HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG7136W Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSG6136 / QSG7136
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsföreskrifter 3
Installation 3
Barnsäkerhet 3
Säkerhet under användning 3
Så här undviker du skador på spisen 3
Rengöring och underhåll 4
Uppackning 4
Beskrivning av produkten 5
Översikt 5
Beskrivning av kontrollpanelen 5
Ugnens utrustning 6
Häll - översikt 6
Tillbehör 6
Bakplåt 7
Ugnsgaller 7
Matlagningstermometer 7
Före första användning 8
Inställning och ändring av klockan 8
Bränn av ugnen 8
Funktionslås 9
Luckspärr 9
Kylfläkt 9
Användning av keramikhällen 10
Ändring av zonstorlek 10
Val av kastrull/stekpanna 10
Användning av ugnen 10
Praktisk användning 11
Principen för varmluft 11
Ugnens funktioner 11
Matlagningstermometer 12
Klockfunktioner 14
Signalur 15
Koktid 15
Stopptid 16
Koktid och Stopptid kombinerat 17
Tips, tabeller och råd 18
Skötsel och rengöring 21
Rengöringsprodukter 21
Utvändig rengöring 21
Vred och handtag 22
Rengöring av hällen 22
Daglig rengöring 22
Ta bort envisa fläckar 22
Ta bort inbränd mat 22
Rengöring av ugnen 23
Katalysemalj 23
Den släta emaljen 24
Ugnsluckan 24
Ugnsluckans glas 25
Tillbehör 26
Non-stick behandlade tillbehör 26
Ugnsstegar 27
Ugnsbelysning 28
Förvaringslåda 29
Vad ska jag göra om... 29
Tekniska data 30
Installation 30
Justera sockelns höjd 31
Horisontell justering 31
Tippskydd 31
Elektrisk anslutning 32
Miljöinformation 32
Med reservation för ändringar
2
Innehåll
Säkerhetsföreskrifter
Viktiga säkerhetsinstruktioner!
Läs igenom noga och spara som referens!
Elektrisk säkerhet
Denna spis får bara anslutas av en behörig elektriker .
Vid funktionsstörningar eller skador på spisen: Tag ur säkringarna eller stäng av spisen.
Reparationer av spisen får bara göras av en kvalificerad servicetekniker . Vid felaktiga
reparationer finns stor risk för personskador. Vid behov av reparation, vänd dig till Elec-
trolux Service eller till din återförsäljare.
Installation
Alla ingrepp i spisen skall utföras av en kvalificerad tekniker. Reparationer som utförs
av oerfarna personer kan orsaka personskador eller allvarliga funktionsfel. För spisar med
stickkontakt: Kontrollera att stickkontakten sitter ordentligt i eluttaget. Spisen är tung.
Kanter och hörn som du vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid flyttning av spisen. Tippskyddet måste vara monterat så att spisen inte välter
vid onormal belastning.
Observera! Placera inte spisen på en extra sockel eller annan upphöjning. Detta ökar risken
för att spisen skall tippa över!
Barnsäkerhet
Barn skall övervakas så att de inte leker med spisen.
Lämna inte barn utan tillsyn i närheten av spisen när den används.
Denna spis har ett barnlås.
Åtkomliga delar kan bli heta under användning. Håll barn på säkert avstånd.
Säkerhet under användning
Denna spis är avsedd att användas för matlagning, grillning och bakning i hemmet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till eluttag i närheten. Se till att spisens
kabel inte kommer i kläm när du installerar eller flyttar spisen.
Varning: Risk för brännskador! Spisen blir het när den används. Vidrör inte hällen eller
ugnsutrymmet under användning.
Användning av ingredienser som innehåller alkohol i ugnen kan skapa en alkohol/luft-
blandning som lätt kan antändas. Öppna i detta fall ugnsluckan försiktigt. Ha inte glö-
dande kol, gnistor eller öppen eld i närheten när du öppnar luckan.
Denna spis är inte avsedd att användas av personer (även barn) med nedsatt fysisk eller
sensorisk förmåga, eller om de har bristande erfarenhet och kunskap, om de inte över-
vakas och instrueras av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Bryt strömmen till spisen och kontakta Electrolux Service för reparation.
Så här undviker du skador på spisen
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan vid överkokning eller rengöring
tränga ned till spänningsförande komponenter.
Lägg inte metallföremål såsom lock, knivar och skedar på hällen. De blir heta om en
kokzon sätts på av misstag.
Säkerhetsföreskrifter
3
Lämna aldrig en fritös eller smältande fett, paraffin eller annat lättantändligt ämne utan
tillsyn. Vid brand, stäng av spisen och köksfläkten. Släck elden med ett grytlock,
använd aldrig vatten.
Glaskeramikhällen måste användas med största försiktighet. Exempelvis kan flambering
med konjak eller annan alkohol medföra att fettrester i köksfläkten antänds och orsakar
allvarliga bränder. Likaså kan eldslågor och brinnande fettstänk orsaka personskador.
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl som buktar utåt snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ inte bakplåtar, kastruller eller annat på
ugnens botten eftersom emaljen skadas av hettan som uppstår.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan antändas när ugnen sätts på.
Varning! Alkohol och liknande ämnen som kan bilda explosiva gaser, eller andra ämnen
som kan orsaka brand eller explosion, får inte användas i ugnen.
Förvara inte maträtter utan övertäckning i ugnen när kylfläkten har stängts av. Fukt kan
kondensera i ugnsutrymmet eller på luckglasen och tränga in i komponenterna.
Förvara inte kemikalier eller rengöringsmedel i förvaringslådan.
Bryt strömmen till spisen och kontakta Electrolux Service för reparation.
Information om emaljbeläggning.
Färgförändringar på emaljbeläggningen, som ett resultat av användningen, påverkar inte
ugnens lämplighet vid normal och korrekt användning. De utgör därför heller inget fel som
täcks av garantin.
Rengöring och underhåll
Håll glaskeramikhällen och ugnen rena. Fettfläckar och utspilld mat osar vid uppvärm-
ning och kan även orsaka brand.
Du måste genast (medan hällen fortfarande är varm) med rakbladsskrapan ta bort socker
och överkok med hög sockerhalt, t.ex. marmelad, samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Var försiktig, rakbladet är mycket vasst.
Uppackning
Kontrollera att spisen är i perfekt skick och inte skadad på något sätt. Du måste omedelbart
informera din återförsäljare om någon skada har uppstått under transporten. Vid direkt-
leverans måste transportskador anmälas till Electrolux Service inom 7 dagar.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta de lokala myndigheterna för mer information om
ortens system för återvinning.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti ugnen innan den används.
4
Säkerhetsföreskrifter
Beskrivning av produkten
Översikt
1 Keramikhäll
2 Kontrollpanel
3 Ugn
4 Förvaringslåda
5 Sockel
Beskrivning av kontrollpanelen
2
3
1 1
1 Vred för hällen
2 Display
3 Vred för ugnen
1
2
3
4
5
Beskrivning av produkten
5
Ugnens utrustning
1 Övre värmeelement
2 Värmeelement
3 Ugnsbelysning
4 Anslutning för matlagningstermometer
5 Fettfilter
6 Ugnsbelysning
7 Ringelement
8 Undervärme
9 Ugnsstegar, löstagbara
10 Ugnsnivåer
Häll - översikt
1 Ø 140 mm
2 Ø 250 mm
3 Ø 120 mm
4 Ø 180 mm
5 Ø 140 mm
6 Ø 210 mm
Tillbehör
Rengör tillbehören innan du använder dem första gången. Rengör plåtar, långpanna och
övriga delar med varmt vatten och diskmedel. Skölj och torka torrt.
Långpanna (med teflonbehandlad yta)
För bakning och stekning eller som en bricka för
att samla upp fett.
1
2
3
4
5
1
2
7
8
9
10
5
4
6
3
12 34
5
6
6
Beskrivning av produkten
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Proffsplåt
För matbröd och bullar.
Ugnsgaller
För kokkärl, kakformar, stekar och mat som skall
grillas.
Matlagningstermometer
För att se den exakta temperaturen vid tillagning
av köttstycken.
Beskrivning av produkten
7
Före första användning
Inställning och ändring av klockan
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar symbolen för klockan
auto-
matiskt.
1. För att ändra en redan inställd tid, tryck på
knappen i mitten tills indikeringen Tid
blin-
kar.
2. Ställ in aktuellt klockslag med knapparna
+ eller -.
3. Efter ca. 5 sekunder slutar blinkningarna
och i klockdisplayen visas inställd tid.
Du kan nu använda ugnen.
VARNING
Klockan
kan bara ändras när signaluret
inte är inställt.
Bränn av ugnen
VARNING
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket het.
Obs: Använd inga skarpa eller slipande rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Glöm inte att ta bort allt emballage inuti ugnen.
Innan ugnen används första gången måste du bränna av den. Se till att ventilationen är
god genom att sätta igång köksfläkten eller öppna ett fönster. Gör sedan följande:
1. Öppna ugnsluckan och plocka ur alla tillbehör.
8
Före första användning
2.
Stäng ugnsluckan. Starta ugnen på över/undervärme
. Vrid temperaturvredet till
200
o
C.
3. Låt ugnen stå med denna inställning i cirka en timme.
4.
Skifta till grillfunktionen. Vrid funktionsvredet till Grill
.
5. Låt ugnen stå med denna inställning i cirka 30 minuter.
6. Vrid funktionsvredet till 0 och stäng av temperaturvredet.
7. Låt därefter ugnsluckan stå öppen i cirka två timmar och vädra ut köket.
8. Rengör ugnen, luckan och ugnsstegarna med varmt vatten och diskmedel. Torka ur
ugnen.
När en ugn används första gången kan den fortfarande lukta något. Detta påverkar inte
maten på något sätt och är inte hälsovådligt.
Funktionslås
OBS! Strömförsörjningen till spisen är inte avstängd.
Lås ugnen:
Funktionslåset är inbyggt i ugnsvredet.
Vrid vredet moturs till symbolen
. Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Så här använder du spisen:
Tryck in vredet mot panelen och vrid medurs till önskad position.
Lås hällen:
Funktionslåset är inbyggt i vreden för de främre zonerna.
Vrid samtidigt vreden till de två främre kokzonerna moturs till symbolen
och håll dem
i detta läge några sekunder.
Hur du kan använda produkten när funktionslåset är aktiverat:
Vrid samtidigt vreden till de två främre kokzonerna moturs och håll dem i detta läge några
sekunder. Vrid sedan vredet för den kokzon du vill använda medurs till önskad inställning.
Inaktivera funktionslåset:
Vrid samtidigt vreden till de två främre kokzonerna moturs. Inom 10 sekunder vrider du
sedan ett av vreden moturs en gång till. Du kan nu använda hällen som vanligt.
Luckspärr
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan. Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan avaktiveras vid behov.
Att öppna luckan
För spärren åt höger när du vill öppna luckan.
Avaktivera låset
Kontrollera att ugnen inte är varm! För spärren åt höger. Tryck knappen uppåt.
Aktivera låset
För spärren åt höger och dra ner knappen.
Kylfläkt
Spisen är försedd med en kylfläkt. Den är till för att hålla spisen sval. Kylfläkten startar
automatiskt när ugnen används. När alla vred är nollställda stannar kylfläkten automatiskt.
Före första användning
9
Användning av keramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. De bakre kokzonerna är dubbla zoner. När du sätter
på en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilken nivå du har valt med reglaget.
Även på den högsta inställningen slocknar zonen ibland för att undvika överhettning. Vär-
mevarnaren har fyra lampor, en för varje zon. En lampa tänds om zonen är varmare än cirka
55 °C, även när zonen har stängts av.
Glaset i keramikhällen tål värme, kyla och temperaturchocker, men det är känsligt för slag.
En kryddkvarn som faller ned på den kan spräcka glaskeramikhällen. Stå aldrig på glaske-
ramikhällen.
Ändring av zonstorlek
Vreden för värmezonerna har markeringar från 0 till 12 där 12 ger den högsta värmen. Om
du vill använda de främre zonerna eller den mindre bakre zonen:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter användning.
Så här använder du den bakre högra stora kokzonen:
1.
Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. Vrid sedan tillbaka vredet till önskat läge mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs till
0 efter användning.
Du måste pröva dig fram för att hitta rätt inställning och kokzon som passar dig och dina
kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan lämna silverliknande fläckar på
hällen.
Kastruller och pannor i glas, eller om de är emaljerade med grova mönster, sliter mer om
de dras fram och tillbaka över hällen än vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på en kastrull eller stekpanna
täcka kokzonen helt. Med en för liten botten bränner överkok lätt fast på hällen.
skall vara slät eller finmönstrad.
måste vara helt slät. En botten som buktar för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämpligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd,
men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem falsar
10
Användning av keramikhällen
Praktisk användning
VARNING
Lägg aldrig aluminiumfolie, en långpanna eller en plåt direkt på ugnens botten. Om un-
dervärmen blockeras kan emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften som sedan sprids genom luftkanaler i ugnens
bakre vägg med hjälp av fläkten. Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter sugs
in genom fläktgallret. Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att du
kan använda en lägre ugnstemperatur än vid Över/Undervärme. Sänk temperaturen med
15-20% om receptet säger att du skall använda en temperatur mellan 160 och 225 °C. Ju
högre temperatur, desto större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det bättre att
använda Över/Undervärme.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontrollampan på kontrollpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar när temperaturen uppnås (den tänds och släcks i takt med att
termostaten aktiveras och stängs av).
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Varmluft
För stekning och bakning på olika
nivåer samtidigt. Ställ in ugn-
stemperaturen 20-40 °C lägre än
vid Över/Undervärme.
Ringelement och fläkt
Över-/Undervärme
För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Övre och undre värmeelement
(startar med automatisk snabb-
start, Varmluft och Undervärme
som övergår till Över/Undervär-
me när den valda temperaturen
uppnås)
Paj/pizzafunktion
För bakning på en nivå av rätter
som kräver en mer intensiv brun-
stekning och som skall ha en
knaprig botten. Ställ in ugnstem-
peraturen 20-40 °C lägre än vid
Över/Undervärme.
Undre element, ringelement och
fläkt
Varmluftsgrill (gra-
tinering)
För stekning av större stycken av
kött eller fågel på en nivå. Funk-
tionen är också lämplig för gra-
tinering och brunstekning.
Grillelement, takelement och
fläkt
Max Grill
För grillning av platta livsmedel
som läggs mitt på gallret och för
rostning av bröd.
Grillelement och takelement
Torkning För upptining av frysta livsmedel. Undre element och fläkt
Användning av ugnen
11
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Upptining
Vid upptining av kött och fisk
samt glaserade eller fyllda bak-
verk bör temperaturen vara
nollställd. Galler och plåtar kan
placeras på flera nivåer om stor
mängd skall tinas upp.
Belysning och fläkt.
Belysning
Med denna funktion kan du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
Matlagningstermometer
För att stänga av ugnen när temperaturen i köttbitens mitt uppnår en inställd temperatur.
VARNING
Obs: Endast den medföljande matlagningstermometern får användas. Använd endast ori-
ginaldelar vid utbyte.
Efter användning, sätt tillbaka locket på plats så att inte fukt tränger in i elektroniken.
1. För in matlagningstermometern så långt att dess spets hamnar i mitten av köttbiten.
2. Sätt i matlagningstermometerns
kontakt hela vägen i uttaget på ug-
nens sidovägg.
3. Använd knapparna "+" och "-" för att stäl-
la in önskad innertemperatur.
Displayen växlar till aktuell innertempe-
ratur.
12
Användning av ugnen
Innertemperaturen visas från 30 ºC.
4. Ställ in ugnsfunktion och temperatur.
När den inställda innertemperaturen upp-
nås avges en ljudsignal.
5. Tryck på valfri knapp för att stänga av sig-
nalen.
6. Ställ vreden för ugnsfunktion och tempe-
raturinställning i läge FRÅN.
VARNING
Matlagningstermometern är het. När du drar
ur kontakten och spetsen finns risk att du
bränner dig.
7. Lossa matlagningstermometerns
kontakt från uttaget och ta ut köttet
ur ugnen.
Ändring av innertemperatur
- Tryck på knappen
.
- Ändra vid behov temperaturen med "+"
eller "-".
Användning av ugnen
13
Klockfunktioner
12
435
1 Tidsdisplay
2 Funktionslampor
3 Plusknapp +
4
Valknapp
5 Minusknapp -
Koktid
För att ställa in hur länge ugnen skall vara i drift.
Stopptid
För att ställa in när ugnen skall stängas av.
Signalur
För att ställa in en kort tid för nedräkning. När tiden löper ut avges en ljudsignal. Denna
funktion påverkar inte ugnens funktioner i övrigt.
Tid
För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden (se också avsnittet Före första användning).
Allmänna tips
När en funktion har valts blinkar displayen i cirka 5 sekunder. Medan den blinkar kan
önskad tid ställas in med knapparna + eller -.
Efter inställning av den önskade tiden blinkar displayen åter i cirka 5 sekunder. Tiden
börjar att räknas ner.
Tryck på en valfri knapp för att stänga av signalen.
Den önskade ugnsfunktionen och temperaturen kan väljas före eller efter inställning av
klockfunktionerna.
Vrid vreden för ugnsfunktion och temperatur till noll när tillagningen är klar.
14
Användning av ugnen
Signalur
1.
Tryck flera gånger på knappen
tills
signalurets funktionslampa
blinkar.
2. Inom 5 sekunder, ställ in önskad tid med
knapparna "+" och "-" (max. 2 timmar och
30 minuter). Signalurets funktionslampa
tänds. Efter 5 sekunder visar displayen
aktuellt klockslag.
När tiden löper ut blinkar "00.00" på funk-
tionsindikatorn. En ljudsignal avges.
3. Signalen kan stängas av genom att trycka
på en valfri knapp.
Koktid
1.
Tryck flera gånger på knappen
tills
funktionslampan för Koktid
blinkar.
Användning av ugnen
15
2. Ställ in önskad koktid med knapparna "+"
och "-".
Efter cirka 5 sekunder visar displayen åter
aktuellt klockslag. Funktionslampan för
Koktid
tänds.
När tiden löper ut blinkar funktionslam-
pan, en ljudsignal avges i två minuter och
ugnen stängs av automatiskt.
3. Stäng av signalen och programmet ge-
nom att trycka på en valfri knapp.
Stopptid
1.
Tryck flera gånger på knappen
tills
funktionslampan för Stopptid
blinkar.
16
Användning av ugnen
2. Ställ in önskad avstängningstid med
knapparna "+" och "-".
Efter cirka 5 sekunder visar displayen åter
aktuellt klockslag. Funktionslampan för
Stopptid
tänds.
När tiden löper ut blinkar funktionslam-
pan, en ljudsignal avges i två minuter och
ugnen stängs av automatiskt.
3. Stäng av signalen och programmet ge-
nom att trycka på en valfri knapp.
Koktid och Stopptid kombinerat
Koktid och Stopptid kan användas samtidigt om ugnen automatiskt skall slås på
och stängas av vid en senare tidpunkt.
1. Med funktionen Koktid
, ställ in tiden
för tillagningen av maträtten, här 1 tim-
me.
Användning av ugnen
17
2. Med funktionen Stopptid , ställ in ti-
den när maträtten skall vara klar, här
14:05.
Funktionslamporna för Koktid
och Stopptid
tänds och det aktuella klockslaget visas på dis-
playen, här 12:05.
Ugnen slås automatiskt på vid den beräknade tid-
punkten, här 13:05. .
Och stängs av automatiskt när den inställda kok-
tiden löper ut, här 14:05.
Tips, tabeller och råd
Bak/stektiderna är endast riktvärden.
Bakningstabell
Typ av bakverk
Temperatur
o
C
Över/undervärme
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 70-80 140-150 1
Lätt sockerka-
ka
160-18 1 45-60 150-160 1
Muffins 220-225 3 10-20 160-170 1+4
Tårtor
Rulltårta 225-250 3 6-10 200 3
Bakverk inne-
hållande smör,
mjöl, socker
(ägg)
170-180 3 20-30 150-160 1+4
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 10-15 150-160 1+4
Pepparkakor 190-200 3 8-12 170-190 1+4
18
Tips, tabeller och råd
Typ av bakverk
Temperatur
o
C
Över/undervärme
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Smördegska-
kor
180-200 3 20-30 160-180 1+4
Matbröd
Formbröd 190-210 1 30-40 170-190 2
Limpa 175-225 2 35-45 180-190 1+4
Tekaka 220-225 3 12-18 180-190 1+4
Vetebröd
Bullar 225-250 2 7-10 180-190 1+4
Längder / kran-
sar
180-200 2 20-30 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50 180-190 1
Ugnspannkaka 200-225 2 20-35 180-190 3
Pizza 210-220 1 16-20 180-200 1+4
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Matbröds/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir platta.
För låg temperatur i ugnen kan
göra att bakverket jäser och se-
dan sjunker ihop och blir platt.
Kontrollera att den inställda
temperaturen är den som re-
kommenderas i tabeller eller re-
cept.
Matbröds/vetebrödsdegar har
inte jäst ordentligt. För lång
jäsning efter utkavling kan göra
att brödet blir platt. Matbröds/
vetebrödsdegar skall jäsa drag-
fritt vid rumstemperatur. Vid
ett lätt tryck på degen skall för-
djupningen gå tillbaka.
Kontrollera att jästiden över-
ensstämmer med receptets re-
kommendation.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du ta-
git rätt mängd.
För varm fett/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37 °C för färsk jäst. För torrjäst,
se rekommendationerna på pa-
ketet.
Matbröds/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir torra.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
Kontrollera i receptet att du an-
vänt rätt mjölsort och rätt
mängd mjöl/vätska.
Tips, tabeller och råd
19
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket måste stå inne för
länge och blir därmed torrt.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
Bakverk/maträtter blir för mör-
ka.
Vid för hög temperatur i ugnen
blir bakverk/maträtter för mör-
ka innan de är färdiga.
Kontrollera att du har ställt in
rätt temperatur.
För hög placering i ugnen vid
över/undervärme ger för myck-
et övervärme, och motsatt ef-
fekt vid för låg placering.
Kontrollera i tabell eller recept
att du har valt rätt position.
Bakverk/maträtter blir ljusa. Aluminiumfolie, plåt eller lång-
panna på ugnens botten block-
erar undervärmen.
Se till att du inte har något på
botten i ugnen.
Ljusa bakformar ger ljusare ka-
kor än mörka formar.
Byt till mörkare bakformar.
Stektabell
Typ av kött Temperatur
o
C
Över/undervärme
Nivå Minu-
ter
Temp.
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Nötkött
Rostbiff
- röd i mitten 125 2 55-75 50-55 120 2
- rosa i mitten 125 2 75-85 55-60 120 2
- genomstekt 125 2 100-13
0
70-75 120 2
Griskött
Skinkstek 170 2 90-105 80 160 2
Fläskkarré 170 2 105 85 160 2
Kotlett, revben-
sspjäll
175 2 90 - 165 1+4
Köttfärslimpa 170 2 60-70 75-80 160 2
Kalvkött/lamm
Kalv/lammstek
- rosa i mitten 170 2 90 70 160 2
- genomstekt 170 1 105 75 160 2
Fågel
Kyckling, unghö-
na
190 2 50-60 85 180 2
20
Tips, tabeller och råd
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG7136W Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för