Electrolux EOB2607W NORDIC R05 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugnen
Bruksanvisning
EOB2607
822 927 762-B-210406-02
s
2
Bästa kund,
läs igenom denna bruksanvisning noga och spara den för senare behov.
Lämna över denna bruksanvisning till en eventuell ny ägare av produkten.
Följande symboler användes i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning! Anvisningar för Din personliga säkerhet.
Observera! Anvisningar för att undvika skador på produkten.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformation
3
Innehåll
Bruksanvisning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Säkerhetsanvisningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Avfallshantering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Beskrivning av produkten. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Tillbehör till ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Innan produkten används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Att sätta på och stänga av ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Insättning av galler och plåt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Bakning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Baktabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Tabell Matlagningstermometer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Grillning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Konservering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnens utsida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Tillbehör. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnsbelysning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
4
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Garanti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Finland. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Finland. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
5
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
5 Denna produkt är godkännd enligt följande EU-direktiv:
73/23/EWG från 19.02.1973 lågspännings-direktiv
89/336/EWG från 03.05.1989 EMV-direktiv inklusive ändrings-direktiv 92/
31/EWG
93/68/EWG från 22.07.1993 CE-märknings-direktiv
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säkringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en fackman. Vid felaktiga
reparationer finns stor risk för skador. Vid behov av reparation, vänd Dig
till Electrolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till normal kokning, stek-
ning och gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till vägguttag i närheten
av ugnen. Se till att anslutningsledningarna inte kommer i kontakt med el-
ler kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ugnen, så kan det eventuellt
bildas en lättantändlig alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i närheten.
6
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en kraftig stekning av livsmedel,
speciellt med produkter som innehåller stärkelse, innebära en hälsorisk ge-
nom att akrylamid bildas. Därför rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta
möjliga temperatur och att inte steka maträtter för hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen bakplåt, kastrull etc på
ugnsbotten, då ugnens emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar fläckar, som inte går att ta
bort. Använd en långpanna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan uppstå skador och
missfärgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kanter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan skadas.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgförändringar uppstå i emaljen,
dessa påverkar dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garantibestämmelserna.
7
Avfallshantering
2 Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och kan återanvändas. Plastdelarna
är märkta, till exempel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpackningsmaterialet vid
de kommunala återvinningsstationerna i därför avsedda behållare.
2 Avfallshantering när produkten är utsliten
Symbolen
W på produkten eller emballaget anger att produkten inte får
hanteras som hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på uppsamlings-
plats för återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom att säkerstäl-
la att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebygga eventuellt
negativa miljö- och hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras
som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om återvinning bör du kon-
takta lokala myndigheter eller sophämtningstjänst eller affären där du köpte
varan.
1 Varning: Gör den utslitna ugnen obrukbar, så att den blir helt ofarlig, innan
den lämnas till återvinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta bort elkabeln från den.
8
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Panel
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhand-
tag
Ugnsfunktioner
Temperaturinställning
Kontrollampa Kontrollampa för temperatur
9
Ugnsutrustning
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Undervärme
Nivåer
10
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och
bullar.
Långpanna
För stekning eller som uppsamlingsfat för
fett.
11
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Innan ugnen tas i bruk första gången bör den rengöras.
1 Varning: Använd inga skarpa, slipande rengöringsmedel. Kokhällens yta
kan skadas.
3 För metallfronter använder du normala i handeln tillgängliga rengöringsme-
del.
1. Vrid
Omkopplaren Ugnsfunktioner till Ugnsbelysning
2. Ta ut alla tillbehör och rengör dem i varmt vatten med diskmedel.
3. Tvätta även ur ugnen med varmt vatten med diskmedel och torka.
4. Torka av ugnens framsida med fuktig trasa.
12
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den önskade funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade temperaturen.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge ugnen värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och temperaturinställning i läge Från för att
stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ugnens väggar kalla. Efter att ugnen
har stängts av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ugnen, fläkten stängs
därefter av automatiskt.
Temperaturinställning
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner
Kontrollampa
13
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Insättning av galler och plåt
Insättning av plåt:
Plåten är på vänster och höger sida för-
sedd med en liten utbuktning. Denna ut-
buktning fungerar som tippsäkring och
måste alltid peka bakåt.
Sätt in plåten på den önskade nivån.
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
Ugnsfunktion Användning Grillelement/fläkt
Ugnsbelysning
Med denna funktion kan Du lysa upp
ugnsutrymmet, till exempel vid ren-
göring.
---
Över-/undervärme
För
bakning
och
stekning
en
nivå
.
Över-/undervärme
Overvärme
För
extra färgsättning
av bakverk
och för puddingar.
Övervärme
Undervärme
För
efterbakning
av kakor med
knapriga bottnar
.
Undervärme
Mingrill
För
grillning av
platta livsmedel
som
läggs i mitten på gallret
och
för
rostning av bröd
.
Grill
Maxgrill
För
grillning av
platta livsmedel i
större mängd
och för
rostning av
bröd
.
Grill och övervärme
14
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Avaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ugnen stängts av.
15
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Över-/undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av mörk metall och belagda for-
mar.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är bara möjligt på en nivå.
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
16
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten framåt!
Med Över-/undervärme kan två formar bredvid varandra samtidigt bak-
as på gallret. Gräddningstiden blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på dem.
Det beror på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta varorna
och den varma ugnen. Plåtarna återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och nivåer för
ett urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är bero-
ende av degens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar att första gången ställa in den lägre temperaturen och
först vid behov välja en högre temperatur, till exempel om en starkare färg-
sättning önskas eller om gräddningen tar för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då uppgifter
för ett liknande bakverk.
2 För att utnyttja eftervärmen vid längre baktider kan ugnen stängas av ca
10 minuter innan baktidens slut.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
17
Baktabell
Typ av bakverk
Nivå
Temperatur
ºC
Tid
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung 1 160-180 0:50-1:10
Sandkaka, fruktkaka 1 150-170 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt 1 180-200 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg 3 190-210
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka 3 170-190 0:20-0:25
Formbröd 1 170-190 0:40-1:00
Äppelpaj
(2 formar Ø20cm, diagonalt insatta)
1 190-210 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning (till exempel
Quiche Lorraine)
1 180-200 0:35-1:10
Cheese cake 1 160-180 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta/-krans 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar 3 210-230
1)
0:10-0:15
Matbröd (rågbröd) först
...................................sedan
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Petits-choux 3 190-210 0:25-0:40
Rulltårta 3 200-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska 3 190-210
1)
0:15-0:25
Muffins 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
1 170-190 0:40-1:20
Hålkakor, tekakor 2-3 200-220
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning)
2)
1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) 1 230-250
1)
0:10-0:25
Brödkakor 1 230-250
1)
0:08-0:15
18
Tips för bakning
Småkakor
Mördegskakor 3 170-190
1)
0:06-0:20
Flarn 3 170-190 0:15-0:20
Maränger 3 100-120 2:00-2:30
Makroner 3 120-140 0:30-0:60
Pepparkakor 3 170-190 0:20-0:40
Smördegskakor 3 190-210
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpanna
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus bot-
ten
Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir
degig, vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen lite
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktempera-
tur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna,
framför allt vid användande av
köksmaskiner
Kakan är för torr För låg baktemperatur Höj baktemperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och för
kort baktid
Sänk baktemperaturen och för-
läng baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan blir inte klar inom
den angivna baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturen något
Typ av bakverk
Nivå
Temperatur
ºC
Tid
19
Stekning
Ugnsfunktion: Över-/undervärme
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stekning (följ tillverkarens
anvisningar!).
Stora stekar kan Du steka direkt i långpannan eller på gallret med lång-
panna under.
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av kött i en stekgryta med
lock. Köttet blir då saftigare.
Alla typer av kött, som skall ha en stekyta, kan stekas i en stekgryta utan
lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast, rekommenderar vi att lite vätska
tillsätts i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter ½ - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera gånger under stektiden med steksky. Däri-
genom blir stekresultatet bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stektidens slut, för att utnyttja eftervär-
men.
20
Stektabell
Typ av kött
Mängd
Vikt
Nivå
Temperatur
ºC
Tid i minuter
Nötkött
Grytstek med lock 1-1,5 kg 1 200-250 120-150
Rostbiff, blodig 1-1,5 kg 1 125 55-75
Rostbiff/nötstek röd 1-1,5 kg 1 125 75-105
Rostbiff/nötstek, rosa 1-1,5 kg 1 125 90-120
Nötstek, genomstekt 1-1,5 kg 1 125 100-140
Hel ryggbiff eller filé Tid per cm 200
1)
8-10
Fläskkött
Skinkstek, bog 1-1,5 kg 1 170 90-120
Hel kotlett 1-1,5 kg 1 170 60-90
Fläskkarré med ben 1-1,5 kg 1 170 105-135
Revbenspjäll, tjocka 1-1,5 kg 1 175 90-120
Rimmad skinka i folie Tid per kg 1 170 55-75
Köttfärslimpa 750 g-1 kg 1 175-185 45-60
Köttbullar 1 kg 3 230-250
1)
10-15
Fläsklägg (förkokt) 750 g – 1 kg 1 210 90-120
Kalv
Kalvstek utan ben 1 kg 1 170 75-90
Lamm
Lammstek med ben 1-1,5 kg 1 170 90-105
Lammsadel 1-1,5 kg 1 170 60-80
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB2607W NORDIC R05 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual