AEG BHS9800M Recipe book

Typ
Recipe book
MATLAGNINGSTIPS
SV
Tricks och tips
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Tillagningsrekommendatione
r
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla ugn.
Tabellerna nedan visar rekommenderade
inställningar för temperatur, tillagningstid
och hyllposition för specifika typer av
mat.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett visst recept kanske du kan använda
inställningarna för ett liknande recept.
För mer matlagningsrekommendationer,
se matlagningstabeller på vår hemsida.
Du hittar matlagningstips genom att
kontrollera PNC-numret på märkskylten
på främre ramen i ugnsutrymmet.
Rekommendationer för
ugnens specialfunktioner för
uppvärmning
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla
maten varm. Temperaturen är
automatiskt inställd på 80 °C.
Tallriksvärmning
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på
70 °C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första
hyllpositionen. Efter halva
uppvärmningstiden kan du byta plats på
dem.
Jäsning av deg
Med den här funktionen kan du jäsa
bröd. Lägg brödet i en stor form. Använd
den första ugnspositionen. Ställ in
funktion: Jäsning av deg och
tillagningstiden.
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik. Täck inte
maten eftersom det kan förlänga
avfrostningstiden. Använd den första
hyllpositionen.
SousVide-tillagning
Den här funktionen har lägre
tillagningstemperatur än normal
tillagning.
SousVide-tillagning
Rekommendationer
Använd högkvalitativa och färska
råvaror. Skölj alltid maten före tillagning.
Var försiktig när du använder ägg.
Låga temperaturer passar bara för den
typ av mat som kan ätas rå.
Koka inte maten under lång tid när du
använder temperaturer under 60 °C.
Koka ingredienser som innehåller alkohol
innan de vakuumförpackas.
Lägg vakuumpåsen bredvid varandra på
gallret.
Du kan förvara den tillagade maten i
kylen i 2-3 dagar. Kyl ner maten snabbt
(med isbad).
Använd inte den här funktionen för att
värma matrester.
Vakuumförpackning
Använd endast vakuumpåsarna och
vakuumförseglaren som rekommenderas
för sous-vide-matlagning. Endast den här
typen av vakuumtätning kan
vakuumförpacka vätskor.
Återanvänd inte vakuumpåsar.
För snabbare och bättre resultat ställer
du in maximal vakuumgrad.
2
Se till att området som ska förseglas är
rent för att säkerställa att vakuumpåsen
stängts ordentligt.
Se till att kanterna på vakuumpåsens
insida är rena innan du förseglar den.
SousVide-tillagning: Kött
Använd bara kött utan ben för att undvika
hål på vakuumpåsarna.
Stek kycklingfiléerna med skinnsidan
neråt innan du vakuumpackar dem.
Använd den tredje hyllnivån.
NÖTKÖTT
Kött-/kalvfilé (°C) (min.)
Rosa, 4 cm
tjock, 0,8 kg
60 110 - 120
Välstekt, 4 cm
tjock, 0,8 kg
65 90 - 100
LAMM-/VILTKÖTT
(°C) (min.)
Lamm, blodig, 3
cm tjock,
0,6-0,65 kg
60 180 -
190
Lamm, medium,
3 cm tjock,
0,6-0,65 kg
65 105 -
115
Vildsvin, 3 cm
tjock, 0,6-0,65 kg
90 60 - 70
Kanin, 1,5 cm
tjock, 0,6-0,65 kg
70 50 - 60
FÅGEL
(°C) (min.)
Kycklingfilé, 3 cm
tjock, 0,75 kg
70 70 - 80
Ankfilé, 2 cm tjock,
0,9 kg
60 140 -
160
Kalkonfilé, 2 cm
tjock, 0,8 kg
70 75 - 85
SousVide-tillagning: Fisk och
skaldjur
Torka av fiskfiléerna med en
pappershandduk innan du lägger dem i
en vakuumpåse.
Tillsätt en kopp vatten i vakuumpåsen
när du tillagar musslor.
Använd den tredje hyllnivån.
FISK OCH SKALDJUR
(°C) (min.)
Havsruda, 4 filéer, 1 cm
tjocka, 0,5 kg
70 25
Havsruda, 4 filéer, 1 cm
tjocka, 0,5 kg
70 25
Torsk, 2 filéer, 2 cm
tjocka, 0,65 kg
65 70 -
75
Kammussla, 0,65 kg 60 100 -
110
Musslor med skal, 1 kg 95 20 -
25
Räkor utan skal, 0,5 kg 75 25 -
30
Bläckfisk, 1 kg 85 100 -
110
3
FISK OCH SKALDJUR
(°C) (min.)
Öring, 2 filéer, 1,5 cm
tjocka, 0,65 kg
65 55 -
65
Laxfilé, 3 cm tjock, 0,8
kg
65 100 -
110
För att undvika proteinläckage, lägg
fisken i en 10 % saltlösning (100 g salt till
1 liter vatten) i 30 min och torka av med
en pappershandduk innan du lägger den
i en vakuumpåse.
SousVide-tillagning:
Grönsaker
För att behålla färgen på kronärtskockor
ska du lägga dem i vatten med
citronjuice när du rengjort och skurit dem
i bitar.
Använd den tredje hyllnivån.
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till 90 °C.
(min.)
Sparris, grön, hel 0,7 - 0,8 kg 40 - 50
Sparris, vit, hel, 0,7 - 0,8 kg 50 - 60
Zucchini, 1 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
35 - 40
Aubergine, 1 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
30 - 35
Pumpa, 2 cm tjocka bitar, 0,7 -
0,8 kg
25 - 30
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till 95 °C.
(min.)
Purjolök, strimlor eller ringar
0,6 - 0,7 kg
40 -
45
Paprika, strimlor eller fjärdede‐
lar, 0,7 - 0,8 kg
35 -
40
Selleri, 1 cm tjocka ringar, 0,7 -
0,8 kg
40 -
45
Morötter, 0,5 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
35 -
45
Rotselleri, 1 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
45 -
50
Fänkål, 1 cm tjocka skivor, 0,7
- 0,8 kg
35 -
45
Potatis, 1 cm tjocka skivor, 0,8
- 1 kg
35 -
45
Kronärtskockshjärtan, fjärdede‐
lar, 0,4 - 0,6 kg
45 -
55
SousVide-tillagning: Frukt
och sötsaker
För att behålla färgen på äpplen och
päron ska du lägga dem i vatten med
citronjuice när du rengjort och skurit dem
i bitar.
Använd den tredje hyllnivån.
FRUKT
(°C) (min.)
Persikor, 4, halvor 90 20 - 25
Plommon, halvor,
0,6 kg
90 10 - 15
4
FRUKT
(°C) (min.)
Mango, 2 skurna i 2
cm tjocka bitar
90 10 - 15
Päron, 4, halvor 90 15 - 30
Nektariner, 4, halvor 90 20 - 25
Ananas, 1 cm tjocka
skivor, 0,6 kg
90 20 - 25
Äpple, 4, fjärdedelar 95 25 - 30
Vaniljkräm x2, 350 g
i varje påse
85 20 - 22
Matlagning med ånga
Använd bara kokkärl som är värme- och
korrosionsresistenta eller ugnsformar av
kromstål.
När man tillagar på mer än en ugnsnivå
måste man ha ett mellanrum mellan
hyllorna så att ångan kan cirkulera.
Börja tillagningen med en kall ugn såvida
inte förvärmning rekommenderas i
tabellen nedan.
Ånga
Var försiktig när du öppnar ugnsluckan
medan produkten är igång. Ånga kan
släppas ut.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna upp och ner i
mitten av gallret på den första nivån.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Tillagning
Med denna funktion kan du förbereda
alla typer av mat, färska eller frysta. Den
kan användas för att tillaga, värma,
upptina, pochera eller förvälla grönsaker,
kött, fisk, pasta, ris, gryn och ägg.
Du kan laga en måltid som består av
några rätter under en enda
matlagningssession. För att alla rätter
ska vara klara samtidigt, börja med
maten med den längsta tillagningstiden
och sätt sedan igång med de andra
rätterna vid tiden som anges i
matlagningstabellerna
Exempel: Den totala tillagningstiden
är 40 min. Sätt först in Kokt potatis,
delad, sätt efter 20 minuter in Lax‐
kotletter och Broccoli, buketter efter
30 min.
(min.)
Kokt potatis, delad 40
Laxkotletter 20
Broccoli, buketter 10
Använd den största mängden vatten som
krävs när du lagar mer än en rätt
samtidigt.
Använd den andra hyllpositionen.
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
8 - 10 Broccoli, buketter, förvärm
den tomma ugnen
10 Skalade tomater
10 - 15 Spenat, färsk
10 - 15 Zucchini, skivor
15 Grönsaker, förvällda
15 - 20 Svamp, skivor
15 - 20 Paprika skuren i strimlor
15 - 25 Broccoli, hel
5
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
15 - 25 Sparris, grön
15 - 25 Aubergine
15 - 25 Pumpa, kuber
15 - 25 Tomater
20 - 25 Bönor, förvällda
20 - 25 Småbladig bukettsallad,
buketter
20 - 25 Savoykål
20 - 30 Selleri, tärnad
20 - 30 Purjolök, ringar
20 - 30 Ärter
20 - 30 Sockerärtor / Fylld paprika
20 - 30 Sötpotatis
20 - 30 Fänkål
20 - 30 Morötter
25 - 35 Sparris, vit
25 - 35 Brysselkål
25 - 35 Blomkål, buketter
25 - 35 Kålrabbi, strimlor
25 - 35 Brytbönor
30 - 40 Majskolv
35 - 45 Svartrot
35 - 45 Blomkål, hel
35 - 45 Gröna bönor
40 - 45 Rödkål eller vitkål, strim‐
lad
50 - 60 Kronärtskocka
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
55 - 65 Torkade bönor, blötlagda,
vatten/ris förhållande 2:1
60 - 90 Surkål
70 - 90 Rödbeta
SMÅRÄTTER/TILLBEHÖR
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
15 - 20 Couscous, vatten/
couscous förhållande 1:1
15 - 25 Färsk tagliatelle
20 - 25 Semolina efterrätt, mjölk/
gryn förhållande 3,5:1
20 - 30 Linser, röda, vatten/linser
förhållande 1:1
25 - 30 Spaetzle
25 - 35 Bulgur, vatten/bulgur för‐
hållande 1:1
25 - 35 Jästdumplings
30 - 35 Parfymerat ris, vatten/ris
förhållande 1:1
30 - 40 Kokt potatis, delad
35 - 45 Bröddumpling
35 - 45 Potatisdumplings
6
SMÅRÄTTER/TILLBEHÖR
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
35 - 45 Ris, vatten/ris förhållande
1:1, förhållandet vatten till
ris kan ändras beroende
på typ av ris
40 - 50 Polenta, vätska förhållan‐
de 3:1
40 - 55 Risgrynspudding, mjölk/ris
förhållande 2,5:1
45 - 55 Oskalade potatisar, me‐
delstora
55 - 60 Linser, bruna eller gröna,
vatten/linser förhållande
2:1
FRUKT
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
10 - 15 Äppelskivor
10 - 15 Heta bär
10 - 20 Smälta choklad
20 - 25 Fruktkompott
FISK
(min.) (°C)
15 -
20
Tunn fiskfilé 75 - 80
FISK
(min.) (°C)
20 -
25
Räkor, färska 75 - 85
20 -
30
Musslor 100
20 -
30
Laxkotletter 85
20 -
30
Öring, 0,25 kg 85
30 -
40
Räkor, frysta 75 - 85
40 -
45
Laxforell, 1 kg 85
KÖTT
(min.) (°C)
15 -
20
Chipolata 80
20 -
30
Kalvkorv från
Bayern / Vit korv
80
20 -
30
Österrikisk korv 80
25 -
35
Pocherat kyckling‐
bröst
90
55 -
65
Kokt skinka, 1 kg 100
60 -
70
Kyckling, kokt, 1 -
1,2 kg
100
70 -
90
Kassler, kokt 90
80 -
90
Kalvkött / Fläskkot‐
lett, 0,8 - 1 kg
90
7
KÖTT
(min.) (°C)
110 -
120
Tafelspitz 100
ÄGG
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
10 - 11 Ägg, löskokt
12 - 13 Ägg, medelkokt
ÄGG
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
18 - 21 Ägg, hårdkokt
Kombinera funktioner:
Varmluftsgrillning + Ånga
Du kan kombinera dessa funktioner för
att laga kött, grönsaker och smårätter på
en gång.
1. Ställ in funktionen: Varmluftsgrillning
för att steka kött.
2. Tillsätt de tillagade grönsakerna och
smårätterna.
3. Sänk ugnstemperaturen till ca 90 °C.
Du kan öppna ugnsluckan till första
läget i ungefär 15 minuter.
4. Ställ in funktionen: Ånga. Tillaga allt
tillsammans tills det är klart.
Använd den första hyllpositionen för kött och den tredje för grönsaker.
Varmluftsgrillning
Steg ett: tillaga kött
Ånga
Steg två: tillsätt grönsakerna
(°C) (min.) (°C) (min.)
Engelsk rost‐
biff, 1 kg / Brys‐
selkål, polenta
180 60 - 70 100 40 - 50
Fläskstek, 1
kg / Potatis /
Grönsaker, sås
180 60 - 70 100 30 - 40
Kalvstek, 1 kg /
Ris / Grönsaker
180 50 - 60 100 30 - 40
8
Fuktighet, hög
Använd den andra hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Tunn fiskfilé 85 15 - 25
Äggstanning 90 - 110 15 - 30
Liten fisk, upp
till 0,35 kg
90 20 - 30
Tjock fiskfilé 90 25 - 35
Hel fisk, upp
till 1 kg
90 30 - 40
Vaniljkräm,
brylépudding i
portionsskålar
90 35 - 45
Gryta 90 40 - 50
Dumplings 120 - 130 40 - 50
Fuktighet, medium
Använd den andra hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Söta jästdegs‐
bakelser
170 - 180 20 - 35
Franskbullar 180 - 200 25 - 35
Stekt fiskfilé 170 - 180 25 - 40
Sött bröd 160 - 170 30 - 45
Stekt fisk 170 - 180 35 - 45
Söta ugnsrätter 160 - 180 45 - 60
Olika sorters
bröd, 0,5 - 1 kg
180 - 190 45 - 60
Revbensspjäll 140 - 150 75 - 100
Använd den andra hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Stuvad / Bräse‐
rat kött
140 - 150 100 -
140
Fuktighet, låg
Använd andra hyllpositionen såvida inget
annat anges.
(°C) (min.)
Förgräddade bullar 200 15 - 20
Förgräddade ba‐
guetter, 40 - 50 g
200 15 - 20
Frysta förgräddade
baguetter, 40 - 50 g
200 25 - 35
Köttfärslimpa, rå,
0,5 kg
180 30 - 40
Makaronipudding 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Bröd, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Potatisgratäng 160 -
170
50 - 60
Kyckling, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Fläskkotlett, rökt,
0,6 - 1 kg, låt ligga i
blöt i 2 timmar
160 -
180
60 - 70
Engelsk rostbiff, 1
kg
180 -
200
60 - 90
Anka, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Kalvstek, 1 kg 180 80 - 90
9
(°C) (min.)
Fläskstek, 1 kg 160 -
180
90 - 100
Gås, 3 kg, använd
den första hyllposi‐
tionen.
170 130 -
170
Uppvärmning med ånga
Använd den andra hyllpositionen.
(°C) (min.
)
Maträtter på en tall‐
rik
110 10 -
15
Pasta 110 10 -
15
Ris 110 10 -
15
Dumplings 110 15 -
25
Yoghurtfunktion
Med den här funktionen kan du göra
yoghurt.
Blanda 0,25 kg yoghurt med 1 liter mjölk.
Häll upp den i yoghurtburkar.
Om du använder rå mjölk, koka den först
och låt det svalna till 40 °C.
Använd den andra hyllpositio‐
nen.
(tim)
Krämig yoghurt 5 - 6
Tjock yoghurt 7 - 8
Steamify
Ånga för ångkokning
Använd den andra hyllpositionen.
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till max
100 °C.
(min.)
8-10 Broccoli, buketter, för‐
värm den tomma ug‐
nen
10 Skalade tomater
10-15 Spenat, färsk
10-15 Zucchini, skivor
15 Grönsaker, förvällda
15-20 Paprika skuren i strim‐
lor
15-20 Svamp, skivor
15-25 Aubergine
15-25 Blomkål, hel
15-25 Broccoli, hel
15-25 Sparris, grön
15-25 Tomater
15-25 Pumpa, kuber
20-25 Småbladig bukettsal‐
lad, buketter
20-25 Savoykål
20-25 Bönor, förvällda
20-30 Sötpotatis
20-30 Ärter
20-30 Fänkål
20-30 Morötter
20-30 Purjolök, ringar
20-30 Selleri, tärnad
10
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till max
100 °C.
(min.)
20-30 Sockerärtor
25-35 Blomkål, buketter
25-35 Kålrabbi, strimlor
25-35 Brysselkål
25-35 Sparris, vit
25-35 Brytbönor
30-40 Majskolv
35-45 Gröna bönor
35-45 Svartrot
40-45 Rödkål eller vitkål,
strimlad
50 - 60 Kronärtskocka
55-65 Torkade bönor, blötlag‐
da
60-90 Surkål
70-90 Rödbeta
SMÅRÄTTER/TILLBEHÖR
Ställ in temperaturen till max
100 °C.
(min.)
15-20 Couscous, vatten/
couscous förhållande
1:1
15-25 Färsk tagliatelle
SMÅRÄTTER/TILLBEHÖR
Ställ in temperaturen till max
100 °C.
(min.)
20-25 Semolina efterrätt,
mjölk/gryn förhållande
3:5:1
20-30 Linser, röda, vatten/
linser förhållande 1:1
25-30 Spaetzle
25-35 Bulgur, vatten/bulgur
förhållande 1:1
25-35 Jästdumplings
30-35 Parfymerat ris,
vatten/ris förhållande
1:1
30-40 Kokt potatis, delad
35-45 Potatisdumplings
35-45 Ris, vatten/ris-förhållan‐
de 1:1, förhållandet
mellan vatten och ris
kan ändras efter typen
av ris.
35-45 Bröddumpling
40-50 Polenta, vätska förhål‐
lande 3:1
40-55 Risgrynspudding,
mjölk/ris förhållande
2.5:1
45-55 Oskalade potatisar,
medelstora
55-60 Linser, bruna eller grö‐
na, vatten/linser förhål‐
lande 2:1
11
FRUKT
Ställ in temperaturen till 100 °C.
(min.)
10-15 Äppelskivor
10-15 Heta bär
10-20 Smälta choklad
20-25 Fruktkompott
FISK
(min.) (°C)
15-20 Tunn fiskfilé 75-80
20-25 Räkor, färska 75-85
20-30 Tjock fiskfilé 75-85
20-30 Öring, 0,25 kg 75-85
20-30 Musslor 100
30-40 Räkor, frysta 75-85
KÖTT
(min.) (°C)
15-20 Chipolata 80
20-30 Kalvkorv från
Bayern
/ Vit korv
80
20-30 Österrikisk korv 80
25-35 Pocherat kyck‐
lingbröst
90
55-65 Kokt skinka, 1
kg
100
KÖTT
(min.) (°C)
60-70 Kyckling, kokt, 1
- 1,2 kg
100
70-90 Kassler, kokt 90
80-90 Kalvkött / Fläsk‐
kotlett, 0,8 - 1 kg
90
110-120 Tafelspitz 100
ÄGG
(min.) °C
10-11 Ägg, löskokt 100
12-13 Ägg, medelkokt 100
18-21 Ägg, hårdkokt 100
35-45 Vaniljkräm /
Mördegstårta
85
40-50 Gryta 85
Ånga för stuvning
(min.) (°C)
15 - 20 Äggstanning 110
20 - 30 Hel fisk, upp till
1 kg
120 -
130
40 - 50 Dumplings 120 -
130
50 - 60 Stuvad / Bräse‐
rad fisk
130
60 - 90 Stuvad / Bräse‐
rad kyckling
130
100 - 140 Stuvad / Bräse‐
rat kött
130
12
Ånga för lätt bryning
(min.) (°C)
20 - 40 Fiskgratäng 150
35 - 50 Fyllda grönsa‐
ker
150
35 - 45 Makaronipudd‐
ing / Grytor
150
40 - 50 Lasagne 150
60 - 70 Potatisgratäng 150
75 - 100 Revbensspjäll 140 -
150
Ånga för bakning och stekning
(min.) (°C)
15 - 20 Förgräddade
baguetter, 0,04 -
0,05 kg
200
15 - 25 Småkakor 155-170
20 - 35 Söta jästdegs‐
bakelser
170 -
180
25 - 35 Frysta förgräd‐
dade baguetter,
0,04 - 0,05 kg
200
25 - 35 Franskbullar 180 -
200
25 - 40 Stekt fiskfilé 170 -
180
30 - 40 Köttfärslimpa,
okokt, 0,5 kg
180
30 - 40 Gryta 160
30 - 40 Omelett 160-170
30 - 45 Sött bröd 160 -
170
35 - 45 Stekt fisk 170 -
180
45 - 60 Olika sorters
bröd, 0,5 - 1 kg
180 -
190
(min.) (°C)
45 - 60 Desserter 160 -
180
50 - 60 Kyckling, 1 kg 180-210
60 - 70 Fläskkarré, rökt,
0,6 - 1 kg
160-180
60 - 90 Engelsk rostbiff,
1 kg
180-200
70 - 90 Anka, 1,5 - 2 kg 180
80 - 90 Kalvstek, 1 kg 180
90 - 100 Fläskstek, 1 kg 160-180
Använd den första hyllpositio‐
nen.
(min.) (°C)
15-30 Pizza / Focaccia 190 -
210
30-45 Smördeg / Mat‐
paj / Franskbul‐
lar
155 -
180
45-60 Mördeg 155 -
170
130-170 Gås, 3 kg 170
Gräddning
Använd den lägre temperaturen första
gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika
bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika bruna.
Detta jämnar ut sig under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen återtar
de sin normala form.
13
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsni‐
vå.
Kakan faller ihop och
blir degig eller får vat‐
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Ställ in något lägre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
För kort gräddningstid. Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in högre ugnstemperatur
nåsta gång.
För lång gräddningstid. Ställ in kortare gräddningstid
nästa gång.
Kakan blir ojämn. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in lägre ugnstemperatur
och längre gräddningstid.
Kaksmeten har inte förde‐
lats jämnt.
Fördela smeten jämnare på
bakplåten nästa gång.
Kakan blir inte klar på
tiden som anges i re‐
ceptet.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in något högre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Bakning på en nivå
BAKA I FORMAR
(°C) (min.)
Sockerkaka / Brio‐
che
Varmluft 150 - 160 50 - 70 1
Sandkaka / Frukt‐
kakor
Varmluft 140 - 160 70 - 90 1
Tårtbotten av mör‐
deg, förvärm den
tomma ugnen
Varmluft 150 - 160 20 - 30 2
Tårtbotten av
sockerkakssmet
Varmluft 150 - 170 20 - 25 2
Cheesecake Över-/undervär‐
me
170 - 190 60 - 90 1
14
KAKOR/BAKVERK/BRÖD PÅ BAKPLÅTAR
Förvärm den tomma ugnen, såvida inget annat anges.
(°C) (min.)
Vetefläta / Runt
bröd, förvärmning
är inte nödvändigt
Över-/undervär‐
me
170 - 190 30 - 40 3
Christstollen Över-/undervär‐
me
160 - 180 50 - 70 2
Rågbröd: Över-/undervär‐
me
först: 230 20 1
sedan: 160 - 180 30 - 60
Petits-choux med
fyllning / Eclairs
Över-/undervär‐
me
190 - 210 20 - 35 3
Rulltårta, Över-/undervär‐
me
180 - 200 10 - 20 3
Kaka med smör‐
degstopping, för‐
värmning är inte
nödvändigt
Varmluft 150 - 160 20 - 40 3
Mandelsockerka‐
ka / Sockerkakor
Över-/undervär‐
me
190 - 210 20 - 30 3
Fruktkaka, för‐
värmning är inte
nödvändigt
Över-/undervär‐
me
180 35 - 55 3
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd‐
de, kräm)
Över-/undervär‐
me
160 - 180 40 - 60 3
15
SLÄTA BULLAR
Använd den tredje hyllnivån.
(°C) (min.)
Mördegskakor / Sock‐
erkakssmet
Varmluft 150 - 160 15 - 25
Maränger Varmluft 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 100 - 120 30 - 50
Kakor med jäst Varmluft 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluft 170 - 180 20 - 30
Franskbullar, förvärm
den tomma ugnen
Över-/undervärme 190 - 210 10 - 25
Puddingar och gratänger
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Makaronipudding Över-/undervärme 180 - 200 45 - 60
Lasagne Över-/undervärme 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluftsgrillning 170 - 190 15 - 35
Baguetter med smält
ost
Varmluft 160 - 170 15 - 30
Milk rice Över-/undervärme 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding Över-/undervärme 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker Varmluft 160 - 170 30 - 60
Bakning på flera nivåer
Använda funktionen: Varmluft.
För två plåtar, använd den första och den
fjärde hyllpositionen.
16
KAKOR/BAKVERK/BRÖD
PÅ BAKPLÅTAR
(°C) (min.
)
Petits-choux med fyll‐
ning / Eclairs, förvärm
den tomma ugnen
160 -
180
25 -
45
Smuldegspaj 150 -
160
30 -
45
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Mördegskakor, kex 150 -
160
20 -
40
Maränger 80 -
100
130 -
170
Mandelbiskvier 100 -
120
40 -
80
Kakor med jäst 160 -
170
30 -
60
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Smördegskakor, för‐
värm den tomma ug‐
nen
170 -
180
30 -
50
Franskbullar 180 20 -
30
Tips gällande ugnsstekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Stek magert kött övertäckt.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt
på plåten eller på gallret med en plåt
under.
Häll lite vatten på plåten för att förhindra
att droppande fett bränner fast.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
Stek kött och fisk i stora bitar som väger
minst 1kg.
Ös köttet med sin egen köttsaft flera
gånger under stekning.
Stekning
Använd den första hyllnivån.
NÖTKÖTT
(°C) (min.)
Grytstek 1 - 1,5 kg Över-/under‐
värme
230 120 - 150
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, röd, för‐
värm den tomma
ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
190 - 200 5 - 6
17
NÖTKÖTT
(°C) (min.)
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, medium,
förvärm den tom‐
ma ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
180 - 190 6 - 8
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, välstekt,
förvärm den tom‐
ma ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
170 - 180 8 - 10
FLÄSKKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bog / Hals / Skinkstek 1 - 1.5 150 - 170 90 - 120
Kotletter / Revben‐
sspjäll
1 - 1.5 170 - 190 30 - 60
Köttfärslimpa 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg, lagad i för‐
väg
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
KALVKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Kalvstek 1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
18
LAMMKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Lamm, lägg /
Lammstek
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Lamm, sadel 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
VILTSTEK LÄTT ROSA
(kg)
(°C) (min.)
Sadel / Hare,
lägg, förvärm
den tomma ug‐
nen
1 Varmluftsgrill‐
ning
180 - 200 35 - 55
Rådjur, sadel 1.5 - 2 Över-/under‐
värme
180 - 200 60 - 90
Bog 1.5 - 2 Över-/under‐
värme
180 - 200 60 - 90
FÅGEL
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bitar av fågel 0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 0.4 - 0.5 190 - 210 40 - 50
Kyckling, unghöna 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Anka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Gås 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
19
FÅGEL
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Kalkon 4 - 6 140 - 160 150 - 240
FISK
(kg)
(°C) (min.)
Hel fisk 1 - 1.5 Varmluftsgrill‐
ning
180 - 200 30 - 50
Brödbakning
Förvärmning rekommenderas inte.
Använd den andra hyllpositionen.
BRÖD
(°C) (min.)
Franskbröd 170 - 190 40 - 60
Baguette 200 - 220 35 - 45
Brioche 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Rågbröd 170 - 190 50 - 70
Fullkornsbröd 170 - 190 50 - 70
Fullkornsbröd med hela
korn
170 - 190 40 - 60
Franskbullar 190 - 210 20 - 35
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BHS9800M Recipe book

Typ
Recipe book