Electrolux EKC70751 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

bruksanvisning
Spis
EKC60751 / EKC70751
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
Innehåll
Säkerhetsinstruktioner 2
Produktbeskrivning 4
Innan maskinen används första gången
6
Använda keramikhällen 8
Användning av ugnen 10
Tips, tabeller och råd 16
Rengöring och vård 19
Om maskinen inte fungerar 25
Tekniska data 25
Installation 26
Miljöinformation 27
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinstruktioner
Viktiga säkerhetsinstruktioner!
Läs noga igenom denna bruksanvisning
och spara den som referens!
Elektrisk säkerhet
Denna spis får bara anslutas av en behö-
rig elektriker.
Vid funktionsstörningar eller skador på spi-
sen: Tag ur säkringarna eller stäng av spi-
sen.
Reparationer av spisen får bara göras av
en kvalificerad servicetekniker. Vid fel-
aktiga reparationer finns stor risk för per-
sonskador. Vid behov av reparation, vänd
dig till Electrolux Service eller till din åter-
försäljare.
Installation
Alla ingrepp i spisen skall utföras av en kva-
lificerad tekniker. Reparationer som utförs
av oerfarna personer kan orsaka personska-
dor eller allvarliga funktionsfel. För spisar med
stickkontakt: Kontrollera att stickkontakten
sitter ordentligt i eluttaget. Spisen är tung.
Kanter och hörn som du vanligtvis inte kom-
mer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid flyttning av spisen. Tippskyddet
måste vara monterat så att spisen inte välter
vid onormal belastning.
Observera! Placera inte spisen på en extra
sockel eller annan upphöjning. Detta ökar ris-
ken för att spisen skall tippa över!
Barnsäkerhet
Barn skall övervakas så att de inte leker
med spisen.
Lämna inte barn utan tillsyn i närheten av
spisen när den används.
Denna spis har ett barnlås.
Åtkomliga delar kan bli heta under använd-
ning. Håll barn på säkert avstånd.
Säkerhet under användning
Denna spis är avsedd att användas för
matlagning, grillning och bakning i hem-
met.
Var försiktig när du ansluter elektriska ap-
parater till eluttag i närheten. Se till att spi-
sens kabel inte kommer i kläm när du in-
stallerar eller flyttar spisen.
Varning: Risk för brännskador! Spisen
blir het när den används. Vidrör inte hällen
eller ugnsutrymmet under användning.
Användning av ingredienser som innehål-
ler alkohol i ugnen kan skapa en alkohol/
luftblandning som lätt kan antändas. Öpp-
na i detta fall ugnsluckan försiktigt. Ha inte
glödande kol, gnistor eller öppen eld i när-
heten när du öppnar luckan.
Denna spis är inte avsedd att användas av
personer (även barn) med nedsatt fysisk
eller sensorisk förmåga, eller om de har
bristande erfarenhet och kunskap, om de
inte övervakas och instrueras av en person
som ansvarar för deras säkerhet.
Bryt strömmen till spisen och kontakta
Electrolux Service för reparation.
Så här undviker du skador på spisen
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll.
Vätska kan vid överkokning eller rengöring
tränga ned till spänningsförande kompo-
nenter.
2 electrolux
Lägg inte metallföremål såsom lock, knivar
och skedar på hällen. De blir heta om en
kokzon sätts på av misstag.
Lämna aldrig en fritös eller smältande fett,
paraffin eller annat lättantändligt ämne
utan tillsyn. Vid brand, stäng av spisen och
köksfläkten. Släck elden med ett gryt-
lock, använd aldrig vatten.
Glaskeramikhällen måste användas med
största försiktighet. Exempelvis kan flam-
bering med konjak eller annan alkohol
medföra att fettrester i köksfläkten antänds
och orsakar allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk orsaka
personskador.
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl som
buktar utåt snurrar lätt på glaskeramikhäl-
len.
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och
ställ inte bakplåtar, kastruller eller annat på
ugnens botten eftersom emaljen skadas
av hettan som uppstår.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen.
De kan antändas när ugnen sätts på.
Varning! Alkohol och liknande ämnen
som kan bilda explosiva gaser, eller andra
ämnen som kan orsaka brand eller explo-
sion, får inte användas i ugnen.
Förvara inte maträtter utan övertäckning i
ugnen när kylfläkten har stängts av. Fukt
kan kondensera i ugnsutrymmet eller på
luckglasen och tränga in i komponenterna.
Förvara inte kemikalier eller rengöringsme-
del i förvaringslådan.
Bryt strömmen till spisen och kontakta
Electrolux Service för reparation.
Information om emaljbeläggning.
Färgförändringar på emaljbeläggningen,
som ett resultat av användningen, på-
verkar inte ugnens lämplighet vid normal
och korrekt användning. De utgör därför
heller inget fel som täcks av garantin.
Skötsel och rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och
spill osar rejält vid uppvärmning och kan
medföra risk för brand.
Tag genast (medan hällen fortfarande är
varm) med rakbladsskrapan bort socker
och överkok med högt sockerinnehåll,
t.ex. marmelad, samt smält plast och folie
för att inte skada hällen. Var försiktig, rak-
bladet är mycket vasst.
Uppackning
Kontrollera att spisen är i perfekt skick och
inte skadad på något sätt. Du måste ome-
delbart informera din återförsäljare om någon
skada har uppstått under transporten. Vid
direktleverans måste transportskador anmä-
las till Electrolux Service inom 7 dagar.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta de lo-
kala myndigheterna för mer information om
ortens system för återvinning.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti ugnen in-
nan den används.
electrolux 3
Produktbeskrivning
Översiktsbild
1
2
3
4
5
1 Glaskeramikhäll
2 Kontrollpanel
3 Ugn
4 Förvaringslåda
5 Sockel
Kontrollpanel översikt
1 1
2
1 Hällens reglage
2 Ugnsdisplay
4 electrolux
Häll översikt
12
34
5
6
1 Ø 140 mm
2 Ø 250 mm
3 Ø 120 mm
4 Ø 180 mm
5 Ø 140 mm
6 Ø 210 mm
Ugnsutrustning
5
4
3
2
1
12
3
4
5
6
7
8
9
10
1 Övre värmeelement
2 Värmeelement
3 Ugnslampa
4 Anslutning för matlagningstermometer
5 Fettfilter
6 Ugnslampa
7 Ringelement
8 Undervärme
9 Ugnsstegar, borttagbara
10 Ugnsnivåer
Tillbehör
Rengör tillbehören innan du använder
dem första gången. Rengör plåtar, lång-
panna och övriga delar med varmt vat-
ten och diskmedel. Skölj och torka torrt.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna (med non-stick beläggning)
För bakning och stekning eller som plåt för
att samla upp fett.
Matlagningstermometer
För att se den exakta temperaturen vid till-
agning av köttstycken.
Ugnsgaller
För kokkärl, kakformar, stekar och livsmedel
som skall grillas.
electrolux 5
Utdragbara bakplåtsskenor
Kontrollera att spisens tippskydd är
monterat.
Bakplåtsskenorna består av två skenor som
är utdragbara. Plåtarna, långpannan och
gallret läggs ovanpå skenorna. För att hålla
plåten på plats finns en styrpinne (se bild).
Användning av de utdragbara bakplåtsske-
norna underlättar matlagningen. När du t.ex.
ska ösa en stek eller röra i pommes frites drar
du enkelt ut långpannan på skenorna.
Varning Skenorna skall vara helt
inskjutna när ugnsluckan stängs.
Användning av galler, bakplåtar och
långpanna
Det är viktigt att ugnsgallret, plåtarna och
långpannan ligger fixerade mellan stoppen i
framkanten och bakkanten på skenorna för
att förhindra att de faller av skenorna. Placera
bakplåten, långpannan eller gallret i bakkan-
ten och fixera mot framkanten. Styrpinnen
passar in i en skåra under kanten på bakplå-
ten eller långpannan, vilket gör att de hålls på
plats. Skenorna måste vara i inskjutet läge
när gallret, bakplåten eller långpannan läggs
på. För bästa stabilitet på bakplåten, se till att
den fasade kanten är vänd inåt i ugnen. Drag
försiktigt i tillbehören under användning så att
plåtar, pannor eller galler inte ramlar av från
skenorna. Den maximala belastningen är 20
kg.
Användning av ugnsgaller
När gallret används behövs inte styrpinnen.
Ugnsgallret har en markering på ovansidan.
Den markeringen skall vara i framkanten (mot
ugnsluckan) under användning. Var noga
med att placera all mat på gallret bakom
markeringen. Annars är det risk för att maten
inte blir genomstekt i framkanten. Gallret kan
placeras i långpannan. Högst 10 kg får pla-
ceras på gallret.
Varning Se till att styrpinnen häktar i
under kanten på bakplåten/långpannan
och att de vilar på skenan, annars kan
de falla av från skenorna i utdraget läge.
När bakplåten/långpannan har tagits
bort i utskjutet läge måste skenorna
skjutas in igen så att ugnsluckan kan
stängas. Använd grytlappar eftersom
skenorna är heta.
Innan maskinen används första gången
Inställning och ändring av klockan
Ugnen fungerar bara med inställd
klocka.
När ugnen är ansluten till elnätet blinkar en
klocksymbol
tills du har ställt in klockan.
1. Tryck på eller för att ställa in rätt tid.
6 electrolux
2. För att ändra en redan inställd tid, tryck
på På/Av . Tryck sedan på tills
blinkar. Följ instruktionerna i alternativ
1.
Efter cirka 5 sekunder slutar klockan att blin-
ka och tiden visas i displayen.
Spisen är nu klar att användas.
Tiden kan bara ändras, om barnlåset är
deaktiverat, ingen av klockfunktionerna
Startfördröjning , Koktid eller
Stopptid är inställd eller ingen ugns-
funktion är vald.
Bränn av ugnen
Varning Håll barn under uppsikt! Spisen
blir mycket het.
Observera: Använd inga skarpa eller re-
pande rengöringsmedel! Ytan kan ska-
das.
Glöm inte att ta bort packningsmaterialet
inuti ugnen.
Ugnen måste "brännas av" innan den an-
vänds första gången. Gör så här:
1. Öppna ugnsluckan och plocka ur alla till-
behör.
2.
Sätt på ugnen
. Välj Varmluft genom
att använda
eller . Välj temperatur
200
o
C. Temperaturen kan ändras ge-
nom att använda
och . Ugnsluckan
skall vara stängd.
3. Låt ugnen gå med den inställningen i cirka
en timma.
4.
Ändra till funktionen Max Grill
genom
att använda eller . Välj temperatur
200
o
C. Temperaturen kan ändras ge-
nom att använda
och . Ugnsluckan
skall vara stängd.
5. Låt ugnen gå med den inställningen i cirka
30 minuter.
6.
Stäng av spisen .
7. Låt därefter ugnsluckan stå öppen i cirka
två timmar och vädra köket.
8. Rengör ugnen, luckan och ugnsstegarna
med varmt vatten och handdiskmedel.
Torka av ugnen.
Den första tiden då ugnen används kan det
fortfarande förekomma lukt. Detta påverkar
inte maten och är inte hälsovådligt.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i ugnsvredet. OB-
SERVERA! Strömförsörjningen till spi-
sen är inte avstängd.
Låsa spisen:
1.
Sätt på ugnen med På/Av knappen
.
2. Vrid de två yttre vreden moturs till .
Använda spisen när funktionslåset är
aktiverat:
Vrid samtidigt de två vreden till de två främre
kokzonerna moturs. Vrid sedan vredet för
den kokzon du vill använda medurs till öns-
kad inställning.
Deaktivera funktionslåset:
Vrid samtidigt vreden till de två främre kok-
zonerna moturs. Inom 10 sekunder vrider du
sedan ett av vreden moturs en gång till. Häl-
len kan nu användas som vanligt.
Luckspärr
Luckspärren gör det svårare för barn att öpp-
na luckan. Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan deaktiveras vid behov.
Öppna luckan
För spärren åt höger när du vill öppna luckan.
Deaktivera låset
Kontrollera att ugnen inte är varm! För spär-
ren åt höger, lyft och fortsätt föra den ytterli-
gare ett litet stycke åt höger, lyft knappens
vänstra kant.
Aktivera låset
För spärren åt höger och nedåt.
electrolux 7
Kylfläkten
Spisen är försedd med en kylfläkt. Fläkten är
till för att hålla spisen sval. Kylfläkten startar
automatiskt när ugnstemperaturen uppnår
cirka 120
o
C. När endast hällen används har
kylfläkten en fördröjd start. När spisen stängs
av stannar fläkten automatiskt när ugnstem-
peraturen har gått ned till cirka 250
o
C.
Använda keramikhällen
Hällen kan inte användas om ugnen inte
är påslagen, se ugnsdisplayen
Hällen har fyra kokzoner med:
Min/maxstorlekar på de bakre zonerna.
Ett vredfönster som ger information om
zonen.
AUTOMAX, ett automatiskt element som
snabbt värmer upp zonen till inställd nivå
(för kokning/stekning) utan att du behöver
ändra vredets inställning.
RESTVÄRMEVARNARE. När en kokzon
har stängts av lyser vredfönstret
länge kokzonen är varmare än 55°C.
AUTOMATISK AVSTÄNGNING efter viss
tid. Ju högre värmeläge, desto tidigare
stängs zonen av.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilket läge du valt på
vredet. För att förhindra överhettning stängs
zonen av då och då, även med den varmaste
inställningen.
Glaskeramikhällen tål värme, kyla och
temperaturchocker, men den är känslig
för slag. En kryddkvarn som faller på den
kan spräcka glaskeramikhällen. Använd
aldrig en spräckt glaskeramikhäll.
Ändring av zonstorlek
Kokzonsvreden har markeringar från 0 till 12,
där 12 ger den högsta värmen. Gör så här
om du vill använda de främre zonerna eller
den mindre bakre:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda
medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter använd-
ning.
Så här använder du den bakre högra stora
kokzonen:
1. Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. vrid sedan vredet tillbaks till önskat läge
mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs
till 0 efter användning.
Du måste prova dig fram för att hitta den in-
ställning och kokzon som passar dig och
dina kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Kokzonerna
I indikeringsfältet kan följande visas:
Att hällen är påslagen
Val av varmhållningsläge
, det valda läget
Automax
Restvärme
Att barnlåset (funktionslåset) är aktiverat
Felfunktion / Överhettning
Automax-funktionen
Denna spis är har en speciell uppvärmnings-
automatik som kallas för Automax. Funktio-
nen kopplar du in varje gång du vill använda
den. Den fungerar så här:
Välj den värmeinställning som du finner lämp-
lig för tillagning/stekning. Värmezonen startar
på högsta värme och går automatiskt över
på valt läge efter en viss tid.
Kokning/stekning med Automax
Gör så här för att aktivera funktionen. Ob-
servera! Detta måste du göra varje gång
du vill använda automatiken.
1. Vrid vredet MEDURS till symbolen a
(fjädringsläge).
2. Välj sedan önskad inställning för kokning/
stekning. Efter cirka 5 sekunder tänds ett
A i indikeringsfältet.
Kokzonens display visar ett A. Detta innebär
att kokzonen går på maximal värme under en
viss tid beroende på vilket värmeläge som
valts. Se diagrammet.
8 electrolux
9
8
7
6
5
4
3
2
1
1 2 3 4 5 6 7 8 9
0
TEMP.
MIN.
När tiden har gått ut sker en automatisk om-
koppling till det inställda värdet och boksta-
ven A visas inte längre. Om inställningen
ändras under uppvärmning med AUTO-
MAX stängs funktionen av och måste
aktiveras på nytt. Allmänt kan man säga
att läge 2-5 är lämpligt för kokning och läge
6-8 för stekning. För varmhållning är läge 1
lämpligt. Men som vanligt gäller att du får
prova dig fram till det läge och den kokzon
som passar dig och dina kokkärl bäst.
Här nedan får du en liten vägledning till rätt
värmeläge och lämplig kokzon. Varje zon
motsvarar ett nummer i tabellerna (se illust-
ration).
12
34
5
6
Matlagning med
Automax
Portioner Zon Inställning En portion
Gröt (havre, råg) 2 1, 3, 5 3
4 4 3
Potatis 2-4 1, 3, 5 3-4
Ris 2 1, 3, 5 2 3/4 dl
4 1, 3, 5 3
4-6 4 3
Rotfrukter 4-8 4 4-5
Skira smör 1, 3, 5 1
Smälta blockchoklad 1, 3, 5 1
Stekning med Automax Zon Inställning
Entrecôte 4 7-8
6 7-8
Fläskkotletter 4 6
6 6
Köttbullar 4 6-7
6 6-7
Pannkakor 4 7
6 7
Potatis, rå 4 6
electrolux 9
Stekning med Automax Zon Inställning
6 6
Ägg 4 6-7
6 6-7
Säkerhetsavstängning av kokzonerna
Om någon av kokzonerna inte stängs av efter
en viss tid, eller om värmeinställningen inte
ändras, stängs denna kokzon av automa-
tiskt.
Restvärme visas med
("hot") i displayen för
den aktuella kokzonen.
Kokzonerna stängs av automatiskt enligt föl-
jande tabell:
Inställning
, , efter 6 timmar
Inställning
, efter 5 timmar
Inställning
efter 4 timmar
Inställning
, , , efter 1,5 timmar
Om en eller flera kokzoner stängs av innan
tiden har gått ut, se avsnitt "Problem och åt-
gärder".
Restvärmevarnare
När en eller flera kokzoner har stängts av vi-
sas restvärmen i displayen ("Hot") för re-
spektive kokzon. Även när hällen har stängts
av släcks displayen först när kokzonerna har
kallnat.
Restvärmen kan användas för att smälta
något eller för varmhållning av maträtter.
Observera! Så länge restvärmevarnaren ly-
ser föreligger risk för brännskador.
Observera! Vid ett strömavbrott släcks
symbolen
och därvid även restvärme-
varnaren. Risken för brännskador förelig-
ger dock fortfarande. Genom att vara ob-
servant kan brännskador undvikas.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värme-
kontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmå-
ga, men kan lämna silverliknande fläckar
på hällen.
Kastruller och pannor i glas eller om de är
emaljerade med grova mönster, sliter mer
om de dras fram och tillbaka över hällen än
vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på
en kastrull eller stekpanna
täcka kokzonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
skall vara slät eller finmönstrad.
måste vara helt slät. En botten som buktar
för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämp-
ligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika
metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt till-
stånd, men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas
på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens
säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem
falsar
Praktisk användning
Varning Lägg aldrig aluminiumfolie, en
långpanna eller en plåt direkt på ugnens
botten. Om undervärmen blockeras kan
emaljen skadas på grund av
överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll
barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften
som sedan sprids genom luftkanaler i ug-
nens bakre vägg med hjälp av fläkten. Den
varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret. Värmen överförs
snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att
du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid Över/Undervärme. Sänk temperaturen
med 15-20% om receptet säger att du skall
använda en temperatur mellan 160 och 225
°C. Ju högre temperatur, desto större sänk-
ning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda Över/Undervärme.
10 electrolux
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
funktionslampan på kontrollpanelen lyser un-
der uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (den tänds och släcks i takt med
att termostaten aktiveras och stängs av).
Ugnsfunktioner Lämpligt för Värmeelement/ fläkt
Varmluft För stekning och bakning på olika
nivåer samtidigt. Ställ in ugnstem-
peraturen 20-40°C lägre än vid
Över-/Undervärme.
Ringelement och fläkt
Över-/Undervärme För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Övre och undre värmeelement
(startar med automatisk snabb-
start som övergår i Över/Under-
värme när vald temperatur är
uppnådd)
Pizza/pajfunktion För bakning på en nivå av rätter
som kräver en mer intensiv brun-
stekning och en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen
20-40°C lägre än vid Över/Under-
värme.
Undre element, ringelement och
fläkt
Lågtemperaturstek-
ning
För livsmedel som är lämplig för
tillagning vid låg temperatur under
en längre tid, cirka 4-5 timmar.
Kan även användas för att torka
frukt och svamp.
Ringelement och fläkt (120°C eller
150°C i 10 minuter och sedan
80°C)
Gratinering För stekning av större stycken av
kött eller fågel på en ugnsnivå.
Funktionen är också lämplig för
gratinering och färgsättning.
Grillelement, övre värmeelement
och fläkt
Max Grill För grillning av tunna livsmedel
som läggs i mitten på gallret och
för rostning av bröd.
Grillelement och övre värmeele-
ment
Varmhållningsläge För varmhållning av maträtter. Övre och undre värmeelement.
(Förinställning 80°C)
Upptining/Torkning För upptining av frysta livsmedel. Undre värmeelement och fläkt
(från 30°C)
Upptining Vid upptining av kött och fisk samt
glaserade eller fyllda bakverk bör
temperaturen vara nollställd. Gal-
ler/plåtar kan placeras på flera ni-
våer om mycket skall tinas upp.
Belysning och fläkt.
Belysning Med den här funktionen kan du
lysa upp ugnsutrymmet, till exem-
pel vid rengöring.
electrolux 11
Ugnsdisplay
Bruksanvisning:
Sätt på ugnen genom att trycka på
.
När den valda funktionen lyser, börjar ug-
nen att värmas upp.
Drifttiden visar hur länge ugnen har varit
igång. Tiden visas bara om ingen av klock-
funktionerna, signalurssymbolen , Kok-
tid eller Stopptid är inställda.
Ugnsbelysningen tänds när en ugnsfunk-
tion är vald.
När den önskade ugnstemperaturen är
uppnådd hörs en signal.
Stäng av ugnen genom att trycka på
.
Val av ugnsfunktioner
1.
Sätt på ugnen med knappen .
2.
Tryck på
eller tills den önskade
ugnsfunktionen lyser i displayen.
En temperatur börjar lysa i displayen.
Om inte temperaturen ändras inom 5
sek. så börjar ugnen att värmas upp.
Ugnsfunktionen kan ändras medan ug-
nen är igång.
Ändring av ugnstemperatur
Tryck på
eller för att öka eller minska
temperaturen.
Stänga av ugnsfunktionen
Innan ugnen stängs av, tryck på
eller
tills ingen ugnsfunktion visas i displayen.
Stänga av ugnen
Stäng av ugnen genom att trycka på .
Värmeindikering
Uppvärmning
När ugnsfunktion är vald börjar indikeringen
blinka för att visa hur mycket ugnen är upp-
värmd.
Avstängning
När ugnsfunktionerna har stängts av tänds
indikeringen för att visa att det finns restvär-
me i ugnen.
Användning av klockfunktionerna
När en klockfunktion har valts blinkar mot-
svarande funktion i cirka 5 sekunder. Un-
der denna tid kan den önskade tiden stäl-
las in eller ändras med knappen
eller
.
12 electrolux
Efter inställning av den önskade tiden blin-
kar funktionen åter i ca 5 sekunder. Där-
efter lyser funktionen. Den inställda tiden
börjar att räknas ner.
Kontroll av inställd eller kvarvarande tid
Tryck upprepade gånger på funktionsknap-
pen tills motsvarande klockfunktion
blinkar och den inställda eller kvarvarande ti-
den visas.
Användning av restvärme med
klockfunktionen Koktid och Stopptid
När klockfunktionerna Koktid och Sluttid an-
vänds stänger ugnen av värmeelementen när
90% av den inställda eller den beräknade ti-
den har gått ut. Den kvarvarande restvärmen
utnyttjas för att fortsätta tillagningen till slutet
av den inställda tiden.
Signalur
Ställa in en tid. En signal ljuder efter uppnådd
tid. Den här funktionen har ingen inverkan på
ugnen.
1.
Tryck på
. Klocksymbolen tänds. Tryck
på knappen tills blinkar.
2. Välj den önskade tiden med knapparna
eller .
Efter ca. 5 sekunder visas kvarvarande tid.
Signaluret
lyser. När 90% av tiden gått
hörs en signal.
Signalen hörs i en minut när den inställda ti-
den har gått ut, "00.00" och
blinkar. Tryck
på en av knapparna för att stänga av signalen
och symbolen i displayen.
Koktid
Med den här funktionen ställer du in hur lång
tid du vill att maten skall vara i ugnen.
1.
Tryck på
. Lampan tänds.
2. Välj ugnsfunktion och temperatur. Tryck
tills blinkar.
3. Välj den önskade tiden genom att trycka
på knapparna eller (max. 09,59 tim-
mar).
Koktiden lyser .
electrolux 13
När tiden når "00.00" och koktiden blin-
kar, hörs en signal i 2 minuter. Ugnen stängs
av automatiskt.
När tiden når "00.00" och Koktid blinkar, hörs
en signal i 2 minuter. Ugnen stängs av auto-
matiskt.
Tryck på en av knapparna för att stänga av
signalen och symbolen i displayen.
Stopptid
Här ställer du in den tid efter vilken du vill att
ugnen skall stängas av.
1.
Tryck på
. Lampan tänds.
2. Välj ugnsfunktion och temperatur. Tryck
tills Stopptid blinkar.
3. Använd knapparna och för att välja
stopptid.
Stopptid lyser och tiden visas i displayen.
När tiden når "00.00" och Stopptid blin-
kar, hörs en signal i 2 minuter. Ugnen stängs
av automatiskt.
Tryck på en av knapparna för att stänga av
signalen och symbolen i displayen.
Koktid och Stopptid
Koktid och Stopptid kan användas samtidigt.
1.
Tryck på . Lampan tänds.
2. Välj ugnsfunktion och temperatur. Tryck
och välj Koktid och ställ in
den önskade koktiden (till exempel 1 tim-
ma).
14 electrolux
3.
Tryck på
och välj Stopptid för att
ställa in den önskade tiden när maten
skall vara klar (till exempel 14,05).
Koktid och Stopptid lyser i displayen.
Ugnen startar automatiskt efter den förin-
ställda tiden (till exempel 13,05)
När ugnstiden är uppnådd hörs en signal i 2
min och ugnen stängs av automatiskt (till ex-
empel 14,05).
Tryck på en av knapparna för att stänga av
signalen.
Ugnens säkerhetsavstängning
Om ugnen inte stängs av eller om tem-
peraturen inte ändras efter en viss tid så
stängs ugnen av automatiskt. Senast in-
ställda temperatur visas i temperatur-
displayen.
Ugnen stängs av vid en ugnstemperatur på:
30 - 120
o
C efter 12,5 timmar
120 - 200
o
C efter 8,5 timmar
200 - 250
o
C efter 5,5 timmar
250 - max
o
C efter 3,0 timmar
Använda spisen efter en säkerhetsav-
stängning:
Stäng av ugnen helt. Den kan sedan sättas
på igen.
Säkerhetsavstängningem är deaktive-
rad om klockfunktionen Koktid /
Stopptid
eller ugnsfunktionen Låg-
temperaturtillagning är inställd.
Använda matlagningstermometern
Varning Var försiktig så att du inte
bränner dig på värmeslingorna i taket
eller på ugnsstegen när du ansluter eller
lossar kontakten till
matlagningstermometern. Använd en
grytlapp.
Matlagningstermometern visar temperaturer
mellan 30 och 99°C. Använd endast original
matlagningstermometer och se till att ingen
del kommer i kontakt med det övre värme-
elementet.
För bästa resultat måste matlagningstermo-
meterns spets vara mitt i den tjockaste delen
av steken dit värmen når sist. Ugnsvärmen
påverkar matlagningstermometern, därför
bör hela röret vara inne i köttet. Tänk på att
matlagningstermometern kan visa fel tempe-
ratur om den stöter mot fett eller ben.
Ställ in maten i kall ugn.
Inställning:
1. Stick in matlagningstermometern i köttet.
electrolux 15
2. Anslut matlagningstermometern i uttaget
på höger sida i ugnen.
3.
Starta ugnen
.
4. Du kan nu ställa in den önskade tempe-
raturen genom att trycka på eller .
60ºC är den förinställda temperaturen.
Displayen växlar till aktuell innertempera-
tur.
Om den aktuella innertemperaturen visas
innan den önskade temperaturen har
ställts in, tryck då upprepade gånger på
Val
knappen tills funktionen Matlag-
ningstermometer blinkar och gör sedan
inställningen.
30ºC är den lägsta temperaturen som
visas i displayen.
5. Välj ugnsfunktion och temperatur.
När den önskade innertemperaturen
uppnås hörs en signal och ugnen stängs
av.
6. Tryck på en av knapparna för att stänga
av signalen.
Inom några minuter beräknas en preli-
minär sluttid, vid vilken den inställda in-
nertemperaturen kommer att uppnås.
Denna tid omberäknas kontinuerligt och
uppdateras i displayen. För att systemet
ska fungera är det viktigt att matlag-
ningstermometern sitter i köttet och är
ansluten till uttaget i början av tillagning-
en och sedan inte avlägsnas under till-
agningen.
Tiddisplayen och köttemperaturen visar
en "blinkande rektangel" under beräk-
ningsfasen.
Varning Matlagningstermometern är
het. Man kan lätt bränna sig när man tar
ut matlagningstermometerns kontakt ur
uttaget i ugnen.
7. Tag ur matlagningstermometerns kon-
takt från uttaget i ugnen och tag ut köttet.
OBSERVERA! Ugnen och matlagnings-
termometern är heta.
Kontrollera eller ändra temperaturen
Tryck på
tills funktionen Matlagnings-
termometer blinkar och den valda tempe-
raturen visas i displayen.
Om du vill ändra temperaturen, använd
och .
Kontrollera eller ändra ugnstemperatu-
ren
Om du vill ändra temperaturen, använd
och .
Tips, tabeller och råd
Bak-/stektiderna är endast riktvärden.
16 electrolux
Baktabell
Typ av bak-
verk
Temperatur
o
C
Över-/Undervär-
me
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 70-80 140-150 1
Sockerkaka 160-180 1 45-60 150-160 1
Muffins 220-225 3 10-20 160-170 1+4
Kakor
Rulltårta 225-250 3 6-10 200 3
Bakverk med
smör, mjöl,
socker (ägg)
170-180 3 20-30 150-160 1+4
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 10-15 150-160 1+4
Pepparkakor 190-200 3 8-12 170-190 1+4
Smördegska-
kor
180-200 3 20-30 160-180 1+4
Matbröd
Formbröd 190-210 1 30-40 170-190 2
Limpa 175-225 2 35-45 180-190 1+4
Tekaka 220-225 3 12-18 180-190 1+4
Franskbröd
Bullar 225-250 2 7-10 180-190 1+4
Längder/kran-
sar
180-200 2 20-30 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50 180-190 1
Ugnspannkaka 200-225 2 20-35 180-190 3
Pan-pizza 210-220 1 16-20 180-200 1+4
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Mat/vetebrödsdegar och sock-
erkakor blir platta.
För låg temperatur i ugnen gör
att degen kan jäsa upp och se-
dan sjunka ihop och bli platt.
Kontrollera den inställda tempe-
raturen mot rekommendationer i
tabeller eller recept.
Mat/vetebrödsdegar har inte
jäst rätt. För lång jäsning efter
utkavling kan ge ett platt resul-
tat. Mat/vetebrödsdegar skall
jäsa dragfritt vid rumstempera-
tur. Vid ett lätt tryck på degen
ska fördjupningen gå tillbaka.
Kontrollera jästiden mot recep-
tets rekommendation.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du tagit
rätt mängd.
electrolux 17
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
För varm fett-/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37° för färsk jäst. För torrjäst, se
rekommendationerna på pake-
tet.
Mat-/vetebrödsdegar och sock-
erkakor blir torra.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
Kontrollera i receptet att du an-
vänt rätt mjölsort och rätt mängd
mjöl/vätska.
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket måste stå inne för
länge för att bli färdigt och blir
därmed torrt.
Kontrollera att du har ställt in rätt
temperatur.
Bakverk/maträtter blir för mörka. Vid för hög temperatur i ugnen
blir bakverk/maträtter för mörka
innan de är färdiga.
Kontrollera att du har ställt in rätt
temperatur.
För hög placering i ugnen vid
Över-/Undervärme ger för
mycket övervärme, och motsatt
effekt vid för låg placering.
Kontrollera i tabell eller recept att
du valt rätt nivå.
Bakverk/maträtter blir ljusa. Aluminiumfolie, plåt eller lång-
panna på ugnens botten block-
erar undervärmen.
Se till att du inte har något på
botten i ugnen.
Ljusa bakformar ger ljusare ka-
kor än mörka formar.
Byt till mörkare bakformar.
Stektabell
Typ av kött Temperatur
o
C
Över-/Undervär-
me
Nivå Minuter Tempera-
tur
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Nötkött
Rostbiff
- blodig 125 2 55-75 120 50-55 2
- medium 125 2 75-85 120 55-60 2
- grå 125 2 100-130 120 70-75 2
Fläskkött
Skinkstek 170 2 90-105 160 80 2
Fläskkarré 170 2 105 160 85 2
Kotlett, revben-
sspjäll
175 2 90 165 - 1+4
Köttfärslimpa 170 2 60-70 160 75-80 2
Kalv/Lamm
Kalvstek/lamm
- medium 170 2 90 160 70 2
- grå 170 1 105 160 75 2
Fågel
Kyckling, unghö-
na
190 2 50-60 180 85 2
18 electrolux
Spill på ytor av
medföljande rengöringsmedel
De rostfria ytorna ren-
Typ av kött Temperatur
o
C
Över-/Undervär-
me
Nivå Minuter Tempera-
tur
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Kyckling/kalkonfi-
220 3 35-50 200 75 2
Kalkon, unghöna 170 1 45-55 160 90 2
Anka 160 2 40-55 150 2
Gås 160 1-2 40-55 150 2
Fisk
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Forell 200-250 g 200 3 20-25 190 3
Gös ca. 1 kg 220 3 25-30 200 3
Hel fisk 200 2 30-35 190 65 3
Hel lax ca. 1 kg 210 2 20-25 200 58 3
Lågtemperaturtillagning, tabell
Typ av kött Vikt
g
Temperatur
o
C
Nivå Minuter
Rostbiff 1000-1500 150 1 90-110
Oxfilé 1000-1500 150 3 90-110
Kalvstek 1000-1500 150 1 100-120
Biffar 200-300 120 3 20-30
Rengöring och vård
Varning Före rengöring, låt alltid
kylfläkten kyla av spisen innan den
stängs av.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt
till din spis, kontrollera att den är lämplig för
användning och rekommenderas av tillver-
karen
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel
bör inte användas eftersom dessa kan med-
föra att spisens ytfinish mattas. Skarpa slip-
medel och skurmedel bör också undvikas.
Antibakteriella universalprodukter bör inte
användas för att rengöra glaskeramikhällen
eller de omgivande listerna.
Utvändig rengöring
Använd inga rengöringsmedel med slipef-
fekt, t.ex. slipande krämprodukter, stålull och
skurmedel på målade eller tryckta ytor efter-
som dessa kan skadas. Torka regelbundet
av kontrollpanelen, ugnsluckan och spisens
sidor med en mjuk trasa och hett vatten med
handdiskmedel. Avsluta med en mjuk trasa
för att undvika ränder.
görs enklast med hjälp av en mjuk trasa och
rostfritt stål måste omedelbart torkas av. Du
kan även prova med fönsterputsmedel. Om
ytan är mycket smutsig kan du använda sprit,
t.ex. T-sprit.
Varning Observera att tippskyddet inte
fungerar när du drar ut spisen för att
rengöra bakom den.
Varning Rengöring av ugnen med ång-
eller högtryckstvätt är av säkerhetsskäl
inte tillåtet.
Vred och handtag
Sätt aldrig en het stekpanna/bakplåt/
kastrull nära vreden, de kan skadas av
hettan.
electrolux 19
Vi rekommenderar att bara använda varmt
vatten och diskmedel för rengöring av vreden
och handtagen. Alla andra rengöringsmedel
mattar ner ytfinishen.
Varning Försök inte ta bort något av
kontrollvreden från spisen eftersom
detta kan orsaka skada och utgör en
säkerhetsrisk.
Rengöring av hällen
Se till att glaskeramiken är kall före rengöring.
Det är viktigt att rengöra glaskeramikhällen
varje dag så att matrester inte bränner fast.
Var noga med att undvika hällens lister vid
rengöring av glaskeramiken eftersom de kan
skadas av rengöringsmedlet.
Daglig rengöring
Använd rengöringsprodukter som är speciellt
avsedda för glaskeramikhällar. Om matrester
inte får bränna fast på hällen blir den mycket
enklare att rengöra.
1. Applicera en liten mängd rengöringsme-
del på hällen och torka av med en mjuk
trasa, en ren pappershandduk eller lik-
nande. Se till att hällen inte skadas.
2. Torka av rester av rengöringsmedlet med
en annan fuktig pappershandduk och
torka torrt med en mjuk trasa.
Ta bort envisa fläckar
1. Krämbaserade rengöringsmedel kan an-
vändas för att ta bort envisa fläckar eller
missfärgning.
2. Använd en plastdyna avsedd för Non-
stick behandlade kastruller med kräm-
rengöringsmedel för att ta bort envisa
fläckar.
Ta bort inbränd mat
Vi rekommenderar bestämt att du använder
en speciell skrapa för keramikhällar (med ett
rakblad) för att ta bort spill på hällen, särskilt
sockerlösningar, som kan orsaka permanen-
ta skador om de inte avlägsnas.
1. Se till att glaskeramiken är kall före ren-
göring.
2. Använd en skrapa för glaskeramik med
en vinkel på 30
o
mot ytan för att ta bort
så mycket matrester som möjligt.
Använd ett lämpligt rengöringsmedel för
glaskeramik enligt ovan för att slutföra
rengöringen.
Varning Förvara rakbladsskrapan utom
räckhåll för barn. Använd
rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Undvika märken på hällen
Kontrollera att botten på kokkärl och
kokzonerna är rena och torra innan
matlagning påbörjas.
Se till att kokkärlet är tillräckligt stort
för att undvika att maten kokar över
Torka om möjligt upp spill och stänk
omedelbart, men var försiktig så att du
inte bränner dig på het ånga.
Använd inte disktrasor eller svampar
för att rengöra hällen. Dessa kan läm-
na kvar ett lager av smutsigt rengör-
ingsmedel på hällens yta, vilket kan
bränna fast och orsaka missfärgning
nästa gång hällen används.
Undvik att använda:
Hushållsrengöringsmedel och blek-
medel.
Impregnerade plast- eller nylondy-
nor som ej beskrivs som lämpliga
för Non-stick behandlade kokkärl.
Rengöringssvampar med slipeffekt,
kökssvampar och stålull.
Kemiska ugnsrengöringsmedel,
t.ex. sprayprodukter och ugns-
svampar.
Rostlösare, rengöringsmedel för
bad och tvättställ.
Samtliga ovanstående produkter kan
skada hällen.
Det är farligt att blanda olika rengör-
ingsprodukter. Kemikalierna i dem
kan reagera med varandra och med-
föra farliga resultat.
Sockerlösningar måste avlägsnas från
hällen innan sockerlagen stelnar, an-
nars skadas hällens yta.
Placera inte plastföremål, folie eller
maträtter på den heta ytan eftersom
detta skadar hällen.
Rengöring av ugnen
Varning Vid rengöring får inte någon
ugnsfunktion vara vald och ugnen måste
vara kall.
Ugnsstegarna bör tas ut för att underlätta
rengöring.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKC70751 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för