Bosch MUZ5EB2 Användarmanual

Kategori
Glasstillverkare
Typ
Användarmanual
45
sv
Ändamålsenlig användning
Ändamålsenlig användning
Läs igenom bruksanvisningen noggrant, följ den och förvara
den noga! Bifoga de här instruktionerna om du ger maskinen
till någon annan.
Detta tillbehör är avsett för köksmaskinen MUM5... .
Följ bruksanvisningen för köksmaskinen MUM5... .
Detta tillbehör lämpar sig för tillagning av glass. Det får inte använ-
das för att bearbeta andra föremål eller ämnen. Använd glassbe-
redaren enbart i den beskrivna arbetspositionen och i komplett
sammansatt tillstånd.
Använd enbart samhörande delar till glassberedaren. Använd aldrig
glassberedaren till andra apparater. Montera inte glassberedaren på
basapparaten.
Rengör före användningen noggrant alla delar som kan komma i
kontakt med glassen. Alla ingredienser måste vara hygieniskt felfria.
Följ kökshygieniska regler vid bearbetningen.
Värm inte upp frysblocket. Fyll inte på varma vätskor i det. Frys-
blocket lämpar sig inte för användning i mikrovågsugn, bakugn eller
diskmaskin. Använd inte frysblocket för andra ändamål än de som
beskrivs här.
Repa inte frysblockets insida. Använd inga metallspatlar.
Använd bara den medföljande plastspateln.
Säkerhetsanvisningar
W Risk för personskador!
Stick inte in händerna i apparaten medan den är igång och använd
inga skarpkantade föremål i glassberedaren. Sätt aldrig på eller ta
av glassberedaren om inte drivmotorn står stilla och stickkontakten
är uttagen.
46
sv Översikt
Översikt
Vik ut bilduppslaget!
X Figur A
1 Apparatens lock
a Markeringar
2 Omrörararm med koppling
a Medbringarpinnar
3 Frysblock
4 Hållare för frysblock
5 Plastspatel
Överbelastningsskydd
Omrörararmen har en koppling som för-
hindrar allvarliga skador på apparaten om
glassberedaren överbelastas. Om omröra-
rarmen skulle köra fast under drift hörs ett
knackande ljud.
Stäng då genast av apparaten!
Kontrollera att du inte har överskridit de
mängder som står i recepten. Ta vid behov
undan en del av glassblandningen och
starta om apparaten.
Obs.: Om det hörs ett knackningsljud
från omrörararmen innan den angivna
bearbetningstiden har gått ut betyder det att
glassen redan är färdig.
Före första användningen
Innan du använder tillbehöret måste du
packa upp det helt samt rengöra och kont-
rollera det.
Varning!
Använd aldrig ett skadat tillbehör!
Ta ut alla tillbehörsdelarna ur
förpackningen.
Omhänderta förpackningsmaterialet.
Ta isär hopsatta delar. Utför sedan de
steg som beskrivs under ”Förberedel-
ser” i omvänd ordningsföljd,
Kontrollera att alla delar är kompletta.
X Figur A
Kontrollera att inga delar har några
synliga skador.
Rengör och torka alla delarna nog-
grant före den första användningen.
X ”Skötsel och daglig rengöring” se
sidan 47
Förberedelser
Kylning av glassberedaren
Varning!
Innnan du tillagar glassen måste du rengöra
frysblocket noggrant.
X Bildserie B
1. Ta ut frysblocket ur hållaren, rengör det
grundligt och torka det.
2. Låt frysblocket stå upprätt i frysskåpet i
minst 18 timmar (temperatur -18°C eller
kallare).
Obs.: Du kan förvara frysblocket i frysskå-
pet så att det alltid är klart att användas när
det behövs.
Tillagning av glassblandningen
Innan du använder glassberedaren måste
du tillaga glassblandningen enligt recepten.
X ”Recept och tips” se sidan 48
Följ mängduppgifterna och anvisning-
arna i recepten.
Bearbeta alla ingredienserna vid kyl-
skåpstemperatur och blanda dem till en
homogen massa.
Obs.: Vissa ingredienser, t.ex. choklad,
måste göras i ordning och bearbetas vid
högre temperatur.
Hopsättning av glassberedaren
Varning!
Var noga med frysblockets och hålla-
rens form vid hopsättningen. Rikta upp
urtagen i locket mot motsvarande delar på
frysblocket.
X Bildserie C
1. Ta ut frysblocket ur frysskåpet.
2. Sätt in frysblocket i hållaren. Var noga
med formen.
3. Sätt in omrörararmen.
4. Sätt på locket. Centrera omrörararmen i
lockets hål.
Glassberedaren är nu iordningställd.
47
sv
Användning
Användning
X Bildserie D
1. Tryck in basapparatens upplås-
ningsknapp och vrid multifunk-
tionsarmen uppåt. Täck över
drivningar som inte används med
skyddslocken.
2. Sätt in den iordningställda glassbereda-
ren i styrningarna.
3. Vrid sedan glassberedaren moturs tills
den snäpper fast.
4. Rikta upp medbringarpinnarna mot
markeringarna på locket.
Varning!
Medbringarpinnarna måste vara noggrant
upp riktade. Annars går det inte att vrida ned
mmultifunktionsarmen helt, och medbringar-
pinnarna kan skadas.
5. Tryck på basapparatens upplås-
ningsknapp och vrid multifunk-
tionsarmen nedåt tills den
snäpper fast.
6. Sätt in stickkontakten. Starta apparaten
genom att vrida reglaget till 1.
7. När apparaten har startats roterar
omrörararmen.
8. Fyll på glassblandningen och ingre-
dienserna genom hålet i locket när
glassberedaren är igång.
9. Glassen tillagas Tillagningstiden är
normalt cirka 30 minuter. Exakta tillag-
ningstider se recepten. X ”Recept och
tips” se sidan 48
Varning!
Stäng inte av apparaten under tillagningen.
Glassblandningen kan frysa fast på frys-
blockets väggar.
10. Vrid reglaget till O och ta ut stickkontak-
ten när arbetet är färdigt.
11. Tryck på basapparatens upplås-
ningsknapp och vrid multifunk-
tionsarmen uppåt.
12. Lyft först upp glassberedaren något och
vrid den sedan medurs.
13. Ta av glassberedaren.
14. Ta av locket.
15. Ta ut omrörararmen ur glassen. Låt
glassen stå några minuter i frysblocket
så att den blir ännu fastare.
16. Använd bara den medföljande plastspa-
teln när du tar ut glassen ur frysblocket.
Obs.: När du har tillagat ett glassrecept
kan du inte omedelbart laga till mer glass,
eftersom frysblocket inte längre är tillräckligt
kallt. Du måste först göra rent frysblocket,
torka det och ställa tillbaka det i frysskå-
pet. X ”Kylning av glassberedaren” se
sidan 46
Skötsel och daglig
rengöring
Rengör apparaten efter varje användning.
Varning!
Använd inga rengöringsmedel som
innehåller sprit.
Använd inga skarpa eller spetsiga
föremål och inga metallföremål.
Använd inga trasor eller rengörings-
medel som kan repa apparaten.
X Bildserie E
1. Locket, omrörararmen och hållaren går
att maskindiska. Placera rotorn i disk-
maskinen med kopplingen nedåt.
2. Rengör frysblocket med en mjuk disk-
trasa, flytande diskmedel och handvarmt
vatten. Torka det sedan noggrant. Repa
inte insidan av frysblocket. Frysblocket
går inte att maskindiska.
48
sv Recept och tips
Recept och tips
Alla de följande recepten är för 4 personer.
Varning!
Recepten är inte avsedda för diabetiker.
Om du ska laga till glass åt diabetiker
måste du ändra recepten.
Tips
Glassen smakar bäst direkt efter tillag-
ningen. Smaksätt den gärna med frukt,
såser, vispgrädde, chokladspån etc.
Smaksätt inte glassblandningen med
alkoholhaltiga drycker eller tillsatser. Då blir
glassen inte fast.
Låt bägarna eller skålarna stå kallt före
serveringen så att glassen inte smälter för
snabbt.
Om du tillagar glassen i förväg och sparar
den i frys skåpet bör du ta ut den en stund
innan du serverar den.
Bearbetningstiderna kan avvika från de som
står i recepten.
Möjliga orsaker
Glassblandningens temperatur
Mängden glassblandning
Temperaturen i frysskåpet
Rumstemperaturen
Det går extra lätt och bekvämt att blanda
till glassen om du använder tillbehör som
mixer, multi-mixer och citruspress.
Vaniljglass
2 bourbon-vaniljstänger
2,5 dl mjölk
100 g socker
2 dl grädde
1 krm salt
Skär upp vaniljstängerna på längden
och skrapa ut märgen med en kniv..
Häll mjölk, socker och vaniljmärg i en
kastrull och låt blandningen snabbt koka
upp under omrörning. Låt den sedan
svalna.
Rör ned grädden och saltet.
Häll glassblandningen i glassberedaren
medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Chokladglass
100 g blockchoklad
3 dl grädde
40 g socker
150 g yoghurt
Bryt blockchokladen i småbitar och
lägg den i en kastrull tillsammans med
grädden och sockret. Värm under
ständig omrörning tills sockret och
chokladen har lösts upp.
Rör ned yoghurten i chokladblandningen
medan den ännu är varm och låt sedan
blandningen svalna till rumstemperatur.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Stracciatellaglass
100 g vit choklad
3 dl grädde
60 g yoghurt
40 g florsocker
50 g riven choklad
Värm den vita chokladen och grädden
i en kastrull under ständig omrörning
tills chokladen har smält. Låt den sedan
svalna till rumstemperatur.
Rör ned yoghurten, florsockret och den
rivna chokladen.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 15-25 minuter.
49
sv
Recept och tips
Bananglass
200 g bananer (2 st)
80 g socker
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk Citronsaft
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Körsbärsyoghurtglass
500 g körsbärsyoghurt
3 paket Vanillinsocker
3 blad vit gelatin
Låt gelatinen ligga i blöt cirka 15 minuter
i rikligt med kallt vatten.
Platta sedan ut den lätt och värm den
under ständig omrörning i en liten kast-
rull, men utan att den börjar koka.
Blanda körsbärsyoghurt och vanillin-
socker i en mixer.
Häll den varma gelatinen i mixern
medan den är igång.
Häll genast den färdiga blandningen
i glassberedaren medan den är igång.
Rör om 15-25 minuter.
Pistageglass
100 g hackade pistagenötter
1 paket vanillinsocker
90 g socker
2 dl mjölk
2 dl grädde
3 blad vit gelatin
Låt gelatinen ligga i blöt cirka 15 minuter
i rikligt med kallt vatten.
Platta sedan ut den lätt och värm den
under ständig omrörning i en liten kast-
rull, men utan att den börjar koka.
Mixa pistagenötter, vanillinsocker,
socker, mjölk och grädde till en jämn
och fin blandning.
Häll den varma gelatinen i mixern
medan den är igång.
Häll genast den färdiga blandningen
i glassberedaren medan den är igång.
Rör om 15-25 minuter.
Citronsorbet
150 ml färskpressad citronsaft
2 dl vatten
170 g socker
150 g yoghurt
4 blad vit gelatin
Låt gelatinen ligga i blöt cirka 15 minuter
i rikligt med kallt vatten.
Platta sedan ut den lätt och värm den
under ständig omrörning i en liten kast-
rull, men utan att den börjar koka.
Blanda citronsaft, vatten, socker och
yoghurt i en mixer.
Häll den varma gelatinen i mixern
medan den är igång.
Häll genast den färdiga blandningen
i glassberedaren medan den är igång.
Rör om 40-50 minuter.
Apelsinsorbet
Tillagning se citronsorbetreceptet, men
använd 100 ml färskpressad apelsinsaft och
50 ml färsk citronsaft istället för citronsaften.
Jordgubbsglass
250 g färska jordgubbar
75 g socker
1 dl mjölk
1 dl grädde
Saften av en halv citron
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Kiwiglass
400 g skalade och fyrdelade kiwifrukter
(5-6 st)
Saften av en halv citron
1 dl vatten
80 g socker
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter
50
sv Recept och tips
Aprikosglass
250 g avrunna aprikoser på burk
80 g socker
50 ml mjölk
50 ml kärnmjölk
1 dl grädde
Mosa alla ingredienserna tillsammans.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter
Malvateglass
4 dl vatten
5 påsar malvate
140 g socker
2 tsk citronsaft
150 g keso
Koka upp vattnet, lägg i tepåsarna och
låt dra 10 minuter.
Ta ut tepåsarna.
Tillsätt citronsaften och sockret och rör
om tills sockret har lösts upp helt.
Låt sedan blandningen svalna.
Rör ned keson i telösningen.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 30-40 minuter
Mockaglass
3 dl kallt kaffe
2 dl grädde
80 g socker
1 nypa salt
Mixa alla ingredienserna tills sockret har
lösts upp helt.
Häll den färdiga blandningen i glassbe-
redaren medan den är igång.
Rör om 20-30 minuter.
Rätt till ändringar förbehålls.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109

Bosch MUZ5EB2 Användarmanual

Kategori
Glasstillverkare
Typ
Användarmanual