DIETISTENS RÅD
Päron
Välj fasta päron med fint skal. Skölj,
skär i bitar, men låt skal och kärn-
hus vara kvar. Droppa genast i
ett par droppar citronsaft för
färgens skull, päronjuice oxi-
derar snabbt.
Visste du att : päron innehåller
mycket vatten och passar utmärkt när
man vill hålla vikten. Frukten innehål-
ler mineraler och C-vitamin, som får
hjälp av karotin och E-vitamin. De sist-
nämnda har antioxiderande egenska-
per som skyddar cellerna mot för tidigt
åldrande.
Paprika
Välj fasta paprikor med slätt skal. Ju
mognare paprika, desto rödare färg
och desto fler antioxiderande pigment
och sötare juice. Skölj paprikorna och
ta bort stjälken. Kör råa paprikor i
saftcentrifugen (juice) och grillade
paprikor (sås) i Smoothie
m
ix.
Visste du att : paprika är en utomor-
dentlig källa för provitamin A och P-
vitamin. Paprika verkar antioxideran-
de och förebygger cellernas för tidiga
åldrande samt skyddar de mindre
blodkärlen.
Äpple
Välj fasta äpplen med fint skal. Det
finns hundratals sorter: gröna Granny
Smith ger en syrlig och frisk juice
medan Golden ger sötare saft. Skölj
äpplena och lägg dem direkt i saft-
centrifugen. Skal och kärnhus ska
vara kvar.
Visste du att : äpple innehåller
många slags antioxidanter.
Plommon
Välj fylliga och färgrika plommon, köt-
tet ska ge efter lite när du trycker med
tummen. Skölj, skär i bitar och ta bort
kärnan.
Visste du att : plommon är saftiga och
söta, de släcker törsten och är relativt
kalorifattiga.
Rädisor
Välj fasta röda rädisor med frisk och
grön blast. Ta bort blasten och tvätta
rädisorna innan du lägger dem i saft-
centrifugen. Juicen blir rätt skarp i
smaken och kan användas för att piffa
upp en cocktail.
Visste du att : rädisor innehåller myc-
ket svavel, varav den pikanta smaken
och dess aptitretande egenskaper.
Bidrar till god matsmältning.
eller
eller
eller
97
Vår
Sommar Höst Vinter