användningsområden, tabeller och tips electrolux 19
Allmänna anvisningar
• Sätt in plåten med den nedåtlutande
kanten framåt!
• Du kan med Över-/undervärme
eller Varmluft samtidigt baka två
formar bredvid varandra på gallret.
Gräddningstiden blir bara obetydligt
längre.
Plåtarna kan slå sig under grädd-
ningen, om du lagt djupfrysta varor
på dem. Det beror på den stora tem-
peraturskillnaden mellan de djup-
frysta varorna och den varma
ugnen. Plåtarna återfår sin form
igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga tempera-
turer, gräddningstider och nivåer för ett
urval av rätter.
• Temperaturerna och gräddningsti-
derna är riktvärden, eftersom de är
beroende av degens sammansätt-
ning och mängd samt bakformen.
• Vi rekommenderar, att Du ställer in
den lägre temperaturen första gång-
en och först vid behov väljer en hö-
gre temperatur, till exempel om Du
önskar en starkare färgsättning eller
om gräddningen tar för lång tid.
• Hittar du inte konkreta uppgifter för
ett eget recept, använd då uppgifter
för ett liknande bakverk.
• Gräddningstiden kan förlängas med
cirka 10-15 minuter om Du gräddar
mjuka kakor på plåtar eller i formar
på flera nivåer.
• Grädda fuktiga bakverk (till exempel
pizza, fruktkaka etc) på en nivå.
• Höjdskillnader på det som skall
gräddas kan leda till ojämn färgsätt-
ning i början av gräddningen. Ändra i
så fall inte temperaturinställning-
en. Färgskillnaderna jämnar ut sig
under gräddningens gång.
• Din nya ugn kan ha andra bak-/stek-
egenskaper än din gamla. Anpassa
därför invanda inställningar (tempe-
ratur, stektider) ch nivåer enligt re-
kommendationerna i följande tabell.
För att utnyttja eftervärmen kan Du,
vid längre gräddningstider, stänga
av ugnen cirka 10 minuter innan
baktiden gått ut.
Om inget annat anges, gäller tabel-
lerna för insättning i kall ugn.