Användning av keramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. Den högra, bakre kokzonen är en dubbelzon. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilken nivå du har valt med
reglaget. Även på den högsta inställningen slocknar zonen ibland för att undvika över-
hettning. Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon. En lampa tänds om zonen är
varmare än cirka 55 °C, även när zonen har stängts av.
Om du har en 230 V-spis kan du inte använda dubbelzonfunktionen samtidigt som du
använder ugnsfunktionerna Varmluft, Paj/pizza, Turbo Max Grill eller Max Grill. Spisen har
en effektreglering för att förhindra överhettning av det elektriska systemet.
Glaset i keramikhällen tål värme, kyla och temperaturchocker, men det är känsligt för slag.
En kryddkvarn som faller ned på den kan spräcka glaskeramikhällen. Stå aldrig på glaske-
ramikhällen.
Ändring av zonstorlek
Vreden för värmezonerna har markeringar från 0 till 12 där 12 ger den högsta värmen. Om
du vill använda de främre zonerna eller den mindre bakre zonen:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter användning.
Så här använder du den bakre högra stora kokzonen:
1.
Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. Vrid sedan tillbaka vredet till önskat läge mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs till
0 efter användning.
Du måste pröva dig fram för att hitta rätt inställning och kokzon som passar dig och dina
kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
• Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värmekontakt.
• Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan lämna silverliknande fläckar på
hällen.
• Kastruller och pannor i glas, eller om de är emaljerade med grova mönster, sliter mer om
de dras fram och tillbaka över hällen än vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på en kastrull eller stekpanna
• täcka kokzonen helt. Med en för liten botten bränner överkok lätt fast på hällen.
• skall vara slät eller finmönstrad.
• måste vara helt slät. En botten som buktar för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämpligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd,
men planar ut sig när de värms upp.
Användning av keramikhällen
11