MUZ5EB2

Bosch MUZ5EB2 Användarmanual

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Bosch MUZ5EB2 Användarmanual. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
45
sv
Ändamålsenlig användning
Ändamålsenlig användning
Läs igenom bruksanvisningen noggrant, följ den och förvara
den noga! Bifoga de här instruktionerna om du ger maskinen
till någon annan.
Detta tillbehör är avsett för köksmaskinen MUM5... .
Följ bruksanvisningen för köksmaskinen MUM5... .
Detta tillbehör lämpar sig för tillagning av glass. Det får inte använ-
das för att bearbeta andra föremål eller ämnen. Använd glassbe-
redaren enbart i den beskrivna arbetspositionen och i komplett
sammansatt tillstånd.
Använd enbart samhörande delar till glassberedaren. Använd aldrig
glassberedaren till andra apparater. Montera inte glassberedaren på
basapparaten.
Rengör före användningen noggrant alla delar som kan komma i
kontakt med glassen. Alla ingredienser måste vara hygieniskt felfria.
Följ kökshygieniska regler vid bearbetningen.
Värm inte upp frysblocket. Fyll inte på varma vätskor i det. Frys-
blocket lämpar sig inte för användning i mikrovågsugn, bakugn eller
diskmaskin. Använd inte frysblocket för andra ändamål än de som
beskrivs här.
Repa inte frysblockets insida. Använd inga metallspatlar.
Använd bara den medföljande plastspateln.
Säkerhetsanvisningar
W Risk för personskador!
Stick inte in händerna i apparaten medan den är igång och använd
inga skarpkantade föremål i glassberedaren. Sätt aldrig på eller ta
av glassberedaren om inte drivmotorn står stilla och stickkontakten
är uttagen.
46
sv Översikt
Översikt
Vik ut bilduppslaget!
X Figur A
1 Apparatens lock
a Markeringar
2 Omrörararm med koppling
a Medbringarpinnar
3 Frysblock
4 Hållare för frysblock
5 Plastspatel
Överbelastningsskydd
Omrörararmen har en koppling som för-
hindrar allvarliga skador på apparaten om
glassberedaren överbelastas. Om omröra-
rarmen skulle köra fast under drift hörs ett
knackande ljud.
Stäng då genast av apparaten!
Kontrollera att du inte har överskridit de
mängder som står i recepten. Ta vid behov
undan en del av glassblandningen och
starta om apparaten.
Obs.: Om det hörs ett knackningsljud
från omrörararmen innan den angivna
bearbetningstiden har gått ut betyder det att
glassen redan är färdig.
Före första användningen
Innan du använder tillbehöret måste du
packa upp det helt samt rengöra och kont-
rollera det.
Varning!
Använd aldrig ett skadat tillbehör!
Ta ut alla tillbehörsdelarna ur
förpackningen.
Omhänderta förpackningsmaterialet.
Ta isär hopsatta delar. Utför sedan de
steg som beskrivs under ”Förberedel-
ser” i omvänd ordningsföljd,
Kontrollera att alla delar är kompletta.
X Figur A
Kontrollera att inga delar har några
synliga skador.
Rengör och torka alla delarna nog-
grant före den första användningen.
X ”Skötsel och daglig rengöring” se
sidan 47
Förberedelser
Kylning av glassberedaren
Varning!
Innnan du tillagar glassen måste du rengöra
frysblocket noggrant.
X Bildserie B
1. Ta ut frysblocket ur hållaren, rengör det
grundligt och torka det.
2. Låt frysblocket stå upprätt i frysskåpet i
minst 18 timmar (temperatur -18°C eller
kallare).
Obs.: Du kan förvara frysblocket i frysskå-
pet så att det alltid är klart att användas när
det behövs.
Tillagning av glassblandningen
Innan du använder glassberedaren måste
du tillaga glassblandningen enligt recepten.
X ”Recept och tips” se sidan 48
Följ mängduppgifterna och anvisning-
arna i recepten.
Bearbeta alla ingredienserna vid kyl-
skåpstemperatur och blanda dem till en
homogen massa.
Obs.: Vissa ingredienser, t.ex. choklad,
måste göras i ordning och bearbetas vid
högre temperatur.
Hopsättning av glassberedaren
Varning!
Var noga med frysblockets och hålla-
rens form vid hopsättningen. Rikta upp
urtagen i locket mot motsvarande delar på
frysblocket.
X Bildserie C
1. Ta ut frysblocket ur frysskåpet.
2. Sätt in frysblocket i hållaren. Var noga
med formen.
3. Sätt in omrörararmen.
4. Sätt på locket. Centrera omrörararmen i
lockets hål.
Glassberedaren är nu iordningställd.
47
sv
Användning
Användning
X Bildserie D
1. Tryck in basapparatens upplås-
ningsknapp och vrid multifunk-
tionsarmen uppåt. Täck över
drivningar som inte används med
skyddslocken.
2. Sätt in den iordningställda glassbereda-
ren i styrningarna.
3. Vrid sedan glassberedaren moturs tills
den snäpper fast.
4. Rikta upp medbringarpinnarna mot
markeringarna på locket.
Varning!
Medbringarpinnarna måste vara noggrant
upp riktade. Annars går det inte att vrida ned
mmultifunktionsarmen helt, och medbringar-
pinnarna kan skadas.
5. Tryck på basapparatens upplås-
ningsknapp och vrid multifunk-
tionsarmen nedåt tills den
snäpper fast.
6. Sätt in stickkontakten. Starta apparaten
genom att vrida reglaget till 1.
7. När apparaten har startats roterar
omrörararmen.
8. Fyll på glassblandningen och ingre-
dienserna genom hålet i locket när
glassberedaren är igång.
9. Glassen tillagas Tillagningstiden är
normalt cirka 30 minuter. Exakta tillag-
ningstider se recepten. X ”Recept och
tips” se sidan 48
Varning!
Stäng inte av apparaten under tillagningen.
Glassblandningen kan frysa fast på frys-
blockets väggar.
10. Vrid reglaget till O och ta ut stickkontak-
ten när arbetet är färdigt.
11. Tryck på basapparatens upplås-
ningsknapp och vrid multifunk-
tionsarmen uppåt.
12. Lyft först upp glassberedaren något och
vrid den sedan medurs.
13. Ta av glassberedaren.
14. Ta av locket.
15. Ta ut omrörararmen ur glassen. Låt
glassen stå några minuter i frysblocket
så att den blir ännu fastare.
16. Använd bara den medföljande plastspa-
teln när du tar ut glassen ur frysblocket.
Obs.: När du har tillagat ett glassrecept
kan du inte omedelbart laga till mer glass,
eftersom frysblocket inte längre är tillräckligt
kallt. Du måste först göra rent frysblocket,
torka det och ställa tillbaka det i frysskå-
pet. X ”Kylning av glassberedaren” se
sidan 46
Skötsel och daglig
rengöring
Rengör apparaten efter varje användning.
Varning!
Använd inga rengöringsmedel som
innehåller sprit.
Använd inga skarpa eller spetsiga
föremål och inga metallföremål.
Använd inga trasor eller rengörings-
medel som kan repa apparaten.
X Bildserie E
1. Locket, omrörararmen och hållaren går
att maskindiska. Placera rotorn i disk-
maskinen med kopplingen nedåt.
2. Rengör frysblocket med en mjuk disk-
trasa, flytande diskmedel och handvarmt
vatten. Torka det sedan noggrant. Repa
inte insidan av frysblocket. Frysblocket
går inte att maskindiska.
48
sv Recept och tips
Recept och tips
Alla de följande recepten är för 4 personer.
Varning!
Recepten är inte avsedda för diabetiker.
Om du ska laga till glass åt diabetiker
måste du ändra recepten.
Tips
Glassen smakar bäst direkt efter tillag-
ningen. Smaksätt den gärna med frukt,
såser, vispgrädde, chokladspån etc.
Smaksätt inte glassblandningen med
alkoholhaltiga drycker eller tillsatser. Då blir
glassen inte fast.
Låt bägarna eller skålarna stå kallt före
serveringen så att glassen inte smälter för
snabbt.
Om du tillagar glassen i förväg och sparar
den i frys skåpet bör du ta ut den en stund
innan du serverar den.
Bearbetningstiderna kan avvika från de som
står i recepten.
Möjliga orsaker
Glassblandningens temperatur
Mängden glassblandning
Temperaturen i frysskåpet
Rumstemperaturen
Det går extra lätt och bekvämt att blanda
till glassen om du använder tillbehör som
mixer, multi-mixer och citruspress.
Vaniljglass
2 bourbon-vaniljstänger
2,5 dl mjölk
100 g socker
2 dl grädde
1 krm salt
Skär upp vaniljstängerna på längden
och skrapa ut märgen med en kniv..
Häll mjölk, socker och vaniljmärg i en
kastrull och låt blandningen snabbt koka
upp under omrörning. Låt den sedan
svalna.
Rör ned grädden och saltet.
Häll glassblandningen i glassberedaren
medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Chokladglass
100 g blockchoklad
3 dl grädde
40 g socker
150 g yoghurt
Bryt blockchokladen i småbitar och
lägg den i en kastrull tillsammans med
grädden och sockret. Värm under
ständig omrörning tills sockret och
chokladen har lösts upp.
Rör ned yoghurten i chokladblandningen
medan den ännu är varm och låt sedan
blandningen svalna till rumstemperatur.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Stracciatellaglass
100 g vit choklad
3 dl grädde
60 g yoghurt
40 g florsocker
50 g riven choklad
Värm den vita chokladen och grädden
i en kastrull under ständig omrörning
tills chokladen har smält. Låt den sedan
svalna till rumstemperatur.
Rör ned yoghurten, florsockret och den
rivna chokladen.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 15-25 minuter.
49
sv
Recept och tips
Bananglass
200 g bananer (2 st)
80 g socker
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk Citronsaft
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Körsbärsyoghurtglass
500 g körsbärsyoghurt
3 paket Vanillinsocker
3 blad vit gelatin
Låt gelatinen ligga i blöt cirka 15 minuter
i rikligt med kallt vatten.
Platta sedan ut den lätt och värm den
under ständig omrörning i en liten kast-
rull, men utan att den börjar koka.
Blanda körsbärsyoghurt och vanillin-
socker i en mixer.
Häll den varma gelatinen i mixern
medan den är igång.
Häll genast den färdiga blandningen
i glassberedaren medan den är igång.
Rör om 15-25 minuter.
Pistageglass
100 g hackade pistagenötter
1 paket vanillinsocker
90 g socker
2 dl mjölk
2 dl grädde
3 blad vit gelatin
Låt gelatinen ligga i blöt cirka 15 minuter
i rikligt med kallt vatten.
Platta sedan ut den lätt och värm den
under ständig omrörning i en liten kast-
rull, men utan att den börjar koka.
Mixa pistagenötter, vanillinsocker,
socker, mjölk och grädde till en jämn
och fin blandning.
Häll den varma gelatinen i mixern
medan den är igång.
Häll genast den färdiga blandningen
i glassberedaren medan den är igång.
Rör om 15-25 minuter.
Citronsorbet
150 ml färskpressad citronsaft
2 dl vatten
170 g socker
150 g yoghurt
4 blad vit gelatin
Låt gelatinen ligga i blöt cirka 15 minuter
i rikligt med kallt vatten.
Platta sedan ut den lätt och värm den
under ständig omrörning i en liten kast-
rull, men utan att den börjar koka.
Blanda citronsaft, vatten, socker och
yoghurt i en mixer.
Häll den varma gelatinen i mixern
medan den är igång.
Häll genast den färdiga blandningen
i glassberedaren medan den är igång.
Rör om 40-50 minuter.
Apelsinsorbet
Tillagning se citronsorbetreceptet, men
använd 100 ml färskpressad apelsinsaft och
50 ml färsk citronsaft istället för citronsaften.
Jordgubbsglass
250 g färska jordgubbar
75 g socker
1 dl mjölk
1 dl grädde
Saften av en halv citron
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Kiwiglass
400 g skalade och fyrdelade kiwifrukter
(5-6 st)
Saften av en halv citron
1 dl vatten
80 g socker
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter
50
sv Recept och tips
Aprikosglass
250 g avrunna aprikoser på burk
80 g socker
50 ml mjölk
50 ml kärnmjölk
1 dl grädde
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter
Malvateglass
4 dl vatten
5 påsar malvate
140 g socker
2 tsk citronsaft
150 g keso
Koka upp vattnet, lägg i tepåsarna och
låt dra 10 minuter.
Ta ut tepåsarna.
Tillsätt citronsaften och sockret och rör
om tills sockret har lösts upp helt.
Låt sedan blandningen svalna.
Rör ned keson i telösningen.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 30-40 minuter
Mockaglass
3 dl kallt kaffe
2 dl grädde
80 g socker
1 nypa salt
Mixa alla ingredienserna tills sockret har
lösts upp helt.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Rätt till ändringar förbehålls.
1/109