Tefal OW500130 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Basique
Français
Complet
Rapide
Sans gluten
Sans sel
Riche en oméga 3
Damper
Cake
Sucré
Confiture
Pasta
Pâte levée
Cuisson
Före den första användningen
Bas ique
Fran çai s
Com plet
Rap ide
San s gl uten
San s se l
Ric he e n om éga 3
Dam per
Cak e
S
Con fitu re
Past a
Pât e le vée
C
En lätt odör kan förekomma vid den första användningen
Beskrivning av bakmaskinen
A. lock med fönster
B. kontrollpanel
f2. tesked
b1. display
b2. knapp
start/stopp
b7. kontrollampa
vid funktion
b5. gräddningsgrad
F. dubbelt mätmått
f1. matsked
C. bakform
G. tillbehör “krok” för att ta av knådarna
E. mätbägare
b6. programval
b3. brödstorlek
b4. timerinställning och tidsinställning
för program 14
D. knådarna
58
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page58
59
SV
Vare sig du är nybörjare eller expert, så är det bara att tillsätta ingredienserna
så tar bakmaskinen hand om resten. Du kan lätt baka bröd, brioche, pasta och
sylt utan krångel. Prova dig fram i början och lär dig använda bakmaskinen
bästa sätt. Ta tid på dig och bli inte besviken om resultatet inte är perfekt de
första gångerna. Om du vill sätta igång omedelbart finns det ett recept
under rubriken snabbstart som hjälper dig att baka ditt första bröd.
Notera också att brödets struktur blir mer kompakt än bageriernas.
Brödet spelar en viktig roll
i vår kost.
Vem har inte drömt om färskt
bröd och doften av nybakat?
Tack vare bakmaskinen blir
det enkelt.
Ingredienserna tillsätts
i följande ordning:
• Vätskor
(smör, olja, ägg, vatten, mjölk)
• Salt
• Socker
• Mjöl första hälften
• Torrmjölkspulver
• Specifika fasta ingredienser
• Mjöl andra hälften
• Jäst
1.
Läs bruksanvisningen noggrant: man bakar inte bröd samma sätt i
bakmaskinen som för hand!
2.
Alla ingredienserna ska vara rumstempererade (om inte annat anges) och
ska vägas noga på våg. Mät upp rätt mängd vätska med den bifogade
mätbägaren. Använd det bifogade dubbla mätmåttet för att mäta
upp teskedar i ena änden och matskedar i den andra. Felaktiga mått
ger ett dåligt resultat.
3.
Använd ingredienserna innan bäst före datum och förvara dem en sval
och torr plats.
4.
Var noga med att mäta upp rätt mängd mjöl. Mät upp mjölet med hjälp
av en köksvåg. Använd torrjäst i påsar, om inget annat anges i recepten.
Använd inte bakpulver. När en påse torrjäst är öppnad ska den användas
inom 48 timmar.
5.
För att inte störa jäsningen, rekommenderar vi att alla ingredienserna läggs
i bakformen från början, undvik därefter att lyfta på locket (om inte annat
anges). Var noga med att tillsätta ingredienserna i rätt ordning och mängd
enligt recepten. Först vätskor, därefter fasta ingredienser. Jästen ska inte
komma i kontakt med vare sig vätskor eller salt.
Introduktion
Komma igång
Tips och råd för ett lyckat brödbak
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page59
BASRECEPT FÄRG > MEDIUM SALT > 2 tsk
(program 1) STORLEK > 1000 g SOCKER > 2 msk
TID > 3 : 20 TORRMJÖLKSPULVER > 2,5 msk
OLJA > 2 msk VETEMJÖL > 600 g
VATTEN > 325 ml JÄST > 1,5 tsk
tsk > tesked
msk > matsked
Om du vill sätta igång omedelbart föreslår vi att du provar basreceptet för att baka ditt första bröd.
Snabbstart
Ta ut bakformen genom att lyfta på handtaget och
genom att dra framifrån och bakåt för att lossa var sida
en efter en.
Sätt knådaren plats.
1
Sätt tillbaka bakformen. Tryck på formen ena sidan
därefter på den andra för att fästa den på drivaxeln och
se till att den sätts fast ordentligt på de 2 sidorna.
3
Anslut kontakten till ett eluttag. Och starta maskinen.
En summersignal hörs och program 1 som är
förprogrammerat visas, dvs 1000 g, färg medium.
4
Tillsätt ingredienserna i bakformen i rätt ordning.
Mät upp alla ingredienserna noga.
2
När gräddningen är klar, dra ut kontakten. Ta ut
bakformen genom att dra i handtaget. Använd alltid
grytlappar eftersom formens handtag och lockets insida
är mycket heta. Ta ut brödet på ett bakgaller och låt
svalna i 1 timme.
6
Tryck på knappen .
Kontrollampan vid funktion tänds.
De 2 punkterna på timern blinkar.
Bakningsprocessen startar.
5
60
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page60
61
1 > basrecept
2 > franskbröd
3 > fullkornsbröd
Basique
Français
Complet
Rapide
Sans gluten
Sans sel
Riche en oméga 3
Damper
Cake
Sucré
Confiture
Pasta
Pâte levée
Cuisson
Valet av ett program startar en serie inställningar, som automatiskt visas en efter en.
Knappen MENU ger dig möjlighet att välja ett visst antal olika program.
Tiden det tar för respektive program visas. För varje tryck på knappen övergår numret i displayen
till följande program, från 1 - 14:
1
Programmet basrecept kan användas till de flesta brödrecept med vetemjöl.
2
Programmet franskbröd används till traditionellt vitt franskbröd.
3
Programmet fullkornsbröd används till grövre mjölsorter.
4
Programmet sött bröd är lämpligt till recept som innehåller mer fett och socker.
Om du använder färdiga brödmixer för att baka briocher eller vetebröd, överskrid inte totalt 1000 g deg.
5
Programmet snabbt bröd används till receptet SNABBT BRÖD. Programmet har ingen inställning av storlek
och gräddningsgrad.
6
Glutenfritt bröd ska endast bakas med färdig glutenfri brödmix. Det är lämpligt till glutenallergiker (celiaki), gluten
finns i många sädesslag (vete, korn, råg, havre, kamut, dinkel, etc...). Se anvisningarna på paketet.
Bakformen ska systematiskt rengöras så att det inte finns risk för att andra mjölsorter hamnar i brödet.
Vid svåra glutenallergier, se till att även jästen är glutenfri. Glutenfritt mjöl gör det inte möjligt att uppnå en optimal
blandning. För därför ner degen från sidorna vid knådningen med en plastspatel.
Glutenfritt bröd får en mer kompakt konsistens och en ljusare färg än vanligt bröd.
7
Bröd är ett av de livsmedel som tillför mest salt i den dagliga kosten. Ett reducerat saltintag minskar risken för
hjärt- och kärlsjukdomar.
8
Detta bröd innehåller mycket Omega 3-fettsyror tack vara ett balanserat och näringsriktigt recept.
Omega 3-fettsyrorna bidrar till bra hjärt- och kärlfunktioner.
9
Damperbröd inspireras av ett traditionellt australiskt recept som bakas på heta stenar.
Brödet blir kompakt och lätt briocheliknande.
10
För bakverk och kakor med bakpulver.
11
Programmet sylt kokar automatiskt sylt i formen.
12
Program 12 knådar enbart. Det är avsett för deg som inte jäser. T.ex.: pasta.
13
Programmet deg gräddar inte. Det är ett program som knådar och jäser deg. T.ex.: pizzadeg.
14
Programmet gräddning gör det möjligt att endast grädda i 10–70 min, med inställning i intervaller på 10 min
4 > sött bröd
5 > snabbt bröd
6 > glutenfritt bröd
10 > mjuk kaka
11 > sylt
12 > pasta
13 > deg
14 > enbart
gräddning
Programval
För varje program
visas en förprogrammerad
inställning.
Välj önskade
inställningar manuellt.
Användning
av bakmaskinen
s el
7 > bröd utan salt
8 > bröd med mycket omega 3
9 > damperbröd
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page61
Knådning
Formar brödets
struktur för att
uppnå en
optimal jäsning.
Vila
Låter degen vila
för att förbättra
kvaliteten på
knådningen.
Jäsning
Brödet jäser
och utvecklar
sin arom.
Gräddning
Gräddar brödet
och ger det en
brun och knaprig
gräddningsyta.
Varmhållning
Håller brödet varmt efter
bakningen. Vi rekommenderar
dock att brödet tas ut ur
maskinen så snart det är klart.
> > > >
samt gräddningsgrad ljus, medium eller mörk. Det kan användas ensamt eller användas:
a) tillsammans med programmet deg
b) för uppvärmning eller för en knaprigare yta av redan färdiggräddat, svalnat bröd
c) för att avsluta gräddningen i händelse av längre strömavbrott under gräddning.
Bakmaskinen skall inte lämnas utan tillsyn vid användning av program 14.
När önskad gräddningsgrad uppnåtts avbryt programmet manuellt genom ett långt tryck på knappen .
Knådning: degen knådas för 1:a eller 2:a gången eller blandas mellan två jäsningar.
I denna etapp och i program 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 och 10 har du möjlighet att tillsätta ingredienser:
torkad frukt, oliver, fläsktärningar etc.
En summersignal indikerar när du kan tillsätta ingredienser. Se översiktstabellen för bakningsprocessen (
sidan 66- 67)
och kolumnen “extra”.
Kolumnen indikerar tiden som kommer att visas i maskinens display när signalen hörs. För att veta exakt efter hur lång
tid signalen hörs, dra av tiden i kolumnen “extra” från den totala bakningen.
T. ex. “extra” = 2:51 och “total tid” = 3:13, ingredienserna kan tillsättas efter 22 min.
Jäsning: degen jäses för 1:a, 2:a eller 3:e gången.
Gräddning: brödet håller på att gräddas. En symbol tänds mittemot “END” när brödet är klart.
Varmhållning: efter program 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10, kan du låta brödet vara kvar i maskinen.
Varmhållningen varar i en timme och startas automatiskt efter gräddningen .En symbol tänds mittemot . Displayen
visar 0:00 under hela varmhållningen. Ett pip hörs med regelbundna mellanrum. Efter en timme hörs 3 pip och däref-
ter stannar maskinen automatiskt.
Observera:
med vissa recept är det inte
möjligt att baka ett bröd
på 750 g. Se receptboken.
Brödstorleken är förprogrammerad på 1000 g. Vikten är ungefärlig. Se recepten
för ytterligare precision. Program 5, 9, 11, 12, 13 och 14 har ingen inställning av
storlek. Tryck på knappen för att välja 750g, 1000 g eller 1500 g.
Symbolen tänds mittemot vald inställning.
Val av brödstorlek
Gräddningsgraden är förprogrammerad MEDIUM. Program 5, 9 och 11 har ingen inställning av gräddningsgrad.
Tre val är möjliga: LJUS/MEDIUM/MÖRK. Om du önskar ändra den förprogrammerade inställningen, tryck på
knappen tills symbolen tänds mittemot vald inställning.
Val av gräddningsgrad (färg)
Symbolen tänds mittemot den aktuella bakningsprocessen som bakmaskinen nått.
En tabell på
sidorna 66- 67 visar hur bakningen sker beroende vilket program som valts.
Bakningsprocessen
Tryck på knappen för att starta maskinen. Nedräkningen börjar.
För att avbryta programmet eller ta bort timerinställningen, tryck 5 sekunder på knappen .
Start / Stopp
62
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page62
63
Du kan programmera maskinen så att brödet är klart vid önskad tidpunkt, upp till 15 timmar i förväg.
Timerinställningen kan inte användas i program 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14.
Timern kan ställas in efter val av program, gräddningsgrad och brödstorlek. Programmets tid visas.
Räkna ut tidsskillnaden mellan när du startar programmet och tidpunkten när du vill att brödet ska vara klart.
Maskinen inkluderar automatiskt tiden det tar för programmet att bli klart.
Med hjälp av knapparna och
,
visas tiden du räknat fram ( uppåt och nedåt). Korta tryck bläddrar fram
perioder på 10 min åt gången + kort pip.
Med ett långt tryck, bläddras perioder på 10 min fram kontinuerligt.
T.ex.: klockan är 20:00 och du vill att brödet ska vara klart klockan 7:00 nästa morgon. Programmera 11:00 med hjälp
av knapparna och . Tryck på knappen . En summersignal hörs. Symbolen visas mittemot och de
2 punkterna på timern blinkar. Nedräkningen börjar. Kontrollampan tänds.
Om du ångrar dig eller önskar ändra tidsinställningen, gör ett långt tryck på knappen tills en signal hörs.
Den förprogrammerade tiden visas. Upprepa proceduren.
Vissa ingredienser kan surna. Använd inte timerinställningen till recept som innehåller:
färsk mjölk, ägg, yoghurt, ost, färsk frukt.
Timerinställning
Praktiska d
I händelse av strömavbrott: om pågående program
avbryts av ett strömavbrott eller en felaktig inställning,
kommer maskinen att spara programmet i 7 min.
Bakningsprocessen fortsätter därefter där den avbröts.
Om det däremot dröjer längre, kommer
programmeringen att förloras.
Om du gör två program
efter varandra,
vänta 1 timme mellan
programmen innan
du startar det följande.
När du tar ut brödet ur bakformen: det kan hända
att knådarna sitter fast i brödet.
I så fall, använd tillbehöret “kroken” enligt följande:
> ta ut brödet ur bakformen, lägg det varma brödet
sidan och håll fast det med handen försedd med en
grytlapp,
> för in kroken i knådarens axel (bild 1),
> dra försiktigt för att ta av knådaren (bild 2),
> gör likadant med den andre knådaren,
> ställ brödet upp och låt det svalna på ett bakgaller.
fig. 1
fig. 2
Fett och olja:
fett gör brödet mjukare och saftigare. Det håller sig också bättre och längre. För mycket fett gör att
jäsningen går långsammare. Om du använder smör, skär det i små bitar så att det fördelas jämnt eller använd
rumstempererat smör. Tillsätt inte varmt smör. Undvik att fett kommer i kontakt med jästen, eftersom det kan hindra
jästen ifrån att ta upp vätska.
Ägg:
ägg berikar degen, förbättrar brödets färg och främjar ett gott inkråm. Om du använder ägg, minska då
följaktligen mängden vätska. Knäck ägget och tillsätt vätska upp till den indikerade vätskemängden i receptet.
Recepten är beräknade för medelstora ägg på 50 g, om äggen är större, tillsätt lite mjöl; om äggen är mindre, ta lite
mindre mjöl.
Mjölk:
du kan använda färsk mjölk eller torrmjölkspulver. Om du använder torrmjölkspulver, tillsätt mängden vatten
enligt receptet. Om du använder färsk mjölk kan du också tillsätta vatten: den totala mängden vätska skall motsvara
mängden vätska som anges i receptet. Mjölk har en emulgerande effekt och ger ett finporigt bröd med gott inkråm.
Vatten:
vatten fuktar och aktiverar jästen. Det fuktar också stärkelsen i mjölet och formar inkråmet. Man kan byta
ut vattnet, en del eller hela mängden mot mjölk eller andra vätskor. Använd rumstempererade vätskor.
Mjöl:
mjölets vikt varierar påtagligt beroende på mjölsort. Mjölets kvalitet kan också inverka på resultatet. Förvara
mjölet i tättslutande burkar eftersom mjöl är känsligt för luftfuktighet och lätt kan absorbera eller tvärtemot förlora
fuktighet. Använd mjölsorter som är avsedda och lämpliga för att baka bröd.
Ingredienserna
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page63
Tillsats av havre, kli, vetegroddar, råg eller hela fröer i bröddegen, ger ett tyngre och mindre bröd.
Användning av vetemjöl special rekommenderas, om inget annat anges i recepten.
Våra recept ger optimala resultat med vetemjöl special. Om du använder speciella mjölblandningar för bröd
eller brioche eller vetebröd, överskrid inte totalt 1000 g deg.
Resultatet beror också på hur siktat mjölet är: ett grövre mjöl (dvs som innehåller en del av kornet), ger inte ett lika
högt bröd och blir mer kompakt. Du kan givetvis också använda färdiga brödmixer som finns i handeln. Se tillverkarens
anvisningar på paketet. Programvalet görs beroende vilken typ av brödmix som används. T. ex. fullkornsbröd -
Program 3.
Socker:
använd helst strösocker, rörsocker eller honung. Använd inte raffinerat socker eller bitsocker. Socker påskyn-
dar jäsningen, ger brödet god smak och förbättrar gräddningsgraden.
Salt:
framhäver smaken och reglerar jästen. Skall inte komma i kontakt med jästen. Tack vare saltet är degen fast,
kompakt och jäser inte för fort. Förbättrar också degens struktur.
Jäst:
jästen gör att degen jäser. Använd i första hand torrjäst. Jästens kvalitet kan variera, den jäser inte alltid på
samma sätt. Bröden kan bli lite olika beroende på jästen som använts.
Gammal jäst eller jäst som inte förvarats rätt jäser inte lika bra som en påse torrjäst som just öppnats.
Mängden jäst som anges avser torrjäst. Om du använder färsk jäst, multiplicera mängden med 3 (i vikt) och rör ut jäs-
ten i lite ljummet lätt sockrat vatten för en effektiv jäsning.
Se tillverkarens anvisningar på paketet. Det finns torrjäst för matbröd men även torrjäst speciellt avsedd för söta degar.
Tillsatser
(oliver, fläsktärningar etc)
:
du kan skapa personliga recept genom att tillsätta ingredienser enligt
egna önskemål, men för ett bra resultat var noga med:
> att tillsätta ingredienserna, speciellt ömtåliga ingredienser, när summersignalen hörs,
> hårda fröer (som linfrö och sesam) kan tillsättas så snart knådningen börjar för en enklare användning av maskinen
(t.ex. vid timerinställning),
> låt mycket fuktiga ingredienser rinna av noga (oliver),
> feta ingredienser ska först mjölas lätt att de inte klumpar sig i degen,
> tillsätt inte för stora mängder, brödet riskerar då en sämre jäsning.
praktiska d
När man bakar bröd är degen mycket känslig för
temperatur och fuktighet. Om det är mycket varmt,
använd kallare vätskor än vanligt. Om det är mycket
kallt, kan det vara nödvändigt att använda ljummet
vatten eller mjölk (men överskrid aldrig 35°C).
Ibland kan det vara lämpligt att kontrollera degen
mitt i knådningen: degen ska forma en jämn boll som
inte fastnar på bakformens sidor.
> om det finns kvar mjöl som inte blandats i degen,
tillsätt då lite mer vatten,
> annars kan det eventuellt behövas tillsättas
ytterligare lite mjöl.
Var mycket försiktig när du tillsätter mer mjöl eller
vatten (max 1 msk åt gången) och vänta och se om
degen blir bättre innan du tillsätter mer.
Ett vanligt fel är att tro att om man tillsätter mer
jäst kommer brödet att jäsa högre. För mycket jäst
gör degens struktur ömtålig, först jäser den mycket,
för att sedan sjunka ihop under gräddningen.
Du kan känna på degen precis innan gräddningen
genom att försiktigt trycka på den med fingret:
degen skall göra ett lätt motstånd och fingeravtrycket
skall sakta försvinna.
64
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page64
65
Resultatet blev inte vad du väntade dig? Tabellen hjälper dig att hitta felet.
Felsökningstabell
Teknisk felsökningstabell
Knappen har aktiverats
under gräddningen
För lite mjöl
För mycket mjöl
För lite jäst
För mycket jäst
För lite vatten
För mycket vatten
För lite socker
Dålig mjölkvalitet
Felaktiga proportioner
på ingredienserna
(för stor mängd)
För varmt vatten
För kallt vatten
Felaktigt program
Brödet har
jäst för högt
Brödet har
sjunkit ihop
efter att ha
jäst för mycket
Brödet har
inte jäst
tillräckligt
Skorpan
är inte
tillräckligt
gräddad
Sidorna är bruna
men brödet är
inte tillräckligt
gräddat
Sidorna och
ovansidan är
mjöliga
PROBLEM ÅTGÄRD
Knådarna sitter fast i bakformen Blötlägg innan den tas av.
Knådarna sitter fast i brödet Olja knådarna lätt innan ingredienserna hälls i bakformen eller
använd tillbehöret för att ta ut dem (sidan 63)
Ingenting händer Maskinen är för varm. Vänta 1 timme mellan 2 bakningsprocesser.
efter att ha tryckt En timerinställning har programmerats.
Efter att ha tryckt fungerar Bakformen är inte ordentligt plats.
motorn men maskinen knådar inte Knådaren är inte på plats eller felaktigt isatt.
Efter en timerinställning har brödet inte Du har glömt att trycka på efter programmeringen.
jäst tillräckligt eller har ingeting hänt Jästen har kommit i kontakt med saltet och/eller vattnet.
Knådaren är inte på plats.
Det luktar bränt En del av ingredienserna har kommit utanför bakformen:
låt maskinen svalna och rengör insidan av maskinen med en fuktig
svamp utan rengöringsmedel.
degen har svämmat över: för stor mängd ingredienser, i synnerhet
vätska. Var noga med proportionerna i recepten.
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:17 Page65
Notera: den totala tiden inkluderar inte tiden för varmhållning i program 1 till och med program 10.
67
PROG.
FÄRG
STORLEK TID
(tim)
1:a
KNÅDNING
VILA 2:a
KNÅDNING
1:a
JÄSNING
3:a
KNÅDNING
2:a
JÄSNING
4:a
KNÅDNING
3:a
JÄSNING
GRÄDDNING EXTRA VARMLLNING
(tim)
7
1
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
0:05:00 0:05:00 0:15:00 1:05:00 0:02:00 0:30:00 x 0:30:00
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
3
7
50
1000
1500
3
:37
3:42
3:47
1
:05
1:10
1:15
3
:17
3:22
3:27
1
:00
1:00
1:00
8
1
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
0:05:00 0:05:00 0:18:00 1:10:00 0:02:00 x x 1:00:00
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
9
- 1000 1:00 x x 0:08:00 x x x x 0:10:00 0:42 0:55 1:00
10
1
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
0:10:00 x x 0:05:00 x x x x
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
11
- - 1:05 x x 0:05:00 x x x x 0:10:00 0:50 - nej
12
- - 0:15 0:03:00 0:12:00 x x x x x x x - nej
13
- - 1:25 0:05:00 0:05:00 0:15:00 x x x x 1:00:00 x - nej
14
1
-
0:10 i
intervaller
10 min
0:10 i
intervaller
10 min
- nej
2
3
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:17 Page67
Läs bruksanvisningen noggrant före den första anndningen.
Tillverkaren fråntar sig allt ansvar vid användning utan att
respektera bruksanvisningen.
För din säkerhet överensstämmer denna apparat med alla dande
standarder och regleringar (lågsnningsdirektiv, elektromagnetisk
kompatibilitet, material godkända för livsmedelskontakt, miljö).
Apparaten är inte avsedd att fungera med hjälp av en
extern timer eller med en separat frrkontroll.
Denna apparat är inte avsedd att användas av personer
(inklusive barn) som inte klarar av att hantera elektrisk utrustning, eller
av personer utan erfarenhet eller nnedom, förutom om de har
erllit, genom en person ansvarig för deras kerhet, en övervak-
ning eller förhand fått anvisningar angående apparatens
användning. Om barn använder denna apparat måste de övervakas
av en vuxen för attkerställa att barnen inte leker med apparaten.
Använd apparaten en stabil arbetsyta tryggt avstånd från
vattenstänk, och under inga omständigheter i ett skåp i ett inbyggt kök.
Kontrollera att apparatens volttal överensstämmer med
tspänningen. Garantin gäller inte vid felaktig anslutning.
Apparaten ska endast anslutas till ett jordat uttag. Om apparaten
inte ansluts till ett jordat uttag kan den orsaka elstötar med allvarliga
skador. För din kerhet, se till att det jordade uttaget motsvarar l-
lande normer och standarder i ditt land. Om din elektriska installation
inte är utrustad med ett jordat uttag är det dvändigt att en behörig
elinstallatör åtgärdar din installation innan maskinen ansluts.
Apparaten är endast avsedd för hemmabruk inomhus.
Apparaten är endast avsedd att användas för hemmabruk. Den är inte
avsedd att användas i följande fall som inte täcks av garantin:
- I pentryn för personal i butiker, kontor och på andra arbetsplatser,
- På lantbruk,
- För gästernas användning hotell, motell och andra liknande
boendemiljöer,
- I miljöer av typ bed & breakfast, vandrarhem och liknande rum för
uthyrning.
Koppla alltid ur apparaten snart du inte använder den och vid
rengöring.
Använd inte apparaten om:
- den har en skadad nätsladd,
- den har fallit och har synliga skador eller funktionsstörningar.
Om detta händer, måste apparaten ndas till närmaste godkända
serviceverkstad, för att undvika alla risker.
Läs garantivillkoren.
Om sladden skadas, skall den bytas ut av tillverkaren, dennes service
agent eller likvärdigt kvalificerad person för att undvika fara.
Alla åtgärder och reparationer, med undantag av rengöring och
sedvanligt underhåll, skall utföras av en godkänd serviceverkstad.
Doppa inte ner apparaten, sladden eller stickkontakten i
vatten eller annan vätska.
Låt inte sladden vara inom räckhåll för barn.
Låt inte sladden vara i närheten av eller i kontakt med apparatens
varma delar, nära en värmella eller hänga över vassa kanter.
Flytta inte på apparaten när den är i bruk.
Rör inte vid fönstret när maskinen är igång och
strax efteråt. Fönstret kan vara hett.
Koppla inte ur apparaten genom att dra i sladden.
Använd endast en förlängningssladd i gott skick, med jordad stick
kontakt och med en ledning vars tvärsnitt är minst lika med led
ningstråden som bifogas med produkten.
Placera inte apparaten ovanpå andra apparater.
Använd inte apparaten som rmekälla.
Använd inte apparaten för tillagning av annan mat än bröd och sylt.
Lägg aldrig papper, papp eller plast i apparaten och placera inget
ovanpå den.
Om gon del av apparaten skulle fatta eld, försök aldrig släcka med
vatten. Koppla ur apparaten. Kväv lågorna med en fuktig handduk.
För din kerhet, använd endast tillbehör och reservdelar avsedda
för din apparat.
Alla apparater genomgår en sträng kvalitetskontroll.
Användningstester tillämpas i praktiken med slumpmässigt
utvalda apparater, vilket förklarar eventuella spår av användning.
I slutet av programmet, använd alltid grytlappar för att
hantera bakformen eller apparatens varma
delar. Apparaten blir mycket varm under användningen.
Täpp aldrig till ventilationshålen.
Var mycket försiktig, eftersom det riskerar att komma ut ånga r du
öppnar locket i slutet av eller under pågående program.
När du använder program nr 11 (sylt och mos) se upp för ånga
och heta stänk r locket öppnas.
Inte överskrida mängderna som anges i recepten.
- inte överskrida totalt 1500 g deg.
- inte överskrida totalt 900 g ml och 13 g jäst.
Apparatens ljudnivå är 55 dBA.
Skydda miljön!
Din apparat innehåller värdefulla material som kan återanvändas eller återvinnas.
Lämna den på en återvinningsstation eller på en godkänd serviceverkstad.
Dra ut kontakten och låt maskinen svalna.
Rengör maskinens utsida och insida med en fuktig svamp. Torka noggrant.
Diska bakformen och knådaren i varmt vatten. Om knådaren fastnat i bakformen, blötlägg i 5 - 10 min.
Ta av locket för att rengöra det med varmt vatten.
Diska inte någon del av maskinen i diskmaskin.
Använd inte rengöringsmedel, skursvamp eller alkohol. Använd en mjuk och fuktig trasa.
Doppa aldrig ner maskinen eller locket i vatten.
Rengöring och underhåll
Säkerhetsanvisningar
68
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:17 Page68
1 / 1

på andra språk