Russell Hobbs 20810-56 Användarmanual

Kategori
Fritöser
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bedienungsanleitung 2
mode d’emploi 8
instructies 13
istruzioni per l’uso 18
instrucciones 23
instruções 29
brugsanvisning 34
bruksanvisning (Svenska) 39
bruksanvisning (Norsk) 44
käytohjeet 49
инструкции (Русский) 54
pokyny (Čeština) 60
pokyny (Slovenčina) 65
instrukcja 70
upute 75
navodila 80
οδηγίες 85
utasítások 91
talimatlar 96
instrucţiuni 101
инструкции (Български) 106
instructions 112
123
39
[
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt
och av personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental
förmåga eller med bristande erfarenhet och kunskap, om
personerna i fråga är under uppsikt och har fått anvisningar om
hur apparaten fungerar och om de har förstått vilka risker som
användningen kan medföra. Barn ska inte leka med apparaten.
Rengöring och användarunderll ska inte utföras av barn, såvida
de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
¬ Apparatens utsida blir varm.
2 Använd inte apparaten nära eller under lättantändligt material
(t.ex. gardiner).
3 Anslut inte apparaten genom en extern timer eller ärrkontroll.
4 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren,
serviceombud eller någon med liknande kompetens för att
undvika skaderisker.
H Sänk inte ned apparaten i någon vätska.
5 Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
6 Det ska finnas ett utrymme på minst 50 mm runt hela apparaten.
7 Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
8 Använd ingenting av metall och inte heller något vasst föremål – beläggningen kan repas.
9 Se upp för ventilationsöppningarna på apparatens baksida – varm luft kan strömma ut
därifrån.
10 Använd inte grillen för något annat ändamål än det avsedda.
11 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
endast för hushållsbruk
U FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
•Diska avtagbara delar för hand.
•Vid de första användningarna kan elementet ryka lite.
•Det luktar kanske lite, men det betyder ingenting. Se bara till att rummet är väl ventilerat.
bruksanvisning (Svenska)
bilder
1 timer
2 strömlampa
3 termostatlampa
4 temperaturreglage
5 huvuddel
6 skål
7 insats
8 frityrkorg
9 handtag
10 täckplatta
11 lås (tryck)
` kan diskas i diskmaskin
40
d SÅ HÄR GÅR DET TILL
1 Apparaten fungerar som en varmluftsugn där matlagningen sker med hjälp av varmluft och
strålningsvärme.
2 Täck ingredienserna med olja men häll ingen olja i skålen.
3 Genom att placera insatsen i spåren på frityrkorgens insida kan man tillaga olika livsmedel
tillsammans, till exempel scampi och pommes frites (frysta) – tillaga pommes frites i 5
minuter, ta ut skålen och tillsätt scampi, sätt tillbaka skålen och tillaga i ytterligare 15 minuter.
4 Ha grillvantar eller en handduk i närheten samt ett värmetåligt underlägg eller en tallrik att
sätta skålen på.
C HANDTAGET
5 Handtaget utgör stöd för både skålen och frityrkorgen.
6 Ta ut skålen från huvuddelen:
a) Håll i huvuddelens övre del.
b) Fatta tag i handtaget med den andra handen.
c) Ta ut skålen från huvuddelen.
d) Sätt skålen på ett värmetåligt underlägg.
7 Ta upp frityrkorgen från skålen:
a) Skjut täckplattan mot huvuddelen så att det mesta av låset blir synligt.
b) Tryck ned låset för att frigöra handtaget från skålen.
c) Lyft upp handtaget och frityrkorgen från skålen.
C FÖRRMA
8 Sätt stickproppen i väggkontakten.
9 Ställ in temperaturreglaget på önskad temperatur.
10 Ställ in timern på 5.
11 Strömlampan lyser.
12 Termostatlampan tänds när apparaten har kommit upp till rätt temperatur.
13 Den kommer sedan att tändas och släckas växelvis allteftersom termostaten justerar
temperaturen.
14 Ugnen stängs av när timern återgår till 0.
C ANVÄNDA
15 Ta ut skålen från huvuddelen.
16 Sätt i insatsen om den ska användas.
17 Lägg ingredienserna i frityrkorgen – överfyll inte.
18 Se till att det finns plats mellan ingredienserna så att varmluften kan cirkulera.
19 Sätt tillbaka skålen i huvuddelen.
20 Ställ in timern på önskad tid.
C SKAKA PÅ SKÅLEN
21 Ta ut skålen efter halva tillredningstiden, skaka på den och/eller vänd på ingredienserna och
sätt sedan tillbaka skålen i huvuddelen.
22 Apparaten stängs av när du tar ut skålen och sätts på igen när du sätter tillbaka skålen.
23 Timern kommer att fortsätta nedräkningen.
24 Ugnen stängs av när timern återgår till 0.
25 Dra ur sladden på apparaten.
26 Vrid timern till 0 för att stänga av apparaten manuellt.
C RDIG?
27 Ta ut skålen från huvuddelen.
28 Kontrollera om ingredienserna är färdiga eller om de behöver lite längre tid.
29 Sätt skålen på en tallrik.
30 Tryck ned låset och lyft upp handtaget och frityrkorgen från skålen.
41
[
C SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
31 Dra ur sladden till apparaten och låt apparaten svalna.
32 Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
33 Diska avtagbara delar för hand.
` Dessa delar kan diskas i diskmaskin.
34 Apparatens ytbehandling kan skadas om man använder diskmaskin.
35 Detta kan endast eventuellt medföra ytlig påverkan som inte inverkar på apparatens funktion.
W
MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas tillsammans
med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller återvinnas.
recept
T = matsked (15 ml) g = gram E = ägg, stort (63-73 g)
p = nypa s = kvist c = klyfta/klyftor
lökringar
lök mjölk
kryddat mjöl vegetabilisk olja
Förvärm till 180 °C. Skär löken i ringar. Separera ringarna från varandra. Doppa ingredienserna
i mjölk. Panera ingredienserna i kryddat mjöl. Droppa olja på ingrediensena. Tillaga i 1520
minuter vid 180 °C.
fiskkakor
½ lök 2 s persilja
1 p chilipulver 1 fiskfilé
6 T ströbröd 1 E
kryddat mjöl salt och peppar
Förvärm till 180 °C. Mixa lök och persilja i 5 sekunder, tillsätt fisk, chili, salt och peppar och
mixa i 10 sekunder. Lägg blandningen i en skål och rör försiktigt in 2 T ströbröd. Dela upp
blandningen i 10 mindre eller 4 större delar. Rulla varje del till en boll. Panera ingredienserna i
kryddat mjöl. Doppa ingredienserna i uppvispat ägg. Panera ingredienserna i ströbröd. Platta ut
delarna. Tillaga de mindre delarna i 1015 minuter och de större i 1520 minuter. Vänd delarna
när halva tillagningstiden återstår.
chicken Kiev
2 c vitlök 2 skinn- och benfria kycklingbröstfiléer
50 g smör 2 s persilja
1 E ströbröd
1 p svartpeppar
Förvärm till 180 °C. Mixa vitlök, persilja och peppar i 1015 sekunder, blanda med smör och
mixa i 15 sekunder. Dela varje kycklingbröst på längden och vik ut delarna i ärilsform. Täck
kycklingbrösten med plastfolie och banka ut dem. Lägg en sked av blandningen i mitten av
varje kycklingbröst och lägg sedan ihop köttet över mixen. Panera ingredienserna i kryddat
mjöl. Doppa ingredienserna i uppvispat ägg. Panera ingredienserna i ströbröd. Täck med
smörpapper. Lägg kycklingbrösten i kylen en timme. Tillaga i 30-35 minuter. Vänd delarna när
halva tillagningstiden återstår.
klassisk sockerkaka till tårtbotten
100 g vetemjöl med bakpulver 100 g smör
100 g strösocker 2 E
Förvärm till 155 °C. Blanda allt i en mixer i 2 minuter. Sätt en stor pappersform i frityrkorgen.
Häll blandningen i pappersformen. Gör ett litet snitt i mitten så att mittdelen inte höjer sig för
mycket. Tillaga i 15-20 minuter. Vänta minst 10 minuter med att kontrollera kakan annars kan
den sjunka ihop.
42
friterade smårätter
500 g köttfärs ½ lök
2 s timjan 2 s persilja
1 p Kajennpeppar salt och peppar
5 E ströbröd
kryddat mjöl vegetabilisk olja
Förvärm till 170 °C. Mixa lök, salt, peppar, kajennpeppar och örtkryddor. Blanda i köttfärsen.
Koka 4 ägg (löskokta). Skala äggen. Panera äggen i mjöl och lägg dem sedan i köttfärsen så att
de blir helt täckta. Doppa ingredienserna i uppvispat ägg. Panera ingredienserna i ströbröd.
Droppa olja på ingrediensena. Tillaga i 15 minuter. Vänd delarna när halva tillagningstiden
återstår.
senaps- och honungspanerad kotlettrad med rostade grönsaker
2 morot kotlettrad, 4 sammanhängande bitar
2 palsternacka 2 rödlök
6 körsbärstomater 2 zucchini/squash
2 T dijonsenap 1 T honung
1 T vegetabilisk olja salt och peppar
Förvärm till 170 °C. Skär morötter, palsternackor, zucchini och lök i bitar. Rör grönsakerna i en
skål med olja, salt och peppar. Kontrollera att alla grönsakerna blir väl täckta. Blanda samman
senap och honung i ett matkärl och bred ut över kotlettraden. Lägg kotlettraden mitt i
frityrkorgen med grönsakerna runt om. Tillaga i 40-60 minuter. Tillagningstiden beror på hur
stora delar som tillagas. Vänd kotlettraden efter 15 minuter och blanda grönsakerna.
kycklingschnitzel
1 E 2 skinn- och benfria kycklingbröstfiléer
2 T kryddat mjöl 75 g ströbröd
1 T citronskal, rivet 15 g parmesanost, riven
1 s persilja 1 T vegetabilisk olja
salt och peppar
Förvärm till 180 °C. Dela varje kycklingbröst på längden och vik ut delarna i ärilsform. Täck
kycklingbrösten med plastfolie och banka ut dem. Blanda ströbröd, citronskal (den yttersta
delen), parmesan och persilja. Panera ingredienserna i kryddat mjöl. Doppa ingredienserna
i uppvispat ägg. Panera schnitzlarna i ströbröd. Droppa olja på ingrediensena. Tillaga i 15-20
minuter. Vänd delarna när halva tillagningstiden återstår.
kalv/fläskschnitzel
Följ receptet för kycklingschnitzel men använd i stället 2 bitar av kalv- eller fläskfilé (utan ben
och fett).
C TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
•Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
•Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
•Följ de riktlinjer för tilllagning som finns på paket eller etikett när det gäller färdigförpackade
livsmedel.
43
[
f
t
T
(min)
Vänd delarna när halva tillagningstiden återstår.
friterad potatis (pommes
frites)
200 20
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar och en tesked
olja
djupfryst friterad potatis
(pommes frites)
200 12-20
ett lager: 12 minuter
halvfull frityrkorg: 15 minuter
full frityrkorg (löst packad): 20 minuter
klyftpotatis 200 20
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar och en tesked
olja
frysta klyftpotatis 200 12-20
bakad potatis 180 30-40 stryk på olja för sprödare skal
rostad potatis 180 25-35
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar, hackad
rosmarin (kan uteslutas) och en tesked olja
samosas 180 10-15
frysta samosas 180 20
vårrullar 180 10-15
frysta vårrullar 180 20
fiskkakor, stora 180 15-20
fiskkakor, små 180 10
frysta fiskkakor, stora 180 20-25
frysta fiskkakor, små 180 15-20
frysta scampi 180 10-15
frysta lökringar 180 15
färdigstyckade
kycklingdelar utan ben
(frysta)
180 15
fiskgoujons 180 10
skär fisken i strimlor, panera dem först i uppvispat ägg
och sedan i kryddat ströbröd
kycklinggoujons 180 10-15
skär kött i strimlor, doppa dem först i uppvispat ägg
och panera sedan i kryddat ströbröd
schnitzel (kyckling/ kalv/
fläsk)
180 15
banka ut köttet, doppa det i uppvispat ägg och panera
sedan i kryddat ströbröd
kycklinglår 180 25-30 tillagningstiden beror på hur stora delar som tillagas
tortillas 200 5-10 stryk på olja för en sprödare yta
friterade smårätter 170 15-20 tillagningstiden beror på hur stora delar som tillagas
woka 180 25-30
tillsätt salt, peppar och en tesked olja, tillsätt kryddor
de sista 5 minuterna (till exempel chili, sweet chili eller
vitlök)
korv 180 10 fettet droppar ned i skålen
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124

Russell Hobbs 20810-56 Användarmanual

Kategori
Fritöser
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för