36
Recept
Vaniljglass:
300 ml kall mjölk, 300 ml kall söt grädde,
3 ägggulor, 100 gr socker, vaniljstång.
Grundrecept:
Värm kort upp mjölken, grädden och
den urskrapade vaniljen ur stången. Rör
om äggula med socker, häll på med den
varma vätskan och vispa till skum. Låt
denna massa kylas av i kylskåpet. Häll nu
in den kylda massan i den genomfrysta
glassbehållaren och rör om med glass-
maskinen under minst 30 till 40 minuter.
Malagaglass:
Man tar grundreceptet för vaniljglass och
tillsätter under omrörning med glass-
maskinen 50 gr russin, som tidigare har
blivit blötlagda under 12 timmar med 4
matskedar rom. Tillsätt till glassmassan
med en matsked i taget genom locköpp-
ningen.
Chokladglass:
Man tar grundreceptet för vaniljglass och
tillsätter under uppvärmning 80 gr ka-
kaopulver till mjölk/gräddblandningen.
Mockaglass:
Man tillsätter till receptet för choklad-
glass 2 TS lösligt espressopulver i
chokladblandningen som skall värmas
upp.
Yoghurtglass:
300 gr kall naturyoghurt, 400 gr kall
grädde, 150 gr pudersocker, 2 MS citron-
saft.
Rör om yoghurten med pudersocker och
citronsaft. Vispa grädden krämig och
med underlyft. Häll i den genomfrysta
glassbehållaren och rör om under 30 till
40 minuter.
Bärglass:
300 gr kall naturyoghurt, 300 gr kalla
blandade bär, 150 gr pudersocker.
Purera de tvättade bären med en stavmi-
xer. Blanda pudersockret med yoghurten
och med bärmoset, häll i den genomfrys-
ta glassbehållaren och rör om under 30
till 40 minuter.
Hallonsorbet:
500 gr kalla hallon, 125 gr pudersocker,
150 ml vitt vin, 2 MS jordgubbslikör.
Purera fint med en stavmixer de kalla
bären med pudersocker och vitt vin. Häll
massan i den genomfrysta glassbehålla-
ren och rör om under 30 till 40 minuter.
Tillsätt likör eller vodka vid slutet och
blanda kort.
Äppelsorbet:
600 ml äppelsaft, 200 gr socker, 1 MS
citronsaft.
Koka kort upp äppelsaften med socker
och citron och låt kyla av i kylskåpet. Häll
i den genomfrysta glassbehållaren och
rör om under 30 till 40 minuter.
Ananasglass:
150 ml mjölk, 200 ml grädde, 1 va-
niljstång, 3 äggulor, 120 gr socker, 1 burk
ananas (600gr)
Koka kort upp mjölk och grädde med
vaniljkärnorna, låt dra under 10 min.
Vispa äggulor och socker till skum. Häll
i äggskummet till mjölkblandningen.
Värm upp i en kastrull till 85°C och rör
om hela tiden – det får inte koka! Häll i
den purerade ananasen med lite saft till
glassmassan och rör ned. Kyl ned den fär-
diga massan under minst 5 tim i kylskåp.
Häll i den genomfrysta glassbehållaren
och rör om under 20 till 40 minuter.