Russell Hobbs 19770-56 Användarmanual

Kategori
Fritöser
Typ
Användarmanual
instructions 2
Bedienungsanleitung 8
mode d’emploi 14
instructies 20
istruzioni per l’uso 26
instrucciones 32
instruções 38
brugsanvisning 44
bruksanvisning (Svenska) 50
bruksanvisning (Norsk) 56
käytohjeet 62
инструкции (Русский) 68
pokyny (Čeština) 74
pokyny (Slovenčina) 80
instrukcja 86
upute 92
navodila 98
οδηγίες 104
utasítások 110
talimatlar 116
instrucţiuni 122
инструкции (Български) 128
140
50
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat får bara användas av ansvarig vuxen person eller under överinseende av
ansvarig vuxen person. Håll apparaten utom räckhåll för barn.
2 Sänk inte ned värmekontrollenheten i vätska och använd den inte i badrum, nära
vatten eller utomhus.
3 Det finns en säkerhetsbrytare på värmekontrollenheten som förhindrar att elementet värms
upp om värmekontrollenheten inte är korrekt monterad.
4 Håll hela utrymmet runt den varma apparaten fritt från andra föremål – om någonting
kommer in i apparaten kan varm olja stänka upp.
5 Lämna inte apparaten utan tillsyn när den är ansluten.
6 Flytta inte apparaten när den innehåller varm olja.
7 Använd inte grillen i närheten av en gardin eller annat brännbart material och håll den under
uppsikt när den används.
8 Täck inte över apparaten och lägg inte heller något ovanpå den.
9 Se till att sladden är helt utdragen före användning.
10 Dra ut nätsladden när grillen inte används.
11 Flytta endast apparaten med hjälp av bärhandtagen.
12 Använd bara tillbehör och övrig utrustning som företaget tillhandahåller.
13 Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna
bruksanvisning.
14 Apparaten får inte användas med hjälp av en extern timer eller något ärrkontrollsystem.
15 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
16 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud eller någon med
liknande kompetens för att undvika skaderisker.
endast för hushållsbruk
C FÖRBEREDELSE
1 Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
2 Det ska finnas ett utrymme på minst 50 mm runt hela apparaten.
3 Låt inte frityrkorgens handtag sticka upp eller ut över arbetsytan för då kan man råka fastna i
handtaget.
4 Håll i lockhandtaget när du lyfter av locket.
5 Fäll upp frityrkorgens handtag och skjut ställningen över hållaren för att klämma fast den.
6 Lägg ingredienserna i ett durkslag med hushållspapper i när friteringen är klar så att
överflödig olja kan rinna av.
C FYLLA PÅ VATTEN
7 Fyll på matolja i behållaren mellan markeringarna MIN (2,7 liter) och MAX (3,2 liter) på
behållarens sida. Använd matolja av god kvalitet.
8 Använd inte fast matolja, fett, smör eller margarin.
9 Blanda inte oljor av olika slag eftersom oljor har olika värmeegenskaper.
10 Sätt tillbaka locket.
HETTA UPP OLJAN
11 Ställ in temperaturreglaget på önskad temperatur (130190 °C).
12 Sätt stickproppen i väggkontakten.
13 Strömlampan lyser så länge som apparaten är ansluten till elnätet.
51
14 Termostatlampan tänds och kommer sedan att omväxlande tändas och släckas allteftersom
termostatens temperatur stabiliseras.
15 Använd inte apparaten förrän termostatlampan har släckts.
C FÖRBEREDELSE
16 Skär ingredienserna i ungefär lika stora bitar.
17 Ingredienser med hög fuktighetshalt (t.ex. fisk och ananas) bör paneras med mjöl, ströbröd
eller frityrsmet.
18 Använd inte apparaten för att tina djupfrysta varor. Alla ingredienser utom färdiglagade eller
snabbfrysta ingredienser måste vara helt tinade innan man lägger dem i apparaten.
19 Följ de riktlinjer för tilllagning som finns på paket eller etikett när det gäller färdigförpackade
livsmedel.
20 Torka av råa grönsaker (t.ex. potatisskivor) med hushållspapper eller en kökshandduk före
friteringen.
C FYLLA FRITYRKORGEN
21 Lägg ingredienserna som har skurits i bitar i frityrkorgen.
22 Lägg inte ned mer än två lager ingredienser åt gången i frityrkorgen. Fritera hellre i
omgångar.
23 Håll frityrkorgen i handtaget med hjälp av en grillvante och sänk försiktigt ned frityrkorgen i
oljan.
24 Oljan skummar upp när den kommer i kontakt med vattnet från ingredienserna. Detta utgör
inget problem så länge som oljan inte håller på att skumma över behållaren.
25 Om det finns risk för att oljan skummar över behållaren ska man ta bort frityrkorgen, placera
den på hushållspapper och läsa avsnittet "Problemlösning".
C FRITERA
26 Vänta tills maten är genomgrillad.
C EFTER FRITERINGEN
27 Kontrollera grillningen och utöka grilltiden vid behov.
28 Lyft upp frityrkorgen med hjälp av en grillvante, häng korgstödet över behållarens kant och
låt oljan rinna av.
29 Töm ut ingredienserna i durkslaget så att oljan rinner av ytterligare före servering.
30 Häng tillbaka den tomma frityrkorgen på behållarens kant.
C RDIG?
31 Dra ur sladden på apparaten.
C SEDAN?
32 Kontrollera oljenivån och fyll på mer olja vid behov innan du påbörjar en andra omgång.
C FRITERINGSRÅD
33 När ingredienserna kommer ned i oljan sänks oljans temperatur hastigt.
34 Om du inte har överbelastat frityrkorgen kommer temperaturnivån snabbt att höjas igen och
friteringen sker på rätt sätt.
bruksanvisning (Svenska)
symboler
1 lockhandtag
2 lock
3 handtag
4 (frityr)korg
5 korgstöd
6 strömlampa
7 termostatlampa
8 temperaturreglage
g återställningsknapp
9 återställningsverktyg
10 spår
11 värmekontrollenhet
12 element
13 behållare
14 skyddshölje
15 bärhandtag
16 skenor
17 pressa här
18 klämmor
19 ställning
52
35 När du lägger ned ingredienserna kommer det att bildas bubblor i oljan.
36 Detta beror på att ingredienserna avger fuktighet när de värms upp.
37 Avdunstningen hindrar oljan från att tränga in i ingredienserna.
38 Friteringen blir jämn, knaprig och spröd.
39 Om du lägger ned för stora kvantiteter kommer temperaturen inte att höjas igen tillräckligt
snabbt och oljan tränger in i ingredienserna.
C PANERINGAR
40 Panera alla ingredienser utom sådana med hög stärkelsehalt som potatis samt vissa bakverk
t.ex. munkar. Paneringen skyddar ingredienserna, hindrar vätska från att tränga ut i oljan och
resultatet blir en knaprig och spröd fritering. Det är i allmänhet svårare att få paneringen att
fastna på djupfrysta ingredienser.
kryddat mjöl
41 Tjockare panering fastnar inte på våta/fuktiga ingredienser så panera dem först i kryddat
mjöl. Använd enbart kryddat mjöl som panering av små och feta hela fiskar som skarpsill och
liknande.
ägg och ströbröd
42 Den perfekta paneringen för t.ex.fisk och kyckling och för ingredienser som ska serveras kalla
eftersom sprödheten varar i flera timmar. Paneringen ger en aptitlig, spröd och knaprig yta.
•Panera i kryddat mjöl för att få en torr yta på ingredienserna. Doppa i uppvispat ägg och
därefter i ströbröd, upprepa processen, pressa lätt och ta bort överskottspanering.
•Färska brödsmulor ger en ojämn och grov panering. Torka i stället brödsmulor i ugnen tills de
blir gyllenbruna och krossa eller mal dem sedan till fint ströbröd.
g = gram t = tesked (5 ml) e = ägg, medelstort (53-63 g)
ml = milliliter T = matsked (15 ml) E = ägg, stort (63-73 g)
p = nypa
smet – grundrecept
100g vetemjöl med bakpulver 1 p salt vatten
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt salt. Vispa in så mycket vatten att frityrsmeten blir jämn precis
innan den ska användas.
frityrsmet – grundrecept
100g vetemjöl med bakpulver 1 t vegetabilisk olja 1 p salt
vatten
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt salt. Vispa in oljan. Vispa in så mycket vatten att frityrsmeten
blir jämn precis innan den ska användas.
extrafin frityrsmet
100g vanligt vetemjöl 1 T vegetabilisk olja 1 p salt
1 e 150ml vätska
Vätskan kan vara vatten, mjölk, öl, kolsyrat mineralvatten eller liknande.
Skilj äggula från äggvita. Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt salt. Rör i äggulan och därefter
vätskan. Vispa in oljan. Vispa äggvitan till hårt skum och rör försiktigt ned den i smeten precis
innan den ska användas.
spröd kinesisk frityrsmet
1 t vegetabilisk olja 2 t bakpulver 75g majsmjöl
1 E 1 p salt vatten
Blanda ägg, majsmjöl, salt och olja och tillsätt iskallt vatten till en slät bas som du kan använda
med antingen ägg och ströbröd eller frityrsmet.
tillagningstid och livsmedelssäkerhet
Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
53
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast. Friterad potatis (pommes frites) och andra grönsaker ska
sprödfriteras.
friterad potatis (pommes frites)
Använd någon lämplig potatissort t.ex. Asterix, Ukama eller Princess.
•Skala potatisarna, skölj dem och skär i bitar. Torka dem noggrant. Lägg inte mer än två lager
potatis i frityrkorgen åt gången. Resultatet blir bäst om man friterar i två steg:
steg 1 – fritera i 510 minuter (beroende på mängden potatisar) vid 170 °C. Lyft upp
frityrkorgen från oljan när potatisarna har fått lite färg och är fasta utanpå, låt svalna och
rinna av.
steg 2 – fritera i 2–4 minuter vid 190 °C. Ta upp potatisarna från oljan när de är gyllenbruna och
spröda och låt oljan rinna av i ett durkslag med en kökshandduk i.
djupfryst friterad potatis (pommes frites)
Dessa behöver i regel inte friteras två gånger. Följ anvisningarna på förpackningen.
andra grönsaker
Många djupfrysta grönsaker – lökringar, svamp, blomkålsbuketter osv. bör paneras och kan vara
både tinade och djupfrysta när de tillagas.
djupfrysta ingredienser
•När man friterar djupfrysta ingredienser kyls oljan ned snabbt så därför bör man bara fritera
ett lager åt gången.
•Ta bort så mycket is och vatten som det är möjligt före friteringen.
•Se till att ingredienserna hålls separerade från varandra.
•Använd maximal temperaturinställning och sänk försiktigt ned frityrkorgen i oljan för att
minska skumbildning.
•Följ de riktlinjer för tilllagning som finns på paket eller etikett när det gäller färdigförpackade
livsmedel.
fisk – färsk temperatur (°C) tid (minuter)
Fisk innehåller mycket vatten. Torka av med en kökshandduk och panera före fritering. Fisk kan
friteras hel, i bitar, skivor eller vara panerade fiskbitar.
filéer, panerade fiskbitar, scampi 190 3-4
fiskkakor 190 3-4
skarpsill eller liknande 190 1-2
fisk – djupfryst temperatur (°C) tid (minuter)
Färdigpanerade hela fiskbitar kan vara djupfrysta när man friterar dem. Följ anvisningarna på
förpackningen.
spätta 190 5-6
filéer 170 10-15
panerade fiskbitar 190 3
scampi 170 3-5
fiskkakor – små 170 3
fiskkakor – mellanstora/stora 170 4-5
skarpsill 190 2-3
kött temperatur (°C) tid (minuter)
Fritera bara färskt eller tinat kött. Panera med ägg och ströbröd eller med frityrsmet.
panerade köttbitar 190 3
skivat kött, kotletter – små/mellanstora 170 10/15
friterade smårätter 170 10
kroketter, köttbullar 190 6
wienerschnitzel (beroende på tjocklek) 170 3-8
54
C PROBLEMLÖSNING
43 Om oljan skummar upp över behållaren kan det bero på att det finns för stor mängd
ingredienser i frityrkorgen (ta bort några ingredienser), att ingredienserna är för fuktiga
(torka av ingredienserna och försök igen), att oljan är för gammal eller förorenad (byt ut oljan).
44 Oljan försämras varje gång den uppvärms.
45 Varje fritering innebär att fett- och frityrrester, mjöl och kryddor från panering, vatten från
djupfrysta ingredienser och fukt blandas med oljan och försämrar den.
46 Partiklar mörknar, förbränns och fastnar på nästa friteringsomgång och förändrar därmed
också ingrediensernas utseende och smak. Om man filtrerar oljan kan kvaliteten förbättras.
47 Också filtrerad olja bör helst bytas ut efter att ha använts 1012 gånger.
48 Förbehandlade och ugnsbakade pommes frites har redan en panering och denna påverkar
oljan som du använder, den missfärgas och blir mer trögflytande.
49 Om man ofta använder färdigfriterade ingredienser kan det vara bra att ha två olika oljesatser,
en för färdigpanerade och en för "oljevänliga" ingredienser.
50 Ett tips är att om du märker en tydlig smakförbättring efter det att du har bytt ut oljan så
skulle du ha gjort detta tidigare.
51 Din kommun kan informera om var gammal olja ska lämnas för att återanvändas eller
kasseras på ett miljövänligt sätt.
g SÄKERHETSBRYTARE FÖR VÄRME
52 Säkerhetsbrytaren fungerar på så sätt att den skyddar elementet från överhettning.
53 Om apparaten slutar att fungera:
54 Slå av strömmen, dra ur sladden och låt apparaten svalna.
55 Kontrollera oljenivån.
56 Om oljenivån är under markeringen MIN (den lägsta nivån) – fyll på mer olja och återställ
säkerhetsbrytaren.
, Om oljenivån inte är under den lägsta nivån ligger felet någon annanstans – kontakta
kundservice.
57 Använd återställningsverktyget för att trycka på återställningsknappen och återställa
brytaren.
58 Den höga värmen kan ha gjort oljan oanvändbar. Rengör därr behållaren och fyll på ny olja.
C SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
59 Dra ur sladden på apparaten och låt den kallna innan den görs ren eller ställs undan.
skydda oljan
60 Torka av yttersidorna med en fuktig trasa.
61 Sätt på locket på behållaren så att smuts och andra partiklar inte kommer ned i oljan.
fågel temperatur (°C) tid (minuter)
Fritera endast fågel som är färsk eller tinad. Panera med ägg och ströbröd eller med frityrsmet.
Ta först bort skinnet. Se till att köttet blir genomfriterat. En spröd gyllenbrun utsida behöver
inte betyda att köttet är genomfriterat så kontrollera att så är fallet före servering.
panerade kycklingbitar 170 4
kycklingklubbor 170 14-15
kroketter 190 2-3
panerade kycklingdelar – små 170 15-20
panerade kycklingdelar – stora 170 20-30
bröd, kakor, friterad frukt temperatur (°C) tid (minuter)
munkringar 190 2
friterad frukt – ananas, banan eller äpplen 190 2-3
krutonger (brödtärningar) 190 1
55
allmän rengöring (med jämna mellanrum)
62 Täck arbetsytan med minst tre lager hushållspapper.
63 Det behövs en behållare som rymmer minst 5 liter och en bred tratt.
64 Oljan filtreras bäst genom en sikt med en tunn bomullsduk eller ett pappersfilter i.
65 Ta bort locket och frityrkorgen.
66 Lyft av värmekontrollenheten.
67 Häll oljan i sikten.
68 Rengör värmekontrollenheten med en ren och fuktig trasa.
69 Tvätta skyddshölje, lock, frityrkorg och behållare med diskmedel i varmt vatten och torka
noggrant.
70 Dessa delar kan diskas i diskmaskin.
71 Apparatens ytbehandling kan skadas om man använder diskmaskin.
72 Detta kan endast eventuellt medföra ytlig påverkan som inte inverkar på apparatens funktion.
73 Om frityrrester har fastnat på elementet ska det rengöras med diskmedel. Glöm inte att
elementet också behöver rengöras.
74 Skölj och torka noggrant och montera sedan ihop delarna igen.
återmontering
75 Sätt tillbaka behållaren i apparatens skyddshölje.
76 Passa in spåren på kontrollenheten i skenorna bak på skyddshöljet och skjut kontrollenheten
på plats.
77 Sätt ned frityrkorgen i behållaren.
78 Dra ut frityrkorgens metalltrådar något för att komma åt hållaren och fäll ned handtaget i
frityrkorgen.
79 Sätt tillbaka locket.
missfärgning
80 Med tiden kommer frityrkorg, element, termostater och sladdar att bli missfärgade. Det är
ingenting som man kan förhindra, det är inte farligt och det påverkar inte apparatens
funktion.
H MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas
tillsammans med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller
återvinnas.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

Russell Hobbs 19770-56 Användarmanual

Kategori
Fritöser
Typ
Användarmanual