Russell Hobbs 24640-56 Användarmanual

43
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller med
bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är under uppsikt
och har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått
vilka risker som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med
apparaten. Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn,
vida de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
Anslut inte apparaten genom en extern timer eller ärrkontroll.
¬ Apparatens utsida blir varm.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud
eller någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
b Använd inte denna apparat nära badkar, dusch, handfat eller andra behållare för vatten.
Vira inte in ingredienserna i plast-/aluminiumfolie eller plastpåsar vid grillningen – det förstör grillen
och det utgör en brandfara.
Använd inte grillen för något annat ändamål än det avsedda.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
1. Indikatorlampa (d)
2. Termostatlampa (grön)
3. Temperaturreglage
4. Grillplattor
5. Fot (under)
6. Droppbricka
7. Djup platta
8. Justeringspigg
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Torka av grillplattorna med en fuktig trasa.
Grillen kan osa lite första gången du använder den. Det är normalt och kommer snart att försvinna.
LUTA/ JÄMNA GRILLENL
Du kan luta grillen så att fett och sky rinner ner i droppbrickan när du tillagar hamburgare, kött, etc.
Alternativt kan du använda grillen plant för att tillaga sådant som panini, varma smörgåsar, etc. eller när
du använder den djupa plattan.
För att luta grillen ska du dra ut foten nedåt under grillen (FIG A). Vik ihop foten igen för att jämna grillen
med underlaget.
PLATTOR
Grillplattorna lämpar sig bäst för tillagning av kött, korv och annat som kan avge fett. Använd med grillen i
lutad position.
44
Djup platta - den djupa plattan är lämplig för att tillaga livsmedel med lite fett, pizza, bakverk, pitabröd,
calzone och pajer. Använd med grillen i plant läge. Den övre grillplattan ska alltid vara monterad när man
använder den djupa plattan.
För att sätta på plattor:
Dra ur sladden på apparaten och låt den svalna helt innan du sätter på eller tar bort plattor.
Alla de nedre plattorna är markerade på undersidan med ordet LOW (NEDRE) bredvid handtaget. Sätt på
den övre grillplattan med pilen riktad uppåt. Sätt på den djupa plattan med justeringspiggen riktad mot
gångjärnet.
1. Öppna grillen. Sätt in en platta i taget.
2. Skjut ut hakens mittdel (FIG B).
3. Sätt på plattan och släpp sedan hakarna för att låsa plattan på plats.
För att ta ur plattorna:
1. Öppna grillen. Ta ur en platta i taget
2. Skjut ut hakarna och lyft bort plattan från grillen.
ATT ANVÄNDA GRILLEN
Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta. Använd inte apparaten nära eller under
lättantändligt material (t.ex. gardiner).
Placera droppbrickan under grillens framsida. Brickan samlar upp eventuellt fett eller sky som rinner
ned från plattorna under tillagningen.
1. Ställ in temperaturreglaget. Tiderna i recepten gäller mat som tillagas på MAX. Du bör prova dig
fram för att hitta de rätta kombinationerna av temperatur/tid för dina favoriträtter.
2. Sätt kontakten i eluttaget. Strömindikatorn tänds.
3. När termostatlampan släcks har grillen uppnått vald tillagningstemperatur. Den kommer sedan att
tändas och släckas växelvis allteftersom termostaten justerar temperaturen.
4. Lägg maten på bottenplattan – använd en stekspade eller en tång, inte ngrarna. Använd ingenting
av metall och inte heller något vasst föremål – beläggningen kan repas. Stäng grillen.
5. Dra ur sladden ur eluttaget när du är färdig med matlagningen.
Kontrollera grillningen och utöka grilltiden vid behov.
Använd ugnshandskar eller liknande skydd.
Ta maten från grillen med ett redskap av trä eller plast.
TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
Följande tillagningstider är endast avsedda som vägledning. De gäller för färska eller helt tinade ingredienser
MAX.
KÖTT ANTECKNINGAR
TID (MIN)
Stek
FFör bästa resultat bör stekar tillagas
rumstempererade.
Låt vila i 3-6 min efter tillagning.
Medium rare (lättstekt)
2
Medium (medelstekt) 3
Well done (välstekt) 5+
Kycklingbröst Stek tills köttsaften är klar.
8-10
Lammkotletter
Medium (medelstekt)
4-6
Well done (välstekt) 5+
Fläskkotletter Stek tills köttsaften är klar. Ca 1-2 cm tjocka
5-8
Korv Vänd då och då
6-10
Hamburgare Vänd då och då
6-10
Bacon
3-5
45
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
KÖTT ANTECKNINGAR
TID (MIN)
FISK
Lax
3-5
Räkor
1-2
Plattsk Spätta, sjötunga, etc.
2-6
Rund sk Kolja, torsk, etc.
3-8
Tonsk/svärdsk
5-10
GRÖNSAKER
Paprikor
4-6
Aubergine Skivade
6-8
Sparris
3-4
Morötter Skivade
5-7
Zucchini Skivade
1-3
Tomater Halverade
2-3
Lök Skurna i klyftor
5-6
Svamp Hela, platta svampar
3-6
Majskolvar
4-6
ÖVRIGT
Halloumi
2-4
Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande. De gäller för färska eller helt tinade
livsmedel vid medeltemperatur. Vid tillagning från fruset tillstånd bör man lägga till 2-3 minuter för
sk och skaldjur och 3-6 minuter för kött och fågel, beroende på livsmedlets tjocklek och vikt.
Kontrollera grillningen och utöka grilltiden vid behov.
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger igenom.
Tillaga sk tills köttet är fast.
Följ de riktlinjer för tilllagning som nns på paket eller etikett när det gäller färdigförpackade livsmedel.
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
1. Dra ur sladden på apparaten och låt den kallna innan den görs ren eller ställs undan.
2. Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
3. Använd en pappershandduk fuktad med lite matlagningsolja för att ta bort besvärliga äckar.
4. Diska droppbrickan med diskmedel i varmt vatten eller använd diskmaskinens översta ställ.
Använd inte kökssvamp, stålull eller rengöringskuddar.
Där den övre och nedre grillplattan kommer i kontakt med varandra kan beläggningen visa tecken
på slitage. Detta är enbart ytligt och påverkar inte grillens funktion.
ÅTERVINNING
W
För att undvika miljö- och hälsoproblem pga. farliga ämnen får man inte kassera
apparater eller laddningsbara och icke-laddningsbara batterier märkta med någon av
dessa symboler i osorterat kommunalt avfall. Elektriska och elektroniska produkter
och, där tillämpligt, laddningsbara och icke-laddningsbara batterier ska alltid kasseras
vid en lämplig, ociell återvinnings-/uppsamlingsstation.
För recept, gå till: http://eu.russellhobbs.com/recipes/
46
RECEPT
FJÄRILSKYCKLING MED CHILI OCH LIME 4 PORT.
4 ärilsstyckade kycklingbröst
3 msk chilipulver
2 msk olivolja
Juice och rivet skal av en lime
4 vitlöksklyftor, nhackade
1 tsk mald koriander
1 tsk mald kummin
Salt och peppar efter smak
1. För att göra marinaden blandar man samman alla ingredienser utom kycklingen. Häll marinaden
över kycklingen och se till att den är helt täckt. Täck med plastfolie och låt marinera i kylskåpet i
minst 2 timmar. Värm grillen på högsta värme och tillaga kycklingen i 8-10 minuter (beroende på
tjocklek) tills köttsaften är klar.
GRILLAD FORELL MED CITRON OCH PERSILJEFYLLNING 4 PORT.
4 ärilsstyckade kycklingbröst
5 citronskivor per sk
6-8 färska persiljeblad per sk
2 vitlöksklyftor, hackade, per sk
1 msk olivolja per sk
Salt och peppar efter smak
1. Vik upp forellen och kontrollera att det inte nns några ben kvar genom att försiktigt dra med ngret
över skköttet. Krydda båda sidor av sken. På ena sidan lägger man sedan växelvis en citronskiva
följt av ett persiljeblad. Strö över vitlöken.
2. Ringla olivoljan över sken och vik sedan ihop den igen.
3. Värm grillen till högsta värme. Tillaga i 5-8 minuter beroende på skens tjocklek.
SMÖRGÅSAR MED FETAOST, RÖDLÖK OCH RÖD PAPRIKA 1 PORT.
2 tjocka skivor grovt bröd
50 g fetaost
½ röd lök, tunt skivad
½ röd paprika, urkärnad och tunt skivad
2 msk balsamvinäger
Salt och peppar efter smak
1. Blanda lök, röd paprika, balsamvinäger, salt och peppar. Tillaga på högsta värme i 1-2 minuter tills
blandningen har mjuknat.
2. Ta en skiva bröd och lägg på paprikan. Smula över fetaosten och täck med den andra brödskivan.
3. Torka av grillplattorna med en pappershandduk och grilla sedan smörgåsen i 2-3 minuter.
FÖLJANDE RECEPT ANVÄNDER DEN DJUPA PLATTAN
STOR OMELETT 68 PORT.
8 medelstora ägg
250 g philadelphiaost
200 g riven cheddarost
2 paprikor av olika sorter, tärnade
4 vårlökar, nt skivade
½ knippe färsk gräslök, nt skivad
Salt och peppar efter smak
1. Vispa samman äggen och philadelphiaosten. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ordentligt.
2. Värm grillen på högsta värme. Häll i äggsmeten i den djupa plattan. Stäng locket och tillaga i ca 10-12
minuter tills omeletten är genomkokt. Lyft försiktigt ur den djupa plattan och lägg upp omeletten på
ett serveringsfat.
FLAPJACK EN DJUP PLATTA I STORLEK
375 g havregryn
190 g smör
190 g mjukt farinsocker
90 g ljus sirap
120g raisins
120 g russin
1. Smält smör, socker och sirap i en kastrull och blanda ordentligt. Häll i havregryn, russin och
fudgebitar.
2. Tillaga i den djupa plattan på högsta värme i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
47
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
PIZZABOTTEN CA 46 PIZZABOTTNAR
250 ml ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk nkornigt strösocker
400 g starkt vitt mjöl för bakning
5 g (1 ½ tsk) jäst
1. Blanda mjöl, salt, socker och jäst i en bunke. Bland olja och vatten och tillsätt gradvis till mjölet.
Blanda ordentligt för att forma en deg.
2. Knåda degen på mjölat bakbord i 5-6 minuter tills den är slät och elastisk.
3. gg degen i en bunke, täck och låt jäsa i 45-60 minuter på en varm plats, tills den blivit dubbelt så
stor. Knåda degen igen, täck och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
4. Skär degen i 4- 6 lika stora bitar och rulla varje bit till en boll. Kavla ut varje boll till en pizzabotten
som är ca 20 cm i diameter.
5. Lägg botten i den djupa plattan och täck den med ett tunt lager tomatsås. Lägg på önskade
ingredienser och tillaga i ca 15-20 minuter.
TOMATSÅS CA 500 ML
½ lök, nhackad
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, nhackade
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
50 ml grönsaksbuljong
½ tsk oregano
Salt och peppar efter smak
1. Värm oljan på hög värme i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och stek tills den är gyllenbrun och
mjuk. Rör om hela tiden.
2. Sänk till medelvärme och tillsätt tomatpuré. Tillaga i ytterligare 5-6 minuter. Rör om hela tiden.
3. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Sänk värmen och sjud i 30-40 minuter. Smaka av med
kryddor och mixa sedan varsamt smeten till en puré. Ställ åt sidan och låt svalna.
4. Överbliven sås kan frysas efter att den svalnat. Kan användas för bolognesesås, etc.
/