Aeg-Electrolux B3000-4-M R05 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
COMPETENCE B3000-4
Elektrisk inbyggnadsugnen
Bruksanvisning
2
Bästa kund,
läs igenom bruksanvisningen noga och spara den för senare behov.
Lämna över bruksanvisningen till en eventuell ny ägare av produkten.
Följande symboler användes i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning! Anvisningar för Din personliga säkerhet.
Observera! Anvisningar för att undvika skador på produkten.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformation
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Säkerhetsanvisningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Avfallshantering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Beskrivning av produkten. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Bild på hela ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Tillbehör till ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Innan produkten används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Första rengöringen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Att sätta på och stänga av ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Placering av galler, plåt och långpanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Bakning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Baktabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Tabell för ugnsrätterr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Tabell djupfrysta färdigrätter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Tabell Matlagningstermometer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Grillning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Upptining . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Upptiningstabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Torkning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Rengöring och skötsel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnens utsida. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnsutrymme. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Ugnens tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
4
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
5
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
5
Denna produkt är godkännd enligt följande EU-direktiv:
73/23/EWG från 19.02.1973 lågspännings-direktiv
89/336/EWG från 03.05.1989 EMV-direktiv inklusive ändrings-direk-
tiv 92/31/EWG
93/68/EWG från 22.07.1993 CE-märknings-direktiv
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säkringen och slå från
ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en fackman. Vid fel-
aktiga reparationer finns stor risk r skador. Vid behov av reparation,
vänd Dig till Electrolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till normal kokning,
stekning och gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till vägguttag i när-
heten av ugnen. Se till att anslutningsledningarna inte kommer i
kontakt med eller kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet blir hett när ugnen
är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ugnen, så kan det
eventuellt bildas en lättantändlig alkohol-luftblandning. Öppna i så
fall luckan försiktigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
6
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en kraftig stekning av livs-
medel, speciellt med produkter som innehåller stärkelse, innebära en
hälsorisk genom att akrylamid bildas. Därför rekommenderar vi att till-
laga vid lägsta möjliga temperatur och att inte steka maträtter för hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen bakplåt, kastrull
etc på ugnsbotten, då ugnens emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar fläckar, som inte går
att ta bort. Använd en långpanna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan uppstå skador och
missfärgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kanter, kan glaset gå
sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta eld då ugnen slås
på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan skadas.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgförändringar uppstå i emal-
jen, dessa påverkar dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garantibestämmelserna.
7
Avfallshantering
2
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och kan återanvändas. Plastde-
larna är märkta, till exempel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpackningsma-
terialet vid de kommunala återvinningsstationerna i därför avsedda
behållare.
2 Avfallshantering när produkten är utsliten
Symbolen
W på produkten eller emballaget anger att produkten inte
får hanteras som hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på uppsam-
lingsplats för återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom att
säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebyg-
ga eventuellt negativa miljö- och hälsoeffekter som kan uppstå om
produkten kasseras som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller sophämtnings-
tjänst eller affären där du köpte varan.
1 Varning: Gör den utslitna ugnen obrukbar, så att den blir helt ofarlig,
innan den lämnas till återvinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta bort elkabeln från den.
8
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Panel
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhand-
tag
Kontrollampa för temperatur
Temperaturinställning
Ugnsfunktioner
9
Ugnsutrustning
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, ste-
kar och grillning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och
bullar.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
uppsamlingsfat för fett.
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
10
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande rengöringsmedel! Ytan
skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till metallfronten.
1.Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2.Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör dem i varmt vatten
med handdiskmedel i.
3.Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vatten med diskmedel i.
4.Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
11
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1.Vrid vredet “Ugnsfunktioner” till önskad funktion.
2.Vrid vredet “Temperaturval” till önskad temperatur.
Den termostatlampan lyser, så länge som ugnen värmer.
3.Vrid vreden “Ugnsfunktioner” och “Temperaturval till sina respektive
FRÅN-lägen för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ugnens väggar kalla. Efter att
ugnen har stängts av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ugnen,
fläkten stängs därefter av automatiskt.
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner Temperaturinställning
12
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Ugnsfunktion Användning Grillelement/fläkt
Ugnsbelysning Med denna funktion kan Du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
---
Enkel varmluft För bakning på upp till två nivå-
er.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40
°C lägre än vid över-/undervärme.
Övervärme, under-
värme, fläkt
Över-/
undervärme
För bakning och stekningen
nivå.
Över-/undervärme
Undervärme För efterbakning av kakor med
knapriga bottnar.
Undervärme
Upptining För upptining av till exempel tår-
tor, smör, bröd, frukt eller andra
frusna livsmedel.
Fläkt
Mingrill För grillning av platta livsmedel
som läggs i mitten på gallret och
för rostning av bröd.
Grill
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i
större mängd och för rostning av
bröd.
Grill och övervärme
Gratinering För stekning av större köttstycken
eller fågel på en nivå.
Funktionen lämpar sig också för
att gratinera och ugnsbaka
Grill, övervärme,
fläkt
13
Placering av galler, plåt och långpanna
3 Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdragning har alla ugnstillbehör en
utbuktning på höger och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att denna utbuktning ligger baktill i
ugnsutrymmet. Denna utbuktning är även viktig för ugnstillbehörens
tippsäkerhet.
Placering av plåt eller långpanna:
Skjut in plåt eller långpanna mellan
stegparet på önskad nivå.
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar
neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på
önskad nivå.
3 Den förhöjda ramen runt gallret
förhindrar att kärl glider av.
Placering av galler och långpanna
tillsammans:
Lägg gallret på långpannan.
Skjut in långpannan mellan stegpa-
ret på önskad nivå.
14
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Enkel varmluft eller Över-/undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av mörk metall och be-
lagda formar.
För Enkel varmluft är även ljusa metallformar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är bara möjligt på en nivå.
Med Enkel varmluft kan Du samtidigt baka torra bakverk och små-
kakor på 2 plåtar.
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
15
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten framåt!
Du kan med Över-/undervärme eller Enkel varmluft samtidigt
baka två formar bredvid varandra på gallret. Gräddningstiden blir
bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på
dem. Det beror på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta
varorna och den varma ugnen. Plåtarna återfår sin form igen efter att
de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och nivå-
er för ett urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är
beroende av degens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den lägre temperaturen första
gången och först vid behov väljer en högre temperatur, till exempel
om Du önskar en starkare färgsättning eller om gräddningen tar för
lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då upp-
gifter för ett liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cirka 10-15 minuter om Du gräd-
dar mjuka kakor på plåtar eller i formar på flera nivåer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel pizza, fruktkaka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda till ojämn färgsätt-
ning i början av gräddningen. Ändra i så fall inte temperaturinställ-
ningen. Färgskillnaderna jämnar ut sig under gräddningens gång.
2 För att utnyttja eftervärmen kan Du, vid längre gräddningstider, stänga
av ugnen cirka 10 minuter innan baktiden gått ut.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
16
Baktabell
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Tempera-
tur °C
Tid
tim min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung Enkel varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka Enkel varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt Enkel varmluft 1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg Enkel varmluft 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka Enkel varmluft 3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Smulpaj (2formar Ø20cm,
diagonalt insatta)
Över-/undervärme 1 190-210 0:20-0:30
Äppelpaj (2formar
Ø20cm, diagonalt insatta)
Enkel varmluft 1 170-190 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning
(till exempel Quiche Lor-
raine)
Enkel varmluft 1 160-180 0:45-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska Enkel varmluft 3 170-190
1)
0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Enkel varmluft 3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor Över-/undervärme 3 190-220
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2
Enkel varmluft 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) Enkel varmluft 1 200-220
1)
0:10-0:25
Tunna brödkakor Enkel varmluft 1 200-220
1)
0:08-0:15
17
Småkakor
Mördegskakor Enkel varmluft 3 150-160
1)
0:06-0:20
Mördegskakor Enkel varmluft 1 / 3 150-160
1)
0:06-0:20
Flarn Över-/undervärme 3 175-200
1)
0:05-0:08
Maränger Enkel varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Makroner Enkel varmluft 3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor Enkel varmluft 3 160-170
1)
0:08-0:15
Pepparkakor Enkel varmluft 1 / 3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor Enkel varmluft 3 170-180
1)
0:15-0:30
Småkakor (20stycken/
plåt)
Över-/undervärme 3 170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd dropplåt eller långpanna
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Tempera-
tur °C
Tid
tim min
18
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus
botten
Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir
degig, vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen lite
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkor-
tas med en högre baktem-
peratur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna,
framför allt vid användande
av köksmaskiner
Kakan är för torr För låg baktemperatur j baktemperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt
brun
För hög baktemperatur och för
kort baktid
Sänk baktemperaturen och
förläng baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plå-
ten
Kakan blir inte klar
inom den angivna
baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturengot
19
Tabell för ugnsrätterr
Tabell djupfrysta färdigrätter
Maträttt Ugnsfunktion. Ni
Temperatur
°C
Tid
tim min
Potatisgratäng,
Makaronipudding
Över-/
undervärme
1 180-200 0:45-1:00
Ugnspannkaka
Över-/
undervärme
1 190-210 0:25-40
Lasagne
Över-/
undervärme
1 180-200 0:25-0:40
Gratinerade grönsaker
1)
1) Förvärm ugnen
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Gratinerad baguette
1)
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar
Över-/
undervärme
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding
Över-/
undervärme
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker Gratinering 1 160-170 0:30-1:00
Det som skall
tillagas
Ugnsfunktion. Nivå
Temperatur
°C
Tid
Djupfryst pizza
Över-/
undervärme
3
Enligt
tillverkarens
anvisningar
Enligt
tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
1)
(300-600 g)
1) Anmärkning: Vänd pommes friten 2 till 3 gånger
Gratinering 3 200-220 15-25 min
Baguetter
Över-/
undervärme
3
Enligt
tillverkarens
anvisningar
Enligt
tillverkarens
anvisningar
Bakverk
Över-/
undervärme
3
Enligt
tillverkarens
anvisningar
Enligt
tillverkarens
anvisningar
20
Stekning
Ugnsfunktion: Över-/undervärme eller Gratinering
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stekning (följ tillverka-
rens anvisningar!).
Stora stekar kan Du steka direkt i långpannan eller på gallret med
långpanna under.
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av kött i en stekgryta
med lock. Köttet blir då saftigare.
Alla typer av kött, som skall ha en stekyta, kan stekas i en stekgryta
utan lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst
1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast, rekommenderar vi att lite
vätska tillsätts i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter ½ - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera nger under stektiden med steksky.
Därigenom blir stekresultatet bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stektidens slut, för att utnyttja ef-
tervärmen.
1 / 1