8
Svenska
Det frilagda översta elementet kan tillreda vissa livsmedel
alltför snabbt varför vi rekommenderar att maten i
stället tillreds i ugnens undre halva. Dessutom kan
ugnstemperaturen behöva sänkas.
Gratineringselement
Vid denna inställning används endast ugnens
takelement. Det passar bra för att gratinera eller
färdiglaga pastarätter, grönsaker i sås och lasagne
eftersom maten redan är varm när takelementet slås på.
Undervärme
Vid denna inställning används endast
bottenelementet. Den kan användas för att göra
pizzabottnar eller pajskal knapriga eller för att laga
färdigt smördegsskal på en av de nedre hyllorna. Det är också
en mild värme som passar bra för långsam tillagning av grytor
i mitten av ugnen eller för att värma upp tallrikar.
Funktionerna för gratinering och undervärme är praktiska
funktioner som gör att du kan avsluta rätter på ett perfekt
sätt.
Upptining
Vid denna inställning cirkulerar äkten endast kall
luft. Ingen värme tillförs. Det gör att små saker som
efterrätter, kakor med grädde och kött-, sk- och
kycklingbitar kan tinas upp.
Upptining på detta sätt går snabbare och skyddar maten
från ugor. Kött-, sk- och kycklingbitar bör placeras på en
ställning över en plåt som kan fånga upp droppar. Rengör
ställningen och plåten efter upptining.
Håll ugnsluckan stängd under upptining.
Stora matvaror som till exempel hela kycklingar och
köttstekar bör inte tinas på detta sätt. Vi rekommenderar att
dessa matvaror tinas i kylskåp.
Upptining bör inte ske i en varm ugn eller när en
angränsande ugn används eller fortfarande är varm.
Se till att mejeriprodukter, kött och kyckling är helt upptinade
före tillagning.
Varmluftsugn
Varmluftsugnen på höger sida, är en ugn med äktar som
konstant cirkulerar varmluft, vilket innebär snabbare, jämnare
tillagning.
De rekommenderade tillagningstemperaturerna för en
varmluftsugn är normalt lägre än för en vanlig ugn.
OBS: Kom ihåg att alla ugnar är olika -temperaturen i din nya
ugn kan skilja sig från din förra ugn.
Långkoksugnen
Långkoksugnen är ämnad för långsam matlagning såsom
grytor, köttbitar etc.
Din långkoksugn är kapabel att laga en komplett måltid,
till exempel gryta, risgrynsgröt och bakad potatis, eller helt
enkelt bara värma faten (använd endast värmetåliga fat).
Punkter att minnas vid matlagning med långkoksugnen:
• Förvärm ugnen i 20-30 minuter innan matlagning
Varmluftsugn
Vid denna inställning är äkten och värmeelementet
runt den påslagna. Värmen i ugnen är jämnt fördelad,
vilket innebär att du snabbt kan tillaga stora
mängder mat.
Matlagning i varmluftsugn passar speciellt bra för bakning
på era galler på en gång och är en bra allroundfunktion. Det
kan hända att du behöver minska värmen med ungefär 10 °C
för recept som tidigare har tillagats i en vanlig ugn.
Om du vill värma upp ugnen före tillagning väntar du tills
lampan har slocknat innan du sätter in maten.
Varmluftsgrill
Vid denna inställning är äkten på samtidigt som
takelementet. Det gör att värmen är jämnare och
mildare än i en vanlig grill. För bästa resultat ska du
placera maten som ska grillas på ett galler över en stekform
som är mindre än en vanlig grillpanna. Det gör att luften
cirkulerar bättre. Tjocka kött- eller skbitar passar perfekt att
grilla på detta sätt eftersom den cirkulerande luften mildrar
värmen från grillen.
Ugnsluckan bör vara stängd under grillning för att spara
energi. Du kommer också att upptäcka att du inte behöver
hålla uppsikt över och vända på maten lika mycket som vid
normal grillning. Värm upp ugnen före tillagning vid denna
inställning.
Kombinationsugn
Vid denna inställning är äkten på och cirkulerar
luften som värms upp av elementen i taket och
botten på ugnen. Kombinationen av varmluft och
konventionell tillagning (över- och undervärme) gör att denna
funktion passar perfekt för att tillaga stora matvaror som
behöver lång tillagningstid, till exempel stora köttstekar.
Du kan också baka på två galler på samma gång, men
du måste byta plats på dem under bakningen eftersom
överdelen av ugnen är varmare än underdelen när funktionen
används.
Det här är en snabb, intensiv tillagningsmetod. Håll uppsikt
över tillagningen tills du har vant dig vid att använda denna
funktion.
Konventionell Ugn (över- och undervärme)
Vid denna inställning kombineras värme från tak- och
bottenelementet. Det passar speciellt bra för
ugnsstekning och för att baka pajer, kakor och kex.
Mat som tillagas på det översta gallret blir brun och
knaprig snabbare än på det nedre gallret eftersom den
övre delen av ugnen är varmare än den nedre delen (i likhet
med funktionen “Kombinationsugn”). För att uppnå jämn
tillagning måste du byta plats på matvaror av samma typ
under tillagning. Detta innebär att du kan tillaga mat som
kräver olika temperaturer samtidigt, och utnyttja både det
svalare området i ugnens nederdel och det varmare området
i överdelen.