Russell Hobbs 20810-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual
43
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller med
bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är under uppsikt
och har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått
vilka risker som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med
apparaten. Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn,
vida de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
¬ Apparatens utsida blir varm.
Använd inte apparaten nära eller under lättantändligt material (t.ex.
gardiner).
Anslut inte apparaten genom en extern timer eller ärrkontroll.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud
eller någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
b Använd inte denna apparat nära badkar, dusch, handfat eller andra behållare för vatten.
Sll apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
Det ska finnas ett utrymme på minst 50 mm runt hela apparaten.
Använd ingenting av metall och inte heller något vasst föremål – beläggningen kan repas.
Se upp för ventilationsöppningarna på apparatens baksida – varm luft kan strömma ut därifrån.
Använd inte grillen för något annat ändamål än det avsedda.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
1. Timer
2. Strömlampa
3. Termostatlampa
4. Temperaturreglage
5. Huvuddel
6. Skål
7. Insats
8. Frityrkorg
9. Handtag
10. Täckplatta
11. Lås (tryck)
` Kan diskas i diskmaskin
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Diska avtagbara delar för hand.
Vid de första användningarna kan elementet ryka lite.
Det luktar kanske lite, men det betyder ingenting. Se bara till att rummet är väl ventilerat.
SKÅL/FRYTRKORG
Ta ut skålen från huvuddelen:
1. Håll i huvuddelens övre del.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
44
2. Fatta tag i handtaget med den andra handen.
3. Ta ut skålen från huvuddelen (Fig. A).
4. Sätt skålen på ett värmetåligt underlägg.
Ta upp frityrkorgen från skålen:
1. Skjut täckplattan mot huvuddelen så att det mesta av låset blir synligt (Fig. B).
2. Tryck ned låset för att frigöra handtaget från skålen (Fig. C).
3. Lyft upp handtaget och frityrkorgen från skålen (Fig. D).
FÖRVÄRMA
1. tt stickproppen i väggkontakten.
2. Ställ in temperaturreglaget på önskad temperatur.
3. Ställ in timern på 5.
4. Strömlampan lyser.
5. Termostatlampan tänds när apparaten har kommit upp till rätt temperatur. Den kommer sedan att
tändas och släckas växelvis allteftersom termostaten justerar temperaturen.
6. Ugnen stängs av när timern återgår till 0.
ANVÄNDNING
Täck ingredienserna med olja men häll ingen olja i skålen.
Genom att placera insatsen i spåren på frityrkorgens insida kan man tillaga olika livsmedel
tillsammans, till exempel scampi och pommes frites (frysta) – tillaga pommes frites i 5 minuter, ta ut
skålen och tillsätt scampi, sätt tillbaka skålen och tillaga i ytterligare 15 minuter.
Ha grillvantar eller en handduk i närheten samt ett värmetåligt underlägg eller en tallrik att sätta
skålen på.
1. Ta ut skålen från huvuddelen.
2. Sätt i insatsen om den ska användas.
3. Lägg ingredienserna i frityrkorgen – överfyll inte. Se till att det finns plats mellan ingredienserna så
att varmluften kan cirkulera.
4. Sätt tillbaka skålen i huvuddelen.
5. Ställ in timern på önskad tid.
6. Ta ut skålen efter halva tillredningstiden, skaka på den och/eller vänd på ingredienserna och sätt
sedan tillbaka skålen i huvuddelen.
7. Apparaten stängs av när du tar ut skålen och sätts på igen när du sätter tillbaka skålen. Timern
kommer att fortsätta nedräkningen.
8. Ugnen stängs av när timern återgår till 0.
9. Kontrollera om ingredienserna är färdiga eller om de behöver lite längre tid.
10. Dra ur sladden på apparaten.
11. Vrid timern till 0r att stänga av apparaten manuellt.
12. Ta ut skålen från huvuddelen. Sätt skålen på ett värmetåligt underlägg.
13. Tryck ned låset och lyft upp handtaget och frityrkorgen från skålen.
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
1. Dra ur sladden till apparaten och låt apparaten svalna.
2. Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
3. Diska avtagbara delar för hand.
` Dessa delar kan diskas i diskmaskin.
Apparatens ytbehandling kan skadas om man använder diskmaskin. Detta kan endast eventuellt medföra
ytlig påverkan som inte inverkar på apparatens funktion.
45
ÅTERVINNING
W
För att undvika miljö- och hälsoproblem pga. farliga ämnen får man inte kassera
apparater eller laddningsbara och icke-laddningsbara batterier märkta med någon av
dessa symboler i osorterat kommunalt avfall. Elektriska och elektroniska produkter
och, där tillämpligt, laddningsbara och icke-laddningsbara batterier ska alltid kasseras
vid en lämplig, officiell återvinnings-/uppsamlingsstation.
RECEPT
LÖKRINGAR
lök
mjölk
kryddat mjöl
vegetabilisk olja
Förvärm till 180 °C. Skär löken i ringar. Separera ringarna från varandra. Doppa ingredienserna i mjölk.
Panera ingredienserna i kryddat mjöl. Droppa olja på ingrediensena. Tillaga i 1520 minuter vid 180 °C.
FISKKAKOR
½ lök
2 kvist persilja
1 nypa chilipulver
1 fiskfilé
60 g ströbröd
1 ägg
kryddat mjöl
salt och peppar
Förvärm till 180 °C. Mixa lök och persilja i 5 sekunder, tillsätt fisk, chili, salt och peppar och mixa i 10
sekunder. Lägg blandningen i en skål och rör försiktigt in 20 g ströbröd. Dela upp blandningen i 10 mindre
eller 4 större delar. Rulla varje del till en boll. Panera ingredienserna i kryddat mjöl. Doppa ingredienserna i
uppvispat ägg. Panera ingredienserna i ströbröd. Platta ut delarna. Tillaga de mindre delarna i 1015
minuter och de större i 15–20 minuter. Vänd delarna när halva tillagningstiden återstår.
CHICKEN KIEV
2 klyftor vitlök
2 skinn- och benfria kycklingbröstfiléer
50 g smör
2 kvist persilja
1 ägg
ströbröd
1 nypa svartpeppar
Förvärm till 180 °C. Mixa vitlök, persilja och peppar i 1015 sekunder, blanda med smör och mixa i 15
sekunder. Dela varje kycklingbröst på längden och vik ut delarna i ärilsform. Täck kycklingbrösten med
plastfolie och banka ut dem. Lägg en sked av blandningen i mitten av varje kycklingbröst och lägg sedan
ihop köttet över mixen. Panera ingredienserna i kryddat mjöl. Doppa ingredienserna i uppvispat ägg.
Panera ingredienserna i ströbröd. Täck med smörpapper. Lägg kycklingbrösten i kylen en timme. Tillaga i
30-35 minuter. Vänd delarna när halva tillagningstiden återstår.
KLASSISK SOCKERKAKA TILL TÅRTBOTTEN
100 g vetemjöl med bakpulver
100 g smör
100 g strösocker
2 ägg
Förvärm till 155 °C. Blanda allt i en mixer i 2 minuter. Sätt en stor pappersform i frityrkorgen. Häll
blandningen i pappersformen. Gör ett litet snitt i mitten så att mittdelen inte höjer sig för mycket. Tillaga
i 15-20 minuter. Vänta minst 10 minuter med att kontrollera kakan annars kan den sjunka ihop.
FRITERADE SMÅRÄTTER
500 g köttfärs
½ lök
2 kvist timjan
2 kvist persilja
1 nypa Kajennpeppar
salt och peppar
5 ägg
ströbröd
kryddat mjöl
vegetabilisk olja
Förvärm till 170 °C. Mixa lök, salt, peppar, kajennpeppar och örtkryddor. Blanda i köttfärsen. Koka 4 ägg
(löskokta). Skala äggen. Panera äggen i mjöl och lägg dem sedan i köttfärsen så att de blir helt täckta.
Doppa ingredienserna i uppvispat ägg. Panera ingredienserna i ströbröd. Droppa olja på ingrediensena.
Tillaga i 15 minuter. Vänd delarna när halva tillagningstiden återstår.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
46
SENAPS OCH HONUNGSPANERAD KOTLETTRAD MED ROSTADE GNSAKER
2 morot
kotlettrad,
2 palsternacka
2 rödlök
6 körsbärstomater
2 zucchini/squash
30 ml dijonsenap
15 ml honung
15 ml vegetabilisk olja
salt och peppar
Förvärm till 170 °C. Skär morötter, palsternackor, zucchini och lök i bitar. Rör grönsakerna i en skål med olja,
salt och peppar. Kontrollera att alla grönsakerna blir väl täckta. Blanda samman senap och honung i ett
matkärl och bred ut över kotlettraden. Lägg kotlettraden mitt i frityrkorgen med grönsakerna runt om.
Tillaga i 40-60 minuter. Tillagningstiden beror på hur stora delar som tillagas. Vänd kotlettraden efter 15
minuter och blanda grönsakerna.
KYCKLINGSCHNITZEL
1 ägg
2 skinn- och benfria kycklingbröstfiléer
20 g kryddat mjöl
75 g ströbröd
4 g citronskal, rivet
15 g parmesanost, riven
1 kvist persilja
15 mlvegetabilisk olja
salt och peppar
Förvärm till 180 °C. Dela varje kycklingbröst på längden och vik ut delarna i ärilsform. Täck
kycklingbrösten med plastfolie och banka ut dem. Blanda ströbröd, citronskal (den yttersta delen),
parmesan och persilja. Panera ingredienserna i kryddat mjöl. Doppa ingredienserna i uppvispat ägg.
Panera schnitzlarna i ströbröd. Droppa olja på ingrediensena. Tillaga i 15-20 minuter. Vänd delarna när
halva tillagningstiden återstår.
KALV/FLÄSKSCHNITZEL
Följ receptet för kycklingschnitzel men använd i stället 2 bitar av kalv- eller fläskfilé (utan ben och fett).
TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger igenom.
Tillaga fisk tills köttet är fast.
Följ de riktlinjer för tilllagning som finns på paket eller etikett när det gäller färdigförpackade livsmedel.
Livsmedel ºC
T (min)
Kommentarer
friterad potatis (pommes
frites)
200 20
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar och en
tesked olja
djupfryst friterad potatis
(pommes frites)
200 12-20
ett lager: 12 minuter
halvfull frityrkorg: 15 minuter
full frityrkorg (löst packad): 20 minuter
klyftpotatis 200 20
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar och en
tesked olja
frysta klyftpotatis 200 12-20
bakad potatis 180 30-40 stryk på olja för sprödare skal
rostad potatis 180 25-35
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar, hackad
rosmarin (kan uteslutas) och en tesked olja
samosas 180 10-15
frysta samosas 180 20
fiskkakor, stora 180 15-20
fiskkakor, små 180 10
frysta fiskkakor, stora 180 20-25
47
Livsmedel ºC
T (min)
Kommentarer
frysta fiskkakor, små 180 15-20
frysta scampi 180 10-15
frysta lökringar 180 15
färdigstyckade
kycklingdelar utan ben
(frysta)
180 15
fiskgoujons 180 10
skär fisken i strimlor, panera dem först i uppvispat
ägg och sedan i kryddat ströbröd
kycklinggoujons 180 10-15
skär kött i strimlor, doppa dem först i uppvispat
ägg och panera sedan i kryddat ströbröd
schnitzel (kyckling/ kalv/
fläsk)
180 15
banka ut köttet, doppa det i uppvispat ägg och
panera sedan i kryddat ströbröd
kycklinglår 180 25-30
tillagningstiden beror på hur stora delar som
tillagas
tortillas 200 5-10 stryk på olja för en sprödare yta
friterade smårätter 170 15-20
tillagningstiden beror på hur stora delar som
tillagas
woka 180 25-30
tillsätt salt, peppar och en tesked olja, tillsätt
kryddor de sista 5 minuterna (till exempel chili,
sweet chili eller vitlök)
korv 180 10 fettet droppar ned i skålen
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs 20810-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual