SV 10
Vid användning är den infraröda
ugnsvärmaren inte temperaturstyrd, och den går på
full effekt.
Ugnsluckan ska vara öppen när
grillbrännaren tänds. Efter 2 minuter stängs
ugnsluckan. Grillbakning fortsätter sedan
bakom stängd lucka.
UPPVÄRMNING AV UGNEN MED
DEN ELEKTRISKA INFRARÖDA
VÄRMAREN
Värmen utstrålas av den infraröda (grill)-värmaren i
ugnstaket. Den används vid grillning.
Den är lämplig vid grillning av mindre stekar, korvar,
kotletter m.m. Den används också vid spettgrillning
av kyckling.
Tryck och rotera vredet. Grilltemperaturen är
ca 240°C. När temperaturen har uppnåtts slås
värmaren av och aktiveras igen när temperaturen
faller till under 240°C.
STARTA TILLAGNINGSPROCESSEN
Ställ in tillagningssystemet, och sätt igång det.
STÄNGA AV UGNEN
Vrid VÄLJARVREDET FÖR
TILLAGNINGSSYSTEM till läge ( ).
BESKRIVNING AV SYSTEM
Det går åt mycket energi för att värma upp en tom
ugn. Du sparar mycket energi genom att ugnsbaka
flera typer av bakverk eller flera pizzor i följd,
eftersom ugnen redan har förvärmts.
Använd mörka bakplåtar belagda med svart silikon
eller emalj, eftersom dessa överför värmen mycket
bra.
Använd bara smörpapper som tål höga
temperaturer.
När mat tillagas bildas mycket ånga inuti ugnen och
den dräneras genom skorstenen på apparatens
baksida. Ångan kan kondensera på apparatens
lucka och lock (beroende på modellen). Detta är ett
standardfenomen som inte påverkar apparatens
funktioner. När tillagningen är klar, torka av
kondensvattnet med en trasa.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före tillagningens slut
för att spara energi, då du utnyttjar restvärmen.
Låt inte maten svalna i en stängd ugn för att
förhindra kondensbildning (fukt).
Skenor tillagningsnivåer
För inte in den djupa bakplåten i den
första skenan.
Den DJUPA BAKPLÅTEN används för stekning
av kött och ugnsbakning av saftiga bakverk. Den
kan dessutom användas som en droppbricka.
Placera aldrig den djupa bakplåten på den
första skenan under tillagningsprocessen, förutom
när du grillar mat eller använder grillspettet och du
endast använder den djupa plåten som en
droppbricka.
BAKA BAKVERK
Använd endast en nivå och ljusa bakplåtar. Mörka
bakplåtar absorberar för mycket av värmen från
ugnsbrännaren.
Placera alltid bakplåtarna på gallret. Om du
använder den medföljande bakplåten, ta bort gallret.
Tillagningstiden blir kortare om ugnen är förvärmd.
STEKA KÖTT
Använd emaljerade kärl, kärl av härdat glas eller
lera, eller gjutjärnskärl eller -plåt. Plåtar av rostfritt
stål är inte lämpliga, eftersom de reflekterar värmen
kraftigt.
Tillsätt tillräckligt med vätska under
tillagningsprocessen för att förhindra att köttet
bränns. Vänd på köttet under tillagning. Steken blir
saftigare om du täcker över den.
GRILLA MED DEN GASELDADE ELLER
ELEKTRISKA INFRARÖDA VÄRMAREN
Förvärm den infraröda (grill)-värmaren i fem minuter.
Övervaka hela tiden tillagningsprocessen. Köttet
kan brännas snabbt på grund av hög temperatur.
Stekning med grillvärmaren är lämplig för knaprig
och fettsnål tillagning av bratwurst, kött- och fiskbitar
(stekar, tunna köttskivor, laxstekar eller filéer etc.)
eller rostat bröd.
Vid grillning direkt på gallret, smörj gallret med olja
för att förhindra att köttet fastnar på det, och sätt in
det på den 3:e falsen. Sätt in droppbrickan på den
1:a eller 2:a falsen.
Vid grillning i en bakplåt, se till att det finns tillräckligt
med vätska i plåten så att maten inte bränns. Vänd
på köttet under tillagning. Grilla med ugnsluckan
öppen.
Efter grillning, rengör ugnen, tillbehören och andra
redskap.