Aeg-Electrolux B5741-5-M Användarmanual

Kategori
Numeriska knappsatser
Typ
Användarmanual
B5741-5
Bruksanvisning Elektrisk
inbyggnadsugn
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Installation 3
Elektrisk anslutning 3
Användning 4
Underhåll och rengöring 4
Pyrolytisk rengöring 5
Ugnslampa 5
Servicecenter 5
Skrotning av produkten 5
Produktbeskrivning 6
Översikt 6
Ugnstillbehör 6
Daglig användning 7
Första rengöring 7
Inställning och ändring av klocka 7
Sätt på ugnen 7
Ändring av ugnstemperaturen 7
Temperaturkontroll 7
Stänga av ugnen 8
Kylfläkt 8
Kontrollampa för uppvärmning 8
Kontrollampa för restvärme 8
Snabbuppvärmning 8
Ugnsfunktioner 8
Sätta i ugnstillbehören 9
Klockfunktioner 10
Inställning av klockfunktioner 10
Ytterligare funktioner 11
Funktionslås 11
Automatisk avstängning 11
Lucklås 11
Råd och tips 12
Luckans insida 12
Bakning 12
Stekning 17
Grillning 19
Konservering 20
Torkning 21
Upptining 21
Underhåll och rengöring 22
Pyrolytisk rengöring 22
Ugnsstegar 23
Ugnslampa 23
Ugnslucka och glaspaneler 24
Om maskinen inte fungerar 25
Installationsanvisningar 26
Miljöskydd 27
SVERIGE - Garanti/Kundtjänst 28
www.electrolux.com 29
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Läs den här handboken noga före installation:
För din egen personliga säkerhet och för produktens säkerhet
•Av respekt för miljön
2
Innehåll
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Låt inte personer (och det gäller även barn) med nedsatt känsel, förståndshandikapp eller
brist på erfarenhet och kunskap använda produkten. De ska övervakas eller instrueras
vid användning av produkten av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller
annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från produkten när luckan är öppen eller när produkten
används. Det finns risk för skada eller permanent handikapp.
Om produkten har påslagningslås eller knapplåsfunktion, ska det användas. Det hindrar
småbarn och husdjur från oavsiktlig användning av produkten.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på pro-
dukten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett godkänt
servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Anslut inte en skadad
produkt. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, alla dekaler och folier från produkten före användning.
Ta inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. säkerhetsbestämmelser, regler för kassering och återvinning och elekt-
riska säkerhetsbestämmelser)!
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation.
Den här produkten är tung. Var försiktig när du flyttar den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten med hjälp av handtaget.
Den elektriska installationen måste förses med en brytare som kan göra produkten
strömlös vid alla poler med en kontaktseparation på minst 3 mm.
Installationen måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säk-
ringar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Kontrollera att produkten är installerad under och bredvid säkra konstruktioner.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en sockel.
Inbyggda spisar och spisytor är försedda med speciella anslutningssystem. Av säker-
hetsskäl får du endast kombinera produkter från samma tillverkare.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Säkerhetsinformation
3
Information om spänningen finns på typskylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
När du ansluter elektriska produkter till eluttag ska du inte låta sladdarna vidröra eller
komma i närheten av den varma luckan.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Det finns då risk för brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter installationen.
Dra inte i nätkabeln för att koppla loss produkten från uttaget. Dra alltid i stickkontakten,
när sådan finns.
Användning
Denna produkt är endast avsedd för användning i hemmet. Produkten får inte användas
kommersiellt eller industriellt.
Använd bara produkten för matlagning i ett hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada
på person eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på
produkten. Det finns då risk för explosion eller brand.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk för brännskador. Använd
handskar eller grytvantar när du sätter in eller tar bort tillbehör eller grytor.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns då risk för brännskador.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på botten och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion
Använd inte produkten om den har kontakt med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Tryck inte på luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan, även vid grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns annars risk att bränna sig. Det
finns även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas.
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt
handdiskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan
orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innerg-
lasets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
4
Säkerhetsinformation
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Pyrolytisk rengöring
Lämna inte ugnen utan tillsyn under pyrolytisk rengöring.
Försök inte öppna luckan eller stänga av strömmen under pyrolytisk rengöring.
Håll barn på avstånd under pyrolytisk rengöring. Produkten blir mycket het. Det finns
risk för brännskador.
Under pyrolytisk rengöring kan ingrodd smuts missfärga emaljen. Missfärgning av emal-
jen påverkar inte produktens funktion
Ugnslampa
Koppla från produkten från elnätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstötar!
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på produkten. Kontakta ett
godkänt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
Säkerhetsinformation
5
Produktbeskrivning
Översikt
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
1
2 63 4 5
1 Kontrollpanel
2 Nätindikator
3 Kontrollvred för ugnens funktioner
4 Display
5 +/- Kontrollvred
6 Nätindikator
7 Värmeelement
8 Ugnsbelysning
9 Fläkt
10 Ringelement
11 Undervärme
12 Ugnsstegar, löstagbara
13 Nivåer
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
6
Produktbeskrivning
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Daglig användning
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Inställning och ändring av klocka
Ugnen fungerar bara med inställd klocka.
1. Tryck på funktionsknappen (se avsnittet
"Klockfunktion") upprepade gånger tills
symbolen för klockan
blinkar.
2. Ställ klockan med vredet +/-.
Efter cirka 5 sekunder upphör blinkning-
arna och klockan visar den inställda tiden.
Du kan nu börja använda produkten.
Klockan kan bara ställas om du inte samtidigt
har valt någon annan klockfunktion (Signalur,
Koktid eller Stopptid) eller ugnsfunktion. Kon-
trollera dessutom att barnlåset inte är aktiverat.
Tryck på den intryckbara knappen för att använda ugnen. Knappen kommer ut.
Sätt på ugnen
Vrid programväljaren till en ugnsfunktion. Kontrollampan tänds. Temperaturdisplayen visar
föreslagen temperatur för den valda ugnsfunktionen. Uppvärmningen av ugnen börjar. När
den inställda temperaturen uppnås avges en ljudsignal.
Ändring av ugnstemperaturen
Vrid inställningsvredet + / - för att öka eller minska temperaturen. Inställningen sker i steg
om 5 °C.
Temperaturkontroll
Tryck samtidigt in snabbvärmnings- och programknappen (se avsnittet "Klockfunktion"). På
displayen visas aktuell ugnstemperatur.
Daglig användning
7
Stänga av ugnen
Vrid funktionsvredet till läget FRÅN.
Kylfläkt
När ugnen är påslagen startar kylfläkten automatiskt. Om du stänger av produkten fort-
sätter kylfläkten att gå tills produkten svalnat.
Kontrollampa för uppvärmning
Om du slår på en ugnsfunktion, tänds staplarna på displayen en efter en. Staplarna visar
att ugnens temperatur ökar.
Kontrollampa för restvärme
När ugnen stängs av, visar staplarna på displayen restvärmen.
Snabbuppvärmning
Snabbuppvärmningsfunktionen minskar tidsåtgången för uppvärmning av ugnen.
Ställ inte in någon mat i ugnen förrän snabbuppvärmningen är avslutad och ugnen arbetar
med den inställda funktionen.
1. Ställ in önskad ugnsfunktion.
2. Tryck på snabbvärmningsknappen. Strecken intill symbolen
tänds.
Strecken blinkar ett i taget för att indikera att snabbuppvärmningsfunktionen är på.
När snabbuppvärmningen är klar:
tänds strecken i värmeindikatorn,
strecken intill symbolen
släcks,
en ljudsignal hörs.
Ugnen fortsätter nu uppvärmningen enligt den inställda ugnsfunktionen och tempe-
raturen. Du kan nu ställa in maten i ugnen.
Du kan använda snabbuppvärmningsfunktionen med dessa ugnsfunktioner: Varmluft ,
Paj-Pizza Läge
, Över-Undervärme och Gratinering .
Ugnsfunktioner
Ugnen har följande funktioner:
8
Daglig användning
Ugnsfunktion Tillämpning
VARMLUFT För ugnsbakning på högst tre nivåer samti-
digt. Sänk ugnstemperaturen (20–40 °C)
jämfört med en konventionell ugn.
PAJ-PIZZA LÄGE För ugnsbakning på en nivå av rätter som
kräver en mer intensiv brun färg och som
ska ha knaprig botten.
Sänk ugnstemperaturen (20-40 °C) jämfört
med en konventionell ugn.
ÖVER-UNDERVÄRME För bakning och stekning på en ugnsnivå.
GRATINERING För stekning av större stycken kött eller fågel
på en nivå. Även för att gratinera och bryna.
MAXGRILL För grillning av tunna livsmedel i stora
mängder och för rostning.
MINGRILL För grillning av platta livsmedel mitt på gril-
len samt för rostning.
UPPTINING För att tina frysta livsmedel.
UNDERVÄRME För bakning av kakor med knapriga eller
skorpartade bottnar.
PYROLYS För pyrolytisk självrengöring av ugnen.
Bränner bort kvarvarande rester i ugnen.
Ugnen värms upp till cirka 500 °C.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens
baksida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugns-
nivåerna.
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en sä-
kerhetsåtgärd för ugnstillbehören.
Daglig användning
9
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samti-
digt
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
Klockfunktioner
1 2
4
3
56
1 Temperatur-/tidsdisplay
2 Värmeindikator
3 Indikatorer för klockfunktion
4 Funktionsknapp
5 Ändra displayvisning
6 Snabbuppvärmningsnkapp
Inställning av klockfunktioner
1. Tryck flera gånger på programknappen tills lampan för önskad funktion blinkar.
2. Ställa in tiden med signaluret
, Tillagningstid eller stopptid , använd + / -
vredet. Motsvarande kontrollampa tänds.
När den inställda tiden uppnåtts, blinkar motsvarande kontrollampa, displayen visar
0.00 och en summerton hörs.
3. För att stoppa summern och lampans blinkning:
- med signaluret trycker du på en knapp
- med koktid och stopptid vrider du programväljaren till läge FRÅN.
10
Daglig användning
Med signaluret ljuder även en summer när 90 % av tillagningstiden gått.
Med funktionerna Koktid och Stopptid stängs ugnen av automatiskt.
Klockfunktion Användning
Klocka Visar tiden. För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning. När tiden löper ut avges en ljud-
signal. Denna funktion påverkar inte ugnens funktioner i övrigt.
Koktid Används för att ställa in hur länge ugnen skall vara på.
Stopptid För att ställa in stopptid för en ugnsfunktion.
Koktid och Stopptid kan användas samtidigt, om ugnen automatiskt skall slås på
eller stängas av vid en senare tidpunkt. Ställ först in Koktid
, sedan Stopptid .
Ytterligare funktioner
Funktionslås
När funktionslåset är aktiverat kan ugnen inte användas.
Det skyddar barn från att oavsiktligt slå på ugnen.
Ställ inte in en ugnsfunktion.
Så här aktiveras funktionslåset:
1. Vrid kontrollvredet + / - åt vänster och håll det kvar där.
2. Tryck in programvalsknappen tills displayen visar "SAFE".
Funktionslåset är nu aktiverat.
För att inaktivera funktionslåset gör du på samma sätt som vid aktivering.
Automatisk avstängning
Produkten stängs av efter en viss tid:
Om du inte stänger av ugnen.
Om ugnstemperaturen inte ändras.
Ugnstemperatur Avstängningstid
30 - 120 °C 12,5 timmar
120 - 200 °C 8,5 timmar
200 - 250 °C 5,5 timmar
250 - max. °C 3,0 timmar
Efter en automatisk avstängning ska ugnen stängas av helt. Därefter kan den slås på igen.
Om klockfunktionen koktid eller stopptid ställs in, fungerar inte automatisk avstängning.
Lucklås
Lucklåset är avaktiverat när produkten levereras från fabriken.
Daglig användning
11
Aktivera lucklåset: Drag lucklåset framåt tills
det låser på plats
Avaktivera lucklåset: Tryck lucklåset tillbaka in
i panelen.
Öppning av produktens lucka:
1. Tryck på och håll i lucklåset.
2. Öppna luckan.
Tryck inte på lucklåset när produktens lucka
stängs!
Avstängning av produkten avaktiverar inte
det mekaniska lucklåset.
Råd och tips
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt (spe-
ciellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar därför
tillagning vida låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är bara riktvärden. De beror på recepten,
kvalitet och mängd på använda ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
12
Råd och tips
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperatu-
rinställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en nivå - Bakning i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Ringkaka, mjuk kaka VARMLUFT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeirakaka/fruktka-
ka
VARMLUFT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka VARMLUFT 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
VARMLUFT 3 170- 180 0:10 - 0:25
Råd och tips
13
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Tårtbotten av socker-
kaka
VARMLUFT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
VARMLUFT 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180 1:10 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Vetefläta/krans ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Petit-chouer/bakelser
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg VARMLUFT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Osyrat bröd VARMLUFT 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
14
Råd och tips
Bakning på en nivå - Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Mördegskakor VARMLUFT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 0:20 - 0:30
Flarn VARMLUFT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
VARMLUFT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier VARMLUFT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
VARMLUFT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
VARMLUFT 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strösselkaka 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Råd och tips
15
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Baktabell Varmluft
För att se vilken ugnsfunktion som du skall använda, se förteckningen av ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (tim:min)
Makaronipudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
16
Råd och tips
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (tim:min)
Ostbaguetter
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Typ av maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Pommes frites
1)
GRATINERING 3 200-220 enligt tillverka-
rens anvisning
1) Tips: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det
används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 180 - 190 0:06 - 0:08
Råd och tips
17
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
- genomstekt per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Förvärm ugnen
Fläskkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Kalvstek 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Förvärm ugnen
18
Råd och tips
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
vardera
GRATINER-
ING
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
vardera
GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, broiler 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg GRATINER-
ING
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokt)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 minuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekommenderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsamling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Råd och tips
19
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff
(cirka 1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
Konservering
Använd bara vanliga konserveringsglas med samma storlek.
Använd inte glas med skruv- eller bajonettlock eller metallburkar.
Använd första nivån nerifrån.
Använd långpannan. På den kan du ställa maximalt sex 1-liters glas.
Fyll alla glas till samma nivå och förslut dem noga.
Ställ glasen på gallret, se till att de inte vidrör varandra.
Fyll på ca. 1/2 liter vatten i långpannan för att få tillräckligt med fukt i ugnen.
När vätskan börjar bubbla lätt i de första glasen (efter ca. 35-60 minuter med 1 liters
glas), stäng av ugnen eller minska temperaturen till 100°C ( se tabellen).
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Torkad frukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Jordgubbar, blåbär, hallon, mog-
na krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Stenfrukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
20
Råd och tips
1 / 1