Electrolux EOB42100X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Inbyggnadsugn
EOB42100
2 electrolux
Innehåll
Säkerhetsanvisningar............................. 3
Beskrivning av produkten....................... 4
Innan produkten används första gången 6
Ugnens betjäning................................... 6
Användningsområden, tabeller och tips.. 13
Rengöring och skötsel ........................... 21
Vad gör man när …............................... 27
Installationsanvisning............................. 28
Avfallshantering ..................................... 31
Garanti/Kundtjänst ................................ 32
Service och reservdelar ......................... 34
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Med reservation för ändringar
Följande symboler används i denna bruksanvisning:
1
Viktig information för din personliga säkerhet och information om hur skador undviks på
apparaten.
3Allmän information och tips
2Miljöinformation
electrolux 3
1 Säkerhetsanvisningar
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behö-
rig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen:
Tag ur säkringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast ut-
föras av en fackman. Vid felaktiga re-
parationer finns stor risk för skador. Vid
behov av reparation, vänd Dig till Elec-
trolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn med-
an ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Personer (även barn), som på grund av
bristande psykisk, sensorisk eller mental
förmåga, eller om de saknar erfarenhet
och kunskap för att säkert kunna använ-
da apparaten, bör inte använda den
utan uppsikt eller anvisning av en ansva-
rig person.
Den här ugnen får användas endast i
hushållet till normal kokning, stekning
och gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska
apparater till vägguttag i närheten av ug-
nen. Se till att anslutningsledningarna
inte kommer i kontakt med eller kläms
fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador!
Ugnsutrymmet blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredi-
enser i ugnen, så kan det eventuellt bil-
das en lättantändlig alkohol-
luftblandning. Öppna i så fall luckan för-
siktigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller
öppen eld i närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen
kan en kraftig stekning av livsmedel,
speciellt med produkter som innehåller
stärkelse, innebära en hälsorisk genom
att akrylamid bildas. Därför rekommen-
derar vi att tilllaga vid lägsta möjliga tem-
peratur och att inte steka maträtter för
hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och
ställ ingen bakplåt, kastrull etc på ugns-
botten, då ugnens emalj skadas av den
hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, ef-
terlämnar fläckar, som inte går att ta
bort. Använd en långpanna för mycket
fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
ll aldrig vatten direkt i den heta ug-
nen. Det kan uppstå skador och miss-
färgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt
luckans kanter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen.
De kan ta eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen.
Emaljen kan skadas.
Förvara inga maträtter i ugnen efter att
kylfläkten har slagits av.
I ugnsutrymmet eller på luckglasen kan
fukt bildas, vilken även kan överföras till
möbler.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan
färgförändringar uppstå i emaljen, dessa
påverkar dock inte ugnens normala an-
vändning.
De utgör heller inget fel som täcks av
garantibestämmelserna.
4 electrolux
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Panel
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhandtag
Ugnsfunktioner Temperaturinställning
Funktionsknappar
Kontrollampa
Temperatur-/tiddisplay
Kontrollampa för temperatur
electrolux 5
Ugnsutrustning
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, stekar och
grillning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsam-
lingsfat för fett.
Köttermometer
För exakt mätning av köttets tillagningsgrad.
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
6 electrolux
Innan produkten används första gången
Inställning och ändring av klocka
Efter anslutning till elnätet eller efter ett
strömavbrott blinkar funktionslampan
Klocka automatiskt.
1. För att ändra en redan inställd tid, tryck
samtidigt på knapparna och tills
funktionslampan Klocka blinkar.
2. Ställ in aktuell tid med knappen eller
.
Efter ca. 5 sekunder upphör blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
Ugnen är nu klar att användas.
3 Klocka kan bara ändras när ingen
Signalur är inställd.
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den
första gången.
1 Observera: Använd inga starka eller sli-
pande rengöringsmedel! Ytan skulle
kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till
metallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet
Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och
rengör dem i varmt vatten med hand-
diskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med
varmt vatten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
Ugnens betjäning
3 Ugnen har “pop-out” vred för ugns-
funktioner och temperaturval. Tryck på
lämpligt vred för nyttjande. Vredet stan-
nar då i utdraget läge.
electrolux 7
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den
önskade funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade
temperaturen.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge
ugnen värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och tem-
peraturinställning i läge Från för att
stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla
ugnens väggar kalla. Efter att ugnen har
stängts av fortsätter fläkten att gå för att
kyla av ugnen, fläkten stängs därefter av
automatiskt.
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Val av ugnsfunktioner Temperaturval
Temperatur-/tiddisplay
Kontrollampa
Termostatlampa
Display matlagningster-
mometer
Knapp
Knapp
Ugnsfunktion Användning
Ugnsbelysning
Med denna funktion kan Du lysa upp ugnsutrymmet, till exempel vid
rengöring.
Varmluft
För
bakning
på upp till
två nivåer.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid över-/undervärme.
Över-/undervärme
För
bakning
och
stekning
en nivå
.
Undervärme
För
efterbakning
av kakor med
knapriga bottnar
.
8 electrolux
Placering av galler, plåt och lång-
panna
3 Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdrag-
ning har alla ugnstillbehör en utbuktning
på höger och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att den-
na utbuktning ligger baktill i ugnsutrym-
met. Denna utbuktning är även viktig för
ugnstillbehörens tippsäkerhet.
Placering av plåt eller långpanna:
Skjut in plåt eller långpanna mellan stegparet
på önskad nivå.
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på önskad
nivå.
3 Den förhöjda ramen runt gallret förhin-
drar att kärl glider av.
Placering av galler och långpanna till-
sammans:
Lägg gallret på långpannan.
Skjut in långpannan mellan stegparet på
önskad nivå.
Stora grillen
För
grillning av
platta livsmedel i
större mängd
och för
rostning av
bröd
.
Gratinering
För
stekning
av större köttstycken eller fågel på en nivå.
Funktionen lämpar sig också för att
gratinera
och
ugnsbaka
Ugnsfunktion Användning
electrolux 9
Extra funktioner
Det går att ställa in Signalur eller
Matlagningstermometer .
3 Allmänna anvisningar
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder efter
att en funktion valts. Under den tiden
kan du ställa in de önskade tiderna med
knapparna eller .
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder till
efter att den önskade tiden ställts in.
Den inställda tiden börjar gå.
Det går att stänga av signalen genom att
trycka på en valfri knapp.
Den önskade ugnsfunktionen och tem-
peraturen kan väljas både innan och ef-
ter att funktionen ställs in.
Vrid vreden Ugnsfunktion och Tempera-
turval till noll igen när maten är klar.
Signalur
3 Denna funktion påverkar inte ug-
nens användning.
1. Tryck på en valfri knapp.
I displayen blinkar ”0.00“.
2. Ställ inom 5 sekunder in den önskade
signalurtiden med knapparna eller
(max. 2 timmar 30 minuter).
Efter 5 sekunder visas kvarvarande tid i
displayen.
När tiden har gått ut visas ”0.00“ i displayen
och i 2 minuter hörs en signal.
3. Tryck på en valfri knapp för att stänga av
signalen.
Signalur
För inställning av signalurtid.
Matlagningstermometer
För inställning av innertemperatur.
Tid- eller temperaturdisplay
Inställningsknappar
10 electrolux
Matlagningstermometer
1 Observera: Endast den medlevererade
matlagningstermometern får användas!
Använd endast original reservdelar vid
utbyte!
1. Sätt i matlagningstermometern så att
dess spets sitter i mitten på det som
skall tillagas.
2. Sätt i matlagningstermometerns stick-
kontakt ordentligt i uttaget på sidan i ug-
nen.
3. Ställ in den önskade innertemperaturen
med knapparna eller .
Displayen växlar till aktuell innertemperatur.
3 Innertemperaturen visas från 30°C.
4. Ställ in ugnsfunktion och ugnstempera-
tur.
När den inställda innertemperaturen har
uppnåtts hörs en signal.
5. Tryck på en valfri knapp för att stänga av
signalen.
6. Ställ ugnsfunktionsvredet och tempera-
turvredet i läge Från.
electrolux 11
1 Varning: Matlagningstermometern är
het! Risk för brännskador när kontakten
och spetsen dras ur!
7. Drag ur matlagningstermometerns kon-
takt och tag ut det tillagade ur ugnen.
Ändring av innertemperatur
Ändra eventuellt temperaturen med
eller .
Mekaniskt lås för lucka
När ugnen levereras är låset för luckan inak-
tiverat.
Aktivera lås för lucka
1. Fatta tag på båda sidor av
lucktätningen(B) på luckans överkant
och tryck inåt för att öppna spärren.
Drag därefter bort lucktätningen uppåt.
2. Aktivera spak:
Ta ur spaken (1) och skjut den 4 mm åt
vänster (2)skjuta in (3).
3. Fatta lucktätningen (B) på sidorna, lägg
den mot insidan av luckkanten och sätt
på lucktätningen (B) på luckans över-
kant.
3 På den öppna sidan av lucktätningen(B)
finns en styrskena (C). Denna ska skju-
12 electrolux
tas in mellan det yttre luckglaset och
styrvinkeln(D).
Spärren(E) ska snäppa in.
Öppna ugnsluckan.
1. Tryck ned spaken.
2. Öppna luckan.
Stäng ugnen
Stäng luckan utan att trycka på spaken.
Inaktivera luckans lås
Om du vill inaktivera luckans lås ska du skju-
ta tillbaka spaken åt höger. Följ beskrivning-
en ovan.
3 Det mekaniska låset för luckan upphävs
inte genom att ugnen stängs av.
Demontera lås för lucka
1. Fatta tag på båda sidor av
lucktätningen(B) på luckans överkant
och tryck inåt för att lossa spärren. Drag
därefter bort lucktätningen uppåt.
2. Demontera spaken:
Ta ur spaken (1).
3. Ta ut tätningen från undersidan av luck-
tätningen (B)(2) och skjut in den (3).
electrolux 13
4. Fatta tag på båda sidorna av lucktät-
ningen (B), lägg den mot insidan av luck-
kanten och sätt på lucktätningen(B) på
luckans överkant.
3 På den öppna sidan av lucktätningen(B)
finns en styrskena (C). Denna ska skju-
tas in mellan det yttre luckglaset och
styrvinkeln (D).
Spärren (E) ska snäppa in.
5. Stäng ugnsluckan.
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft eller Över-/
undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig for-
mar av mörk metall och belagda formar.
För Varmluft är även ljusa metallfor-
mar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är
bara möjligt på en nivå.
Med Varmluft kan Du samtidigt baka
torra bakverk och småkakor på 2 plåtar.
14 electrolux
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande
kanten framåt!
Du kan med Över-/undervärme eller
Varmluft samtidigt baka två formar
bredvid varandra på gallret. Grädd-
ningstiden blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen,
om du lagt djupfrysta varor på dem. Det
beror på den stora temperaturskillnaden
mellan de djupfrysta varorna och den
varma ugnen. Plåtarna återfår sin form
igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer,
gräddningstider och nivåer för ett urval av
rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna
är riktvärden, eftersom de är beroende
av degens sammansättning och mängd
samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den
lägre temperaturen första gången och
först vid behov väljer en högre tempera-
tur, till exempel om Du önskar en starka-
re färgsättning eller om gräddningen tar
för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett
eget recept, använd då uppgifter för ett
liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cir-
ka 10-15 minuter om Du gräddar mjuka
kakor på plåtar eller i formar på flera ni-
våer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel piz-
za, fruktkaka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas
kan leda till ojämn färgsättning i början
av gräddningen. Ändra i så fall inte
temperaturinställningen. Färgskillna-
derna jämnar ut sig under gräddningens
gång.
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa där-
för invanda inställningar (temperatur,
stektider) ch nivåer enligt rekommenda-
tionerna i följande tabell.
2 För att utnyttja eftervärmen kan Du, vid
längre gräddningstider, stänga av ugnen
cirka 10 minuter innan baktiden gått ut.
Om inget annat anges, gäller tabellerna
för insättning i kall ugn.
Baktabell
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt Varmluft 1 160-170 0:25-0:45
electrolux 15
Tårtbotten av mördeg Varmluft 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka Varmluft 3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Smulpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Över-/undervärme 1 190-210 0:20-0:30
Äppelpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Varmluft 1 170-190 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning (till ex-
empel Quiche Lorraine)
Varmluft 1 160-180 0:45-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska Varmluft 3 170-190
1)
0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Varmluft 3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor Över-/undervärme 3 190-220
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning)
2
Varmluft 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) Varmluft 1 200-220
1)
0:10-0:25
Tunna brödkakor Varmluft 1 200-220
1)
0:08-0:15
Småkakor
Mördegskakor Varmluft 3 150-160
1)
0:06-0:20
Mördegskakor Varmluft 1 / 3 150-160
1)
0:06-0:20
Flarn Över-/undervärme 3 175-200
1)
0:05-0:08
Maränger Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Makroner Varmluft 3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor Varmluft 3 160-170
1)
0:08-0:15
Pepparkakor Varmluft 1 / 3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor Varmluft 3 170-180
1)
0:15-0:30
Småkakor (20stycken/plåt) Över-/undervärme 3 170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd dropplåt eller långpanna
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
16 electrolux
Tips för bakning
Tabell för ugnsrätterr
Tabell djupfrysta färdigrätter
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen lite
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, framför
allt vid användande av köksmaskiner
Kakan är för torr För låg baktemperatur Höj baktemperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och för kort
baktid
Sänk baktemperaturen och förläng
baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan blir inte klar inom
den angivna baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturen något
Maträttt Ugnsfunktion. Ni
Temperatur
°C
Tid
tim min
Potatisgratäng,
Makaronipudding
Över-/undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Ugnspannkaka Över-/undervärme 1 190-210 0:25-40
Lasagne Över-/undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Gratinerade grönsaker
1)
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Gratinerad baguette
1)
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över-/undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över-/undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker Gratinering 1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Det som skall
tillagas
Ugnsfunktion. Nivå
Temperatur
°C
Tid
Djupfryst pizza Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
1)
(300-600 g)
Gratinering 3 200-220
Enligt tillverkarens
anvisningar
electrolux 17
Stekning
Ugnsfunktion: Över-/undervärme el-
ler Gratinering
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använ-
da till stekning (följ tillverkarens anvis-
ningar!).
Stora stekar kan Du steka direkt i lång-
pannan eller på gallret med lång-
panna under.
Vi rekommenderar att steka alla magra
typer av kött i en stekgryta med lock.
Köttet blir då saftigare.
Alla typer av kött, som skall ha en steky-
ta, kan stekas i en stekgryta utan
lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvär-
den.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast,
rekommenderar vi att lite vätska tillsätts
i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter ½ - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera gånger
under stektiden med steksky. Därige-
nom blir stekresultatet bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stek-
tidens slut, för att utnyttja eftervärmen.
Stektabell
Baguetter Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
Bakverk Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
1) Anmärkning: Vänd pommes friten 2 till 3 gånger
Det som skall
tillagas
Ugnsfunktion. Nivå
Temperatur
°C
Tid
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Te mp e-
ratur
°C
Tid
tim min
Nötkött
Grytstek 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 200-250 2:00-2:30
Rostbiff/nötstek röd 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 125 1:15-1:45
Rostbiff/nötstek, rosa 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 125 1:30-2:00
Nötstek, genomstekt 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 125 1:40-2:20
Fläskkött
Skinkstek, karré 1-1,5 kg Gratinering 1 160-180 1:30-2:00
Kotlett, kassler 1-1,5 kg Gratinering 1 170-180 1:00-1:30
Köttfärslimpa 750 g-1 kg Gratinering 1 160-170 0:45-1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g-1 kg Gratinering 1 150-170 1:30-2:00
Kalvkött
18 electrolux
Tabell Matlagningstermometer
Kalvstek 1 kg Gratinering 1 160-180 1:30-2:00
Lamm
Lammbog, lammstek 1-1,5 kg Gratinering 1 150-170 1:15-2:00
Lammsadel 1-1,5 kg Gratinering 1 160-180 1:00-1:30
Vilt
Harsadel, harlår upp till 1 kg
Över-/under-
värme
3 220-250
1)
0:25-0:40
Rådjurs-/ hjortsadel 1,5-2 kg
Över-/under-
värme
1 175-200 1:15-1:45
Rådjurs-/ hjortbog 1,5-2 kg
Över-/under-
värme
1 175-200 1:30-2:15
Fågel
Kycklingdelar
vardera 200-
250g
Gratinering 1 200-220 0:35-0:50
Halv kyckling
vardera 400-
500g
Gratinering 1 190-210 0:35-0:50
Kyckling, poulard 1-1,5 kg Gratinering 1 190-210 0:45-1:15
Anka 1,5-2 kg Gratinering 1 180-200 1:15-1:45
Gås 3,5-5 kg Gratinering 1 160-180 2:30-3:30
Kalkon 2,5-3,5 kg Gratinering 1 160-180 1:45-2:30
Kalkon 4-6 kg Gratinering 1 140-160 2:30-4:00
Fisk (ångkoka)
Hela fiskar i folie 1-1,5 kg
Över-/under-
värme
1 200-210 0:35-0:50
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Te mp e-
ratur
°C
Tid
tim min
Det som skall tillagas Innertemperatur
Nötkött
Rostbiff eller filé, blodig
Rostbiff eller filé, röd
Rostbiff eller filé, rosa (medium)
Rostbiff eller nötstek, genomstekt
50-55 °C
55-60 °C
60-65 °C
70-75 °C
Fläskkött
Fläskkarré med ben 80-85 °C
Tjocka revbensspjäll 76 °C
Rimmad skinka 70-74 °C
Bog, skinkbit 75 °C
Hel kotlett, fläskfilé 65-70 °C
electrolux 19
Grillning
Ugnsfunktion: Stora grillen med max-
imal temperaturinställning
1 Observera: Grilla alltid med stängd
ugnslucka.
3 Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionen i 5 minuter!
Sätt in gallretden rekomenderade
nivån vid grillning.
Sätt alltid in långpannan1. nivån
nerifrån.
Grilltiderna är riktvärden.
Grillning är speciellt lämpligt för platta
köttstycken och fisk.
Grilltabell
Köttfärslimpa 75-80 °C
Kalvkött
Kalvstek, rosa 70 °C
Kalvstek, genomstekt 75 °C
Lamm
Lammsadel, lammstek, rosa 70 °C
Lammstek, lammbog, genomstekt 75 °C
Vilt
Harsadel, harlår 70-75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel, rosa 70 °C
Rådjursbog, hjortbog 75 °C
Fågel
Hel kyckling 85 °C
Kyckling/kalkonbröst 75 °C
Kalkon, hel eller halv 90 °C
Fisk
Hel fisk ca 1 kg (gös, torsk) 65 °C
Hel lax/sida, ca 1 kg 58 °C
Matbröd
Mörkt 96 °C
Ljust 94 °C
Vitt 92 °C
Det som skall tillagas Innertemperatur
Det som skall grillas Nivå
Grilltid
1. sidan 2. sidan
Hamburgare 4 8-10 min 6-8 min
Fläskfilé 4 10-12 min 6-10 min
Grillkorv 4 8-10 min 6-8 min
20 electrolux
Konservering
Ugnsfunktionen: Undervärme
Använd bara vanliga konserveringsglas
som har samma storlek.
Glas med skruvlock eller bajonett-
förslutning och metallburkar är inte
lämpliga att använda.
Använd fals 1 vid konserveringen.
Använd långpannan och det finns det
plats för upp till sex enliters konserve-
ringsglas.
Konserveringsglasen ska vara lika
mycket fyllda och ha klämman fastsatt.
Ställ konserveringsglasen på långpan-
nan, så att de inte rör vid varandra.
Häll cirka 1/2 liter vatten i pannan., så
attpannan, så att det blir tillräckligt med
fuktighet i ugnen.
Stäng av ugnen eller sänk temperaturen
till 100°C när vätskan börjar bubbla i de
första glasen (vid enlitersglas efter cirka
35-60 minuter, se tabellen).
Konserveringstabell
De angivna konserveringstiderna och tem-
peraturer är riktvärden.
Tournedos av ox- eller kalvfilé 4 6-7 min 5-6 min
Oxfilé rostbiff (ca 1 kg) 3 10-12 min 10-12 min
Rostat bröd
1)
3 4-6 min 3-5 min
Varma smörgåsar 3 6-8 min ---
1) Förvärm inte
Det som skall grillas Nivå
Grilltid
1. sidan 2. sidan
Det som skall konserveras
Temperatur
C
Konservera tills det
börjar bubbla
i min
Fortsätt koka till
100°C
i min
Bär
Jordgubbar, blåbär, hallon, mogna
krusbär
160-170 35-45 ---
Omogna krusbär 160-170 35-45 10-15
Frukt
Päron kvitten, plommon 160-170 35-45 10-15
Grönsaker
Morötter
1)
160-170 50-60 5-10
Gurka 160-170 50-60 ---
Blandade pickles 160-170 50-60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20
1) Låt stå i frånslagen ugn
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB42100X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual