55
[
stekt kyckling med fänkål 4 portioner
2 fänkålslökar, skivade 4 c vitlök (krossad)
½ citron 1 kg kyckling
2 t olivolja salt och peppar
Förvärm till 180°C. Lägg fänkål och vitlök i frityrkorgen. Fyll kycklingen med citronen. Gnid in
kycklingskinnet med olivolja. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i frityrkorgen. Tillaga
under 50 minuter. Skaka frityrkorgen efter halva tillagningstiden. Låt stå 10 minuter före servering.
vegetariska vårrullar 8 portioner
1 t rostad sesamolja 2 t sojasås
1 c vitlök (krossad) 1 T riven ingefära
1 morot, strimlad 2 vårlökar,hackade
1 röd paprika, skivad 50g böngroddar
50g tunna risnudlar, kokta 1 E
4 filodegplattor 24 cm x 40 cm olivolja i sprayform
Förvärm till 200°C. Blanda sesamolja, sojasås, vitlök och ingefära i en skål. Tillsätt grönsaker och
nudlar och vänd i. Skär filodegplattorna i 16 rektanglar på vardera 12 cm x 20 cm. Lägg en
rektangel ovanpå en annan Lägg 2 rågade matskedar av fyllningen längs en av de längre
sidorna. Smörj den motsatta sidan med uppvispat ägg. Vik in 2 cm av den kortare sidan mot
mitten så att det täcker fyllningen, rulla sedan ihop degen tätt och tryck samman. Gör på
samma sätt med återstående filodegplattor och fyllning. Spraya vårrullarna med lite olja och
lägg dem sedan i frityrkorgen. Tillaga under 12 minuter.
klassisk sockerkaka till tårtbotten
150g osaltat smör 150g strösocker
2 E 150g vetemjöl med bakpulver
1 p salt 1 t vaniljsocker
2 t mjölk
servera:
150g hallonsylt 200ml vispgrädde
2 T florsocker
Förvärm till 170°C. Smörj en rund kakform (16 cm). Rör smör och strösocker till en ljus och luftig
smet och vispa sedan i äggen. Sikta ned mjöl och salt i en skål. Rör försiktigt ned det i smeten.
Blanda vaniljsocker och mjölk. Rör försiktigt ned det i smeten. Häll smeten i kakformen. Tillaga
under 50 minuter. Använd en provsticka för att se om kakan är färdig. Provstickan ska vara torr
när du drar ut den. Låt svalna på bakgaller. Vispa grädden och florsockret till mjuka toppar. Dela
kakan horisontellt i två i delar när den har svalnat. Bred hallonsylt över den nedre botten och
sedan vispad grädde. Lägg på den andra halvan, sikta över florsocker och servera.
C TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
•Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
•Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
•Följ de riktlinjer för tilllagning som finns på paket eller etikett när det gäller färdigförpackade
livsmedel.
f
t
T
(min)
rör om/vänd maten efter halva
tillagningstiden
potatis och pommes frites
smala frysta pommes frites 200 9-16 packa inte pommes frites för tätt, det måste
finnas luft i förpackningen
tjocka frysta pommes frites 200 11-20
hemlagade pommes frites (8 x 8 mm) 200 10-16
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar och
en tesked olja
hemlagade potatisklyftor 180 18-22
hemlagade potatiskuber 180 12-18
bakad potatis 180 30-40 stryk på olja för sprödare skal