AGA Masterchef XL 110 Dual Fuel Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning
iii
Masterchef Deluxe 110 Kombinationsspis
U110618-01
Contents
1. Innan du Börjar... 1
Viktigt! 1
Installation och Underhåll 1
Konstiga Lukter 1
Om det Luktar Gas 1
Ventilation 1
Personlig Säkerhet 1
Spisens Skötsel 2
Rengöring 2
2. Översikt över Spisen 3
Hällens Brännare 3
Wokbrännare 4
Wokring 5
Grillplatta 5
Utdragbar Grill 6
Ugnarna 7
Tillbehör 10
Ugnslampa 10
Klocka 11
3. Matlagningstips 14
Tips för Matlagning med Timer 14
Allmänna Tips för Matlagning i Ugnen 14
4. Vägledning för Matlagning i
Ugnen
15
5. Rengöra Spisen 16
Viktig Information 16
Hällens Brännare 16
Grillplatta 17
Utdragbar Grill 17
Kontrollpanel och Luckor 18
Ugnar 18
Rengöringstabel 19
6. Felsökning 20
7. Installation 22
Bäste Montör 22
Säkerhetskrav och Föreskrifter 22
Ventilation 22
Spisens Placering 22
Konvertering 22
Placering av Spisen 24
Flytta Spisen 24
Montering en Stödkonsol eller Kedja 25
Flytta spisen efter Anslutning 25
Konvertering till en Annan Typ av Gas 26
Montera Handtagen 26
Utjämning 26
Gasanslutning 27
Elektrisk Koppling 28
Slutkontroll 29
Slutlig Montering 29
Kundservice 29
8. Kopplingsschema 30
9. Tekniska Data 31
Eektivitetsdata för spisplatta 32
Ugnsdata 33
iv
1
Svenska
Tack för att du köpt en spis. Om den installeras och används
på rätt sätt kommer den att ge dig många års problemfri
användning. Det är därför viktigt att du läser detta avsnitt
innan du börjar använda spisen, i synnerhet om du inte har
använt en kombinationsspis tidigare.
Viktigt!
Denna produkt är endast avsedd för matlagning i
hushåll. Annan användning kan upphäva garantier
eller ansvar. Ugnen får absolut INTE användas för
att värma upp köket – förutom att garantin upphävs
slösar detta energi och kontrollknapparna kan
överhettas.
Installation och Underhåll
Denna spis måste installeras i enlighet med anvisningarna
i denna handbok, i enlighet med tillämpliga nationella och
lokala föreskrifter och i enlighet med krav från lokala gas- och
elleverantörer.
Se till att gasen är på och att spisen är inkopplad och
påslagen (spisen behöver ström).
Ställ in klockan så att alla ugnar fungerar- se lämpligt avsnitt i
den här handboken.
Den här utrustningen bör genomgå service en gång om året.
Spisen bör endast underhållas av en kvalicerad
servicetekniker och endast godkända reservdelar bör
användas.
Låt alltid spisen svalna och stäng av huvudströmbrytaren före
rengöring eller underhåll, såvida inte annat anges i denna
bruksanvisning.
Konstiga Lukter
Det är möjligt att din spis kommer att ge ifrån sig en viss
lukt när du först använder den. Detta kommer att avta under
vidare användning.
Innan du använder spisen för första gången, se till att allt
emballage har tagits bort och sedan, för att ta bort odörer
från tillverkningen, sätt ugnen på 200 °C och ha den på denna
värme i minst en timme.
Innan du använder grillen för första gången bör du också ha
grillen på i 30 minuter. Skjut in grillpannan så långt det går in
i grillen och lämna grilldörren öppen.
Se till att rummet är väl ventilerat (se avsnittet Ventilation
nedan). Personer med andningsproblem eller allergi bör inte
benna sig i rummet under denna korta period.
Om det Luktar Gas
Stäng inte av eller slå på strömbrytare
Rök inte
Tänd inte öppna lågor
Stäng av gasen på mätaren eller flaskan
Öppna dörrar och fönster för att släppa ut gasen
Se till att ingen befinner sig i det berörda området
Ring gasleverantören
Ventilation
VARNING: Användning av gasdrivna
matlagningsapparater ger upphov till värme och
fuktighet i det rum där de är placerade. Se därför
till att köket har god ventilation. Se till att naturliga
ventilationsöppningar inte är blockerade eller
installera en spishuv med äkt på utsidan. Om du
har era brännare på eller använder spisen under
lång tid bör du öppna ett fönster eller slå på en
utsugsäkt.
Personlig Säkerhet
MODIFIERA INTE utrustningen.
Den här apparaten kan användas av barn från
åtta års ålder och uppåt, samt av personer med
rörelsehinder eller annan nedsatt fysisk eller psykisk
förmåga, eller bristande erfarenheter/kunskaper,
förutsatt att personerna ifråga har fått handledning
eller anvisningar om säker användning av enheten,
och förutsatt att personerna förstår alla risker med
användningen. Barn får inte leka med apparaten.
Rengöring och underhåll får inte utföras av barn
utan uppsikt – en vuxen måste alltid nnas med.
VARNING: Apparaten och dess åtkomliga delar
blir heta under användning. Undvik att vidröra
värmeelementen. Barn under åtta års ålder måste
hållas på behörigt avstånd eller hållas under
oavbruten uppsikt.
VARNING: En långkokning måste passas då och då.
En snabbare kokning måste passas hela tiden.
Brandfara: Förvara EJ föremål på spisplattorna.
För att undvika överhettning, installera ej spisen
bakom en dekorationsdörr.
Åtkomliga delar blir varma vid användning och
förblir varma en stund efter användning. Håll barn
borta från spisen och bär inte löst sittande eller
hängande kläder när du använder enheten.
Använd INTE ånga när enheten rengörs.
Kontrollera alltid att knapparna är avstängda när ugnen inte
används och innan du rengör spisen.
1. Innan du Börjar...
2
Svenska
När ugnen är på bör du INTE ha ugnsluckan öppen
längre än nödvändigt, det kan göra att knapparna
blir mycket varma.
Var noga med att grillplåten är på plats, och helt
inskjuten, när grillen används, eftersom reglagen
kan bli mycket varma.
Observera att denna apparat har en kyläkt. När
en ugn eller grillen är i drift körs äkten för att kyla
takfoten och kontrollrattarna.
Använd INTE slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor när ugnens glasruta rengörs eftersom
de kan repa ytan vilket kan leda till att glaset
splittras.
Håll brännbart material (t.ex. gardiner) och brännbara vätskor
på säkert avstånd från spisen.
Använd inte sprayaskor i närheten av spisen när
den är på.
Använd torra ugnsvantar – användning av fuktiga ugnsvantar
på varma ytor kan ge brännskador av ånga. Använd inte en
handduk eller stor trasa i stället för en ugnsvante – den kan
fatta eld om den vidrör en het yta.
Rör aldrig spisen om du har våta händer.
Använd inte aluminiumfolie för att täcka över galler,
paneler eller ugnstak.
Använd INTE spisplatteskydd, folie och täck
inte över spisplattorna med något alls. Det kan
göra användningen av spisplattorna osäker och
eventuellt vara hälsofarligt.
Värm inte upp mat i oöppnade förpackningar. Tryck
kan byggas upp som kan göra att förpackningen går
sönder och orsakar skada.
Använd inte ostadiga kastruller. Placera alltid
handtagen bortvända från hällkanten.
ANVÄND INTE kokkärl på kokplattan som överlappar
kanterna.
Håll alltid hällen under uppsikt vid högre temperaturer. Om
kastruller kokar över kan det orsaka rök och fettspill som kan
fatta eld. Använd om möjligt en termometer för olja för att
undvika överhettning.
VARNING! Om tillagningen lämnas på hällen utan
översikt kan fettet eller oljan utgöra en brandfara.
Håll alltid fritöser under tillsyn. Värm alltid upp
olja långsamt och håll pannan under uppsikt under
uppvärmning. Fritöser bör endast fyllas till en
tredjedel med olja. Om du häller i för mycket olja
kan den spilla över när du lägger i maten. Om du
använder olika typer av olja eller matfett bör du
blanda ihop dem före uppvärmning eller under
tiden fettet smälter.
Matvaror som ska stekas bör vara så torra som möjligt. Frost
på frusen mat eller fuktighet på färsk mat kan leda till att
hett matfett bubblar upp över sidorna på pannan. Håll noga
uppsikt efter spill eller överhettning av mat när du steker mat
på hög eller medelhög temperatur. Flytta aldrig en panna
med varmt matfett, speciellt inte en fritös. Vänta tills fettet har
svalnat.
Använd inte översidan av ventilgallret (springan längs
spisens baksida) för att värma upp tallrikar eller formar, torka
kökshanddukar eller mjuka upp smör.
Använd inte vatten för att släcka fettbränder och
plocka aldrig upp en stekpanna som har fattat
eld. Stäng av knapparna och kväv sedan elden i en
stekpanna genom att täcka pannan helt med ett
tättslutande lock eller en bakplåt. Använd en kemisk
torr- eller skumsläckare om sådan nns tillgänglig.
Vid tillagning av mat som innehåller
mycket vatten kan ånga strömma ut när
ugnsluckan öppnas. Se till att du inte står
för nära när du öppnar ugnen och vänta
tills eventuell ånga har strömmat ut.
Se till att det inte kommer in vatten i
spisen.
Apparaten är tung, så var försiktig när du yttar den.
Apparaten är inte avsedd att användas med hjälp av
en extern timer eller ett separat ärrkontrollsystem.
Spisens Skötsel
Eftersom ånga kan kondensera och bilda vattendroppar på
ugnens svala ytterlist, kanske du ibland måste torka bort
fukt med en mjuk trasa när spisen används. Det undviker
även att ugnens utsida smutsas ned och missfärgas av
matlagningsångor.
Rengöring
Av säkerhetsskäl och hygieniska skäl bör spisen alltid hållas
ren, eftersom ansamling av fett och andra matrester kan leda
till eldsvåda.
Rengör endast de delar som listas i denna bruksanvisning.
Rengör spisen försiktigt. Om du använder en fuktig
tvättsvamp eller trasa för att torka bort spill från en varm yta
bör du vara försiktig så at du inte bränner dig på ånga. Vissa
rengöringsmedel kan avge hälsofarliga ångor om de används
på varma ytor.
ArtNo.324-0001 Steam burst
3
Svenska
ArtNo.245-0001 - AGA Masterchef - Anno
A
C
B
D
E
F
2. Översikt över Spisen
110 dubbelbränslespisen (Fig.2.1) har följande funktioner::
A. 6 hällbrännare, inklusive 2 wokbrännare
B. Een kontrollpanel
C. Een utdragbar grill
D. En viktig Multifunktionsugnen
E. Een långkoksugnen
F. Varmluftsugn
Hällens Brännare
Markeringen vid varje reglage anger vilken brännare som
knappen reglerar.
Varje brännare har en amsäkerhetsanordning (FSD) som
stoppar gasödet om lågan slocknar.
När en värmeplattas kontrollratt trycks in uppstår gnistor
vid varje brännare- detta är normalt. Ta inte isär eller
rengör runt en brännare om en annan brännare är tänd.
Det kan leda till elektriska stötar.
För att tända en brännare- tryck in och vrid tillhörande
kontrollratt till den höga positionen vid symbolen med en
stor låga (
H
), (Fig.2.2).
Fig.2.1
Fig.2.2
DocNo.020-0006 - Overview - 100DF - Prof+
4
Svenska
ArtNo.311-0002 Pan with rim
Fig.2.5
ArtNo.311-0001 Right pans gas
Fig.2.4
Fig.2.3
Art No. 311-0003 Simmer aids
Fig.2.6
ArtNo.311-0004 Tipping wok
Fig.2.7
ArtNo.311-0046 - Elan Wok burner
Fig.2.8
Tändningen slår en gnista och tänder gasen. Håll inne
knappen några sekunder så att gasen kan strömma in i
brännaren.
Om brännaren slocknar när du släpper knappen har FSD-
enheten inte förbikopplats. Vrid knappen till läget Av och
vänta i en minut innan du försöker igen. Håll knappen intryckt
lite längre den här gången.
Du kan justera lågans höjd genom att vrida knappen motsols
(Fig.2.3). För denna spis är den lägsta positionen utanför den
högsta positionen, den ligger alltså inte mellan högsta och
AV.
Om en brännarlåga slocknar, stäng av knappen och vänta
en minut innan du tänder den igen.
Se till att lågorna benner sig under kokkärlen. Om du
använder ett lock kokar innehållet snabbare (Fig.2.4).
Stora kastruller ska placeras på avstånd från varandra.
Kokkärl med rundade bottnar eller utskjutande bottenkanter
bör inte användas (Fig.2.5).
Tillbehör för sjudning, till exempel asbest- eller masknät
rekommenderas INTE (Fig.2.6). De gör att brännarna fungerar
sämre och kan skada kastrullstöden.
Undvik att använda ostabila och missformade kastruller
som kan välta lätt och kastruller med en mycket liten botten
(Fig.2.7).
Minsta rekommenderade diameter för kokkärl är 120 mm.
Största användbara diameter för kokkärl är 260 mm.
ANVÄND INTE kokkärl på kokplattan som överlappar
kanterna.
Wokbrännare
Wokbrännaren är avsedd att ge jämn värme över ett större
område. Den passar perfekt för stora stekpannor och fräsning
(Fig.2.8).
För uppvärmning av mindre kastruller är de andra brännarna
mer eektiva.
Du bör torka av den emaljerade ytan på ugnens ovansida
runt hällbrännarna så fort som möjligt efter spill. Försök att
torka bort spill medan emaljen fortfarande är varm.
OBS: Användning av aluminiumkastruller kan orsaka
metalläckar på kastrullstöden. Detta påverkar inte emaljens
tålighet och kan avlägsnas med ett lämpligt putsmedel för
metall.
5
Svenska
ArtNo.311-0007 Wok stand close-up
ArtNo.311-0006 Correct wok sizes
Fig.2.10
Fig.2.9
Wokring
Wokringen är utformad att passa en 35 cm wok. Om du
använder en wok av ett annat märke bör du se till att den
passar i ringen. Det nns wokar av många olika storlekar
och utformningar. Det är viktigt att woken sitter nedsänkt
i kastrullstödet, men om woken är för liten ger inte ringen
tillräckligt stöd (Fig.2.9).
Ringen bör endast användas på wokbrännaren med tre
ringar. När du sätter i ringen bör du kontrollera att woken
är ordentligt placerad på fram- och bakfästena och stöds
ordentligt på ett kastrullstöd (Fig.2.10).
Ringen blir mycket varm under användning – vänta tills den
har svalnat ordentligt innan du rör den.
Grillplatta
Grillplattan kan monteras på ett kastrullstöd, bak och
fram (Fig.2.11). Maten lagas direkt på plattan. Placera inte
kastruller av något slag på den. Grillplattans yta är non-stick
och köksredskap av metall (t.ex. stekspadar) kan skada ytan.
Använd värmetåliga köksredskap av plast eller trä.
Sätt inte plattan på tvären – den passar inte
ordentligt och blir ostadig.
Placera grillplattan över brännarna ovanpå kastrullstöden. Se
till att den är stadig. (Fig.2.12). Se till att den är stadig.
Grillplattan kan penslas med ett tunt lager av matolja före
användning (Fig.2.13). Tänd hällens brännare och justera
lågans höjd.
Värm upp grillplattan i högst 5 minuter innan du lägger på
maten. Om du värmer upp den längre kan den skadas. Sänk
brännarnas lågor genom att vrida knapparna till lågt läge
som anges av symbolen med en liten låga.
Se till att det alltid nns tillräckligt utrymme runt
grillplattan så att gasen kan strömma ut.
Placera aldrig två grillplattor bredvid varandra.
Låt grillplattan svalna efter tillagning innan du rengör den.
Fig.2.11
Fig.2.12
Fig.2.13
6
Svenska
Fig.2.14
Fig.2.15
1
2
3
4
Fig.2.16
Utdragbar Grill
VARNING: Den här apparaten är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas i andra syften
(t.ex. rumsuppvärmning).
VARNING: De åtkomliga delarna kan bli heta när
grillen används. Små barn måste hållas på behörigt
avstånd.
Öppna grilluckan och dra ut ställningen med handtaget
(Fig.2.14).
Grillen har två element som gör att hela grillpannans yta kan
värmas upp eller enbart den högra halvan.
Vrid knappen medurs om du vill värma upp hela grillen
(Fig.2.15).
Vrid den moturs om du vill värma upp den högra halvan.
Indikatorlampan vid grillreglaget tänds.
För bästa resultat, skjut tillbaka redet in i grillkammaren och
förvärm grillens lämplig(a) del(ar) i två minuter. Du kan ta ut
gallret och maten när du väntar på att grillen ska värmas upp.
LÄMNA INTE grillen på under mer än en kort stund
utan grillplåten eftersom rattarna annars blir mycket
varma.
Dra ut ställningen igen när grillen har värmts upp. Placera
gallret med maten i ställningen och skjut in den i grillen igen.
Kontrollera att den skjutits in helt.
VARNING! Åtkomliga delar kan bli varma när ugnen
används. Håll barn borta från spisen.
Grillpannans galler kan ställas in till fyra olika grillningshöjder
genom en kombination av att vrida den tillbaka till framsidan
och vrida den upp och ned (Fig.2.16).
Stäng inte grilluckan när grillen är på.
7
Svenska
Ugnarna
Klockan måste ställas in innan du kan använda
huvudugnen (vänster sida, ugn med timer). Se avsnittet
Klocka nedan för anvisningar om hur du ställer in tiden.
Vid hänvisningar till vänster och höger ugn antas att spisen ses
från framsidan.
Den vänstra ugnen är en multifunktionsugn, medan den
ugnen till höger är en äktugn. Överst till höger sitter
långkoksugnen.
Vänster Multifunktionsugn
Den har en ugnsäkt och ett äktelement, och har dessutom
två extra värmeelement, ett i ugnstaket och ett under
ugnsbotten. Var försiktig så att du inte vidrör takelementet
och elementdeektorn när du sätter in eller tar bort föremål
från ugnen.
Multifunktionsugnen har tre huvudberedningsfunktioner –
äkt, äktassisterad och konventionell beredning. Dessa
funktioner bör täcka in de esta av dina matlagningsbehov.
Gratineringselementet och undervärmen kan användas i
slutet av tillredningsprocessen för att navstämma resultaten
i enlighet med dina specika behov.
Använd varmluftsgrillning för all grillning och för
avfrostning för att tina små volymer på ett säkert sätt.
Tabell 2.1 sammanfattar multifunktionslägena.
Den vänstra multifunktionsugnen kan användas på många
olika sätt. Vi rekommenderar att du håller noga uppsyn över
tillagningen tills du har lärt dig hur de olika funktionerna
fungerar. Kom ihåg – inte alla funktioner kan användas för alla
typer av mat.
Multifunktionsugnens Funktioner
Snabb reaktion
Inställningen för snabb reaktion ger dig möjlighet att
förvärma ugnen snabbare än normalt. Den använder
varmluftugnsfunktionen med ytterligare värme från
ett av elementen uppe i ugnen. Varmluftsugnar värms snabbt
upp, men Snabbreaktions- funktionen gör denna process
ännu snabbare och gör det möjligt för dig att starta
tillagningen tidigare.
Vrid bara kontrollknappen till R och ställ in den önskade
temperaturen för att använda Snabbreaktions- funktionen.
Ljuset på kontrollpanelen bredvid R- symbolen tänds. Då
temperaturen uppnåtts slocknar ljuset samtidigt med
elementet upptill I ugnen.
När önskad temperatur uppnåtts slås det övre elementet av
och lampan slocknar.
Därefter upprätthålls ugnstemperaturen av
äktugnselementet och äkten.
Om du väljer att lägga mat i den kalla ugnen före tillagning
medan du använder Snabbreaktions- funktionen skall du se till
att kakor osv. inte är placerade för nära ugnstaket.
Funktion Användning
Avfrostning
Tina små livsmedelsportioner i ugnen
utan värme
Fläktugn
En komplett tillredningsfunktion med
jämn värme i hela ugnen. Mycket bra
för bakning
Varmluftsgrill
Grillning av kött och fisk med luckan
stängd
Fläktassisterad
En komplett tillredningsfunktion. Bra för
ugnsstekning och bakning
Konventionell ugn
En komplett tillredningsfunktion för
ugnsstekning och bakning i ugnens
undre halva
Gratineringselement
För gratinering av maträtter med ost
överst
Undervärme
För att göra quiche, pizza och pajskal
knapriga
Tabell 2.1
8
Svenska
Det frilagda översta elementet kan tillreda vissa livsmedel
alltför snabbt varför vi rekommenderar att maten i
stället tillreds i ugnens undre halva. Dessutom kan
ugnstemperaturen behöva sänkas.
Gratineringselement
Vid denna inställning används endast ugnens
takelement. Det passar bra för att gratinera eller
färdiglaga pastarätter, grönsaker i sås och lasagne
eftersom maten redan är varm när takelementet slås på.
Undervärme
Vid denna inställning används endast
bottenelementet. Den kan användas för att göra
pizzabottnar eller pajskal knapriga eller för att laga
färdigt smördegsskal på en av de nedre hyllorna. Det är också
en mild värme som passar bra för långsam tillagning av grytor
i mitten av ugnen eller för att värma upp tallrikar.
Funktionerna för gratinering och undervärme är praktiska
funktioner som gör att du kan avsluta rätter på ett perfekt
sätt.
Upptining
Vid denna inställning cirkulerar äkten endast kall
luft. Ingen värme tillförs. Det gör att små saker som
efterrätter, kakor med grädde och kött-, sk- och
kycklingbitar kan tinas upp.
Upptining på detta sätt går snabbare och skyddar maten
från ugor. Kött-, sk- och kycklingbitar bör placeras på en
ställning över en plåt som kan fånga upp droppar. Rengör
ställningen och plåten efter upptining.
Håll ugnsluckan stängd under upptining.
Stora matvaror som till exempel hela kycklingar och
köttstekar bör inte tinas på detta sätt. Vi rekommenderar att
dessa matvaror tinas i kylskåp.
Upptining bör inte ske i en varm ugn eller när en
angränsande ugn används eller fortfarande är varm.
Se till att mejeriprodukter, kött och kyckling är helt upptinade
före tillagning.
Varmluftsugn
Varmluftsugnen på höger sida, är en ugn med äktar som
konstant cirkulerar varmluft, vilket innebär snabbare, jämnare
tillagning.
De rekommenderade tillagningstemperaturerna för en
varmluftsugn är normalt lägre än för en vanlig ugn.
OBS: Kom ihåg att alla ugnar är olika -temperaturen i din nya
ugn kan skilja sig från din förra ugn.
Långkoksugnen
Långkoksugnen är ämnad för långsam matlagning såsom
grytor, köttbitar etc.
Din långkoksugn är kapabel att laga en komplett måltid,
till exempel gryta, risgrynsgröt och bakad potatis, eller helt
enkelt bara värma faten (använd endast värmetåliga fat).
Punkter att minnas vid matlagning med långkoksugnen:
Förvärm ugnen i 20-30 minuter innan matlagning
Varmluftsugn
Vid denna inställning är äkten och värmeelementet
runt den påslagna. Värmen i ugnen är jämnt fördelad,
vilket innebär att du snabbt kan tillaga stora
mängder mat.
Matlagning i varmluftsugn passar speciellt bra för bakning
på era galler på en gång och är en bra allroundfunktion. Det
kan hända att du behöver minska värmen med ungefär 10 °C
för recept som tidigare har tillagats i en vanlig ugn.
Om du vill värma upp ugnen före tillagning väntar du tills
lampan har slocknat innan du sätter in maten.
Varmluftsgrill
Vid denna inställning är äkten på samtidigt som
takelementet. Det gör att värmen är jämnare och
mildare än i en vanlig grill. För bästa resultat ska du
placera maten som ska grillas på ett galler över en stekform
som är mindre än en vanlig grillpanna. Det gör att luften
cirkulerar bättre. Tjocka kött- eller skbitar passar perfekt att
grilla på detta sätt eftersom den cirkulerande luften mildrar
värmen från grillen.
Ugnsluckan bör vara stängd under grillning för att spara
energi. Du kommer också att upptäcka att du inte behöver
hålla uppsikt över och vända på maten lika mycket som vid
normal grillning. Värm upp ugnen före tillagning vid denna
inställning.
Kombinationsugn
Vid denna inställning är äkten på och cirkulerar
luften som värms upp av elementen i taket och
botten på ugnen. Kombinationen av varmluft och
konventionell tillagning (över- och undervärme) gör att denna
funktion passar perfekt för att tillaga stora matvaror som
behöver lång tillagningstid, till exempel stora köttstekar.
Du kan också baka på två galler på samma gång, men
du måste byta plats på dem under bakningen eftersom
överdelen av ugnen är varmare än underdelen när funktionen
används.
Det här är en snabb, intensiv tillagningsmetod. Håll uppsikt
över tillagningen tills du har vant dig vid att använda denna
funktion.
Konventionell Ugn (över- och undervärme)
Vid denna inställning kombineras värme från tak- och
bottenelementet. Det passar speciellt bra för
ugnsstekning och för att baka pajer, kakor och kex.
Mat som tillagas på det översta gallret blir brun och
knaprig snabbare än på det nedre gallret eftersom den
övre delen av ugnen är varmare än den nedre delen (i likhet
med funktionen “Kombinationsugn”). För att uppnå jämn
tillagning måste du byta plats på matvaror av samma typ
under tillagning. Detta innebär att du kan tillaga mat som
kräver olika temperaturer samtidigt, och utnyttja både det
svalare området i ugnens nederdel och det varmare området
i överdelen.
9
Svenska
påbörjas.
Tillåt inte faten att nudda värmeelementen på vardera
sida av ugnen.
Koka upp grytor, soppor etc. på spishällen före du
placerar dem i en passande gryta för tillagning i
långkoksugnen.
Försäkra dig om att grytor har tillräckligt med vätska,
speciellt vid tillagning under längre tid.
Använd lock till grytorna eller folie att täcka maten med
medan den tillagas så att fuktigheten bevaras.
Se till att alla fat passar i ugnen före du förbereder
maten.
Slå in avsköljda och naggade bakpotatisar i folie före
tillagning.
Se till att kött och fågel når en säker temperatur på
åtminstone 90ºC före de äts.
Tina alltid fryst mat helt och hållet före tillagning.
Din långkoksugn kan även användas till att värma tallrikar
och serveringsfat (använd endast värmetåliga fat).
Du kan tillaga en fruktkaka i långkoksugnen på maximal
värmeinställning (om dina andra ugnar skulle vara i
användning). Om du använder varmluftsugnen under
långkoksugnen samtidigt, tillåt lite längre tillagningstid.
Du kan även producera frasiga, vita maränger, tillagade i
långkoksugnen.
Tillagningstiden i långkoksugnen beror på temperaturen,
kvantiteten och typen av mat du tillagar. Som vägledning för
grytor rekommenderas 3 timmars tillagning.
Håll ett öga på maten tills du är välbekant med ugnen.
Använda Ugnarna
Varmluftsugnen
Vrid temperaturknappen till önskad temperatur (Fig.2.17).
Ugnens indikatorlampa är tänd tills ugnen har nått rätt
temperatur. Den växlar sedan av och på under tillagningen.
Multifunktionsugnen
Multifunktionsugnen har två reglage, en funktionsväljare och
en temperaturknapp (Fig.2.18).
Vrid funktionsväljaren till en matlagningsfunktion. Vrid
temperaturknappen till önskad temperatur (Fig.2.19).
Ugnens indikatorlampa är tänd tills ugnen har nått rätt
temperatur. Den växlar sedan av och på under tillagningen.
Långkoksugn
Den graderade temperaturskalan på listen (Fig.2.20) tillåter
dig att antingen tillaga maten långsamt i era timmar (B) eller
hela dagen medan du är ute (A).
För långskalig tillagning, välj den kallare änden av skalan och
för kortare tillagningstid, välj den varmare änden av den.
Temperature control Function control
(B) Extended slow cook
(A) Conventional slow cook
Plate warming only
Fig.2.20
Fig.2.18
Fig.2.17
Fig.2.19
(B) Extra långa långkok
(A) Konventionella långkok
Endast plattvärmning
Temperaturknapp Funktionsväljare
10
Svenska
ArtNo.320-0011 Removing the shelf 1
ArtNo.320-0012 Removing the shelf 2
ArtNo.320-0013 Removing the shelf 3
Right-hand
oven
Left-hand
oven
Both ovens
Fig.2.22 Fig.2.23
Fig.2.24
Gallerskydd
Vänster
Vänster
Gallerskydd
Plant galler
Nedsänkt galler
Fig.2.21
Tillbehör
Ugnsgaller
Förutom det platta gallret (Fig.2.21) har vissa modeller ett
nedsänkbart galler som ökar möjligheterna för placering.
Ugnshyllorna kan lätt tas bort och monteras om.
Dra fram gallret tills bakänden stoppas av upphöjningarna på
ugnens sidor (Fig.2.22).
Lyft upp gallrets framände så att bakänden kan dras ut under
upphöjningarna och dra sedan gallret framåt (Fig.2.23).
När du sätter tillbaka gallret placerar du det jäms med ett
spår i ugnssidan och skjuter sedan in det tills bakänden når
upphöjningarna. Lyft upp framänden så att plåten kan skjutas
in under upphöjningarna. Sänk sedan ner framänden så att
plåten är jämn och skjut in den så långt det går (Fig.2.24).
Ugnslampa
Vrid ugnslampans reglage till önskat läge enligt guren
(Fig.2.25).
Om ugnslampan går sönder måste du stänga av strömmen
innan du byter ut lampan. Mer information om hur du byter
lampan nns i avsnittet Felsökning”.
Fig.2.25
Vänstra
ugnen
Högra
ugnen
Båda ugnarna
11
ArtNo.300-0005 2BC
minute minder setting
E
A B
ArtNo.300-0005 2BC
minute minder setting
A B
C D
Klocka
Klockan måste ställas in på rätt tid för att den ugnarna
ska kunna användas.
Ställa in klockan
1. När spisen har kopplats in och startats börjar displayen
att blinka.
2. Du ställer in tiden genom att först vrida timervredet (A)
till klockinställningen (C) och därefter det tillbaka till det
manuella läget (D). Pricken i mitten blinkar och indikerar
att du kan ställa in tiden. Vrid inställningsvredet (B)
antingen medsols eller motsols (Fig.2.1) för att ställa in
tiden.
3. När du väl har ställt in tiden slutar pricken i mitten att
blinka. Nu är klockslaget inställt.
Ställa in minutkontrollen
En minutkontroll (E) är en funktion som kan ställas in på ett
antal minuter och som utlöser ett ljudlarm när den inställda
tiden har förutit.
1. Vrid timervredet (A) till minutkontrollinställningen (E) –
det ska höras ett klick (Fig.2.2).
2. Vrid inställningsvredet (B) för att ställa in önskad tid. Min.
tid är en minut (Fig.2.3).
3. Vrid tillbaka timervredet (A) till den manuella
inställningen (D) om du vill visa aktuell tid samt
klocksymbolen på displayen.
Annullera timerlarm
När den inställda tiden har förutit hörs en larmsignal. Det
nns två sätt att avbryta larmet:
1. Vrid inställningsvredet (B) moturs eller medurs (Fig.2.4).
2. Vrid antingen Timer-vredet (A) till klockläget (C) eller till
inställningen för minutkontroll (E). Återgå till manuellt
läge (D) för normalt tillagningsläge (Fig.2.4).
OBS
Om larmsignalen inte stängs av manuellt kommer den att
stoppa efter cirka två(2)minuter.
När minutkontrollen är aktiv dimmas inte klockan mellan
22.00 och 06.00.
ArtNo.301-0007 2BC
Stopping the oven 1
D
A B
E
C
E
A B
Fig.2.1
A - Timerknapp, B - Justeringsknapp
Fig.2.2
Fig.2.3
Fig.2.4
12
D
A B
A B
ArtNo.311-0004 RShaw
2BC stoppingOven 1
H
A B
Så här stänger du av multifunktionsugnen vid
en viss tidpunkt
Du har ställt in önskad temperatur och funktionsläge för
multifunktionsugnen och du vill att multifunktionsugnen ska
stängas av automatiskt.
TIPS!
Notera aktuell tid så att du inte glömmer.
1. Vrid Timer-vredet (A) till inställningen för stopptid (G).
[AUTO] visas i displayen. (Fig.2.5).
2. Vrid inställningsvredet (B) för att ställa in önskad
tillagningstid. Displayen visar nu innevarande tid plus
den ytterligare tillagningstiden (Fig.2.6).
3. Vrid Timer-vredet (A) till Auto-läget (H). Displayen visar nu
innevarande tid, tillagningssymbolen samt ordet AUTO
(Fig.2.7).
4. När den inställda tiden har förutit hörs en larmsignal
och multifunktionsugnen stängs av. Tillagningssymbolen
på displayen släcks och ordet AUTO blinkar (Fig.2.8).
5. Vrid sedan Timer-vredet (A) till det manuella läget (D)
för att återgå till manuell tillagning, och återställ sedan
multifunktionsugnens lägen när tillagningen är slutförd
(Fig.2.8).
TIPS
Du kan kontrollera hur mycket tid som återstår till den
inprogrammerade stopptiden genom att vrida timervredet
(A) från Auto (H) till stopptid (G) och tillbaka till Auto (H)
G
A B
Fig.2.5
Fig.2.6
Fig.2.7
Fig.2.8
13
C
A B
C
A B
För att starta och stänga av den ugnen
automatiskt
Multifunktionsugnen låter dig automatiskt starta och stoppa
genom en kombination av längden på tillagningstiden och
stopptiden. Detta ger dig exibiliteten att tillaga grytor osv.
även om du inte är hemma hela tiden. Du kan inte ställa in
den faktiska starttiden.
1. Vrid Timer-vredet (A) till inställningen för tillagningstid
(F). Vrid inställningsvredet (B) för att ställa in önskad
tillagningstid (Fig.2.9).
2. Vrid Timer-vredet (A) till inställningen för stopptid (G)
(Fig.2.10). Displayen visar nu innevarande klockslag plus
det “tillagningstid” som du just ställde in.
3. Vrid inställningsvredet (B) för att ställa in det klockslag då
du vill att ugnen ska stoppa tillagningen (Fig.2.11).
4. Ställ in ugnen på önskad tillagningstemperatur och
funktionsläge.
5. Vrid timervredet (A) till inställningen Auto (H) (Fig.2.12).
Om displayen visar innevarande klockslag och ordet
AUTO”, är ugnen inställd på att sättas på och stängas av.
6. När programmet startar ugnen, visas tillagningssymbolen
på displayen. När den inställda tiden har förutit hörs
en larmsignal och multifunktionsugnen stängs av.
Tillagningssymbolen på displayen släcks och ordet
AUTO” blinkar (Fig.2.13).
7. När den inställda tiden har förutit hörs en larmsignal.
Det nns två sätt att annullera alarmet, se Annullera
timerlarm på sida 15.
• Tillagningsperioden är den tid ugnen ska vara
påslagen.
• ’Stopptiden är den tidpunkt då du vill att ugnen ska
slås av.
Återställa till manuell tillagning
Du avbryter alla automatiska inställningar genom att vrida
Timer-vredet (A) till manuella (D) och släppa (Fig.2.14).
Obs: Denna åtgärd annullerar alla automatiska
programinställningar förutom minutkontrollen.
Justering av ljudsignal
Signalen kan justeras till tre olika nivåer.
Vrid timervredet (A) till klockinställningen (C). Vrid
inställningsvredet (B) motsols tills signalstaplarna visas
(Fig.2.15).
Du justerar larmsignalen genom att frigöra inställningsvredet
(B) och därefter vrida det motsols igen (Fig.2.16).
Larmsignalen ändras. Upprepa dessa steg tills du ställt in
önskad larmsignal.
A B
D
A B
A B
G
A B
F
A B
Fig.2.9
Fig.2.10
Fig.2.11
H
A B
Fig.2.12
Fig.2.13
Fig.2.14
Fig.2.15 Fig.2.16
14
Svenska
3. Matlagningstips
Tips för Matlagning med Timer
Om du vill laga mer än en rätt på samma gång bör du välja
rätter som tar ungefär lika lång tid att tillaga. Mat kan dock
lagas långsammare om du använder små formar och täcker
dem med aluminiumfolie, eller snabbare genom att laga en
mindre mängd mat eller placera maten i större formar.
Undvik sådan mycket lättförstörbar mat som äsk och sk om
den ska förvaras under längre tid, särskilt när det är varmt ute.
Använd inte timerfunktionen för mat som redan är
varm.
Använd inte timerfunktionen om ugnen redan är
varm.
Använd inte timerfunktionen om den andra ugnen
redan är varm.
Hel fågel måste vara helt upptinad innan du sätter in den
i ugnen. Kontrollera noggrant att kött och fågel är helt
färdiglagade innan du serverar dem.
Allmänna Tips för Matlagning i Ugnen
Ugnsgallren ska alltid skjutas in i ugnen helt.
Bakplåtar, stekformar osv. bör placeras i mitten på
ugnsgallren. Andra behållare ska placeras i mitten. Se till att
inga plåtar och formar vidrör ugnens sidor eftersom det kan
leda till att maten bränns vid.
För jämn tillagning är den största rekommenderade storleken
på en stekform 340 mm x 340 mm.
När ugnen är på bör du inte ha ugnsluckan öppen längre
än nödvändigt, annars kan knapparna bli mycket varma.
Se till att all mat på samma plåt befinner sig på några
centimeters avstånd från varandra.
För att minska fettstänk när du lägger grönsaker i varmt
fett runt en stek bör du torka dem noga eller pensla
dem med ett tunt lager matlagningsolja.
När det finns risk för att maträtter kokar över under
tillagning bör du placera dem på en bakplåt.
Cook & Clean ugnspanelerna (se Rengöra Spisen”)
fungerar bättre om du undviker fettfläckar. Täck över
kött vid tillagning.
Tillräckligt med värme stiger upp från ugnen under
tillagningen för att du ska kunna värma tallrikar i grillen.
Om du vill grädda ett smördegsskal bör du värma upp
bakplåten i 15 minuter innan du placerar formen på
mitten av plåten.
15
Svenska
15
4. Vägledning för Matlagning i Ugnen
Kontrollinställningarna och tillagningstiderna i motstående tabell är endast AVSEDDA
SOM RIKTLINJER. Beroende på personlig smak kan temperaturen behöva ändras för att
uppnå önskat resultat.
Mat tillagas på lägre temperatur i varmluftsugnar än i vanliga ugnar. Om du följer recept
bör du minska den angivna temperaturen med 10 °C och tillagningstiden med 5-10
minuter. Temperaturen i varmluftsugnar varierar inte beroende på placering i ugnen, så du
kan använda vilket ugnsgaller som helst.
Fylld och rullad - Lägg till ca. 10
min. per 500 g till tillagnings-
tiderna ovan eller tillaga på
200°C i 20 min. och sedan på
160°C under den återstående
tiden.
Fylld fågel - tillaga på 200°C
eller 200°C i 20 min. och sedan
på 160°C under återstående tid.
Förberedd (färsk eller fryst) följ
tillverkarens tillagningstider.
Tina frysta stekar och fågel noga
innan tillagning.
Konventionella
Funktion
Mat
Ugnsstekt Kött
Oxkött utan ben
Lamm
Fläskkött
Fågel
Kyckling
Kalkon
Anka
Grytor
Fisk
Mjuka kakor
Kakor med mycket frukt
Fyllig fruktkaka (180mm)
Sockerkak
Pajer
Fruktpaj
Mördegsformar
Smördeg
Bröd
Maräng
Gallrets
Läge
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M/N
M/N
M/N
M/N
M/N
M
M
M
M
M
M/N
Ungefärlig Tillagningstid
30-35 minuter per 500g +30-35 minuter.
20-25 minuter per 500g +20-25 minuter.
30-35 minuter per 500g +30-35 minuter.
20-25 minuter per 500g +20-25 minuter.
30-35 minuter per 500g +30-35 minuter.
25-30 minuter per 500g +25-30 minuter.
20-25 minuter per 500g +20-25 minuter.
15-20 minuter per 500g +15-20 minuter.
20 minuter per 500g +20 minuter.
15 minuter per 500g +15 minuter.
25-30 minuter per 500g.
20 minuter per 500g.
2-4 timmar enligt recept.
Filéer 15-20 minuter.
Hel fisk 10 minuter per 500g +10 minuter.
Kotletter beroende på tjocklek.
45-50 minuter per 500 g blandning.
2½-3 tim.
20-30 minuter.
35-40 minuter.
10-20 minuter beroende på storlek.
20-40 minuter beroende på storlek.
20-30 minuter.
2-3 tim.
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
140-150
190
190
190
140
150
170
200
200
230
220
110
Ugnen
Fläktfunktion
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
130-140
180
180
180
130
140
160
190
190
220
210
100
Använda den vanliga ugnen:
Lämna minst ett hyllutrymme
mellan gallren om du använder
två galler samtidigt.
Placera bakplåten med
framkanten längs ugnsgallrets
främre del.
Om du använder två galler ska
du byta plats på dem ungefär
halvvägs under tillagningen.
Upp till tre galler kan användas
samtidigt i en varmluftsugn, men
lämna minst ett hyllutrymme
mellan varje galler.
Övre (O)
Mitten (M)
Nederst (N)
Gallrets Läge
16
Svenska
ArtNo.311-0032 Burner layout FSD
A
B
C
D
E
ArtNo.311-0033 Wok burner details FSD
A
B
C
D
E
ArtNo.311-0016 Fitting the burner inner head
A
B
Fig.5.1
Fig.5.2
Fig.5.3
Fig.5.4
A – Lock, B – Krona, C – Skåra, D – Kropp, E – Elektrod
A – Inre brännarlock, B – Yttre brännarlock, C – Inre brännarkrona,
D – Yttre brännarkrona, E – Wokbrännarens bas
A – Elektrodskåra, B – Tändningselektrod
5. Rengöra Spisen
Viktig Information
Isolera strömkällan innan du påbörjar större
rengöringsarbeten. Låt sedan spisen svalna.
Använd aldrig lösningsmedel, tvättsoda, frätande
rengöringsmedel, biologiska tvättpulver,
klorbaserade blekmedel, hårda slipmedel eller salt.
Blanda inte olika typer av rengöringsmedel – de kan
reagera med varandra och orsaka skada.
Alla delar av spisen kan rengöras med varmt såpvatten – men
se till att det inte läcker in vatten i spisen.
Kom ihåg att slå på strömmen och ställa in klockan innan du
använder ugnen igen.
Hällens Brännare
Du kan ta av och rengöra brännarkronor och brännarlock.
Diska inte brännarhuvudena i diskmaskin.
De måste vara helt torra innan du sätter tillbaka dem.
Brännare med en Ring
När du sätter tillbaka brännarkronan måste du se till att
skåran är i linje med elektroden eller hålet i brännarkroppen.
Kontrollera att brännarkronan är jämn och att locket sitter
mitt på brännarkronan (Fig.5.1).
Wokbrännare
Wokbrännaren är lite mer komplicerad, men kan också tas av
och rengöras.
När du sätter ihop wokbrännaren (Fig.5.2), vänder du på den
stora stommen och letar upp det D-f ormade området
(Fig.5.3). Vrid på kronan tills ‘D’ matchar ‘D på rännarkroppen.
För att montera den lilla inre brännaren letar du upp den
större elektrodskåran i brännarkanten. Placera denna i linje
med den vita tändningselektroden och placera den inre
brännaren på den stora ringen (Fig.5.4).
Montera sedan de två brännarlocken och kontrollera att de
har ordentligt säte.
Kontrollera att öppningarna på brännaren inte blockeras. Om
en blockering uppstår ska du avlägsna besvärliga partiklar
med hjälp av en säkringskabel.
Wokringen
Rekommenderat rengöringsmaterial är varmt såpvatten, en
fuktad svamp, rengöringskräm eller kökssvamp av nylon.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

AGA Masterchef XL 110 Dual Fuel Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning