Allergen Protein ELISA Kit

3M Allergen Protein ELISA Kit Bruksanvisningar

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med 3M Allergen Protein ELISA Kit Bruksanvisningar. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
(Svenska)
SV
1
Datum för utgåva: 2017-11
Produktinformation
Hazelnut Protein ELISA Kit
Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) för kvantitativ analys av hasselnötsproteiner.
Produktbeskrivning och avsedd användning
3M™ Hazelnut Protein ELISA Kit är avsedd för screening av hasselnötsproteiner i rengör-på-plats (CIP) sista sköljvattnet,
sköljvattenprover, livsmedelsingredienser och processade livsmedelsprodukter.
Hazelnut Protein ELISA Kit använder en sandwich-ELISA. De hasselnötsproteiner som nns närvarande i provet reagerar
med anti-hasselnötsantikroppen, som har adsorberats till ytan av polystyrenmikrotiterbrunnar. Efter avlägsnandet
av obundna proteiner genom tvättning tillsätts hasselnötsantikroppar konjugerade med pepparrotsperoxidas
(HRP). Dessa enzymmärkta antikroppar bildar komplex med det tidigare bundna hasselnötsproteinet. Efter ett
andra tvättningssteg detekteras enzymet som är bundet till immunosorbenten genom tillsättning av ett kromogent
substrat, 3,3’,5,5’-tetrametylbensidin (TMB). Färgutvecklingen från denna enzymatiska reaktion varierar direkt
med koncentrationen av hasselnötsprotein i provet som testas; därför utgör absorbansen vid 450 nm ett mått
på koncentrationen av hasselnötsprotein i provet. Mängden hasselnötsprotein i provet kan extrapoleras från
standardkurvan, vilken är konstruerad från standarder med känd koncentration, och justeras för att beakta
provutspädningen.
3M Hazelnut Protein ELISA Kit är avsedd för användning i laboratoriemiljö av yrkespersoner som är utbildade i
laboratorieteknik. 3M har inte dokumenterat användningen av denna produkt inom andra industrier än livsmedels- och
dryckesindustrin. 3M har exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika, kliniska prover
eller veterinärprover. 3M Hazelnut Protein ELISA Kit har inte utvärderats med samtliga möjliga livsmedelsprodukter,
livsmedelsbearbetningsmetoder och testprotokoll.
3M Hazelnut Protein ELISA Kit innehåller 96 tester, som beskrivs i tabell 1.
Tabell 1. Satsens delar
Artikel Identikation Beredning
(se avsnittet
Reagensberedning
för information)
Förvaring Stabilitet
3M™ Hazelnut Protein
ELISA brunnar
En foliepåse med en platta
med 96 borttagbara
antikroppsbelagda brunnar.
Klara att användas. 2-8 °C i förseglad foliepåse
med torkmedel.
Återförslut foliepåsen
som innehåller
oanvända brunnar
och torkmedel.
Förvaras vid 2-8
°C för att bibehålla
stabiliteten fram till
utgångsdatumet för
satsen.
3M™ Hazelnut HRP-
konjugat (10X)
En ampull med 1,5 ml 10X
pepparrotsperoxidas (HRP)
konjugerad antikropp (10X).
Späd 1/10
omedelbart innan
användning för
att bereda en 1X
arbetslösning.
2-8 °C i mörker. 10X konjugatet
är stabilt fram
till satsens
utgångsdatum.
3M™ Hazelnut Protein
standardkoncentrat
En ampull med en
känd koncentration av
hasselnötsprotein.
Se avsnittet ELISA-
procedur för
standardberedning.
2-8 °C. Förvara inte i frys. 3M Hazelnut Protein
standardkoncentrat
är stabilt fram
till satsens
utgångsdatum.
3
(Svenska)
SV
2
3M™ spädningslösning
(5X)
En aska med 50 ml 5X
spädningslösning.
Späd 1/5
omedelbart innan
användning för
att bereda en 1X
arbetslösning.
2-8 °C The 5X 3M
spädningslösning är
stabil fram till satsens
utgångsdatum.
3M™ tvättlösning (20X) En aska med 50 ml 20X
tvättlösning.
Späd 1/20 för
att bereda en 1X
arbetslösning.
2-8 °C för både 1X
arbetslösning och 20X
tvättlösningskoncentrat.
20X 3M tvättlösning
är stabil fram
till satsens
utgångsdatum. 1X
tvättlösning är stabil
i minst en vecka efter
beredningen.
3M™ extraktionsbuert
E26 (4X)
En aska med 120 ml 4X
extraktionsbuert.
Späd 1/4 för att
bereda en 1X
arbetslösning.
Arbetslösningen
bör värmas upp till
50-60 °C innan
användning.
2-8 °C för både 1X
arbetslösning och 4X 3M
extraktionsbuertkoncentrat.
1X extraktionsbuert
och 4X 3M
extraktionsbuert
är stabila fram
till satsens
utgångsdatum.
3M™ kromogen
substratlösning
En aska med 12 ml
3,3’,5,5’-tetrametylbensidin
(TMB).
Klara att användas. 2-8 °C i mörker. Skyddas från ljus.
3M kromogen
substratlösning är
stabil fram till satsens
utgångsdatum.
3M™ stopplösning En aska med 12 ml 0,3 M
svavelsyra.
Klara att användas. 2-8 °C 3M stopplösning är
stabil fram till satsens
utgångsdatum.
Material som inte nns i satsen:
Precisionspipetter och pipettspetsar för att samla 10 till 100 l
• Provrör
Bricka för mikrotiterplatta/aspirator
Destillerat eller avjoniserat vatten
Avläsare för mikrotiterplatta
Diverse laboratoriematerial för beredning av reagens och buertlösningar
• Timer
• Vortexblandare
Skakvattenbad eller skakinkubator
Orbital shaker
Säkerhet
Användaren ska läsa, förstå och följa all säkerhetsinformation i anvisningarna till 3M Hazelnut Protein ELISA Kit. Behåll
säkerhetsanvisningarna för framtida bruk.
VARNING! Indikerar en farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i dödsfall eller allvarliga
personskador och/eller materiella skador.
OBSERVERA! Indikerar en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i materiella skador.
W VARNING
För att minska riskerna för kemikalieexponering ska du:
Kassera enligt gällande lokala/regionala/industriella normer och föreskrifter.
Användaren måste utbilda sin personal i rådande och korrekta testtekniker: till exempel god laboratoriesed
1
eller
ISO/IEC 17025
2
.
(Svenska)
SV
3
Följ alltid praxis för standardiserad laboratoriesäkerhet, inklusive användning av lämpliga skyddskläder och
skyddsglasögon vid hantering av reagenser.
Undvik att 3M stopplösning får kontakt med huden, se säkerhetsdatabladet för ytterligare säkerhetsinformation.
För att minska att riskerna som förknippas med falska-negativa resultat leder till att kontaminerade produkter släpps
ut ska du:
Förvara 3M Hazelnut Protein ELISA Kit enligt föreskrifterna på förpackningen och i produktinformationen.
Använd 3M Hazelnut Protein ELISA Kit med livsmedels- och miljöprover som har validerats internt eller av en tredje
part.
Följ protokollet och utför testerna exakt så som beskrivs i relevant produktinformation.
3M har inte dokumenterat användningen av 3M Hazelnut Protein ELISA Kit inom andra industrier än livsmedels-
och dryckesindustrin. 3M har exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika,
kliniska prover eller veterinärprover.
För att minska att riskerna som förknippas med felaktiga resultat leder till att kontaminerade produkter släpps ut ska du:
Använd alltid 3M Hazelnut Protein ELISA Kit före utgångsdatumet.
Alltid bereda arbetslösningar med användning av koncentrerade reagens som hör till 3M Hazelnut Protein ELISA Kit
vid 20-25 °C temperatur.
3M Hazelnut Protein standardkoncentrat får inte frysas.
Om den kromogena substratlösningen blir blå ska den inte användas. Följ god laboratoriesed
1
för att undvika
korskontaminering av 3M kromogen substratlösning.
OBSERVERA
För att minska riskerna som förknippas med felaktiga resultat:
Provstabilitet efter extraktioner har inte utvärderats. ELISA-proceduren bör genomföras strax efter
provextraktionen.
Hantera 3M Hazelnut Protein standarder i enlighet med god laboratoriesed
1
för att undvika korskontaminering av prover.
Se säkerhetsdatabladet för mer information.
Besök vår webbsida på www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller -återförsäljare för mer
information om dokumentation av produktprestanda.
Användaransvar
Det åligger användarna att bekanta sig med produktinstruktioner och produktinformation. Besök vår webbsida på
adressen www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller -leverantör för mer information.
Precis som med alla testmetoder som används för matanalys kan testmatrisen påverka resultaten. Vid val av
testmetod är det viktigt att inse att externa faktorer som provtagningsmetod, testprotokoll, provpreparering, hantering
och laboratorieteknik kan påverka resultat. Matprovet i sig kan påverka resultatet.
Det är användarens ansvar att välja en testmetod eller produkt och att utvärdera tillräckligt antal prover för att försäkra
användaren om att den valda testmetoden uppfyller användarens kriterier.
Det åligger också användaren att fastställa att en testmetod och dess resultat uppfyller kraven från dennes kunder och
leverantörer.
Liksom med alla testmetoder utgör inte resultat som erhållits från användning av någon produkt från 3M
Livsmedelshygien en garanti för kvaliteten hos de matriser eller processer som testats.
Begränsning av garantier/Begränsad åtgärd
MED UNDANTAG AV VAD SOM UTTRYCKLIGEN ANGES I AVSNITT OM GARANTIBEGRÄNSNING FÖR
INDIVIDUELLA FÖRPACKNINGAR, FRÅNSÄGER SIG 3M ALLA UTTRYCKLIGA OCH UNDERFÖRSTÅDDA GARANTIER,
INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSAT TILL, ALLA GARANTIER BETRÄFFANDE SÄLJBARHET ELLER LÄMPLIGHET FÖR
ETT VISST ÄNDAMÅL. Om någon produkt från 3M Livsmedelshygien är defekt kommer 3M eller dess auktoriserade
leverantör att efter eget gottnnande ersätta produkten eller återbetala produktens inköpspris. Detta är den enda
ersättning som ges. Kunden måste meddela 3M och returnera produkten inom sextio dagar efter upptäckt av misstänkt
defekt. Var vänlig ring Kundtjänst (i USA: 1-800-328-1671) eller din ociella representant för 3M Livsmedelshygien för
en auktorisation avseende återsändande av produkt.
(Svenska)
SV
4
3M ansvarsfriskrivning
3M KOMMER INTE ATT PÅTA SIG NÅGOT ANSVAR FÖR FÖRLUST ELLER SKADOR, VARE SIG DIREKTA, INDIREKTA,
SÄRSKILDA, TILLFÄLLIGA ELLER EFTERFÖLJANDE SKADOR, INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSADE TILL,
FÖRLORADE VINSTER. Under inga omständigheter ska 3M:s ansvar i något som helst lagrum överskrida inköpspriset för
den påstått defekta produkten.
Förvaring och kassering
Förvara alla 3M Hazelnut Protein ELISA Kit-komponenter vid 2-8 °C temperatur. Förvara inte i frys. Förvara spädda
arbetslösningar enligt beskrivningen i tabell 1.
3M Hazelnut Protein ELISA Kit-komponenter bör inte användas efter utgångsdatumet. Utgångsdatum och partinummer
anges på etiketten på lådans utsida.
Kassera enligt gällande lokala/regionala/industriella normer och föreskrifter.
Bruksanvisning
Följ alla anvisningar noggrant. Underlåtenhet att göra detta kan leda till felaktiga resultat.
Beredning av reagens
Se till att alla reagenser har samma temperatur som omgivande temperatur (20-25 °C) innan användning. Använd ren
laboratorieutrustning för att späda och lagra arbetslösningar.
a. 3M extraktionsbuert
För att bereda 1X extraktionsbuert, tillsätt en del av 3M extraktionsbuert (4X) och späd i tre delar avjoniserat
eller destillerat vatten. Förvärm extraktionsbuerten (1X) till 50-60 °C i ett vattenbad eller skakinkubator innan
användning. Varje prov kräver 4,5 ml 1X extraktionsbuert.
b. 3M spädningslösning
För att bereda 1X spädningslösning, tillsätt en del 3M spädningsmedel (5X) till fyra delar avjoniserat eller destillerat
vatten. Varje prov kräver totalt 4,5 ml 1X spädningslösning.
c. 3M tvättlösning
För att bereda 1X tvättlösning, tillsätt en del 3M tvättlösning (20X) till 19 delar avjoniserat eller destillerat vatten.
Varje 3M ELISA-brunn kräver ungefär 2,5 ml 1X tvättlösning.
Obs! Bildandet av kristaller i 3M tvättlösningen (20X) kan ske vid lagring vid 2-8 °C. För upplösning av kristaller,
värm 3M tvättlösningen (20X) till 30-35 °C i ett vattenbad eller inkubator innan du bereder tvättlösningen (1X).
d. 3M Hazelnut HRP-konjugat
För att bereda 1X Hazelnut HRP-konjugat, tillsätt en del av 3M Hazelnut HRP-konjugat (10X) och späd i 9 delar 1X
spädningslösning. Bered direkt innan användning. Varje 3M ELISA-brunn kräver 100 l 1X Hazelnut HRP-konjugat.
Provberedning
Obs! Alla prover bör extraheras med 1X extraktionsbuert som förvärmts till 50-60 °C.
1.1 Bered prov för proteinextraktion i ett rent provrör eller engångsrör i enlighet med beskrivningen i tabell 2.
Tabell 2. Provberedning
Provmatris Provstorlek Spädning (1/10)
Fast föda 0,5 ± 0,02 g Tillsätt 4,5 ± 0,09 ml förvärmd 1X extraktionsbuert
Flytande föda 0,5 ± 0,01 ml Tillsätt 4,5 ± 0,09 ml förvärmd 1X extraktionsbuert
Rengör-på-plats (CIP) sista sköljvattnet 0,5 ± 0,01 ml Tillsätt 4,5 ± 0,09 ml förvärmd 1X extraktionsbuert
(Svenska)
SV
5
Fast
Flytande
1.2 Inkubera utspädda prover i ett skakvattenbad eller skakinkubator vid 50-60 °C under 25 ± 1 minuter. Ett annat
alternativ är att lämna proverna i ett vattenbad eller inkubator vid 50-60 °C och skaka manuellt under 1 minut var
femte minut.
1.3 Efter inkubering ska proverna centrifugeras vid 5 000-7 000 rpm (3 000 x g) under 20 till 30 sekunder för att
pellera partiklar eller låta dem sedimentera i 5 minuter i en provrörsställning.
1.4 Samla in 100 l från det mellanliggande (vattenhaltiga) lagret och tillsätt det till 900 l spädningslösning (1X).
Vortexblanda eller skaka för att blanda väl (detta motsvarar en 1/100 spädning av det ursprungliga provet.)
eller
50-60 °C
00:25:00
eller
3000 g/ 00:00:30
00:05:00
(Svenska)
SV
6
ELISA-procedur
2.1 Avlägsna en 3M ELISA-brunn per prov och/eller standard och placera brunnarna i brunnhållaren. Återför de
oanvända 3M ELISA-brunnarna till foliepåsen, försegla påsen och förvara den vid 2-8 °C.
2.2 Använd 3M Hazelnut Protein standardkoncentrat för att bereda en uppsättning av fem standarder spädda i
spädningsbuert (1X).
Standardnummer Standardkoncentration
(ng/ml)
Volym för standard som lagts
till 1X spädningsmedel
Volym för 1X
spädningslösning
5 810 10 l av 3M Hazelnut Protein
standardkoncentrat
990 l
4 270 200 l av standardnummer 5 400 l
3 90 200 l av standardnummer 4 400 l
2 30 200 l av standardnummer 3 400 l
1 10 200 l av standardnummer 2 400 l
0 0 0 400 l
2.3 Pipettera 100 l av varje standard i 3M ELISA-brunnarna.
Standard 0 (1X spädningslösning)
Standard 1 (10 ng/ml) ppb
Standard 2 (30 ng/ml) ppb
Standard 3 (90 ng/ml) ppb
Standard 4 (270 ng/ml) ppb
Standard 5 (810 ng/ml) ppb
2.4 Pipettera 100 l av det extraherade provet som bereddes i 1.4 i en 3M ELISA-brunn.
2.5 Inkubera 3M ELISA-brunnarna på en orbital shaker inställd till 400 rpm vid omgivande temperatur (20-25 °C) under
30 ± 2 minuter. Håll brunnarna täckta och vid horisontell jämn höjdnivå under detta steg för att förhindra avdunstning.
2.6 Efter inkubationen ska innehållet i 3M ELISA brunnarna aspireras.
2.7 Fyll varje 3M ELISA brunn fullständigt med 1X tvättlösning och aspirera. Om tvätten görs manuellt ska plattan
inverteras och innehållet ska hällas/skakas ut i en avfallsbehållare. Slå brunnarna hårt mot ett absorberande papper
för att avlägsna resterande tvättlösning. Upprepa detta steg tre gånger för totalt fyra tvättar.
2.8 Pipettera 100 l av 1X Hazelnut HRP-konjugat i varje 3M ELISA brunn. Inkubera på en orbital shaker inställd på 400
rpm vid omgivningstemperatur under 10 ± 2 minuter. Håll plattan täckt i mörker och vid horisontell jämn höjdnivå
under detta steg.
2.9 Upprepa steg 2.6 och 2.7 för att slutföra totalt fyra tvättar med tvättlösning (1X).
2.10 Pipettera 100 l av 3M kromogen substratlösning (TMB) i varje 3M ELISA brunn.
2.11 Inkubera på en orbital shaker inställd till 400 rpm vid omgivningstemperatur under 10 minuter. Håll plattan täckt i
mörker och vid horisontell jämn höjdnivå under detta steg.
2.12 Efter inkubering, tillsätt 100 l av 3M stopplösning i varje 3M ELISA brunn och bestäm absorbansen
(vid 450 nm) inom 30 minuter.
(Svenska)
SV
7
00:30:00/omgivande temperatur
00:10:00/omgivande temperatur
00:10:00/omgivande temperatur
Resultatanalys
3.1 Subtrahera det genomsnittliga bakgrundsvärdet för varje prov (genomsnittlig absorbansavläsning av provet minus
genomsnittlig absorbansavläsning av standard noll.)
3.2 Använd en datorprogramvara som kan generera en 4-parameters logistikkurvanpassning och konstruera en
standardkurva genom att plotta koncentrationen i ng/ml (ppb) på x-axeln och absorbansavläsningen till varje
motsvarande standard på y-axeln. Ett andra ordningens polynom (kvadratisk) eller andra kurvanpassningar kan
också användas; de kommer emellertid att ge en mindre exakt passning av data.
3.3 Beräkna provkoncentrationerna från standardkurvan; resultatenheten är i ng/ml (ppb). Multiplicera sedan med
provutspädningsfaktorn för att få originalprovets koncentration. Om exempelvis den totala spädningen av provet
är 1/100 och provkoncentrationen för standardkurvan är 200 ng/ml (ppb) är den slutliga provkoncentrationen 200
ng/ml x 100 = 20 000 ng/ml (ppb), vilket är 20 g/ml (ppm).
Minsta prestandaegenskaper
a. Detektionsgränsen (Limit of Detection, LOD) är 1,9 ng/ml (ppb)
Detektionsgränsen denieras som den lägsta koncentrationen av allergenet i ett testprov som kan särskiljas från
ett sant blindprov vid en bestämd sannolikhetsnivå
3
. Den bestäms genom att lägga till tre standardavvikelser till det
genomsnittliga optiska densitetsvärdet för trettiosex standard nollreplikat och beräkna motsvarande koncentration.
b. Kvantieringsgränsen (Limit of Quantication, LOQ) är 1 ppm
Kvantieringsgränsen denieras som den lägsta nivån av allergenet i ett testprov som rimligen kan kvantieras vid
en specicerad nivå av precision
3
.
(Svenska)
SV
8
Precision
Metodens inbyggda precision Medelvärde %CV = <10 N=12
Internprecision för metoden Medelvärde %CV = <10 N=12
Specicitet och korsreaktivitet
Denna metod detekterar hasselnötsprotein och har testats gentemot olika prover för korsreaktivitet (tabell 3.)
Tabell 3. Korsreaktivitet för 3M Hazelnut Protein ELISA Kit.
Matrixprov % korsreaktivitet=
Mandelmjöl <1 %
Mandelmjölk <1 %
BLG <1 %
Paranöt <1 %
Bovetemjöl <1 %
Bovint kasein <1 %
Bovin mjölk <1 %
Cashew <1 %
Selleri <1 %
Kikärt <1 %
Kokosmjöl <1 %
Kokosmjölk <1 %
Majsmjöl <1 %
Fiskparvalbumin <1 %
Hasselnöt (+)
Limaböna <1 %
Macadamianöt <1 %
Senapsfrö <1 %
Ovomucoid <1 %
Ärtextrakt <1 %
Jordnötsmjöl <1 %
Pekannöt <1 %
Pinjenöt <1 %
Pistaschmjöl <1 %
Pumpafrö <1 %
Räka <1 %
Kammussla <1 %
Sesamfrö <1 %
Sorghummjöl <1 %
Sojamjöl <1 %
Sojamjölk <1 %
Solrosfrön <1 %
Valnöt <1 %
/