreskrifterna och varningstexterna.
¡ Förvara bruksanvisningen och produktinformationen för senare
användning eller till nästa ägare.
¡ Kontrollera tillbehören efter uppackningen. Använd inte tillbehö-
ren om de har transportskador.
Användning för avsett ändamål
För att kunna använda tillbehören säkert och rätt måste du följa
anvisningarna om avsedd användning.
Använd tillbehören enbart:
¡ med en hushållsapparat i serien MUM9.
¡ enligt denna bruksanvisning.
¡ med originaldelar och originaltillbehör.
¡ för att tillaga glass och sorbet.
Koppla bort apparaten från elnätet när du:
¡ insättning av tillbehören.
¡ uttagning av tillbehören.
Säkerhetsföreskrifter
Följ säkerhetsföreskrifterna.
Säkerhet sv
79
VARNING‒Risk för personskador!
¡ Roterande drivningar, verktyg eller tillbehör kan orsaka per-
sonskador.
Stoppa inte ned handen i påfyllningsröret.
¡ Osakkunnig användning kan orsaka personskador.
Montera aldrig tillbehör på motordelen.
Sätt in och ta ut tillbehör bara när drivningen står stilla och
nätstickkontakten är uttagen.
Använd tillbehören enbart i komplett hopsatt tillstånd.
Använd tillbehören enbart i det för ändamålet avsedda ar-
betsläget.
VARNING‒Risk för hälsoskador!
¡ Smuts på ytor kan vara hälsofarligt.
Följ rengöringsanvisningarna.
Rengör före varje användning de ytor som kan komma i
kontakt med matvaror.
¡ Osakkunnig bearbetning och lagring av råa eller känsliga mat-
varor kan medföra hälsorisker.
Följ kökshygieniska regler.
Alla ingredienser måste vara färska och hygieniskt felfria.
Frys aldrig in glass på nytt om den redan har smält helt el-
ler delvis.
sv Förhindrande av sakskador
80
Förhindrande av sakskador
Förhindrande av sakska-
dor
Förhindra sakskador på apparaten,.
tillbehören eller köksutrustningen ge-
nom att följa de här anvisningarna.
Generellt
Följ de här anvisningarna när du an-
vänder tillbehören.
OBS.!
Felaktig användning kan orsaka sak-
skador.
Sätt inte in föremål, t.ex. slevar, i
påfyllningsröret eller höljet.
Använd eller lägg inga skarpkanta-
de eller hårda föremål i kylbehålla-
ren, t.ex. skedar eller glassportio-
nerare av metall. Använd bara den
medföljande plastspateln.
Värm aldrig upp kylbehållaren och
fyll inte på heta vätskor i den.
Använd aldrig kylbehållaren i mik-
rovågsugnen eller i ugnen och ma-
skindiska den inte.
Kör aldrig tillbehören på tomgång.
Uppackning och kontroll
Uppackning och kontroll
Här får du veta vad du måste tänka
på vid uppackningen.
Uppackning av tillbehör och de-
lar
1. Ta ut tillbehören ur förpackningen.
2. Ta ut alla andra delar och medföl-
jande dokument ur förpackningen
och ha dem till hands.
3. Omhänderta förpackningsmateria-
let.
4. Ta bort dekaler och folier.
Medföljande tillbehör
Kontrollera efter uppackningen att
inga delar är transportskadade och
att leveransen är komplett.
→Figur
1
Glassberedare
Plastspatel
Medföljande dokument
Rengör tillbehören före den förs-
ta användningen
1. Ta isär sammansatta tillbehör.
→"Tömning och isärtagning av
glassberedaren", Sida82
2. Rengör alla delar som kommer i
kontakt med matvaror innan du an-
vänder dem första gången.
→"Rengöring och skötsel",
Sida82
3. Lägg fram de rengjorda och torka-
de delarna så att de är klara att
använda.
Lär känna tillbehören
Lär känna tillbehören
Lär dig tillbehöret.
Beståndsdelar
Här följer en översikt över tillbehö-
rens beståndsdelar.
→Figur
2
Hållare för kylbehållaren
Kylbehållare
Omrörararm med inbyggd koppling
Lock med inbyggt matarrör
Adapter för glassberedare
Före användningen sv
81
Överlastskydd
Överlastskyddet förhindrar att motorn
och andra komponenter skadas på
grund av alltför hög belastning.
Om glassberedaren överbelastas el-
ler blockeras slutar omrörararmen att
rotera och ett knackande ljud hörs.
Anmärkning:Avbryt bearbetningen
om du hör ett knackande ljud.
→"Avhjälpning av fel", Sida87
Före användningen
Före användningen
Förbered apparaten och tillbehören
för användning.
Infrysning av kylbehållaren
1. Rengör och torka kylbehållaren
noggrant före infrysningen.
→"Rengöring av kylbehållaren",
Sida83
2. Ställ kylbehållaren upprätt i ett frys-
skåp och iaktta följande värden.
→Figur
3
Temperatur minst -18°C
Tid minst 18timmar
TipsFörvara alltid kylbehållaren i
frysskåpet så att den när som helst
är klar att använda.
Hopsättning av glassberedaren
Anmärkning:Förbered glassbland-
ningen innan du tar ut kylbehållaren
ur frysskåpet.
→"Recept", Sida83
1. Ta ut kylbehållaren ur frysskåpet.
2. Sätt in kylbehållaren i hållaren så
att den passar in noga.
→Figur
4
3. Ställ omrörararmen mitt i kylbehål-
laren.
→Figur
5
4. Sätt på locket.
Observera urtagen till vänster
och höger i locket.
Centrera omrörararmen i lock-
öppningrn.
→Figur
6
Insättning av glassberedaren i
motordelen
Anmärkning:Den avbildade motor-
delens form och utrustning kan avvi-
ka från din modell.
Förutsättningar
¡ Skålen är inte insatt.
¡ Skålens lock är inte påsatt.
1. Ställ apparaten på en stabil, våg-
rät, ren och slät arbetsyta.
2. Dra ut nätkabeln så långt som be-
hövs.
Sätt inte in nätstickkontakten.
3. Tryck på frigöringsknappen och lyft
svängarmen tills den snäpper fast.
→Figur
7
4. Sätt in glassberedaren i motorde-
len.
→Figur
8
5. Vrid glassberedaren moturs tills
den snäpper fast.
→Figur
9
6. Sätt på adaptern på huvuddrivning-
en och vrid fast den medurs.
→Figur
10
7. Tryck på frigöringsknappen och
tryck ned svängarmen tills den
snäpper fast.
→Figur
11
TipsFör att inte kylbehållaren ska
värmas upp i onödan ska du röra om
glassen direkt efter att du har satt in
glassberedaren.
sv Användningsprincip
82
Användningsprincip
Användningsprincip
Här får du veta det väsentligaste om
hur du använder tillbehöret.
Hastighetsrekommendationer
Följ hastighetsrekommendationerna,
så får du optimala resultat.
Inställ-
ning
Användning
Tillagning av glass eller sorbet.
Anmärkning:Andra hastigheter
eller inställningar är inte lämpliga
för glassberedaren.
Omrörning av glass
Anmärkning:För att ingredienserna
inte ska frysa fast i kylbehållaren ska
du bara hälla i och bearbeta glass-
blandningen när apparaten är igång.
Avbryt inte bearbetningen.
1. Sätt in nätstickkontakten.
2. Ställ vredet i läge ⁠.
→Figur
12
3. Häll i glassblandningen genom på-
fyllningsröret medan glassbereda-
ren är igång.
→Figur
13
4. Avsluta bearbetningen när
den tid som föreskrivs i receptet
har gått.
omrörararmen ger ett knackan-
de ljud och inte längre roterar.
5. Ställ vridreglaget i läge ⁠.
→Figur
14
6. Ta ut nätstickkontakten.
Tömning och isärtagning av
glassberedaren
1. Tryck på frigöringsknappen och lyft
svängarmen tills den snäpper fast.
→Figur
15
2. Vrid glassberedaren medurs och
ta ut den.
→Figur
16
3. Vrid adaptern moturs och ta av
den.
→Figur
17
4. Ta av locket.
→Figur
18
5. Ta ut omrörararmen.
→Figur
19
6. Servera den färdiga glassen med
den medföljande spateln eller lägg
över den i lämpliga kärl.
→Figur
20
7. Ta ut kylbehållaren ur hållaren.
Anmärkning:Använd inte kylbehålla-
ren för förvaring eller infrysning av
glass.
Rengöring och skötsel
Rengöring och skötsel
Du måste rengöra och sköta om till-
behöret noga för att det ska fungera.
Maskindiskbarhet
Här får du veta vilka komponenter
som går att maskindiska.
Följande delar får maskindiskas:
¡ Hållare för kylbehållaren
¡ Lock
¡ Omrörararm
¡ Adapter
¡ Spatel
Följande delar bör inte maskindis-
kas:
Kylbehållare
Rengöringsmedel
Här får du veta vilka rengöringsmedel
som är lämpliga för tillbehören.
Recept sv
83
OBS.!
Risk för sakskador. Olämpliga rengö-
ringsmedel eller felaktig rengöring
kan skada tillbehören.
Använd inga alkoholhaltiga rengö-
ringsmedel.
Använd inga vassa, spetsiga eller
metalliska föremål.
Använd inga slipande trasor eller
rengöringsmedel.
Rengöring av kylbehållaren
1. Rengör kylbehållaren med diskme-
delslösning och en mjuk trasa.
2. Torka kylbehållaren noggrant med
en mjuk trasa.
Rengöring av övriga delar
1. Rengör hållaren, locket, omrörarar-
men, adaptern och spateln med
diskmedelslösning och en mjuk
trasa eller svamp.
2. Om du maskindiskar delarna ska
omrörararmen vara vänd med
kopplingen nedåt.
Recept
Recept
Här följer ett urval av recept som har
utvecklats speciellt för dina tillbehör.
Anmärkningar
¡ Glassberedarens kyleffekt räcker
för att tillaga cirka 1l glass eller
de mängder som anges i recept-
översikten. Om du vill tillaga mer
glass måste du frysa in den ren-
gjorda kylbehållaren på nytt i minst
18timmar.
¡ Mängduppgifterna i de olika recep-
ten motsvarar cirka 4portioner.
¡ Recepten är inte lämpliga för dia-
betiker.
¡ Använd inte alkoholhaltiga ingredi-
enser för att smaksätta glassbland-
ningen. Den blir då inte fast.
¡
Följande faktorer påverkar den
faktiska bearbetningstiden:
Mängden glassblandning
Glassblandningens temperatur
Temperaturen i frysskåpet
Rumstemperaturen
Tips
¡ Glassen smakar bäst när den är
nytillagad. Dekorera och raffinera
glassen ytterligare med t.ex. frukt,
såser, vispgrädde eller choklads-
pån.
¡ Ställ bägare eller skålar kallt före
serveringen, så smälter inte glas-
sen så snabbt.
¡ Ta ut djupfryst glass ur frysskåpet
en stund före serveringen.
¡
Med de nedanstående tillbehören
kan du förbereda glassblandningen
extra lätt:
Mixertillsats
Multi Mixer-tillsats
Citruspress
Receptöversikt
I översikten hittar du ingredienser och bearbetningstider för olika recept.
Recept Ingredienser Bearbetning
Vaniljglass ¡ 2 bourbon-vaniljstänger
¡ 250ml mjölk
¡ 100g socker
¡ 200ml grädde
¡ Skär upp vaniljstängerna på längden och
skrapa ur märgen med en kniv.
¡ Häll mjölk, socker och vaniljmärg i en kastrull
och koka upp snabbt under omrörning.
sv Recept
84
Recept Ingredienser Bearbetning
¡ 1nypa salt ¡ Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
¡ Rör ned övriga ingredienser.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 20-30minuter på steg1.
Chokladglass ¡ 100g blockchoklad
¡ 300ml grädde
¡ 40g socker
¡ 150g yoghurt
¡ Lägg den sönderdelade blockchokladen,
grädden och sockret i en kastrull och värm
under ständig omrörning tills sockret och cho-
kladen har lösts upp.
¡ Rör ned yoghurten i den varma blandningen.
¡ Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 20-30minuter på steg1.
Stracciatellaglass ¡ 100g vit choklad
¡ 300ml grädde
¡ 60g yoghurt
¡ 40g florsocker
¡ 50g chokladspån
¡ Lägg den sönderdelade vita chokladen och
grädden i en kastrull och värm under ständig
omröring tills chokladen har smält.
¡ Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
¡ Rör ned övriga ingredienser.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 15-25minuter på steg1.
Bananglass ¡ 200g bananer (skurna i
bitar)
¡ 80g socker
¡ 100ml mjölk
¡ 100ml grädde
¡ 1msk citronsaft
¡ Mosa alla ingredienser.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 20-30minuter på steg1.
Körsbärsyoghurt-
glass
¡ 500g körsbärsyoghurt
¡ 24g vanillinsocker
¡ 3blad vit gelatin
TipsPröva receptet också
med andra sorter av
fruktyoghurt.
¡ Mjuka upp gelatinet i rikligt med kallt 15mi-
nuter vatten.
¡ Tryck därefter lätt ut gelatinet och värm i en li-
ten kastrull under ständig omrörning, men låt
den inte koka.
¡ Blanda övriga ingredienser tills du har skapat
en fin massa.
¡ Häll det varma gelatinet i mixern när den är i-
gång.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 15-25minuter på steg1.
Recept sv
85
Recept Ingredienser Bearbetning
Pistageglass ¡ 100g pistagenötter
(hackade)
¡ 8g vanillinsocker
¡ 90g socker
¡ 200ml mjölk
¡ 200ml grädde
¡ 3blad vit gelatin
¡ Mjuka upp gelatinet i rikligt med kallt 15mi-
nuter vatten.
¡ Tryck därefter lätt ut gelatinet och värm i en li-
ten kastrull under ständig omrörning, men låt
den inte koka.
¡ Blanda övriga ingredienser tills du har skapat
en fin massa.
¡ Häll det varma gelatinet i mixern när den är i-
gång.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 15-25minuter på steg1.
Citronsorbet ¡ 150ml citronsaft (ny-
pressad)
¡ 200ml vatten
¡ 170g socker
¡ 150g yoghurt
¡ 4blad vit gelatin
TipsFör att tillaga apelsin-
sorbet byter du ut 100ml ci-
tronsaften mot nypressad a-
pelsinsaft.
¡ Mjuka upp gelatinet i rikligt med kallt 15mi-
nuter vatten.
¡ Tryck därefter lätt ut gelatinet och värm i en li-
ten kastrull under ständig omrörning, men låt
den inte koka.
¡ Blanda övriga ingredienser tills du har skapat
en fin massa.
¡ Häll det varma gelatinet i mixern när den är i-
gång.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 40-50minuter på steg1.
Jordgubbsglass ¡ 250g jordgubbar (färs-
ka)
¡ 75g socker
¡ 100ml mjölk
¡ 100ml grädde
¡ 20-30ml citronsaft (ny-
pressad)
¡ Mosa alla ingredienser.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 20-30minuter på steg1.
Kiwiglass ¡ 400g kiwi (skalad och
fyrdelad)
¡ 20-30ml citronsaft (ny-
pressad)
¡ 100ml vatten
¡ 80g socker
¡ Mosa alla ingredienser.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 20-30minuter på steg1.
Aprikosglass ¡ 250g aprikoser (från
burken, avrunna)
¡ 80g socker
¡ 50ml mjölk
¡ 50ml kärnmjölk
¡ 100ml grädde
¡ Mosa alla ingredienser.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 20-30minuter på steg1.
sv Recept
86
Recept Ingredienser Bearbetning
Malvateglass ¡ 400ml vatten
¡ 5 påse malvate (cirka
10g)
¡ 140g socker
¡ 2tsk citronsaft
¡ 150g färskost
¡ Häll upp teet och låt det dra 10minuter.
¡ Tillsätt citronsaften och sockret och rör om
tills sockret har lösts upp helt.
¡ Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
¡ Tillsätt färskosten och rör om med en elvisp.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 30-40minuter på steg1.
Mockaglass ¡ 300ml kallt kaffe
¡ 200ml grädde
¡ 80g socker
¡ 1 nypa salt
¡ Mixa alla ingredienserna tills sockret har lösts
upp helt.
¡ Ställ vredet i läge 1 och häll blandningen i
glassberedaren.
¡ Bearbeta i 20-30minuter på steg1.
Avhjälpning av fel sv
87
Avhjälpning av fel
Avhjälpning av fel
Småfel på tillbehöret kan du åtgärda själv. Använd informationen om felåtgär-
der innan du kontaktar service. Då slipper du onödiga kostnader.
Funktionsfel
Fel Orsak Felavhjälpning
Ett knackande ljud hörs och
omrörararmen slutar att ro-
tera.
Glassen uppnår önskad fast-
het innan den avsedda tiden
har utlöpt.
1. Ställ vridreglaget i läge ⁠.
2. Ta ur glassberedaren.
3. Häll över den färdiga glassen i ett
lämpligt kärl.
Omrörararmen är överbelas-
tad eller blockerad.
1. Ställ vridreglaget i läge ⁠.
2. Minska mängden ingredienser.
3. Ta bort igensättningen.
1/188