Electrolux EOB31001X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Inbyggnadsugn
EOB31001
2 electrolux
Innehåll
Säkerhetsanvisningar............................. 3
Beskrivning av produkten....................... 4
Innan produkten används första gången 6
Ugnens betjäning................................... 6
Användningsområden, tabeller och tips.. 11
Rengöring och skötsel ........................... 18
Vad gör man när …............................... 24
Installationsanvisning............................. 25
Avfallshantering ..................................... 30
Garanti/Kundtjänst ................................ 31
Service och reservdelar ......................... 35
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Med reservation för ändringar
Följande symboler används i denna bruksanvisning:
1
Viktig information för din personliga säkerhet och information om hur skador undviks på
apparaten.
3 Allmän information och tips
2 Miljöinformation
electrolux 3
1 Säkerhetsanvisningar
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behö-
rig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen:
Tag ur säkringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast ut-
föras av en fackman. Vid felaktiga re-
parationer finns stor risk för skador. Vid
behov av reparation, vänd Dig till Elec-
trolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn med-
an ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Personer (även barn), som på grund av
bristande psykisk, sensorisk eller mental
förmåga, eller om de saknar erfarenhet
och kunskap för att säkert kunna använ-
da apparaten, bör inte använda den
utan uppsikt eller anvisning av en ansva-
rig person.
Den här ugnen får användas endast i
hushållet till normal kokning, stekning
och gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska
apparater till vägguttag i närheten av ug-
nen. Se till att anslutningsledningarna
inte kommer i kontakt med eller kläms
fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador!
Ugnsutrymmet blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredi-
enser i ugnen, så kan det eventuellt bil-
das en lättantändlig alkohol-
luftblandning. Öppna i så fall luckan för-
siktigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller
öppen eld i närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen
kan en kraftig stekning av livsmedel,
speciellt med produkter som innehåller
stärkelse, innebära en hälsorisk genom
att akrylamid bildas. Därför rekommen-
derar vi att tilllaga vid lägsta möjliga tem-
peratur och att inte steka maträtter för
hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och
ställ ingen bakplåt, kastrull etc på ugns-
botten, då ugnens emalj skadas av den
hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, ef-
terlämnar fläckar, som inte går att ta
bort. Använd en långpanna för mycket
fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ug-
nen. Det kan uppstå skador och miss-
färgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på
luckans kanter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen.
De kan ta eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen.
Emaljen kan skadas.
Förvara inga maträtter i ugnen efter att
kylfläkten har slagits av.
I ugnsutrymmet eller på luckglasen kan
fukt bildas, vilken även kan överföras till
möbler.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan
färgförändringar uppstå i emaljen, dessa
påverkar dock inte ugnens normala an-
vändning.
De utgör heller inget fel som täcks av
garantibestämmelserna.
4 electrolux
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Panel
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhandtag
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Kontrollampa Kontrollampa för temperatur
Timer
electrolux 5
Ugnsutrustning
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, stekar och
grillning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsam-
lingsfat för fett.
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Fläkt
Underrme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
6 electrolux
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den
första gången.
1 Observera: Använd inga starka eller sli-
pande rengöringsmedel! Ytan skulle
kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till
metallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på
Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och
rengör dem i varmt vatten med hand-
diskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med
varmt vatten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den
önskade funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade
temperaturen.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge
ugnen värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och tem-
peraturinställning i läge Från för att
stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla
ugnens väggar kalla. Efter att ugnen har
stängts av fortsätter fläkten att gå för att
kyla av ugnen, fläkten stängs därefter av
automatiskt.
Kontrollampa för temperatur
Te mp er atu rv a l
Kontrollampa
Ugnsfunktioner
electrolux 7
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Timer “Äggklocka”
.För inställning av tid. När inställd tid har löpt
ut ljuder en signa l
Denna funktion har ingen inverkan på ugns-
funktionen.
Vrid först inställningsvredet till 60 minuter
och ställ sedan in önskad tid. (maximalt
60 minuter).
När inställd tid har löpt ut ljuder en signal.
För att ändra inställd tid, vrid inställningsvre-
det till önskat läge.
För att stänga av timern innan tiden har löpt
ut, vrid tillbaka vredet till läge Från.
Placering av galler, plåt och
långpanna
3 Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdrag-
ning har alla ugnstillbehör en utbuktning
på höger och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att den-
na utbuktning ligger baktill i ugnsutrym-
met. Denna utbuktning är även viktig för
ugnstillbehörens tippkerhet.
Placering av plåt eller långpanna:
Skjut in plåt eller långpanna mellan stegparet
på önskad nivå.
Ugnsfunktion Användning
Ugnsbelysning
Med denna funktion kan Du lysa upp ugnsutrymmet, till exempel vid
rengöring.
Varmluft
För
bakning
på upp till
två nivåer.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid över-/undervärme.
Över-/undervärme
För
bakning
och
stekning
en nivå
.
Undervärme
För
efterbakning
av kakor med
knapriga bottnar
.
Stora grillen
För
grillning av
platta livsmedel i
större mängd
och för
rostning av
bröd
.
Gratinering
För
stekning
av större köttstycken eller fågel på en nivå.
Funktionen lämpar sig också för att
gratinera
och
ugnsbaka
8 electrolux
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på önskad
nivå.
3 Den förhöjda ramen runt gallret förhin-
drar att kärl glider av.
Placering av galler och långpanna till-
sammans:
Lägg gallret på långpannan.
Skjut in långpannan mellan stegparet på
önskad nivå.
Mekaniskt lås för lucka
När ugnen levereras är låset för luckan inak-
tiverat.
Aktivera lås för lucka
1. Fatta tag på båda sidor av
lucktätningen(B) på luckans överkant
och tryck inåt för att öppna spärren.
Drag därefter bort lucktätningen uppåt.
2. Aktivera spak:
Ta ur spaken (1) och skjut den 4 mm åt
vänster (2)skjuta in (3).
electrolux 9
3. Fatta lucktätningen (B) på sidorna, lägg
den mot insidan av luckkanten och sätt
på lucktätningen (B) på luckans över-
kant.
3 På den öppna sidan av lucktätningen(B)
finns en styrskena (C). Denna ska skju-
tas in mellan det yttre luckglaset och
styrvinkeln(D).
Spärren(E) ska snäppa in.
Öppna ugnsluckan.
1. Tryck ned spaken.
2. Öppna luckan.
Stäng ugnen
Stäng luckan utan att trycka på spaken.
Inaktivera luckans lås
Om du vill inaktivera luckans lås ska du skju-
ta tillbaka spaken åt höger. Följ beskrivning-
en ovan.
3 Det mekaniska låset för luckan upphävs
inte genom att ugnen stängs av.
Demontera lås för lucka
1. Fatta tag på båda sidor av
lucktätningen(B) på luckans överkant
och tryck inåt för att lossa spärren. Drag
därefter bort lucktätningen uppåt.
10 electrolux
2. Demontera spaken:
Ta ur spaken (1).
3. Ta ut tätningen från undersidan av luck-
tätningen (B)(2) och skjut in den (3).
4. Fatta tag på båda sidorna av lucktät-
ningen (B), lägg den mot insidan av luck-
kanten och sätt på lucktätningen(B) på
luckans överkant.
3 den öppna sidan av lucktätningen(B)
finns en styrskena (C). Denna ska skju-
tas in mellan det yttre luckglaset och
styrvinkeln (D).
Spärren (E) ska snäppa in.
5. Stäng ugnsluckan.
electrolux 11
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft eller Över-/
undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig for-
mar av mörk metall och belagda formar.
För Varmluft är även ljusa metallfor-
mar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är
bara möjligt på en nivå.
Med Varmluft kan Du samtidigt baka
torra bakverk och småkakor på 2 plåtar.
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande
kanten framåt!
Du kan med Över-/undervärme eller
Varmluft samtidigt baka två formar
bredvid varandra på gallret. Grädd-
ningstiden blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen,
om du lagt djupfrysta varor på dem. Det
beror på den stora temperaturskillnaden
mellan de djupfrysta varorna och den
varma ugnen. Plåtarna återfår sin form
igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer,
gräddningstider och nivåer för ett urval av
rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna
är riktvärden, eftersom de är beroende
av degens sammansättning och mängd
samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den
lägre temperaturen första gången och
först vid behov väljer en högre tempera-
tur, till exempel om Du önskar en starka-
re färgsättning eller om gräddningen tar
för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett
eget recept, använduppgifter för ett
liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cir-
ka 10-15 minuter om Du gräddar mjuka
kakor på plåtar eller i formar på flera ni-
våer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel piz-
za, fruktkaka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas
kan leda till ojämn färgsättning i början
av gräddningen. Ändra i så fall inte
temperaturinställningen. Färgskillna-
derna jämnar ut sig under gräddningens
gång.
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa där-
för invanda inställningar (temperatur,
stektider) ch nivåer enligt rekommenda-
tionerna i följande tabell.
2 För att utnyttja eftervärmen kan Du, vid
längre gräddningstider, stänga av ugnen
cirka 10 minuter innan baktiden gått ut.
Om inget annat anges, gäller tabellerna
för insättning i kall ugn.
12 electrolux
Baktabell
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt Varmluft 1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg Varmluft 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka Varmluft 3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Smulpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Över-/undervärme 1 190-210 0:20-0:30
Äppelpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Varmluft 1 170-190 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning (till ex-
empel Quiche Lorraine)
Varmluft 1 160-180 0:45-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska Varmluft 3 170-190
1)
0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Varmluft 3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor Över-/undervärme 3 190-220
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning)
2
Varmluft 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) Varmluft 1 200-220
1)
0:10-0:25
Tunna brödkakor Varmluft 1 200-220
1)
0:08-0:15
Småkakor
Mördegskakor Varmluft 3 150-160
1)
0:06-0:20
Mördegskakor Varmluft 1 / 3 150-160
1)
0:06-0:20
Flarn Över-/undervärme 3 175-200
1)
0:05-0:08
Maränger Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Makroner Varmluft 3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor Varmluft 3 160-170
1)
0:08-0:15
Pepparkakor Varmluft 1 / 3 160-170
1)
0:08-0:15
electrolux 13
Tips för bakning
Tabell för ugnsrätterr
Smördegskakor Varmluft 3 170-180
1)
0:15-0:30
Småkakor (20stycken/plåt) Över-/undervärme 3 170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd dropplåt eller långpanna
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel ni Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen lite
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, framför
allt vid användande av köksmaskiner
Kakan är för torr För låg baktemperatur Höj baktemperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och för kort
baktid
Sänk baktemperaturen och förläng
baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan blir inte klar inom
den angivna baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturen något
Maträttt Ugnsfunktion. Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Potatisgratäng,
Makaronipudding
Över-/undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Ugnspannkaka Över-/undervärme 1 190-210 0:25-40
Lasagne Över-/undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Gratinerade grönsaker
1)
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Gratinerad baguette
1)
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över-/undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över-/undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker Gratinering 1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
14 electrolux
Tabell djupfrysta färdigrätter
Stekning
Ugnsfunktion: Över-/undervärme el-
ler Gratinering
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använ-
da till stekning (följ tillverkarens anvis-
ningar!).
Stora stekar kan Du steka direkt i lång-
pannan eller på gallret med lång-
panna under.
Vi rekommenderar att steka alla magra
typer av kött i en stekgryta med lock.
Köttet blir då saftigare.
Alla typer av kött, som skall ha en steky-
ta, kan stekas i en stekgryta utan
lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvär-
den.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast,
rekommenderar vi att lite vätska tillsätts
i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter ½ - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera gånger
under stektiden med steksky. Därige-
nom blir stekresultatet bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stek-
tidens slut, för att utnyttja eftervärmen.
Stektabell
Det som skall
tillagas
Ugnsfunktion. Nivå
Tem peratu r
°C
Tid
Djupfryst pizza Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
1)
(300-600 g)
Gratinering 3 200-220
Enligt tillverkarens
anvisningar
Baguetter Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
Bakverk Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
1) Anmärkning: Vänd pommes friten 2 till 3 gånger
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Tempe -
ratur
°C
Tid
tim min
Nötkött
Grytstek 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 200-250 2:00-2:30
Rostbiff/nötstek röd 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 125 1:15-1:45
Rostbiff/nötstek, rosa 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 125 1:30-2:00
Nötstek, genomstekt 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 125 1:40-2:20
electrolux 15
Tabell Matlagningstermometer
Fläskkött
Skinkstek, karré 1-1,5 kg Gratinering 1 160-180 1:30-2:00
Kotlett, kassler 1-1,5 kg Gratinering 1 170-180 1:00-1:30
Köttfärslimpa 750 g-1 kg Gratinering 1 160-170 0:45-1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g-1 kg Gratinering 1 150-170 1:30-2:00
Kalvkött
Kalvstek 1 kg Gratinering 1 160-180 1:30-2:00
Lamm
Lammbog, lammstek 1-1,5 kg Gratinering 1 150-170 1:15-2:00
Lammsadel 1-1,5 kg Gratinering 1 160-180 1:00-1:30
Vilt
Harsadel, harlår upp till 1 kg
Över-/under-
värme
3 220-250
1)
0:25-0:40
Rådjurs-/ hjortsadel 1,5-2 kg
Över-/under-
värme
1 175-200 1:15-1:45
Rådjurs-/ hjortbog 1,5-2 kg
Över-/under-
värme
1 175-200 1:30-2:15
Fågel
Kycklingdelar
vardera 200-
250g
Gratinering 1 200-220 0:35-0:50
Halv kyckling
vardera 400-
500g
Gratinering 1 190-210 0:35-0:50
Kyckling, poulard 1-1,5 kg Gratinering 1 190-210 0:45-1:15
Anka 1,5-2 kg Gratinering 1 180-200 1:15-1:45
Gås 3,5-5 kg Gratinering 1 160-180 2:30-3:30
Kalkon 2,5-3,5 kg Gratinering 1 160-180 1:45-2:30
Kalkon 4-6 kg Gratinering 1 140-160 2:30-4:00
Fisk (ångkoka)
Hela fiskar i folie 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 200-210 0:35-0:50
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Tempe -
ratur
°C
Tid
tim min
Det som skall tillagas Innertemperatur
Nötkött
Rostbiff eller filé, blodig
Rostbiff eller filé, röd
Rostbiff eller filé, rosa (medium)
Rostbiff eller nötstek, genomstekt
50-55 °C
55-60 °C
60-65 °C
70-75 °C
16 electrolux
Grillning
Ugnsfunktion: Stora grillen med max-
imal temperaturinställning
1 Observera: Grilla alltid med stängd
ugnslucka.
3 rvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionen i 5 minuter!
Sätt in gallretden rekomenderade
nivån vid grillning.
Sätt alltid in ngpannan1. nivån
nerifrån.
Grilltiderna är riktvärden.
Grillning är speciellt lämpligt för platta
köttstycken och fisk.
Fläskkött
Fläskkarré med ben 80-85 °C
Tjocka revbensspjäll 76 °C
Rimmad skinka 70-74 °C
Bog, skinkbit 75 °C
Hel kotlett, fläskfilé 65-70 °C
Köttfärslimpa 75-80 °C
Kalvkött
Kalvstek, rosa 70 °C
Kalvstek, genomstekt 75 °C
Lamm
Lammsadel, lammstek, rosa 70 °C
Lammstek, lammbog, genomstekt 75 °C
Vilt
Harsadel, harlår 70-75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel, rosa 70 °C
Rådjursbog, hjortbog 75 °C
Fågel
Hel kyckling 85 °C
Kyckling/kalkonbröst 75 °C
Kalkon, hel eller halv 90 °C
Fisk
Hel fisk ca 1 kg (gös, torsk) 65 °C
Hel lax/sida, ca 1 kg 58 °C
Matbröd
Mörkt 96 °C
Ljust 94 °C
Vitt 92 °C
Det som skall tillagas Innertemperatur
electrolux 17
Grilltabell
Konservering
Ugnsfunktionen: Undervärme
Använd bara vanliga konserveringsglas
som har samma storlek.
Glas med skruvlock eller bajonett-
förslutning och metallburkar är inte
lämpliga att använda.
Använd fals 1 vid konserveringen.
Använd långpannan och det finns det
plats för upp till sex enliters konserve-
ringsglas.
Konserveringsglasen ska vara lika
mycket fyllda och ha klämman fastsatt.
Ställ konserveringsglasen på långpan-
nan, så att de inte rör vid varandra.
Häll cirka 1/2 liter vatten i pannan.,
attpannan, så att det blir tillräckligt med
fuktighet i ugnen.
Stäng av ugnen eller sänk temperaturen
till 100°C när vätskan börjar bubbla i de
första glasen (vid enlitersglas efter cirka
35-60 minuter, se tabellen).
Konserveringstabell
De angivna konserveringstiderna och tem-
peraturer är riktvärden.
Det som skall grillas Nivå
Grilltid
1. sidan 2. sidan
Hamburgare 4 8-10 min 6-8 min
Fläskfilé 4 10-12 min 6-10 min
Grillkorv 4 8-10 min 6-8 min
Tournedos av ox- eller kalvfi 4 6-7 min 5-6 min
Oxfilé rostbiff (ca 1 kg) 3 10-12 min 10-12 min
Rostat bröd
1)
1) Förvärm inte
3 4-6 min 3-5 min
Varma smörgåsar 3 6-8 min ---
Det som skall konserveras
Tempe ratu r
C
Konservera tills det
börjar bubbla
i min
Fortsätt koka till
100°C
i min
Bär
Jordgubbar, blåbär, hallon, mogna
krusbär
160-170 35-45 ---
Omogna krusbär 160-170 35-45 10-15
Frukt
Päron kvitten, plommon 160-170 35-45 10-15
Grönsaker
Morötter
1)
160-170 50-60 5-10
Gurka 160-170 50-60 ---
Blandade pickles 160-170 50-60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20
1) Låt stå i frånslagen ugn
18 electrolux
Torkning
Ugnsfunktion: Varmluft
Använd smör-eller bakpapper på galler.
Bästa resultatet erhålls om ugnen
stängs av efter halva torkningstiden,
öppna luckan och låt ugnen kylas av un-
der natten.
Torka därefter färdigt.
Rengöring och skötsel
1 Varning: Vid rengöring skall ugnen vara
avstängd och kall.
Varning: Av säkerhetsskäl, rengör inte ug-
nen med ånga eller högtryckstvätt.
Observera: Använd inga repande rengö-
ringsmedel, vassa rengöringsverktyg el-
ler skrapor.
Använd inte repande renringsmedel
eller vassa metallskrapor vid rengöring
av luckglaset eftersom detta kan repa
ytan, vilket kan medföra att glaset
spricker.
Apparatens utsida
Torka av apparatens framsida med en
mjuk duk och varmt diskvatten.
Använd lämpligt rengöringsmedel som
finns tillgängligt i handeln på metallfron-
ter.
Använd inte skurmedel eller svampar
som kan ge upphov till repor.
Ugnsutrymme
Rengör ugnen efter varje användning. Däri-
genom är det lättare att ta bort smuts och
den bränner inte fast.
1. Slå på ugnsbelysningen vid rengöring.
2. Torka ur ugnen efter varje användning
med diskmedel och vatten och låt torka.
3 Hårt sittande smuts tas bort med speci-
ellt ugnsrengöringsmedel.
1 Observera: Var vänlig beakta tillverka-
rens anvisningar vid användning av
ugnsspray!
Det som skall tor-
kas
Temperatur i
°C
Nivå
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Grönsaker
Bönor 60-
70
3 1 / 4 6-8
Paprika (strimlor) 60-
70
3 1 / 4 5-6
Soppgrönsaker 60-
70
3 1 / 4 5-6
Svampar 50-
60
3 1 / 4 6-8
Kryddörter 40-50 3 1 / 4 2-3
Frukt
Plommon 60-
70
3 1 / 4 8-10
Aprikoser 60-
70
3 1 / 4 8-10
Äppelbitar 60-
70
3 1 / 4 6-8
Päron 60-
70
3 1 / 4 6-9
electrolux 19
Tillbehör
Diska och torka av alla delar (galler, bakplåt)
ordentligt efter varje gång som de använts.
Lägg dem i vatten en liten stund för att lättare
få dem rena.
Ugnsstegar
Det går att ta bort ugnsstegarna på både
den högra och den vänstra sidoväggen i ug-
nen för att bättre kunna rengöra sidoväggar-
na.
Borttagning av ugnsstegar
Dra först ut stegen framtill från ugnens sida
(1) och häng sedan av den baktill (2).
Isättning av ugnsstegar
3 Viktigt! Styrstavarnas avrundade ändar
måste peka framåt!
Montera ugnsstegen igen genom att först
hänga i den baktill (1) och sedan sticka in
den framtill och därefter trycka till (2).
Ugnsbelysning
1 Varning: elektrisk stöt! Innan du byter
ugnslampan:
Stäng av ugnen!
Skruva ut alternativt slå av säkringarna i
säkringsskåpet.
3 Lägg en trasa på ugnens botten som
skydd för både lampan och glaset.
Byte av ugnslampan/rengöring av
skyddsglaset
1. Ta bort skyddsglaset genom att vrida
det åt vänster och rengör det.
2. Om nödvändigt:
Byt ut ugnsbelysningen 25 W, 230 V,
300 °C, värmebeständig.
3. Sätt tillbaka skyddsglaset.
20 electrolux
Ugnens tak
Det övre elementet kan fällas ned, så att det
går lättare att rengöra ugnens tak.
Nedfällning av element
1 Varning: Fäll ned elementet endast när
ugnen är avstängd och det inte finns nå-
gon risk för brännskador längre!
1. Ta bort ugnsstegarna.
2. Ta tag i elementet framtill och dra det
framåt förbi präglingen på ugnens inner-
vägg.
3. Elementet faller nu ner.
1 Varning: Tryck inte elementet neråt
med våld! Elementet skulle kunna gå av.
Fastsättning av element
1. För tillbaka elementet till ugnens tak.
2. Dra elementet framåt mot fjäderkraften
och för det förbi präglingen.
3. Låt det haka i i hållaren.
4. Sätt tillbaka ugnsstegarna.
1 Varning: Elementet måste på båda si-
dorna ligga ovanför präglingen på
ugnens innervägg och vara korrekt iha-
kat.
Ugnslucka
Vid rengöring av ugnsutrymmet kan ugns-
luckan tas bort.
Demontering av ugnslucka
1. Öppna ugnsluckan helt.
Rengöring av ugnens tak
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB31001X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual