3M Allergen Protein ELISA Kit Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar
(Svenska)
SV
1
Datum för utgåva: 2017-11
Produktinformation
Cashew Protein ELISA Kit
Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) för kvantitativ analys av cashewnötsproteiner.
Produktbeskrivning och avsedd användning
3M™ Cashew Protein ELISA Kit är avsedd för screening av cashewnötsproteiner i rengör-på-plats (CIP) sista
sköljvattnet, sköljvattenprover, livsmedelsingredienser och processade livsmedelsprodukter.
3M Cashew Protein ELISA Kit använder en sandwich-ELISA. De cashewnötsproteiner som nns närvarande i
provet reagerar med anti-cashewnötsantikroppen, som har adsorberats till ytan av polystyrenmikrotiterbrunnar.
Efter avlägsnandet av obundna proteiner genom tvättning tillsätts cashewnötsantikroppar konjugerade
med pepparrotsperoxidas (HRP). Dessa enzymmärkta antikroppar bildar komplex med det tidigare bundna
cashewnötsproteinet. Efter ett andra tvättningssteg detekteras enzymet som är bundet till immunosorbenten genom
tillsättning av ett kromogent substrat, 3,3’,5,5’-tetrametylbensidin (TMB). Färgutvecklingen från denna enzymatiska
reaktion varierar direkt med koncentrationen av cashewnötsprotein i provet som testas; därför utgör absorbansen
vid 450 nm ett mått på koncentrationen av cashewnötsprotein i provet. Mängden cashewnötsprotein i provet kan
extrapoleras från standardkurvan, vilken är konstruerad från standarder med känd koncentration, och justeras för att
beakta provutspädningen.
3M Cashew Protein ELISA Kit är avsedd för användning i laboratoriemiljö av yrkespersoner som är utbildade i
laboratorieteknik. 3M har inte dokumenterat användningen av denna produkt inom andra industrier än livsmedels- och
dryckesindustrin. 3M har exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika, kliniska prover
eller veterinärprover. 3M Cashew Protein ELISA Kit har inte utvärderats med samtliga möjliga livsmedelsprodukter,
livsmedelsbearbetningsmetoder och testprotokoll.
3M Cashew Protein ELISA Kit innehåller 96 tester, som beskrivs i tabell 1.
Tabell 1. Satsens delar
Artikel Identikation Beredning
(se avsnittet
Reagensberedning
för information)
Förvaring Stabilitet
3M™ Cashew Protein
ELISA brunnar
En foliepåse med en platta
med 96 borttagbara
antikroppsbelagda
brunnar.
Klara att användas. 2-8 °C i förseglad foliepåse
med torkmedel.
Återförslut foliepåsen
som innehåller
oanvända brunnar
och torkmedel.
Förvaras vid 2-8
°C för att bibehålla
stabiliteten fram till
utgångsdatumet för
satsen.
3M™ Cashew HRP-
konjugat (10X)
En ampull med 1,5 ml
10X pepparrotsperoxidas
(HRP) konjugerad
antikropp (10X).
Späd 1/10 omedelbart
innan användning
för att bereda en 1X
arbetslösning.
2-8 °C i mörker. 10X konjugatet är
stabilt fram till satsens
utgångsdatum.
3M™ Cashew Protein
standardkoncentrat
En ampull med en
känd koncentration av
cashewnötsprotein.
Se avsnittet ELISA-
procedur för
standardberedning.
2–8 °C. Förvara inte i frys. 3M Cashew Protein
standardkoncentrat är
stabilt fram till satsens
utgångsdatum.
3
(Svenska)
SV
2
3M™ spädningslösning
(5X)
En aska med 50 ml 5X
spädningslösning.
Späd 1/5 omedelbart
innan användning
för att bereda en 1X
arbetslösning.
2–8 °C The 5X 3M
spädningslösning är
stabil fram till satsens
utgångsdatum.
3M™ tvättlösning (20X) En aska med 50 ml 20X
tvättlösning.
Späd 1/20 för
att bereda en 1X
arbetslösning.
2-8 °C för både 1X
arbetslösning och 20X
tvättlösningskoncentrat.
20X 3M tvättlösning
är stabil fram
till satsens
utgångsdatum. 1X
tvättlösning är stabil
i minst en vecka efter
beredningen.
3M™ extraktionsbuert
E26 (4X)
En aska med 120 ml 4X
extraktionsbuert.
Späd 1/4 för att
bereda en 1X
arbetslösning.
Arbetslösningen bör
värmas upp till 50-60
°C innan användning.
2-8 °C för både 1X
arbetslösning och 4X 3M
extraktionsbuertkoncentrat.
1X extraktionsbuert
och 4X 3M
extraktionsbuert
är stabila fram
till satsens
utgångsdatum.
3M™ kromogen
substratlösning
En aska med 12 ml
3,3’,5,5’-tetrametylbensidin
(TMB).
Klara att användas. 2-8 °C i mörker. Skyddas från ljus.
3M kromogen
substratlösning är
stabil fram till satsens
utgångsdatum.
3M™ stopplösning En aska med 12 ml 0,3 M
svavelsyra.
Klara att användas. 2–8 °C 3M stopplösning är
stabil fram till satsens
utgångsdatum.
Material som inte nns i satsen:
Precisionspipetter och pipettspetsar för att samla 10 till 100 l
• Provrör
Bricka för mikrotiterplatta/aspirator
Destillerat eller avjoniserat vatten
Avläsare för mikrotiterplatta
Diverse laboratoriematerial för beredning av reagens och buertlösningar
• Timer
• Vortexblandare
Skakvattenbad eller skakinkubator
Orbital shaker
Säkerhet
Användaren ska läsa, förstå och följa all säkerhetsinformation i anvisningarna till 3M Cashew Protein ELISA Kit. Behåll
säkerhetsanvisningarna för framtida bruk.
VARNING! Indikerar en farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i dödsfall eller allvarliga
personskador och/eller materiella skador.
OBSERVERA! Indikerar en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i materiella skador.
W VARNING
För att minska riskerna för kemikalieexponering ska du:
Kassera enligt gällande lokala/regionala/industriella normer och föreskrifter.
Användaren måste utbilda sin personal i rådande och korrekta testtekniker: till exempel god laboratoriesed
1
eller
ISO/IEC 17025
2
.
(Svenska)
SV
3
Följ alltid praxis för standardiserad laboratoriesäkerhet, inklusive användning av lämpliga skyddskläder och
skyddsglasögon vid hantering av reagenser.
Undvik att 3M stopplösning får kontakt med huden, se säkerhetsdatabladet för ytterligare säkerhetsinformation.
För att minska att riskerna som förknippas med falska-negativa resultat leder till att kontaminerade produkter släpps
ut ska du:
Förvara 3M Cashew Protein ELISA Kit enligt föreskrifterna på förpackningen och i produktinformationen.
Använd 3M Cashew Protein ELISA Kit med livsmedels- och miljöprover som har validerats internt eller av en tredje part.
Följ protokollet och utför testerna exakt så som beskrivs i relevant produktinformation.
3M har inte dokumenterat användningen av 3M Cashew Protein ELISA Kit inom andra industrier än livsmedels- och
dryckesindustrin. 3M har exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika, kliniska
prover eller veterinärprover.
För att minska att riskerna som förknippas med felaktiga resultat leder till att kontaminerade produkter släpps ut ska du:
Använd alltid 3M Cashew Protein ELISA Kit före utgångsdatumet.
Bered alltid arbetslösningar med användning av koncentrerade reagens som hör till 3M Cashew Protein ELISA Kit
vid 20-25 °C temperatur.
3M Cashew Protein standardkoncentrat får inte frysas.
Om den kromogena substratlösningen blir blå ska den inte användas. Följ god laboratoriesed
1
för att undvika
korskontaminering av 3M kromogen substratlösning.
OBSERVERA
För att minska riskerna som förknippas med felaktiga resultat:
Provstabilitet efter extraktioner har inte utvärderats. ELISA-proceduren bör genomföras strax efter
provextraktionen.
Hantera 3M Cashew Protein standarder i enlighet med god laboratoriesed
1
för att undvika korskontaminering av prover.
Se säkerhetsdatabladet för mer information.
Besök vår webbsida på www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller -återförsäljare för mer
information om dokumentation av produktprestanda.
Användaransvar
Det åligger användarna att bekanta sig med produktinstruktioner och produktinformation. Besök vår webbsida på
adressen www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller -leverantör för mer information.
Precis som med alla testmetoder som används för matanalys kan testmatrisen påverka resultaten. Vid val av
testmetod är det viktigt att inse att externa faktorer som provtagningsmetod, testprotokoll, provpreparering, hantering
och laboratorieteknik kan påverka resultat. Matprovet i sig kan påverka resultatet.
Det är användarens ansvar att välja en testmetod eller produkt och att utvärdera tillräckligt antal prover för att försäkra
användaren om att den valda testmetoden uppfyller användarens kriterier.
Det åligger också användaren att fastställa att en testmetod och dess resultat uppfyller kraven från dennes kunder och
leverantörer.
Liksom med alla testmetoder utgör inte resultat som erhållits från användning av någon produkt från 3M
Livsmedelshygien en garanti för kvaliteten hos de matriser eller processer som testats.
Begränsning av garantier/Begränsad åtgärd
MED UNDANTAG AV VAD SOM UTTRYCKLIGEN ANGES I AVSNITT OM GARANTIBEGRÄNSNING FÖR
INDIVIDUELLA FÖRPACKNINGAR, FRÅNSÄGER SIG 3M ALLA UTTRYCKLIGA OCH UNDERFÖRSTÅDDA GARANTIER,
INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSAT TILL, ALLA GARANTIER BETRÄFFANDE SÄLJBARHET ELLER LÄMPLIGHET FÖR
ETT VISST ÄNDAMÅL. Om någon produkt från 3M Livsmedelshygien är defekt kommer 3M eller dess auktoriserade
leverantör att efter eget gottnnande ersätta produkten eller återbetala produktens inköpspris. Detta är den enda
ersättning som ges. Kunden måste meddela 3M och returnera produkten inom sextio dagar efter upptäckt av misstänkt
defekt. Var vänlig ring Kundtjänst (i USA: 1-800-328-1671) eller din ociella representant för 3M Livsmedelshygien för
en auktorisation avseende återsändande av produkt.
(Svenska)
SV
4
3M ansvarsfriskrivning
3M KOMMER INTE ATT PÅTA SIG NÅGOT ANSVAR FÖR FÖRLUST ELLER SKADOR, VARE SIG DIREKTA, INDIREKTA,
SÄRSKILDA, TILLFÄLLIGA ELLER EFTERFÖLJANDE SKADOR, INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSADE TILL,
FÖRLORADE VINSTER. Under inga omständigheter ska 3M:s ansvar i något som helst lagrum överskrida inköpspriset för
den påstått defekta produkten.
Förvaring och kassering
Förvara alla 3M Cashew Protein ELISA Kit-komponenter vid 2-8 °C temperatur. Förvara inte i frys. Förvara spädda
arbetslösningar enligt beskrivningen i tabell 1.
3M Cashew Protein ELISA Kit-komponenter bör inte användas efter utgångsdatumet. Utgångsdatum och partinummer
anges på etiketten på lådans utsida.
Kassera enligt gällande lokala/regionala/industriella normer och föreskrifter.
Bruksanvisning
Följ alla anvisningar noggrant. Underlåtenhet att göra detta kan leda till felaktiga resultat.
Beredning av reagens
Se till att alla reagenser har samma temperatur som omgivande temperatur (20-25 °C) innan användning. Använd ren
laboratorieutrustning för att späda och lagra arbetslösningar.
a. 3M extraktionsbuert
För att bereda 1X extraktionsbuert, tillsätt en del av 3M extraktionsbuert (4X) och späd i tre delar avjoniserat
eller destillerat vatten. Förvärm extraktionsbuerten (1X) till 50-60 °C i ett vattenbad eller skakinkubator innan
användning. Varje prov kräver 4,5 ml 1X extraktionsbuert.
b. 3M spädningslösning
För att bereda 1X spädningslösning, tillsätt en del 3M spädningsmedel (5X) till fyra delar avjoniserat eller destillerat
vatten. Varje prov kräver totalt 4,5 ml 1X spädningslösning.
c. 3M tvättlösning
För att bereda 1X tvättlösning, tillsätt en del 3M tvättlösning (20X) till 19 delar avjoniserat eller destillerat vatten.
Varje 3M ELISA-brunn kräver ungefär 2,5 ml 1X tvättlösning.
Obs! Bildandet av kristaller i 3M tvättlösningen (20X) kan ske vid lagring vid 2-8 °C. För upplösning av kristaller,
värm 3M tvättlösningen (20X) till 30-35 °C i ett vattenbad eller inkubator innan du bereder tvättlösningen (1X).
d. 3M Cashew HRP-konjugat
För att bereda 1X Cashew HRP-konjugat, tillsätt en del av 3M Cashew HRP-konjugat (10X) och späd i 9 delar 1X
spädningslösning. Bered direkt innan användning. Varje 3M ELISA-brunn kräver 100 l 1X Cashew HRP-konjugat.
Provberedning
Obs! Alla prover bör extraheras med 1X extraktionsbuert som förvärmts till 50-60 °C.
1.1 Bered prov för proteinextraktion i ett rent provrör eller engångsrör i enlighet med beskrivningen i tabell 2.
Tabell 2. Provberedning
Provmatris Provstorlek Spädning (1/10)
Fast föda 0,5 ± 0,02 g Tillsätt 4,5 ± 0,09 ml förvärmd 1X extraktionsbuert
Flytande föda 0,5 ± 0,01 ml Tillsätt 4,5 ± 0,09 ml förvärmd 1X extraktionsbuert
Rengör-på-plats (CIP) sista sköljvattnet 0,5 ± 0,01 ml Tillsätt 4,5 ± 0,09 ml förvärmd 1X extraktionsbuert
(Svenska)
SV
5
Fast
Flytande
1.2 Inkubera utspädda prover i ett skakvattenbad eller skakinkubator vid 50-60 °C under 25 ± 1 minuter. Ett annat
alternativ är att lämna proverna i ett vattenbad eller inkubator vid 50-60 °C och skaka manuellt under 1 minut var
femte minut.
1.3 Efter inkubering ska proverna centrifugeras vid 5 000-7 000 rpm (3 000 x g) under 20 till 30 sekunder för att
pellera partiklar eller låta dem sedimentera i 5 minuter i en provrörsställning.
1.4 Samla in 100 l från det mellanliggande (vattenhaltiga) lagret och tillsätt det till 900 l spädningslösning (1X).
Vortexblanda eller skaka för att blanda väl (detta motsvarar en 1/100 spädning av det ursprungliga provet.)
eller
50-60 °C
00:25:00
eller
3000 g/ 00:00:30
00:05:00
(Svenska)
SV
6
ELISA-procedur
2.1 Avlägsna en 3M ELISA-brunn per prov och/eller standard och placera brunnarna i brunnhållaren. Återför oanvända
3M ELISA-brunnarna till foliepåsen, försegla påsen och förvara den vid 2-8 °C.
2.2 Använd 3M™ Cashew Protein standardkoncentrat för att bereda en uppsättning av fyra standarder spädda i
spädningsbuert (1X).
Standardnummer Standardkoncentration
(ng/ml)
Volym för standard som lagts
till 1X spädningsmedel
Volym för 1X
spädningslösning
4 243 10 l av 3M Cashew Protein
standardkoncentrat
990 l
3 81 200 l av standardnummer 4 400 l
2 27 200 l av standardnummer 3 400 l
1 9 200 l av standardnummer 2 400 l
0 0 0 400 l
2.3 Pipettera 100 l av varje standard i 3M ELISA-brunnarna.
Standard 0 (1X spädningslösning)
Standard 1 (9 ng/ml) ppb
Standard 2 (27 ng/ml) ppb
Standard 3 (81 ng/ml) ppb
Standard 4 (243 ng/ml) ppb
2.4 Pipettera 100 l av det extraherade provet som bereddes i 1.4 i en 3M ELISA-brunn.
2.5 Inkubera 3M ELISA-brunnarna på en orbital shaker inställd till 400 rpm vid omgivande temperatur (20-25 °C)
under 30 ± 2 minuter. Håll brunnarna täckta och vid horisontell jämn höjdnivå under detta steg för att förhindra
avdunstning.
2.6 Efter inkubationen ska innehållet i 3M ELISA brunnarna aspireras.
2.7 Fyll varje 3M ELISA brunn fullständigt med 1X tvättlösning och aspirera. Om tvätten görs manuellt ska plattan
inverteras och innehållet ska hällas/skakas ut i en avfallsbehållare. Slå brunnarna hårt mot ett absorberande papper
för att avlägsna resterande tvättlösning. Upprepa detta steg tre gånger för totalt fyra tvättar.
2.8 Pipettera 100 l av 1X Cashew HRP-konjugat i varje 3M ELISA brunn. Inkubera på en orbital shaker inställd på 400
rpm vid omgivningstemperatur under 10 ± 2 minuter. Håll plattan täckt i mörker och vid horisontell jämn höjdnivå
under detta steg.
2.9 Upprepa steg 2.6 och 2.7 för att slutföra totalt fyra tvättar med tvättlösning (1X).
2.10 Pipettera 100 l av 3M kromogen substratlösning (TMB) i varje 3M ELISA brunn.
2.11 Inkubera på en orbital shaker inställd till 400 rpm vid omgivningstemperatur under 10 minuter. Håll plattan täckt i
mörker och vid horisontell jämn höjdnivå under detta steg.
2.12 Efter inkubering, tillsätt 100 l av 3M stopplösning i varje 3M ELISA brunn och bestäm absorbansen
(vid 450 nm) inom 30 minuter.
(Svenska)
SV
7
00:30:00/omgivande temperatur
00:10:00/omgivande temperatur
00:10:00/omgivande temperatur
Resultatanalys
3.1 Subtrahera det genomsnittliga bakgrundsvärdet för varje prov (genomsnittlig absorbansavläsning av provet minus
genomsnittlig absorbansavläsning av standard noll.)
3.2 Använd en datorprogramvara som kan generera en 4-parameters logistikkurvanpassning och konstruera en
standardkurva genom att plotta koncentrationen i ng/ml (ppb) på x-axeln och absorbansavläsningen till varje
motsvarande standard på y-axeln. Ett andra ordningens polynom (kvadratisk) eller andra kurvanpassningar kan
också användas; de kommer emellertid att ge en mindre exakt passning av data.
3.3 Beräkna provkoncentrationerna från standardkurvan; resultatenheten är i ng/ml (ppb). Multiplicera sedan med
provutspädningsfaktorn för att få originalprovets koncentration. Om exempelvis den totala spädningen av provet
är 1/100 och provkoncentrationen för standardkurvan är 200 ng/ml (ppb) är den slutliga provkoncentrationen 200
ng/ml x 100 = 20 000 ng/ml (ppb), vilket är 20 g/ml (ppm).
Minsta prestandaegenskaper
a. Detektionsgränsen (Limit of Detection, LOD) är 2,6 ng/ml (ppb)
Detektionsgränsen denieras som den lägsta koncentrationen av allergenet i ett testprov som kan särskiljas från
ett sant blindprov vid en bestämd sannolikhetsnivå
3
. Den bestäms genom att lägga till tre standardavvikelser till det
genomsnittliga optiska densitetsvärdet för fyrtioåtta standard nollreplikat och beräkna motsvarande koncentration.
b. Kvantieringsgränsen (Limit of Quantication, LOQ) är 0,9 ppm
Kvantieringsgränsen denieras som den lägsta nivån av allergenet i ett testprov som rimligen kan kvantieras vid
en specicerad nivå av precision
3
.
(Svenska)
SV
8
Precision
Metodens inbyggda precision Medelvärde %CV = <10 N=12
Internprecision för metoden Medelvärde %CV = <10 N=12
Specicitet och korsreaktivitet
Denna metod detekterar cashewnötsprotein och har testats gentemot olika prover för korsreaktivitet (tabell 3.)
Tabell 3. Korsreaktivitet för 3M Cashew Protein ELISA Kit.
Matrixprov % korsreaktivitet=
Mandelmjöl <1 %
Mandelmjölk <1 %
BLG <1 %
Bovint kasein <1 %
Bovin mjölk <1 %
Paranöt <1 %
Bovetemjöl <1 %
Cashew (+)
Selleri <1 %
Kikärt <1 %
Kokosmjöl <1 %
Kokosmjölk <1 %
Majsmjöl <1 %
Fiskparvalbumin <1 %
Hasselnöt <1 %
Limaböna <1 %
Macadamianöt <1 %
Senapsfrö <1 %
Ovomucoid <1 %
Ärtextrakt <1 %
Jordnötsmjöl <1 %
Pekannöt <1 %
Pinjenöt <1 %
Pistaschmjöl <1 %
Pumpafrö <1 %
Kammussla <1 %
Sesamfrö <1 %
Räka <1 %
Sorghummjöl <1 %
Sojamjöl <1 %
Sojamjölk <1 %
Solrosfrön <1 %
Valnöt <1 %
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201

3M Allergen Protein ELISA Kit Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar