Electrolux EKC60405 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

bruksanvisning
Spis
EKC60405/EKC70405
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
Innehåll
Säkerhetsinstruktioner 2
Beskrivning av produkten 4
Före första användning 6
Använda keramikhällen 7
Användning av ugnen 8
Tips, tabeller och råd 13
Rengöring och vård 16
Vad gör man när... 21
Tekniska data 22
Installation 23
Miljöinformation 24
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinstruktioner
Viktiga säkerhetsinstruktioner!
Läs igenom noga och spara som refe-
rens!
Elektrisk säkerhet
Denna spis får bara anslutas av en behö-
rig elektriker .
Vid funktionsstörningar eller skador på spi-
sen: Tag ur säkringarna eller stäng av spi-
sen.
Reparationer av spisen får bara göras av
en kvalificerad servicetekniker . Vid fel-
aktiga reparationer finns stor risk för per-
sonskador. Vid behov av reparation, vänd
dig till Electrolux Service eller till din åter-
försäljare.
Installation
Alla ingrepp i spisen skall utföras av en kva-
lificerad tekniker. Reparationer som utförs
av oerfarna personer kan orsaka personska-
dor eller allvarliga funktionsfel. För spisar med
stickkontakt: Kontrollera att stickkontakten
sitter ordentligt i eluttaget. Spisen är tung.
Kanter och hörn som du vanligtvis inte kom-
mer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid flyttning av spisen. Tippskyddet
måste vara monterat så att spisen inte välter
vid onormal belastning.
Observera! Placera inte spisen på en extra
sockel eller annan upphöjning. Detta ökar ris-
ken för att spisen skall tippa över!
Barnsäkerhet
Barn skall övervakas så att de inte leker
med spisen.
Lämna inte barn utan tillsyn i närheten av
spisen när den används.
Denna spis har ett barnlås.
Åtkomliga delar kan bli heta under använd-
ning. Håll barn på säkert avstånd.
Säkerhet under användning
Denna spis är avsedd att användas för
matlagning, grillning och bakning i hem-
met.
Var försiktig när du ansluter elektriska ap-
parater till eluttag i närheten. Se till att spi-
sens kabel inte kommer i kläm när du in-
stallerar eller flyttar spisen.
Varning: Risk för brännskador! Spisen
blir het när den används. Vidrör inte hällen
eller ugnsutrymmet under användning.
Användning av ingredienser som innehål-
ler alkohol i ugnen kan skapa en alkohol/
luftblandning som lätt kan antändas. Öpp-
na i detta fall ugnsluckan försiktigt. Ha inte
glödande kol, gnistor eller öppen eld i när-
heten när du öppnar luckan.
Denna spis är inte avsedd att användas av
personer (även barn) med nedsatt fysisk
eller sensorisk förmåga, eller om de har
bristande erfarenhet och kunskap, om de
inte övervakas och instrueras av en person
som ansvarar för deras säkerhet.
Bryt strömmen till spisen och kontakta
Electrolux Service för reparation.
Så här undviker du skador på spisen
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll.
Vätska kan vid överkokning eller rengöring
tränga ned till spänningsförande kompo-
nenter.
Lägg inte metallföremål såsom lock, knivar
och skedar på hällen. De blir heta om en
kokzon sätts på av misstag.
2 electrolux
Lämna aldrig en fritös eller smältande fett,
paraffin eller annat lättantändligt ämne
utan tillsyn. Vid brand, stäng av spisen och
köksfläkten. Släck elden med ett gryt-
lock, använd aldrig vatten.
Glaskeramikhällen måste användas med
största försiktighet. Exempelvis kan flam-
bering med konjak eller annan alkohol
medföra att fettrester i köksfläkten antänds
och orsakar allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk orsaka
personskador.
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl som
buktar utåt snurrar lätt på glaskeramikhäl-
len.
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och
ställ inte bakplåtar, kastruller eller annat på
ugnens botten eftersom emaljen skadas
av hettan som uppstår.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen.
De kan antändas när ugnen sätts på.
Varning! Alkohol och liknande ämnen
som kan bilda explosiva gaser, eller andra
ämnen som kan orsaka brand eller explo-
sion, får inte användas i ugnen.
Förvara inte maträtter utan övertäckning i
ugnen när kylfläkten har stängts av. Fukt
kan kondensera i ugnsutrymmet eller på
luckglasen och tränga in i komponenterna.
Förvara inte kemikalier eller rengöringsme-
del i förvaringslådan.
Bryt strömmen till spisen och kontakta
Electrolux Service för reparation.
Information om emaljbeläggning.
Färgförändringar på emaljbeläggningen,
som ett resultat av användningen, på-
verkar inte ugnens lämplighet vid normal
och korrekt användning. De utgör därför
heller inget fel som täcks av garantin.
Rengöring och underhåll
Håll glaskeramikhällen och ugnen rena.
Fettfläckar och utspilld mat osar vid upp-
värmning och kan även orsaka brand.
Du måste genast (medan hällen fortfaran-
de är varm) med rakbladsskrapan ta bort
socker och överkok med hög sockerhalt,
t.ex. marmelad, samt smält plast och folie
för att inte skada hällen. Var försiktig, rak-
bladet är mycket vasst.
Uppackning
Kontrollera att spisen är i perfekt skick och
inte skadad på något sätt. Du måste ome-
delbart informera din återförsäljare om någon
skada har uppstått under transporten. Vid
direktleverans måste transportskador anmä-
las till Electrolux Service inom 7 dagar.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta de lo-
kala myndigheterna för mer information om
ortens system för återvinning.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti ugnen in-
nan den används.
electrolux 3
Beskrivning av produkten
Översikt
1
2
3
4
5
1 Keramikhäll
2 Kontrollpanel
3 Ugn
4 Förvaringslåda
5 Sockel
Häll översikt
1
23
4
5
1 Ø 140 mm
2 Ø 120 mm
3 Ø 180 mm
4 Ø 140 mm
5 Ø 210 mm
Ugnsutrustning
1
2
3
4
5
1
2
3
6
7
8
9
5
4
1 Takelement
2 Grillelement
3 Ugnsbelysning
4 Anslutning för matlagningstermometer
5 Ugnsbelysning
6 Ringelement
7 Undervärme
8 Ugnsstegar, löstagbara
9 Nivåer
Tillbehör
Rengör tillbehören innan du använder
dem första gången. Rengör plåtar, lång-
panna och övriga delar med varmt vat-
ten och diskmedel. Skölj och torka torrt.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
4 electrolux
Långpanna (med non-stick beläggning)
För bakning och stekning eller som plåt för
att samla upp fett.
Matlagningstermometer
För att se den exakta temperaturen vid till-
agning av köttstycken.
Ugnsgaller
För kokkärl, kakformar, stekar och livsmedel
som skall grillas.
Utdragbara bakplåtsskenor
Kontrollera att spisens tippskydd är
monterat.
Bakplåtsskenorna består av två skenor som
är utdragbara. Plåtarna, långpannan och
gallret läggs ovanpå skenorna. För att hålla
plåten på plats finns en styrpinne (se bild).
Användning av de utdragbara bakplåtsske-
norna underlättar matlagningen. När du t.ex.
ska ösa en stek eller röra i pommes frites drar
du enkelt ut långpannan på skenorna.
Varning Skenorna skall vara helt
inskjutna när ugnsluckan stängs.
Användning av galler, bakplåtar och
långpanna
Det är viktigt att ugnsgallret, plåtarna och
långpannan ligger fixerade mellan stoppen i
framkanten och bakkanten på skenorna för
att förhindra att de faller av skenorna. Placera
bakplåten, långpannan eller gallret i bakkan-
ten och fixera mot framkanten. Styrpinnen
passar in i en skåra under kanten på bakplå-
ten eller långpannan, vilket gör att de hålls på
plats. Skenorna måste vara i inskjutet läge
när gallret, bakplåten eller långpannan läggs
på. För bästa stabilitet på bakplåten, se till att
den fasade kanten är vänd inåt i ugnen. Drag
försiktigt i tillbehören under användning så att
plåtar, pannor eller galler inte ramlar av från
skenorna. Den maximala belastningen är 20
kg.
Användning av ugnsgaller
När gallret används behövs inte styrpinnen.
Ugnsgallret har en markering på ovansidan.
Den markeringen skall vara i framkanten (mot
ugnsluckan) under användning. Var noga
med att placera all mat på gallret bakom
markeringen. Annars är det risk för att maten
inte blir genomstekt i framkanten. Gallret kan
placeras i långpannan. Högst 10 kg får pla-
ceras på gallret.
electrolux 5
Varning Se till att styrpinnen häktar i
under kanten på bakplåten/långpannan
och att de vilar på skenan, annars kan
de falla av från skenorna i utdraget läge.
När bakplåten/långpannan har tagits
bort i utskjutet läge måste skenorna
skjutas in igen så att ugnsluckan kan
stängas. Använd grytlappar eftersom
skenorna är heta.
Före första användning
Inställning och ändring av klockan
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar symbolen för klockan
automatiskt.
1. För att ändra en redan inställd tid, tryck
på den mellersta knappen tills funktions-
lampan för Klocka
blinkar.
2. Ställ in aktuellt klockslag med knapparna
"+" och "-".
3. Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningar-
na och klockan visar den inställda tiden.
Ugnen är nu klar att använda.
Varning Klockan kan bara ändras
när signaluret
inte är inställt.
Bränn av ugnen
Varning Håll barn under uppsikt! Spisen
blir mycket het.
Obs: Använd inga skarpa eller repande
rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Glöm inte att ta bort packningsmaterialet
inuti ugnen.
Innan ugnen används första gången måste
du bränna av den. Se till att ventilationen är
god genom att sätta igång köksfläkten eller
öppna ett fönster.
För att bränna ur ugnen:
1. Öppna ugnsluckan och plocka ur alla till-
behör.
2. Stäng ugnsluckan. Starta ugnen på över/
undervärme
. Vrid temperaturvredet till
200
o
C.
3. Låt ugnen gå med den inställningen i cirka
en timme.
6 electrolux
4.
Skifta till grillfunktionen
. Vrid funk-
tionsvredet till Grill .
5. Låt ugnen gå med den inställningen i cirka
30 minuter.
6. Vrid funktionsvredet till 0 och slå ifrån
temperaturvredet.
7. Låt därefter ugnsluckan stå öppen i cirka
två timmar och vädra köket.
8. Rengör ugnen, luckan och ugnsstegarna
med varmt vatten och diskmedel. Torka
av ugnen
Den första tiden då ugnen används kan det
fortfarande förekomma lukt. Det påverkar
inte maten på något sätt och är inte hälso-
vådligt.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i ugnsreglaget.
OBS! Strömförsörjningen till spisen är
inte avstängd.
Lås spisen på följande sätt:
Vrid vredet moturs till symbolen
. Vredet
hoppar ut cirka 2 mm.
Så här använder du spisen:
Tryck in vredet mot panelen och vrid medurs
till önskad funktion.
Luckspärr
Luckspärren gör det svårare för barn att öpp-
na luckan. Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan deaktiveras vid behov.
Öppna luckan
För spärren åt höger när du vill öppna luckan.
Deaktivera låset
Kontrollera att ugnen inte är varm! För spär-
ren åt höger, lyft och fortsätt föra den ytterli-
gare ett litet stycke åt höger, lyft knappens
vänstra kant.
Aktivera låset
För spärren åt höger och nedåt.
Kylfläkten
Spisen är försedd med en kylfläkt. Den är till
för att hålla spisen sval. Kylfläkten startar när
ugnen används. När alla vred är inställda på
noll stannar kylfläkten automatiskt.
Använda keramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. Den
högra, bakre kokzonen är en dubbelzon. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilken nivå du har valt
med reglaget. Även på den högsta inställ-
ningen slocknar zonen ibland för att undvika
överhettning.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje
zon. En lampa tänds om zonen är varmare
än cirka 55 °C, även när zonen har stängts
av.
Om du har en 230 V-spis kan du inte använ-
da dubbelzonfunktionen samtidigt som du
använder ugnsfunktionerna Varmluft, Pizza/
paj, Gratinering eller Max Grill. Spisen har en
effektspärr för att förhindra överbelastning av
elnätet.
Glaset i keramikhällen tål värme, kyla
och temperaturchocker, men det är
känsligt för slag. En kryddkvarn som fal-
ler ned på den kan spräcka glaskera-
mikhällen. Stå aldrig på glaskeramikhäl-
len.
Ändring av zonstorlek
Kokzonsvreden har markeringar från 0 till 12,
där 12 ger den högsta värmen. Gör så här
om du vill använda de främre zonerna eller
den mindre bakre:
1. Vrid vredet för den kokzon du vill använda
medurs till önskad inställning.
2. Återställ vredet moturs till 0 efter använd-
ning.
Så här använder du den bakre högra stora
kokzonen:
1. Vrid vredet medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2. vrid sedan vredet tillbaks till önskat läge
mellan 12 och 1. Återställ vredet moturs
till 0 efter användning.
Du måste prova dig fram för att hitta den in-
ställning och kokzon som passar dig och
dina kokkärl, beroende på den mat du lagar.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kokkärl än en spis med vanliga
värmeplattor. Observera följande:
electrolux 7
Kontrollera kokkärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt) snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värme-
kontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmå-
ga, men kan lämna silverliknande fläckar
på hällen.
Kastruller och pannor i glas eller om de är
emaljerade med grova mönster, sliter mer
om de dras fram och tillbaka över hällen än
vad kokkärl av andra material gör.
För att spara tid och energi måste botten på
en kastrull eller stekpanna
täcka kokzonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
skall vara slät eller finmönstrad.
måste vara helt slät. En botten som buktar
för mycket utåt eller inåt ger förlängda upp-
värmningstider.
När du skall köpa en ny kastrull är det lämp-
ligt att välja en rostfri modell med sandwich-
botten, dvs. en botten med lager av olika
metaller. Vissa kastruller är konkava i kallt till-
stånd, men planar ut sig när de värms upp.
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas
på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens
säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem
falsar
Praktisk användning
Varning Lägg aldrig aluminiumfolie, en
långpanna eller en plåt direkt på ugnens
botten. Om undervärmen blockeras kan
emaljen skadas på grund av
överhettning.
Ugnen blir het under användning så håll
barn under uppsikt.
Principen för varmluft
Ett ringelement runt fläkten värmer upp luften
som sedan sprids genom luftkanaler i ug-
nens bakre vägg med hjälp av fläkten. Den
varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret. Värmen överförs
snabbt och effektivt, vilket i regel innebär att
du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid Över/Undervärme. Sänk temperaturen
med 15-20% om receptet säger att du skall
använda en temperatur mellan 160 och 225
°C. Ju högre temperatur, desto större sänk-
ning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda Över/Undervärme.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser un-
der uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (den tänds och släcks i takt med
att termostaten aktiveras och stängs av). För
att välja ugnsfunktion vrider du funktionsvre-
det till symbolen för önskad funktion (se ne-
dan).
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Varmluft För stekning och bakning på olika
nivåer samtidigt. Ställ in ugnstem-
peraturen 20-40 °C lägre än vid
över/undervärme.
Ringelement och fläkt
Över/undervärme
(traditionell)
För bakning och stekning på en
ugnsnivå.
Takelement och undre värmeele-
ment
Paj/pizzafunktion För ugnsbakning på en nivå av
rätter som kräver en mer intensiv
brunstekning och som skall ha en
krispig botten. Ställ in ugnstem-
peraturen 20-40 °C lägre än vid
tillagning med över/undervärme.
Undre element, ringelement och
fläkt
Turbo Max Grill (gra-
tinering)
För stekning av större stycken av
kött eller fågel på en nivå. Funk-
tionen är också lämplig för grati-
nering och brunstekning.
Grillelement, takelement och fläkt
8 electrolux
Ugnsfunktion Användning Värmeelement / fläkt
Max Grill För grillning av platta livsmedel
som läggs mitt på gallret och för
rostning av bröd.
Grillelement och takelement
Torkning För torkning av grönsaker, t.ex.
svampar.
Undre element och fläkt
Upptining Vid upptining av kött och fisk
samt glaserade eller fyllda bak-
verk bör temperaturen vara nolls-
tälld. Galler och plåtar kan place-
ras på flera nivåer om du har
mycket att tina.
Belysning och fläkt
Belysning Med denna funktion kan du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
Matlagningstermometer
För att stänga av ugnen när temperaturen i
köttbitens mitt uppnår en inställd temperatur.
Varning Observera: Endast den
medlevererade
matlagningstermometern får användas.
Använd endast original reservdelar vid
utbyte.
Efter användning, sätt tillbaka locket på
plats så att inte fukt tränger in i elektro-
niken.
1. För in matlagningstermometern så långt
att dess spets hamnar i köttbitens mitt.
2. Sätt i matlagningstermometerns kontakt
hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg.
3. Använd knapparna "+" och "-" för att stäl-
la in önskad innertemperatur.
Displayen växlar till aktuell innertempera-
tur.
Innertemperaturen visas från 30 ºC.
4. Ställ in ugnsfunktion och temperatur.
När denna temperatur har uppnåtts hörs
en signal.
electrolux 9
5. Tryck på valfri knapp för att stänga av
signalen.
6. Ställ vreden för ugnsfunktion och tempe-
raturinställning i läge FRÅN.
Varning Matlagningstermometern är
het. När du drar ur kontakten och
spetsen finns risk att du bränner dig.
7. Lossa matlagningstermometerns kontakt
från uttaget och ta ut köttet ur ugnen.
Ändring av innertemperatur
- Tryck på knappen
.
- Ändra vid behov temperaturen med "+" eller
"-".
Klockfunktioner
12
435
1 Tid-display
2 Funktionslampor
3 Knapp +
4
Valknapp
5 Knapp -
Koktid
För att ställa in hur länge ugnen skall vara i
drift.
Stopptid
För att ställa in när ugnen skall stängas av.
Signalur
För att ställa in en kort tid. När tiden löper ut
avges en ljudsignal. Denna funktion påverkar
inte ugnens funktioner i övrigt.
Klocka
För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden
(se avsnittet Före första användning).
10 electrolux
Allmänna anvisningar
När en funktion har valts blinkar dis-
playen i cirka 5 sekunder. Medan den
blinkar kan önskad tid ställas in med
knapparna "+" och "-".
Efter inställning av den önskade tiden
blinkar displayen åter i cirka 5 sekun-
der. Den inställda tiden börjar att räk-
nas ned.
Tryck på valfri knapp för att stänga av
signalen.
Den önskade ugnsfunktionen och
temperaturen kan väljas före eller efter
inställning av klockfunktionerna.
Vrid vreden för ugnsfunktion och tem-
peratur till noll när tillagningen är klar.
Signalur
1.
Tryck flera gånger på knappen
tills
signalurets funktionslampa
blinkar.
2. Inom 5 sekunder, ställ in önskad tid med
knapparna "+" och "-" (max. 2 timmar
och 30 minuter). Signalurets funktions-
lampa
tänds. Efter 5 sekunder visar
displayen aktuellt klockslag.
När tiden löper ut blinkar "00.00" på funk-
tionsindikatorn. En ljudsignal avges.
3. Signalen kan stängas av genom att trycka
på en valfri knapp.
Koktid
1.
Tryck flera gånger på knappen
tills
funktionslampan för Koktid
blinkar.
2. Ställ in önskad koktid med knapparna "+"
och "-".
electrolux 11
Efter cirka 5 sekunder visar displayen åter
aktuellt klockslag. Funktionslampan för
Koktid
tänds.
När tiden löper ut blinkar funktionslam-
pan, en ljudsignal avges i två minuter och
ugnen stängs av automatiskt.
3. Stäng av signalen och programmet ge-
nom att trycka på en valfri knapp.
Stopptid
1.
Tryck flera gånger på knappen
tills
funktionslampan för Stopptid
blinkar.
2. Ställ in önskad avstängningstid med
knapparna "+" och "-".
Efter cirka 5 sekunder visar displayen åter
aktuellt klockslag. Funktionslampan för
Stopptid
tänds.
När tiden löper ut blinkar funktionslam-
pan, en ljudsignal avges i två minuter och
ugnen stängs av automatiskt.
3. Stäng av signalen och programmet ge-
nom att trycka på en valfri knapp.
12 electrolux
Koktid och Stopptid kombinerat
Koktid och Stopptid kan använ-
das samtidigt om ugnen automatiskt
skall slås på och stängas av vid en se-
nare tidpunkt.
1.
Med funktionen Koktid
, ställ in tiden
för tillagningen av maträtten, här 1 timme.
2.
Med funktionen Stopptid
, ställ in tiden
när maträtten skall vara klar, här 14:05.
Funktionslamporna för Koktid och
Stopptid
tänds och det aktuella klocksla-
get visas på displayen, här 12:05.
Ugnen slås automatiskt på vid den beräkna-
de tidpunkten, här 13:05. .
Och stängs av automatiskt när den inställda
koktiden löper ut, här 14:05.
Tips, tabeller och råd
Bak/stektiderna är endast riktvärden.
Bakningstabell
Typ av bak-
verk
Temperatur
o
C
Över/undervär-
me
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 70-80 140-150 1
Sockerkaka 160-180 1 45-60 150-160 1
Muffins 220-225 3 10-20 160-170 1+4
Kakor
electrolux 13
Typ av bak-
verk
Temperatur
o
C
Över/undervär-
me
Nivå Minuter
Temperatur
o
C
Varmluft
Nivå
Rulltårta 225-250 3 6-10 200 3
Bakverk inne-
hållande smör,
mjöl, socker
(ägg)
170-180 3 20-30 150-160 1+4
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 10-15 150-160 1+4
Pepparkakor 190-200 3 8-12 170-190 1+4
Smördegska-
kor
180-200 3 20-30 160-180 1+4
Matbröd
Formbröd 190-210 1 30-40 170-190 2
Limpa 175-225 2 35-45 180-190 1+4
Tekaka 220-225 3 12-18 180-190 1+4
Franskbröd
Bullar 225-250 2 7-10 180-190 1+4
Längder/kran-
sar
180-200 2 20-30 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50 180-190 1
Ugnspannkaka 200-225 2 20-35 180-190 3
Pizza 210-220 1 16-20 180-200 1+4
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Matbröds/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir platta.
För låg temperatur i ugnen kan
göra att bakverket jäser och se-
dan sjunker ihop och blir platt.
Kontrollera att den inställda tem-
peraturen är den som rekom-
menderas i tabeller eller recept.
Matbröds/vetebrödsdegar har
inte jäst ordentligt. För lång jäs-
ning efter utkavling kan göra att
brödet blir platt. Matbröds/vete-
brödsdegar skall jäsa dragfritt
vid rumstemperatur. Vid ett lätt
tryck på degen skall fördjupning-
en gå tillbaka.
Kontrollera att jästiden motsva-
rar receptets rekommendation.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du tagit
rätt mängd.
För varm fett/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37 °C för färsk jäst. För torrjäst,
se rekommendationerna på pa-
ketet.
Matbröds/vetebrödsdegar och
sockerkakor blir torra.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
Kontrollera i receptet att du an-
vänt rätt mjölsort och rätt mängd
mjöl/vätska.
14 electrolux
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket måste stå inne för
länge och blir därmed torrt.
Kontrollera att du har ställt in rätt
temperatur.
Bakverk/maträtter blir för mörka. Vid för hög temperatur i ugnen
blir bakverk/maträtter för mörka
innan de är färdiga.
Kontrollera att du har ställt in rätt
temperatur.
För hög placering i ugnen vid
över/undervärme ger för mycket
övervärme, och motsatt effekt
vid för låg placering.
Kontrollera i tabell eller recept att
du har valt rätt position.
Bakverk/maträtter blir ljusa. Aluminiumfolie, plåt eller lång-
panna på ugnens botten block-
erar undervärmen.
Se till att du inte har något på
botten i ugnen.
Ljusa bakformar ger ljusare ka-
kor än mörka formar.
Byt till mörkare bakformar.
Stektabell
Typ av kött Temperatur
o
C
Över/undervär-
me
Nivå Minuter Temp.
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Nötkött
Rostbiff
- röd i mitten 125 2 55-75 120 50-55 2
- rosa i mitten 125 2 75-85 120 55-60 2
- genomstekt 125 2 100-130 120 70-75 2
Griskött
Skinkstek 170 2 90-105 160 80 2
Fläskkarré 170 2 105 160 85 2
Kotlett, revben-
sspjäll
175 2 90 165 - 1+4
Köttfärslimpa 170 2 60-70 160 75-80 2
Kalvkött/lamm
Kalv/lammstek
- rosa i mitten 170 2 90 160 70 2
- genomstekt 170 1 105 160 75 2
Fågel
Kyckling, unghö-
na
190 2 50-60 180 85 2
Kyckling/kalkonfi-
220 3 35-50 200 75 2
Kalkon, unghöna
eller halv
170 1 45-55 160 90 2
Anka 160 2 40-55 150 2
Gås 160 1-2 40-55 150 2
electrolux 15
Typ av kött Temperatur
o
C
Över/undervär-
me
Nivå Minuter Temp.
o
C
Varmluft
o
C
Nivå
Fisk
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Forell, 200-250 g 200 3 20-25 190 3
Gös, cirka 1 kg 220 3 25-30 200 3
Hel fisk 200 2 30-35 190 65 3
Hel lax, cirka 1 kg 210 2 20-25 200 58 3
Rengöring och vård
Varning Före rengöring, låt alltid
kylfläkten kyla av spisen innan den
stängs av.
Rengöringsprodukter
Innan du använder någon rengöringsprodukt
till din spis, kontrollera att den är lämplig för
användning och rekommenderas av tillver-
karen
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel
bör inte användas eftersom dessa kan med-
föra att spisens ytfinish mattas. Skarpa slip-
medel och skurmedel bör också undvikas.
Antibakteriella universalprodukter bör inte
användas för att rengöra glaskeramikhällen
eller de omgivande listerna.
Utvändig rengöring
Använd inga rengöringsmedel med slipef-
fekt, t.ex. slipande krämprodukter, stålull och
skurmedel på målade eller tryckta ytor efter-
som dessa kan skadas. Torka regelbundet
av kontrollpanelen, ugnsluckan och spisens
sidor med en mjuk trasa och hett vatten med
handdiskmedel. Avsluta med en mjuk trasa
för att undvika ränder.
Krämbaserade rengöringsmedel för rostfritt
stål har slipeffekt och bör undvikas eftersom
de kan göra ytan matt. Ytor av rostfritt stål
rengörs enklast med en mjuk trasa och ett
rengöringsmedel för rostfritt stål som kan kö-
pas hos din auktoriserade återförsäljare för
Electrolux eller på Electrolux officiella hemsi-
da. Spill på ytor av rostfritt stål måste ome-
delbart torkas av. Du kan även prova med
fönsterputsmedel. Om ytan är mycket
smutsig kan du använda sprit, t.ex. T-sprit.
Varning Observera att tippskyddet inte
fungerar när du drar ut spisen för att
rengöra bakom den.
Varning Rengöring av ugnen med ång-
eller högtryckstvätt är av säkerhetsskäl
inte tillåtet.
Vred och handtag
Sätt aldrig en het stekpanna/bakplåt/
kastrull nära vreden, de kan skadas av
hettan.
Vi rekommenderar att bara använda varmt
vatten och diskmedel för rengöring av vreden
och handtagen. Alla andra rengöringsmedel
mattar ner ytfinishen.
Varning Försök inte ta bort något av
kontrollvreden från spisen eftersom
detta kan orsaka skada och utgör en
säkerhetsrisk.
Rengöring av hällen
Se till att glaskeramiken är kall före rengöring.
Det är viktigt att rengöra glaskeramikhällen
varje dag så att matrester inte bränner fast.
Var noga med att undvika hällens lister vid
rengöring av glaskeramiken eftersom de kan
skadas av rengöringsmedlet.
Daglig rengöring
Använd rengöringsprodukter som är speciellt
avsedda för glaskeramikhällar. Om matrester
inte får bränna fast på hällen blir den mycket
enklare att rengöra.
1. Applicera en liten mängd rengöringsme-
del på hällen och torka av med en mjuk
trasa, en ren pappershandduk eller lik-
nande. Se till att hällen inte skadas.
16 electrolux
2. Torka av rester av rengöringsmedlet med
en annan fuktig pappershandduk och
torka torrt med en mjuk trasa.
Ta bort envisa fläckar
1. Krämbaserade rengöringsmedel kan an-
vändas för att ta bort envisa fläckar eller
missfärgning.
2. Använd en plastdyna avsedd för Non-
stick behandlade kastruller med kräm-
rengöringsmedel för att ta bort envisa
fläckar.
Ta bort inbränd mat
Vi rekommenderar bestämt att du använder
en speciell skrapa för keramikhällar (med ett
rakblad) för att ta bort spill på hällen, särskilt
sockerlösningar, som kan orsaka permanen-
ta skador om de inte avlägsnas.
1. Se till att glaskeramiken är kall före ren-
göring.
2. Använd en skrapa för glaskeramik med
en vinkel på 30
o
mot ytan för att ta bort
så mycket matrester som möjligt.
Använd ett lämpligt rengöringsmedel för
glaskeramik enligt ovan för att slutföra
rengöringen.
Varning Förvara rakbladsskrapan utom
räckhåll för barn. Använd
rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Undvika märken på hällen
Kontrollera att botten på kokkärl och
kokzonerna är rena och torra innan
matlagning påbörjas.
Se till att kokkärlet är tillräckligt stort
för att undvika att maten kokar över
Torka om möjligt upp spill och stänk
omedelbart, men var försiktig så att du
inte bränner dig på het ånga.
Använd inte disktrasor eller svampar
för att rengöra hällen. Dessa kan läm-
na kvar ett lager av smutsigt rengör-
ingsmedel på hällens yta, vilket kan
bränna fast och orsaka missfärgning
nästa gång hällen används.
Undvik att använda:
Hushållsrengöringsmedel och blek-
medel.
Impregnerade plast- eller nylondy-
nor som ej beskrivs som lämpliga
för Non-stick behandlade kokkärl.
Rengöringssvampar med slipeffekt,
kökssvampar och stålull.
Kemiska ugnsrengöringsmedel,
t.ex. sprayprodukter och ugns-
svampar.
Rostlösare, rengöringsmedel för
bad och tvättställ.
Samtliga ovanstående produkter kan
skada hällen.
Det är farligt att blanda olika rengör-
ingsprodukter. Kemikalierna i dem
kan reagera med varandra och med-
föra farliga resultat.
Sockerlösningar måste avlägsnas från
hällen innan sockerlagen stelnar, an-
nars skadas hällens yta.
Placera inte plastföremål, folie eller
maträtter på den heta ytan eftersom
detta skadar hällen.
Rengöring av ugnen
Varning Vid rengöring får inte någon
ugnsfunktion vara vald och ugnen måste
vara kall.
Ugnsstegarna bör tas ut för att underlätta
rengöring.
Katalytisk emalj
Den katalytiska emaljen på ugnsväggar och
tak är porös och har en viss självrengörande
effekt. Ugnens botten består däremot av en
jämn och betydligt hårdare emalj så att du
kan skrapa bort spill med t.ex. en stekspade.
Varning Ugnen blir het när den
används. Håll barn under uppsikt.
Smuts på emaljen bränns delvis bort när ug-
nen används. Om emaljen blir fläckig, bränn
ur ugnen vid den högsta temperaturen med
över/undervärme i 30-60 minuter. Envisa
fläckar av t.ex. fett får du bort så här:
1. "Dränk in" katalysemaljen med handdisk-
medel och hett vatten. Använd en nylon-
borste på fläckarna. Låt stå en timme.
2.
Sätt sedan på
konventionell värme på
högsta temperatur.
3. Stäng av ugnen efter tre timmar.
Varning Använd inte ugnsspray eller
rengöringsmedel med slipeffekt. Använd
aldrig ugnsrengöringsmedel eller vassa
föremål på katalysemaljen.
Katalysemaljen kan annars skadas.
electrolux 17
Den släta emaljen
Gör så här om ugnens botten är mycket
smutsig:
1. Spill som sitter fast kan lossas med en
stekspade eller liknande.
2. Stryk med en svamp ut milt diskmedel på
ugnsbotten.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C med
Över-/Undervärme
i ca. 10 minuter.
4. När ugnen har kallnat, tvätta den med
rent vatten och, vid behov, gnid försiktigt
med en svamp. Torka torrt.
Ugnsluckan
Ugnsluckan kan tas bort för rengöring.
När ugnsluckan öppnas tänds lamporna
och varmluftsfläkten stängs av.
Ta bort luckan:
1. Öppna ugnsluckan till cirka en tredjedel
(parkeringsläge).
2. Fatta tag i ugnsluckans sidor med båda
händerna och drag bort luckan från ug-
nen.
3. Lyft av luckan
Montera luckan:
1. Ställ gångjärnsleden i dess parkeringslä-
ge.
2. För in gångjärnsleden i spåret på luckan.
Tryck ner så att monteringsfjädern snäp-
per till.
3. Stäng ugnsluckan.
Ugnsluckans glas
Varning Använd inte ugnsluckan som
fotstöd.
Ugnsluckan består av två delar med värme-
reflekterande glas för att ge en lägre yttem-
peratur. De inre glasskivorna kan tas bort för
rengöring.
Rengöring mellan glasskivorna
Varning Var försiktig så att du inte
skadar luckglaset. Sprickbildning i
kanterna kan leda till att det går sönder
efter några uppvärmningar.
18 electrolux
Varning Använd inte skarpa
rengöringsmedel med slipeffekt eller
vassa metallskrapor för att rengöra
ugnsluckans glas eftersom dessa kan
repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att
glaset spricker.
Var försiktig då du stänger luckan när
glasskivorna är borttagna eftersom luck-
an då är betydligt lättare.
Demontering av luckans övre glas
1. Ta tag i den övre glasskivans nedre kant
och skjut den mot fjädertrycket i riktning
mot ugnsluckans handtag tills den är fri
nedtill (1).
2. Lyft upp glasskivan en aning nedtill och
drag ut den (2).
1
2
Demontering av luckans mellersta glas
1. Ta tag i den mellersta glasskivans nedre
kant och skjut den mot ugnsluckans
handtag tills den är fri nedtill (1).
2. Lyft upp glasskivan en aning nedtill och
drag ut den (2).
3. Rengör glasen.
1
2
Montering av luckans mellersta glas
1. För in den mellersta glasskivan diagonalt
uppifrån i glashållaren på handtagssidan
(1).
2. Sänk ned den mellersta glasskivan och
skjut den i riktning mot luckans underkant
tills den inte kommer längre mot den ned-
re hållaren (2).
1
2
Montering av luckans övre glas
1. För in den övre glasskivan diagonalt upp-
ifrån i glashållaren på handtagssidan (1).
2. Sänk ned glasskivan. Lägg glasskivan
mot fjädertrycket på handtagets sida
framför fasthållningsprofilen på luckans
underkant och skjut in den under fasthåll-
ningsprofilen (2). Glasskivan måste sitta
fast ordentligt!
1
2
Tillbehör
Rengör tillbehören
Rengör plåtar, långpanna och övriga delar
med varmt vatten och diskmedel. Skölj och
torka torrt.
electrolux 19
Non-stick behandlade tillbehör
Dessa tillbehör har en smutsavvisande be-
läggning och håller länge om de sköts på rätt
sätt
Ljusa fläckar i beläggningen betyder inte
att ytan är skadad.
Varning Lägg inte Non-stick
behandlade tillbehör på en het
glaskeramikhäll eftersom de kan
skadas. Tillbehören tål en temperatur på
upp till 250 °C. Värm dem aldrig utan
mat eller bakverk.
Rengör tillbehören noga i varmt vatten och
diskmedel innan du använder dem första
gången.
Använd verktyg av plast eller trä i stället för
metall, som kan skada beläggningen.
Tänk på att kokkärl med skrovlig botten
kan skada tillbehören.
Rengör tillbehören med en mjuk svamp el-
ler diskborste i varmt vatten och lite disk-
medel. Använd inte diskmaskin.
Använd aldrig stålull eller vassa föremål för
rengöring.
Ugnsstegar
Det går att ta bort ugnsstegarna på höger
och vänster sida i ugnen för att underlätta
rengöringen av sidoväggarna. För att få bort
smuts och fett kan de blötläggas i vatten med
diskmedel. Handdiska. Observera! Diska
inte i diskmaskin. Detta tar bort allt fett och
försämrar funktionen.
Demontering av ugnsstegarna
Drag först bort stegen från ugnens vägg (1)
och frigör den sedan baktill (2).
2
1
Montering av ugnsstegarna
Viktigt Observera! Stavarnas avrundade
ändar skall peka framåt!
För att sätta tillbaka stegen på plats, lås den
baktill (1) och för sedan in framkanten och
tryck på plats (2).
1
2
Ugnsbelysning
Varning Risk för elektriska stötar! Innan
du byter glödlampa:
Stäng av ugnen.
Koppla från spisen från elnätet.
För spisar med nätkabel, drag ur stickkon-
takten ur eluttaget.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKC60405 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för