Crock-Pot STONEWARE SLOW COOKER Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

38
SVENSKA
Tack för att du köpt denna Crock-Pot
®
låghastighetskokare i stengods.
Med denna apparat kan du enkelt laga till dina favoriträtter med några få steg. Idealisk för grytor,
soppor, risrätter med mera - som tillagas med bara ett knapptryck.
VIKTIGA SÄKERHETSÅTGÄRDER
Läs den här handboken noga, innan du tar apparaten i bruk, då korret användning ger bästa
resultat. Spara de här anvisningarna för framtida bruk.
Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive
barn) med begränsad fysisk, sensorisk eller mental förmåga
eller personer som saknar erfarenhet eller kunskaper, såvida de
inte övervakas eller har fått anvisningar om hur apparaten ska
användas av en person som ansvarar för deras säkerhet. Barn
måste övervakas att de inte leker med apparaten.
Om matningssladden skadats, måste den bytas ut av tillverkaren
eller servicerepresentanten.
Kontrollera att elspänningen som anges märkplåten (på undersidan apparaten)
överensstämmer med elspänningen i ditt hem, innan du ansluter den här apparaten.
TA INTE DE HETA YTORNA - ANVÄND HANDTAGEN. .
Placera den INTE att små barn - i synnerhet riktigt små barn - kan åt den.
Placera INTE den här apparaten omedelbart under en elsockel!
Använd INTE den här apparaten utomhus!
Sänk INTE ner uppvärmningsenheten, sladden eller stickproppen i vatten eller annan vätska!
Man måste vara ytterst försiktig när man flyttar apparaten med het vätska i.
Ställ INTE apparaten eller i närheten av varm gas eller elplatta eller i en varm ugn eller
mikrovågsugn.
Låt INTE elsladden hänga över kanten på arbetsytan eller bordet.
Använd INTE kärva slipmedel, frätande rengöringsmedel eller ugnsrengöringsmedel, när du rengör
den här apparaten.
Undvik plötsliga temperaturförändringar, som att lägga ner kylda matvaror i den upphettade
kokaren.
För att stänga av kokaren, tryck på On/Off-knappen och dra ut kontakten ur eluttaget. Dra alltid ut
sladden när apparaten inte används samt innan rengöring.
Låt apparaten svalna, innan den görs ren eller ställs undan till förvar.
Se till att det finns tillräckligt med utrymme ovanför och runt omkring apparaten, när du använder
den, så att luft kan cirkulera. Se till att apparaten inte kommer i beröring med gardiner, tapeter,
kläder, kökshanddukar eller andra antändbara material medan den är i bruk. FÖRSIKTIGHET krävs
på ytor där hetta kan orsaka problem. En isolerad värmeplatta rekommenderas.
Använd alltid apparaten en värmeresistent yta.
DENNA APPARAT ÄR ENDAST AVSEDD FÖR BRUK I HUSHÅLLET. ANVÄND INTE
APPARATEN TILL ÄNDAMÅL SOM DEN INTE ÄR AVSEDD TILL.
39
CROCK-POT
®
LÅGHASTIGHETSKOKARES DELAR
Figur 1
Löstagbart
packningsförsett lock
Stengods
Uppvärmningsenhet
Timer
Kontrollpanel
FÖRE DEN FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Innan du använder låghastighetskokaren måste du ta bort allt förpackningsmaterial och diska locket
och stengodsgrytan med varmt vatten och torka dessa noggrant.
OBSERVATIONER GÄLLANDE ANVÄNDNING:
Om det blir strömavbrott medan tillagningen pågår kommer apparaten att vara avstängd när
strömmen kommer tillbaka. Alla låghastighetskokarens inställningar kommer att ha raderats och
måste ställas in nytt. Tänk på att maten kan ha blivit förstörd om detta inträffar. Om du inte känner
till hur länge strömmen har varit avstängd rekommenderar vi att du slänger maten som är i kokaren.
Fyll inte stengodskokaren med alltför mycket mat. Fyll aldrig stengodskokaren mer än till ¾ maten
kan koka över.
Låt alltid locket vara under den tid som rekommenderas. Ta aldrig bort locket under de första två
timmarna av tillagning att det blir tillräckligt varmt i kokaren.
Använd alltid grytlappar när du tar på locket eller stengodsgrytan.
Dra ut kontakten när tillagningen är klar och innan rengöring.
Den flyttbara stengodsgrytan är ugnssäker och mikrosäker. Använd inte stengodsgrytan gas- eller
elspis eller under grillen. Se tabellen nedan.
HOPSÄTTNING:
1. Ställ stengodsgrytan uppvärmningsenheten.
2. Sätt på locket genom att trycka det horisontellt nedåt stengodsgrytan (se figur 1).
40
HUR MAN ANVÄNDER LÅGHASTIGHETSKOKAREN
1. Sätt stengodsgrytan uppvärmningsenheten, fyll den med
önskade ingredienser och sätt locket.
2. Sätt i kontakten till Crock-Pot
®
låghastighetskokare. Om
stengodsgrytan fylls till mindre än ¾ måste man minska
tillagningstiden för receptet.
3. Tryck på önskad knapp för tillagningen (HIGH/HÖG eller LOW/
LÅG). WARM (varm) är ytterligare ett alternativ som kan väljas.
Detta är emellertid endast avsett för att hålla maten varm och inte
för att tillaga den.
4. Tryck på timerknappen för att välja önskad tidsinställning.
Observera att följande är förprogrammerade tider som automatiskt
visas baserat den tillagningsinställning som väljs. Dessa tider
kan justeras.
WARM (VARM) = 6 timmar
LOW (LÅG) = 10 timmar
HIGH (HÖG) = 6 timmar
5. När alla val har gjort tänds indikatorlampan för motsvarande val, låghastighetskokaren värms
upp och den inbyggda timern börjar nedräkningen en minut i taget.
6. När tillagningstiden har nått sitt slut slår låghastighetskokaren automatiskt över till läget WARM
(VARM) och motsvarande indikatorlampa tänds. Timern kommer att visa hur länge apparaten
har varit i läget WARM (VARM) och stänger av den efter sex timmar.
DEL DISKMASKINSÄKER UGNSÄKER
MIKROVÅGSUGN
SÄKER
SPISHÄLL-
SÄKER
Lock Ja Nej Nej Nej
Stengods Ja
Ja, men inte
under grillen
Ja* Nej
*Se efter i bruksanvisningen för din mikrovågsugn vad gäller användning med stengods.
SÅ HÄR RENGÖR DU DIN LÅGHASTIGHETSKOKARE
Stäng ALLTID av låghastighetskokaren, dra ur kontakten ur eluttaget och låt den svalna innan
rengöringen.
Locket och stengodsgrytan går att diska i diskmaskin eller med varmt tvålvatten. Använd inte
slipmedel eller skrubborstar. En trasa eller gummiskrapa brukar räcka för att ta bort eventuella
rester.
Precis som när det gäller all fin keramik klarar stengodsgrytan och locket inte av plötsliga
temperaturskillnader. Diska därför inte stengodsgrytan eller locket med kallt vatten om de är
varma.
Uppvärmningsenhetens utsida kan rengöras med en mjuk trasa och varmt tvålvatten. Torka torrt.
Använd inte slipande rengöringsmedel.
FÖRSIKTIGHET: Sänk aldrig ned uppvärmningsenheten i vatten eller annan vätska.
Inget annat underhåll bör utföras apparaten.
OBS! Låt grytan lufttorka innan förvaring efter att du diskat den för hand.
41
TIPS
PASTA OCH RIS:
För bästa resultat med ris bör man använda långkornigt specialbehandlat ris eller den speciella
rissort som receptet rekommenderar. Om riset inte är färdigkokt efter den rekommenderade
tillagningstiden kan du lägga till ytterligare 2,5 till 3,5 deciliter vätska per samma mängd ris och
fortsätta tillagningen i 20 till 30 minuter.
För bästa resultat med pasta bör man först koka pastan en liten stund i en gryta med kokande
vatten tills den börjar mjukna lite. Tillsätt pastan i Crock-Pot
®
låghastighetskokare under de sista
30 minuterna av tillagningstiden.
BÖNOR:
Bönor måste vara helt mjuka innan de blandas med socker och/eller syrliga ingredienser. Socker
och syra gör att bönorna blir hårda och förhindrar att de mjuknar.
Torkade bönor, särskilt röda trädgårdsbönor, ska kokas innan de används i ett recept.
Det går också bra att använda färdigkokta bönor burk i stället för torkade bönor.
GRÖNSAKER:
Många grönsaker blir extra goda när de tillagas långsamt detta ofta framhäver dess fulla
smak. Grönsakerna överkokas inte lika lätt i din låghastighetskokare som de kan göra i ugnen
eller på spisen.
Om man tillagar maträtter som innehåller både grönsaker och kött lägger man i grönsakerna i
kokaren innan köttet. Grönsaker tar ofta längre tid att tillaga i låghastighetskokaren än kött.
Lägg grönsakerna vid stengodsgrytans sidor eller botten för att de ska tillagas ordentligt.
ÖRTER OCH KRYDDOR:
Färska örter ger smak och färg men bör tillsättas mot slutet av tillagningen eftersom smaken kan
försvinna om de får ligga i alltför länge.
Malda och/eller torkade örter och kryddor fungerar däremot bra för långsam tillagning och kan
läggas i från första början.
Hur mycket örter och kryddor smakar varierar mycket beroende hur starka de är och hur
gamla de är. Använd örter sparsamt och provsmaka mot slutet av tillagningen och justera
kryddningen strax innan maten ska serveras.
MJÖLK:
Mjölk, grädde och crème fraîche kan skära sig vid alltför långa koktider. Tillsätt därför dessa
under de sista 15 till 30 minuterna av tillagningen om möjligt.
Soppkoncentrat kan användas i stället för mjölk och klarar av långa koktider.
SOPPOR:
Vissa sopprecept innehåller stora mängder vatten. Tillsätt soppans övriga ingredienser i
låghastighetskokaren först och tillsätt sedan bara tillräckligt med vatten för att täcka dessa. Om
man vill ha en tunnare soppa kan man tillsätta mer vätska när soppan ska serveras.
KÖTT:
Putsa bort fett och torka av köttet noga med hushållspapper.
Om man bryner köttet i en separat stekpanna först kan man låta fettet rinna av innan man lägger
i det i låghastighetskokaren vilket ger en djupare smak.
Kött ska läggas i grytan på ett sätt som gör att det inte kommer i kontakt med locket.
För mindre eller större köttbitar anpassar man mängden grönsaker och potatis så att
stengodsgrytan alltid fylls till mellan ½ och ¾.
Köttbitarnas storlek och de rekommenderade tillagningstiderna är bara ungefärliga och kan
variera beroende hur köttet är tillskuret, vilken typ av kött det är, om det innehåller ben, etc.
Magert kött som t.ex. kyckling eller fläskfilé brukar tillagas snabbare än kött med mer bindväv
och fett som t.ex. grytkött eller fläskbog. Om man tillagar köttet med eller utan ben påverkar
också tillagningstiden.
42
TIPS
Skär köttet i mindre bitar om det ska tillagas med förkokta ingredienser som t.ex bönor eller frukt,
lätta grönsaker som champinjoner, hackad lök, aubergine eller finhackade grönsaker. sätt
kan alla ingredienser tillagas lika snabbt.
Tillsätt minst 2,5 deciliter varm vätska vid tillagning av fryst kött. Vätskan kommer att skydda
grytan mot plötsliga temperaturförändringar. 4 extra timmars tillagning LOW (LÅG) eller 2
timmar på HIGH (HÖG) behövs vanligtvis. För större bitar fryst kött kan det ta mycket längre tid
att tina upp köttet och få det mört.
FISK:
Fisk kokar snabbt och skall tillsättas i slutet av koktiden, under de sista femton till sextio
minuterna.
VÄTSKA:
För bästa resultat och för att förhindra att maten kokar torr eller bränns vid, bör man alltid se till
att en lämplig mängd vätska används i receptet.
Se till att stengodsgrytan alltid är fylld till minst ½ och max ¾ och följ rekommenderade
tillagningstider.
RECEPT
BEEF BOURGUIGNON Räcker till 6-8 personer
3 msk vetemjöl
Havssalt och peppar
1,4 kg grytkött, skuret i 2,5 cm stora bitar
3 stora morötter, skalade och skivade
1 medelstor skivad lök
6 bitar stekt bacon, skurna i 2,5-5 cm stora bitar
1,3 l köttbuljong
5 dl rött vin eller Bourgognevin
1 msk tomatpuré
2 hackade vitlöksklyftor
3 kvistar färsk timjan med stjälk
1 lagerblad
450 g färska champinjoner, skivade
2 stora potatisar, skurna i 2,5 cm stora bitar
1. Täck köttet med vetemjölet kryddat med salt och peppar. Bryn köttet i en stekpanna spisen
(ej obligatoriskt).
2. Lägg köttet i Crock-Pot
®
låghastighetskokare och tillsätt resten av ingredienserna.
3. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 8-10 timmar eller High (Hög) i 6 timmar, eller
tills köttet är mört.
TTLAGAD NYTTIG FISKFILÉ Räcker till 4-6 personer
Havssalt och peppar
0,9-1,4 kg vit fisk (torsk, havsaborre, tilapia eller havskatt), utan skinn Färska örter (slätbladig persilja,
basilika, dragon, kyndel eller en blandning av samtliga dessa örter)
2-3 tunt skivade citroner
Färdig salsa eller olivtapenade som garnering
1. Salta och peppra bägge sidor av fisken och lägg i Crock-Pot
®
låghastighetskokare. Täck fiskens
ovansida med örter och citronskivor och stick även under några under fisken.
2. Lägg på locket och tillaga läget High (Hög) i cirka 30-40 minuter eller tills fisken inte längre är
genomskinlig. Tillagningstiden kan variera beroende hur tjock fisken är.
3. Ta bort citronskivorna och toppa med salsa eller tapenade.
43
RECEPT
DRAGET FLÄSK I BBQ-SÅS Räcker till 6-8 personer
1,1-2,3 kg fläskfilé, putsad eller med fett
5-10 dl barbecuesås
2-3 hackade lökar
6-8 hamburgerbröd eller småfranskor
1. Lägg fläskfilén i Crock-Pot
®
låghastighetskokare. Täck med lök och barbecuesås.
2. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 8 timmar eller High (Hög) i 4 timmar, eller tills
köttet är mört.
3. Ta ur köttet från Crock-Pot
®
låghastighetskokare och strimla det med en gaffel. Lägg tillbaka
köttet i Crock-Pot
®
låghastighetskokare och täck med sås.
4. Servera det dragna fläsket hamburgerbröd eller småfranskor.
CHILE CON CARNE Räcker till 6-8 personer
2 stora hackade lökar
5-6 hackade vitlöksklyftor
2 hackade gröna paprikor
0,9-1,4 kg köttfärs, stekt och avrunnen
2,4 k g röda, svarta eller vita bönor burk, sköljda och avrunna
1,4 kg tärnade tomater, konserverade
2 jalapeños, urkärnade och hackade
1 msk kummin
1 tesked cayennepeppar
125 gram köttbuljong
1. Lägg alla ingredienser i Crock-Pot
®
låghastighetskokare.
2. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 8-9 timmar eller High (Hög) i 4 timmar.
KYCKLING CACCIATORE Räcker till 4-8 personer
2-3 tunt skivade lökar
0,9-1,8 kg kyckling (bröst eller lår) utan skinn
1 burk plommontomater (cirka 800 g), hackade
5 hackade vitlöksklyftor
1,2 dl torrt vitt vin eller buljong
2 msk kapris
20 urkärnade grovt hackade Kalamataoliver
1 knippe grovt hackad färsk persilja eller basilika, med stjälk
Havssalt och peppar
Kokt pasta
1. Lägg den skivade löken i Crock-Pot
®
låghastighetskokare och täck med kycklingen.
2. Rör ihop tomat, salt, peppar, vitlök och vitt vin i en skål. Häll blandningen över kycklingen.
3. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 6 timmar eller High (Hög) i 4 timmar, eller tills
kycklingen är mör.
4. Rör i kapris, oliver och örter strax innan servering.
5. Servera över kokt pasta.
Observera: Om man använder kyckling med ben kommer tillagningstiden att öka med 30 minuter till
1 timme.
44
RECEPT
GRILLAD KYCKLING MED CITRON OCH ÖRTER Räcker till 4-6 personer
1,8-2,7 kg stekkyckling
1,2 dl hackad lök
1-2 msk smör
Juice från en citron
½ tesked havssalt
2 msk färsk persilja
½ tsk torkad timjan
⅓ tsk paprikapulver
1. Stoppa in löken i kycklingen och gnid in skinnet med smör. Lägg kycklingen i Crock-Pot
®
låghastighetskokare.
2. Pressa citronjuice över kycklingen och strö över resten av kryddorna. Lägg på locket och tillaga
på läget Low (Låg) i 8-10 timmar eller High (Hög) i 4 timmar.
GRYTSTEK Räcker till 6-10 personer
0,9-1,8 kg grytkött av nöt
3 skivade lökar
120 g vetemjöl
2 stjälkar selleri, skivade havssalt och peppar
240 g champinjoner, skivade
3 skivade morötter
2,5 dl köttbuljong eller vin
3 potatisar, delade i fyra bitar
1. Täck steken med drygt 1 dl mjöl, salt och peppar. Bryn steken i en stekpanna spisen (ej
obligatoriskt).
2. Lägg alla grönsaker utom champinjonerna i Crock-Pot
®
låghastighetskokare. Tillsätt steken och
lägg champinjonerna ovanpå denna. Häll i vätskan.
3. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 10 timmar eller High (Hög) i 6 timmar, eller tills
köttet är mört.
KORV OCH KÖTTBULLAR Räcker till 8-10 personer
1,4-2,3 kg korv och köttbullar, ej tillagade 6 skalade och hackade vitlöksklyftor
1,8 kg krossade tomater, konserverade
1-2 burkar plommontomater (800 gram/burk) i juice, grovt hackade 1 knippe färsk basilika
Kokt pasta
Riven ost
1. Bryn korven och köttbullarna i en stekpanna på spisen (ej obligatoriskt).
2. Lägg alla ingredienser utom pastan och den rivna osten i Crock-Pot
®
låghastighetskokare.
3. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 8 timmar eller High (Hög) i 4 timmar.
4. Servera med kokt pasta och riven ost.
BABY BACK RIBS Räcker till 6-10 personer
2-4 baby back ribs, samtliga skurna i 3-4 bitar
5-10 dl barbecuesås
2-3 hackade lökar
1. Lägg revbenen i Crock-Pot
®
låghastighetskokare. Täck med lök och barbecuesås.
2. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 8 timmar eller High (Hög) i 4 timmar, eller tills
köttet är mört.
3. Skär upp revbenen i bitar och häll över extra sås om så önskas.
45
RECEPT
KÖTTGRYTA Räcker till 6-8 personer
0,9-1,8 kg grytkött av nöt, skuret i 2,5 cm stora bitar 120 g vetemjöl
Havssalt och peppar
7 dl köttbuljong
1 msk Worcestershiresås
3 hackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
6 små potatisar, delade i fyra bitar
2-3 hackade lökar
3 skivade selleristjälkar
1. Strö vetemjöl, salt och peppar över köttet. Lägg köttet i Crock-Pot
®
låghastighetskokare.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om ordentligt.
3. Lägg på locket och tillaga läget Low (Låg) i 8-10 timmar eller High (Hög) i 6 timmar, eller
tills köttet är mört. Rör om ordentligt innan servering.
GARANTI
Behåll ditt kvitto eftersom detta krävs vid eventuella reklamationer inom ramen för den här garantin.
Den här apparaten omfattas av 2 års garanti efter ditt köp, i enlighet med beskrivningen i detta
dokument.
Om apparaten under denna garantiperiod mot förmodan skulle upphöra att fungera p.g.a. ett
konstruktions- eller tillverkningsfel ska du ta tillbaka den till inköpsstället tillsammans med kassakvittot
och ett exemplar av denna garanti.
Dina rättigheter och förmåner inom ramen för den här garantin är tillägg till dina stadgade rättigheter,
vilka inte påverkas av den här garantin. Endast Jarden Consumer Solutions (Europe) Limited (”JCS
(Europe)”) har rätt att ändra dessa villkor.
JCS (Europe) åtar sig att inom garantiperioden kostnadsfritt reparera eller ersätta apparaten, eller
någon del av apparaten som inte fungerar som den ska, under förutsättning att:
du utan dröjsmål underrättar inköpsstället eller JCS (Europe) om problemet, samt
att apparaten inte något sätt har ändrats eller utsatts för skada, felaktig användning, åverkan,
reparation eller ändring utförd av en person som inte är auktoriserad av JCS (Europe).
Fel som uppstår till följd av felaktig användning, skada, åverkan, användning med fel spänning,
force majeure, händelser som JCS (Europe) inte har kontroll över, reparation eller ändring utförd av
en person som inte är auktoriserad av JCS (Europe) eller underlåtenhet att följa bruksanvisningen
omfattas inte av denna garanti.
Vidare, så omfattas inte normalt slitage inklusive, men ej begränsat till, smärre missfärgning och
repor av den här garantin. Rättigheterna inom ramen för den här garantin gäller endast den som
ursprungligen köpte apparaten och inbegriper inte kommersiellt eller kollektivt bruk.
Om din apparat har en garanti som är specifik för ditt land, se villkoren för denna i stället för den här
garantin, eller kontakta din lokala, auktoriserade återförsäljare för mer information..
Kasserade elektriska produkter ska inte slängas tillsammans med hushållsavfall. Återvinning ska ske
på avsedd plats. Kontakta oss per e-post på [email protected] för mer information om
återvinning och om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter.
Jarden Consumer Solutions (Europe) Limited
Middleton Road
Royton
Oldham
OL2 5LN
UK
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Crock-Pot STONEWARE SLOW COOKER Användarmanual

Kategori
Långsamma spisar
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för