AEG BHS9800CM Recipe book

Typ
Recipe book
MATLAGNINGSTIPS
SV
Tips
Tillagningsrekommendationer
Temperaturen och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på
recepten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett visst recept kanske du kan använda in‐
ställningarna för ett liknande recept.
För mer matlagningsrekommendationer, se matlagningstabeller på vår hemsida. Du
hittar matlagningstips genom att kontrollera PNC-numret på märkskylten på främre
ramen i ugnsutrymmet.
Ugnens särskilda
uppvärmningsfunktioner
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla
maten varm. Temperaturen är
automatiskt inställd på 80 °C.
Tallriksvärmning
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på
70 °C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första
ugnspositionen. Efter halva
uppvärmningstiden kan du byta plats på
dem.
Upptining
Ta bort förpackningen och lägg maten på
en tallrik. Täck inte maten eftersom det
kan förlänga avfrostningstiden. Använd
den första ugnspositionen.
SousVide-tillagning
Den här funktionen har lägre
tillagningstemperatur än normal
tillagning.
SousVide-tillagning
Rekommendationer
Använd högkvalitativa och färska
råvaror. Skölj alltid maten före tillagning.
Var försiktig när du använder ägg.
Låga temperaturer passar bara för den
typ av mat som kan ätas rå.
Koka inte maten under lång tid när du
använder temperaturer under 60 °C.
Koka ingredienser som innehåller alkohol
innan de vakuumförpackas.
Lägg vakuumpåsen bredvid varandra på
gallret.
Du kan förvara den tillagade maten i
kylen i 2-3 dagar. Kyl ner maten snabbt
(med isbad).
Använd inte den här funktionen för att
värma matrester.
Vakuumförpackning
Använd endast vakuumpåsarna och
vakuumförseglaren som rekommenderas
för sous-vide-matlagning. Endast den här
typen av vakuumtätning kan
vakuumförpacka vätskor.
Återanvänd inte vakuumpåsar.
För snabbare och bättre resultat ställer
du in maximal vakuumgrad.
Se till att området som ska förseglas är
rent för att säkerställa att vakuumpåsen
stängts ordentligt.
Se till att kanterna på vakuumpåsens
insida är rena innan du förseglar den.
SousVide-tillagning: Kött
Använd bara kött utan ben för att undvika
hål på vakuumpåsarna.
Stek kycklingfiléerna med skinnsidan
neråt innan du vakuumpackar dem.
Använd den andra hyllpositionen.
2
NÖTKÖTT
Kött-/kalvfilé (°C) (min.)
Rosa, 4 cm
tjock, 0,8 kg
60 110 - 120
Välstekt, 4 cm
tjock, 0,8 kg
65 90 - 100
LAMM-/VILTKÖTT
(°C) (min.)
Lamm, blodig, 3
cm tjock,
0,6-0,65 kg
60 180 -
190
Lamm, medium,
3 cm tjock,
0,6-0,65 kg
65 105 -
115
Vildsvin, 3 cm
tjock, 0,6-0,65 kg
90 60 - 70
Kanin, 1,5 cm
tjock, 0,6-0,65 kg
70 50 - 60
FÅGEL
(°C) (min.)
Kycklingfilé, 3 cm
tjock, 0,75 kg
70 70 - 80
Ankfilé, 2 cm tjock,
0,9 kg
60 140 -
160
Kalkonfilé, 2 cm
tjock, 0,8 kg
70 75 - 85
SousVide-tillagning: Fisk och
skaldjur
Torka av fiskfiléerna med en
pappershandduk innan du lägger dem i
en vakuumpåse.
Tillsätt en kopp vatten i vakuumpåsen
när du tillagar musslor.
Använd den andra hyllpositionen.
FISK OCH SKALDJUR
(°C) (min.)
Havsruda, 4 filéer, 1 cm
tjocka, 0,5 kg
70 25
Havsruda, 4 filéer, 1 cm
tjocka, 0,5 kg
70 25
Torsk, 2 filéer, 2 cm
tjocka, 0,65 kg
65 70 -
75
Kammussla, 0,65 kg 60 100 -
110
Musslor med skal, 1 kg 95 20 -
25
Räkor utan skal, 0,5 kg 75 25 -
30
Bläckfisk, 1 kg 85 100 -
110
Öring, 2 filéer, 1,5 cm
tjocka, 0,65 kg
65 55 -
65
Laxfilé, 3 cm tjock, 0,8
kg
65 100 -
110
För att undvika proteinläckage, lägg
fisken i en 10 % saltlösning (100 g salt till
1 liter vatten) i 30 min och torka av med
en pappershandduk innan du lägger den
i en vakuumpåse.
SousVide-tillagning:
Grönsaker
För att behålla färgen på kronärtskockor
ska du lägga dem i vatten med
citronjuice när du rengjort och skurit dem
i bitar.
3
Använd den andra hyllpositionen.
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till 90 °C.
(min.)
Sparris, grön, hel 0,7 - 0,8 kg 40 - 50
Sparris, vit, hel, 0,7 - 0,8 kg 50 - 60
Zucchini, 1 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
35 - 40
Aubergine, 1 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
30 - 35
Pumpa, 2 cm tjocka bitar, 0,7 -
0,8 kg
25 - 30
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen till 95 °C.
(min.)
Purjolök, strimlor eller ringar
0,6 - 0,7 kg
40 -
45
Paprika, strimlor eller fjärdede‐
lar, 0,7 - 0,8 kg
35 -
40
Selleri, 1 cm tjocka ringar, 0,7 -
0,8 kg
40 -
45
Morötter, 0,5 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
35 -
45
Rotselleri, 1 cm tjocka skivor,
0,7 - 0,8 kg
45 -
50
Fänkål, 1 cm tjocka skivor, 0,7
- 0,8 kg
35 -
45
Potatis, 1 cm tjocka skivor, 0,8
- 1 kg
35 -
45
Kronärtskockshjärtan, fjärdede‐
lar, 0,4 - 0,6 kg
45 -
55
SousVide-tillagning: Frukt
och sötsaker
För att behålla färgen på äpplen och
päron ska du lägga dem i vatten med
citronjuice när du rengjort och skurit dem
i bitar.
Använd den andra hyllpositionen.
FRUKT
(°C) (min.)
Persikor, 4, halvor 90 20 - 25
Plommon, halvor,
0,6 kg
90 10 - 15
Mango, 2 skurna i 2
cm tjocka bitar
90 10 - 15
Päron, 4, halvor 90 15 - 30
Nektariner, 4, halvor 90 20 - 25
Ananas, 1 cm tjocka
skivor, 0,6 kg
90 20 - 25
Äpple, 4, fjärdedelar 95 25 - 30
Vaniljkräm x2, 350 g
i varje påse
85 20 - 22
Matlagning med ånga
Använd endast värme- och
korrosionsbeständiga kokkärl.
När man tillagar på mer än en ugnsnivå
måste man ha ett mellanrum mellan
hyllorna så att ångan kan cirkulera.
Börja tillagningen med en kall ugn såvida
inte förvärmning rekommenderas i
tabellen nedan.
Full ånga
Öppna ugnsluckan försiktigt när
funktionen är påslagen. Ånga kan
strömma ut.
Funktionen är lämplig för alla typer av
mat, färsk eller fryst. Den kan användas
för att tillaga, värma, tina upp, pochera
eller förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta,
ris, majs gryn och ägg.
4
Du kan tillaga en hel måltid på en gång.
För att tillaga varje rätt till perfektion, välj
rätter som har nästan lika långa
tillagningstider. Fyll på vattenlådan till
maxnivån. Placera rätterna i rätt kokkärl
och sedan på gallren. Justera avståndet
mellan kokkärlen så att ångan kan
cirkulera.
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Sterilisering
Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första ugnspositionen.
Kontrollera att öppningen är vänd nedåt
med en liten vinkel.
Fyll på maxmängden vatten i lådan och
ställ in tiden på 40 min.
Tillagning
Använd den första ugnspositionen.
Ställ in temperaturen till 100 °C om inte
nedanstående tabell rekommenderar en
annan inställning.
GRÖNSAKER
(min)
Broccoli, buketter, för‐
värm den tomma ug‐
nen
8–10
Skalade tomater 10
Grönsaker, förvällda 15
Spenat, färsk 10–15
Zucchini, skivor 10–15
Svamp, skivor 15–20
Paprika skuren i
strimlor
15–20
Aubergine 15–25
Broccoli, hel 15–25
Sparris, grön 15–25
Pumpa, kuber 15–25
Tomater 15–25
GRÖNSAKER
(min)
Maché-sallad, buket‐
ter
20–25
Bönor, förvällda 20–25
Savoykål 20–25
Ärter 20–30
Fänkål 20–30
Morötter 20–30
Purjolök, ringar 20–30
Selleri, tärnad 20–30
Sockerärtor / Fylld
paprika
20–30
Sötpotatis 20–30
Blomkål, buketter 25–35
Kålrabbi, strimlor 25–35
Brysselkål 25–35
Sparris, vit 25–35
Brytbönor 25–35
Majskolv 30–40
Blomkål, hel 35–45
Gröna bönor 35–45
Svartrot 35–45
Rödkål eller vitkål,
strimlad
40–45
Kronärtskocka 50–60
Torkade bönor, blöt‐
lagda, förhållande
mellan vatten och bö‐
nor 2:1
55–65
Surkål 60–90
Rödbeta 70–90
5
SMÅRÄTTER/TILLBEHÖR
(min)
Couscous, förhållande mel‐
lan vatten och couscous 1:1
15–20
Färsk tagliatelle 15–25
Semolina efterrätt, förhål‐
lande mellan mjölk och gryn
3:5:1
20–25
Linser, röda, förhållande
mellan vatten och linser 1:1
20–30
Spaetzle 25–30
Bulgur, förhållande mellan
vatten och bulgur 1:1
25–35
Jästdumplings 25–35
Parfymerat ris, förhållande
mellan vatten och ris 1:1
30–35
Kokt potatis, delad 30–40
Bröddumpling 35–45
Potatisdumplings 35–45
Förhållande mellan vatten
och Ris 1:1, förhållandet
mellan vatten och ris kan
ändras beroende på typ av
ris
35–45
Polenta, vätskemängd 3:1 40–50
Risgrynspudding, förhållan‐
de mellan mjölk och ris
2,5:1
40–55
Oskalade potatisar, medels‐
tora
45–55
Linser, bruna eller gröna,
förhållande mellan vatten
och linser 2:1
55–60
FRUKT
(min)
Äppelskivor 10–15
Heta bär 10–15
Smälta choklad 10–20
Fruktkompott 20–25
FISK
(°C) (min)
Tunn fiskfilé 75–80 15–20
Räkor, färska 75–85 20–25
Musslor 100 20–30
Tjock fiskfilé 75–85 20–30
Öring, 0,25 kg 75–85 20–30
Räkor, frysta 75–85 30–40
KÖTT
(°C) (min)
Chipolata 80 15–20
Kalvkorv från
Bayern, Vit korv
80 20–30
Österrikisk korv 80 20–30
Pocherat kyck‐
lingbröst
90 25–35
Kokt skinka, 1 kg 100 55–65
Kyckling, kokt,
1–1,2 kg
100 60–70
Kassler, kokt 90 70–90
6
KÖTT
(°C) (min)
Kalvkött, Fläsk‐
kotlett, 0,8–
1,0 kg
90 80–90
Tafelspitz 100 110–120
ÄGG
(min)
Ägg, löskokt 10–11
Ägg, medelkokt 11–12
Ägg, hårdkokt 18–21
Kombinera funktioner:
Tillagning med varmluft +
Full ånga
Du kan kombinera dessa funktioner för
att laga kött, grönsaker och smårätter på
en gång.
1. Ställ in funktionen: Tillagning med
varmluft för att steka kött.
2. Tillsätt de tillagade grönsakerna och
smårätterna.
3. Sänk ugnstemperaturen till ca 80 °C.
Du kan öppna ugnsluckan till första
läget i ungefär 15 minuter.
4. Start av funktionen: Full ånga. Tillaga
allt tillsammans tills det är klart.
Maximal vattenmängd är 650 ml.
Fuktighet, hög
Använd den första hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Äggstanning 90 - 110 15 - 30
Tunn fiskfilé 85 15 - 20
Liten fisk, upp till
0,35 kg
90 20 - 30
Tjock fiskfilé 90 25 - 35
Hel fisk, upp till 1
kg
90 30 - 40
Vaniljkräm,
pudding/Brylé‐
pudding i por‐
tionsskålar
90 35 - 40
Terrin 90 40 - 50
Dumplings 120 - 130 40 - 50
Fuktighet, medium
Använd den första hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Söta jästdegs‐
bakelser
170 - 180 20 - 35
Franskbullar 180 - 200 25 - 35
Stekt fiskfilé 170 - 180 25 - 40
Sött bröd 160 - 170 30 - 45
Stekt fisk 170 - 180 35 - 45
Söta ugnsrätter 160 - 180 45 - 60
Olika sorters
bröd, 0,5 - 1 kg
180 - 190 45 - 60
Revbensspjäll 140 - 150 75 - 100
7
Använd den första hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Stuvad / Bräse‐
rat kött
140 - 150 100 -
140
Fuktighet, låg
Använd den första hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Förgräddade bul‐
lar
200 15 - 20
Förgräddade ba‐
guetter 40 - 50 g
200 15 - 20
Franskbullar 180 - 210 25 - 35
Förgräddade ba‐
guetter 40 - 50 g,
djupfrysta
200 25 - 35
Köttfärslimpa, rå
0,5 kg
180 30 - 40
Makaronipudding 170 - 190 40 - 50
Lasagne 170 - 180 45 - 55
Olika bröd 0,5 - 1
kg
180 - 190 45 - 60
Potatisgratäng 160 - 170 50 - 60
Kyckling 1 kg 180 - 210 50 - 60
Kassler 0,6 - 1 kg
(blötlägg i 2 tim‐
mar)
160 - 180 60 - 70
Engelsk rostbiff 1
kg
180 - 200 60 - 90
Anka 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Kalvstek 1 kg 180 80 - 90
Använd den första hyllpositio‐
nen.
(°C) (min.)
Grisstek 1 kg 160 - 180 90 -
100
Gås 3 kg 170 130 -
170
Uppvärmning med ånga
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Maträtter på en
tallrik
110 10 - 15
Pasta 110 10 - 15
Ris 110 10 - 15
Dumplings 110 15 - 25
Yoghurtfunktion
Med den här funktionen kan du göra
yoghurt.
Blanda 0,25 kg yoghurt med 1 liter mjölk.
Häll upp den i yoghurtburkar.
Om du använder rå mjölk, koka den först
och låt det svalna till 40 °C.
Använd den första hyllpositio‐
nen.
(tim)
Krämig yoghurt 5 - 6
Tjock yoghurt 7 - 8
Steamify
Steam för ångkokning
Använd den andra ugnspositionen.
8
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen på 100 °C.
(min)
8–10 Broccoli, buketter, för‐
värm den tomma ug‐
nen
10 Skalade tomater
10–15 Spenat, färsk
10–15 Zucchini, skivor
15 Grönsaker, förvällda
15–20 Paprika skuren i strim‐
lor
15–20 Svamp, skivor
15–25 Aubergine
15–25 Blomkål, hel
15–25 Broccoli, hel
15–25 Sparris, grön
15–25 Tomater
15–25 Pumpa, kuber
20–25 Maché-sallad, buketter
20–25 Savoykål
20–25 Bönor, förvällda
20–30 Sötpotatis
20–30 Ärter
20–30 Fänkål
20–30 Morötter
20–30 Purjolök, ringar
20–30 Selleri, tärnad
20–30 Sockerärtor
25–35 Blomkål, buketter
25–35 Kålrabbi, strimlor
25–35 Brysselkål
GRÖNSAKER
Ställ in temperaturen på 100 °C.
(min)
25–35 Sparris, vit
25–35 Brytbönor
30–40 Majskolv
35–45 Gröna bönor
35–45 Svartrot
40–45 Rödkål eller vitkål,
strimlad
50–60 Kronärtskocka
55–65 Torkade bönor, blötlag‐
da
60–90 Surkål
70–90 Rödbeta
SMÅRÄTTER/TILLBEHÖR
Ställ in temperaturen på 100 °C.
(min)
15–20 Couscous, förhållande
mellan vatten och cou‐
scous 1:1
15–25 Färsk tagliatelle
20–25 Semolina efterrätt, för‐
hållande mellan mjölk
och gryn 3:5:1
20–30 Linser, röda, förhållan‐
de mellan vatten och
linser 1:1
25–30 Spaetzle
9
SMÅRÄTTER/TILLBEHÖR
Ställ in temperaturen på 100 °C.
(min)
25–35 Bulgur, förhållande
mellan vatten och bul‐
gur 1:1
25–35 Jästdumplings
30–35 Parfymerat ris, förhål‐
lande mellan vatten och
ris 1:1
30–40 Kokt potatis, delad
35–45 Potatisdumplings
35–45 Ris, vatten/ris-förhållan‐
de 1:1, förhållandet
mellan vatten och ris
kan ändras beroende
på typ av ris.
35–45 Bröddumpling
40–50 Polenta, vätskemängd
3:1
40–55 Risgrynspudding, för‐
hållande mellan mjölk
och ris 2,5:1
45–55 Oskalade potatisar,
medelstora
55–60 Linser, bruna eller grö‐
na, förhållande mellan
vatten och linser 2:1
FRUKT
Ställ in temperaturen på 100 °C.
(min)
10–15 Äppelskivor
10–15 Heta bär
FRUKT
Ställ in temperaturen på 100 °C.
(min)
10–20 Smälta choklad
20–25 Fruktkompott
FISK
(min) (°C)
15–20 Tunn fiskfilé 75–80
20–25 Räkor, färska 75–85
20–30 Tjock fiskfilé 75–85
20–30 Öring, 0,25 kg 75–85
20–30 Musslor 100
30–40 Räkor, frysta 75–85
KÖTT
(min) (°C)
15–20 Chipolata 80
20–30 Kalvkorv från
Bayern
/ Vit korv
80
20–30 Österrikisk korv 80
25–35 Pocherat kyck‐
lingbröst
90
55–65 Kokt skinka,
1 kg
100
60–70 Kyckling, kokt,
1–1,2 kg
100
70–90 Kassler, kokt 90
10
KÖTT
(min) (°C)
80–90 Kalvkött / Fläsk‐
kotlett, 0,8–1 kg
90
110–120 Tafelspitz 100
ÄGG
(min) (°C)
10–11 Ägg, löskokt 100
12–13 Ägg, medelkokt 100
18–21 Ägg, hårdkokt 100
35–45 Vaniljkräm /
Mördegstårta
85
40–50 Terrin 85
Ånga för småkokning
(min) (°C)
15–20 Äggstanning 110
20–30 Hel fisk, upp till
1 kg
120–
130
40–50 Dumplings 120–
130
50–60 Stuvad / Bräse‐
rad fisk
130
60–90 Stuvad / Bräse‐
rad kyckling
130
100–140 Stuvad / Bräse‐
rat kött
130
Ånga för lätt knaprig yta
(min) (°C)
20–40 Fiskgratäng 150
35–50 Fyllda grönsa‐
ker
150
35–45 Makaronipudd‐
ing / Grytor
150
40–50 Lasagne 150
60–70 Potatisgratäng 150
75–100 Revbensspjäll 140–
150
Ånga för bakning och ugnsstekning
(min) (°C)
15–20 Förgräddade
baguetter, 0,04–
0,05 kg
200
15–25 Småkakor 155–
170
20–35 Söta jästdegs‐
bakelser
170–
180
25–35 Frysta förgräd‐
dade baguetter,
0,04–0,05 kg
200
25–35 Franskbullar 180–
200
25–40 Stekt fiskfilé 170–
180
30–40 Köttfärslimpa,
okokt, 0,5 kg
180
30–40 Gryta 160
30–40 Omelett 160–
170
30–45 Sött bröd 160–
170
35–45 Stekt fisk 170–
180
11
(min) (°C)
45–60 Olika sorters
bröd, 0,5–1 kg
180–
190
45–60 Desserter 160–
180
50–60 Kyckling, 1 kg 180–
210
60–70 Fläskkarré, rökt,
0,6–1 kg
160–
180
60–90 Engelsk rostbiff,
1 kg
180–
200
70–90 Anka, 1,5–2 kg 180
80–90 Kalvstek, 1 kg 180
90–100 Grillad fläskstek,
1 kg
160–
180
Använd den första ugnsposi‐
tionen.
(min) (°C)
15–30 Pizza / Focaccia 190–
210
Använd den första ugnsposi‐
tionen.
(min) (°C)
30–45 Smördeg / Mat‐
paj / Franskbul‐
lar
155–
180
45–60 Mördeg 155–
170
130–170 Gås, 3 kg 170
Gräddning
För första gräddningen, använd den
lägre temperaturen.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika
bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika bruna.
Detta jämnar ut sig under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen återtar
de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsni‐
vå.
Kakan faller ihop och
blir degig eller får vat‐
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Ställ in något lägre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in högre ugnstemperatur
nåsta gång.
För lång gräddningstid. Ställ in kortare gräddningstid
nästa gång.
12
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir ojämn. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
Kaksmeten har inte förde‐
lats jämnt.
Fördela smeten jämnare på
bakplåten nästa gång.
Kakan blir inte klar på
tiden som anges i re‐
ceptet.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in något högre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Bakning på en ugnsnivå
BAKVERK I
FORMAR (°C) (min.)
Sockerkaka / Brioche Tillagning med
varmluft
150 - 160 50 - 70 1
Sandkaka / Fruktkakor Tillagning med
varmluft
140 - 160 70 - 90 1
Sockerkaka Tillagning med
varmluft
140 - 150 35 - 50 1
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
160 35 - 50 1
Tårtbotten av mördeg, för‐
värm den tomma ugnen
Tillagning med
varmluft
150 - 160 20 - 30 2
Tårtbotten av sockerkakss‐
met
Tillagning med
varmluft
150 - 170 20 - 25 2
Äppelpaj, 2 formar Ø20 cm Tillagning med
varmluft
160 70 - 90 2
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
180 70 - 90 1
Cheesecake, använd en
långpanna
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
160 - 170 70 - 90 2
13
Förvärm den tomma ugnen.
KAKOR/
BAKVERK/BRÖD PÅ
BAKPLÅTAR
(°C) (min.)
Vetefläta / Runt bröd Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
170 - 190 30 - 40 1
Christstollen Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
160 - 180 50 - 70 1
Rågbröd Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
först: 230 20 1
sedan: 160 -
180
30 - 60
Petits-choux med fyllning /
Eclairs
Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
190 - 210 20 - 35 2
Rulltårta Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
180 - 200 10 - 20 2
Kaka med smördegstop‐
ping
Tillagning med
varmluft
150 - 160 20 - 40 2
Mandelsockerkaka / Sock‐
erkakor
Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
190 - 210 20 - 30 2
Fruktpaj (på jästdeg/sock‐
erkakssmet)
Tillagning med
varmluft
150 - 170 30 - 55 2
Fruktpaj (på jästdeg/sock‐
erkakssmet)
Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
170 35 - 55 2
Fruktpaj av mördeg Tillagning med
varmluft
160 - 170 40 - 80 2
Jästkaka med känslig fyll‐
ning (t.ex. kvarg, grädde,
kräm)
Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
160 - 180 40 - 80 2
14
Använd den andra hyllpositionen.
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Mördegskakor, kex Tillagning med
varmluft
150 - 160 15 - 25
Mördegskakor / Smördegska‐
kor
Tillagning med
varmluft
140 20 - 35
Mördegskakor / Smördegska‐
kor, förvärm den tomma ug‐
nen
Traditionell tillag‐
ning (med över-
och undervärme)
160 20 - 30
Kakor av sockerkakssmet Tillagning med
varmluft
150 - 160 15 - 20
Bakverk med äggvita, ma‐
ränger
Tillagning med
varmluft
80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Tillagning med
varmluft
100 - 120 30 - 50
Småkakor av jästdeg Tillagning med
varmluft
150 - 160 20 - 40
Smördegskakor, förvärm den
tomma ugnen
Tillagning med
varmluft
170 - 180 20 - 30
Franskbullar, förvärm den
tomma ugnen
Tillagning med
varmluft
160 10 - 25
Traditionell tillag‐
ning (med över-
och undervärme)
190 - 210 10 - 25
Muffins, förvärm den tomma
ugnen
Tillagning med
varmluft
160 20 - 35
Traditionell tillag‐
ning (med över-
och undervärme)
170 20 - 35
15
Puddingar och gratänger
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Makaronipudding Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 45 - 60
Lasagne Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluftsgrillning 170 - 190 15 - 35
Baguetter med smält
ost
Tillagning med varmluft 160 - 170 15 - 30
Milk rice Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 40 - 60
Fiskpudding Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker Tillagning med varmluft 160 - 170 30 - 60
Tips gällande ugnsstekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Stek magert kött övertäckt (t.ex.
aluminiumfolie).
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt
på plåten eller på gallret med en plåt
under.
Häll lite vatten på plåten för att förhindra
att droppande fett bränner fast.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
Stek kött och fisk i stora bitar som väger
minst 1 kg.
Ös köttet med sin egen köttsaft flera
gånger under stekning.
Stektabeller
Använd den första ugnspositionen.
16
NÖTKÖTT
(°C) (min)
Grytstek 1–1,5 kg Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
230 120–150
Engelsk rostbiff
eller filé, röd, för‐
värm den tomma
ugnen
per cm tjocklek Varmluftsgrill‐
ning
190–200 5–6
Engelsk rostbiff
eller filé, medium
per cm tjocklek Varmluftsgrill‐
ning
180–190 6–8
Engelsk rostbiff
eller filé, välstekt
per cm tjocklek Varmluftsgrill‐
ning
170–180 8–10
VILTKÖTT
(kg)
(°C) (min)
Sadel / Hare, lägg,
förvärm den tom‐
ma ugnen
upp till 1 Varmluftsgrillning 180–200 35–55
Rådjur, sadel 1,5–2 Traditionell tillag‐
ning (med över-
och undervärme)
180–200 60–90
Bog 1,5–2 Traditionell tillag‐
ning (med över-
och undervärme)
180–200 60–90
FISK
(kg)
(°C) (min)
Hel fisk 1–1,5 Varmluftsgrillning 180–200 30–50
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
KALVKÖTT
(kg)
(°C) (min)
Kalvstek 1 160–180 120–150
Kalvlägg 1,5–2 160–180 120–150
LAMM
17
Lamm, lägg / Lamm‐
stek
1–1,5 150–180 100–120
Lamm, sadel 1–1,5 160–180 40–60
FÅGEL
Kyckling 0,2–0,25 varje del 200–220 30–50
Halv kyckling 0,4–0,5 varje del 190–210 40–50
Bitar av fågel 1–1,5 190–210 50–70
Anka 1,5–2 180–200 80–100
FLÄSKKÖTT
Bog / Hals / Skinkstek 1–1,5 150–170 90–120
Kotletter / Revben‐
sspjäll
1–1,5 170–190 30–60
Köttfärslimpa 0,75–1 160–170 50–60
Fläsklägg, lagad i för‐
väg
0,75–1 150–170 90–120
Knaprigt med Pizza/Paj
Använd den första hyllpositio‐
nen.
PIZZA
(°C) (min.)
Pajer 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad
spenat
160 - 180 45 - 60
Quiche lorrai‐
ne
170 - 190 45 - 55
Cheesecake 140 - 160 60 - 90
Äppelpaj, täckt 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60
Förvärm den tomma ugnen före
tillagning.
Använd den andra hyllpositio‐
nen.
PIZZA
(°C) (min.)
Pizza, tunn
botten
210 - 230 15 - 25
Pizza, tjock
botten, an‐
vänd en lång‐
panna
180 - 200 20 - 30
Osyrat bröd 210 - 230 10 - 20
Smördegska‐
kor
160 - 180 45 - 55
Flammkuchen 210 - 230 15 - 25
Pirog 180 - 200 15 - 25
18
Brödbakning
Förvärmning rekommenderas inte.
Använd andra hyllpositionen såvida inget
annat anges.
BRÖD
(°C) (min.)
Franskbröd 190 -
210
40 - 60
Baguette 200 -
220
35 - 45
Brioche 180 -
200
40 - 60
Ciabatta 200 -
220
35 - 45
Rågbröd 190 -
210
50 - 70
BRÖD
(°C) (min.)
Fullkornsbröd 190 -
210
50 - 70
Fullkornsbröd med
hela korn
190 -
210
40 - 60
Franskbullar, an‐
vänd den andra
hyllpositionen
200 -
220
25 - 35
Grill
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm den tomma ugnen före
tillagning.
Använd den första hyllpositionen.
Placera långpannan som ska fånga upp
fettet tillsammans med gallret på den
första ugnsnivån.
GRILL
(°C) (min.) (min.)
Första sidan Andra sidan
Rostbiff, rosa 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé, medium 230 20 - 30 20 - 30
Fläskkotlett 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kalv, fransyska 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lammsadel 210 - 230 25 - 35 20 - 35
Hel fisk, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Långsam tillagning
Med den här funktionen kan du tillaga
mört kött och mager fisk. Gäller inte för:
fågel, fet grisstek,
skinkstek.Matlagningstermometer
temperaturen får inte överstiga 65 °C.
1. Bryn köttet i 1 - 2 minuter på varje
sida i hög värme.
2. Placera köttet på ett stekfat eller
direkt på gallret. Placera en plåt
under gallret för att fånga upp fettet.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
3. Använd: Matlagningstermometer. Se
kapitlet "Använda tillbehören", Hur
man använder:
Matlagningstermometer.
4. Välj funktionen: Långsam tillagning.
Du kan ställa in ugnstemperaturen på
mellan 80 °C och 150 °C under de
första 10 minuterna. Standard är
90 °C. Ställ in temperaturen för
Matlagningstermometer.
19
5. Efter 10 minuter sänker ugnen
automatiskt temperaturen till 80 °C.
Använd den första
hyllpositionen.
(kg)
(°C) (min.)
Engelsk rostbiff 1 - 1.5 150 120 - 150
Oxfilé 1 - 1.5 150 90 - 110
Kalvstek 1 - 1.5 150 120 - 150
Biff 0.2 - 0.3 120 20 - 40
Fryst mat
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över maten eftersom det kan
förlänga avfrostningstiden.
Använd den andra hyllpositionen.
(°C) (min.)
Fryst pizza 200 - 220 15 - 25
Fryst panpizza 190 - 210 20 - 25
Kyld pizza 210 - 230 13 - 25
Fryst portionspizza 180 - 200 15 - 30
Pommes Frites, tunna 190 - 210 15 - 25
Pommes Frites, tjocka 190 - 210 20 - 30
Croquetter / Kroketter 190 - 210 20 - 40
Hash browns 210 - 230 20 - 30
Lasagne / Cannelloni, färsk 170 - 190 35 - 45
Lasagne / Cannelloni, fryst 160 - 180 40 - 60
Makaronipudding med ost 170 - 190 20 - 30
Kycklingvingar 180 - 200 40 - 50
Konservering
Använd funktionen Undervärme.
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd den första hyllpositionen.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BHS9800CM Recipe book

Typ
Recipe book