Electrolux EVY5741AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.................................................. ...............................................
SV RECEPTBOK BRUKSANVISNING
RÅD OCH TIPS
UGNSLUCKANS INSIDA
På vissa modeller hittar du på insidan
av luckan:
Ugnsnivåernas nummer.
Information om tillagningsfunktioner, re-
kommenderade ugnsnivåer och tempe-
raturer för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast riktvär-
den. De beror på recepten samt
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
BAKNING PÅ EN UGNSNIVÅ
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placeringen av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stäng-
as av ca. 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att utnyttja restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plå-
tarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett
speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15
minuter om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid
lika bruna. Om detta händer ska du inte
ändra temperaturinställningen. Skillnaden
jämnar ut sig under bakningen.
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktio-
ner
Ugnsni-
Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Madeirakaka/fruktkaka Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Sponge cake / Sock-
erkaka
Varmluft 1 140 - 150 35 - 50
Sponge cake / socker-
kaka
Över/Under-
värme
1 160 35 - 50
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft 2 170 - 180 10 - 25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 70 - 90
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Under-
värme
1 180 70 - 90
Cheesecake, plåt
2)
Över/Under-
värme
2 160 - 170 70 - 90
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd droppbricka eller långpanna.
2
www.electrolux.com
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Vetefläta/krans Över/Under-
värme
1 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd
1)
Över/Under-
värme
1 160 - 180 50 - 70
Bröd (rågbröd)
1)
Över/Under-
värme
1
Först 230 20
Därefter 160 - 180 30 - 60
Petit-chouer/bakelser
1)
Över/Under-
värme
2 190 - 210 20 - 35
Rulltårta
1)
Över/Under-
värme
2 180 - 200 10 - 20
Vetelängd med strös-
sel
Varmluft 2 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
Över/Under-
värme
2 190 - 210 20 - 30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft 2 150 - 160 35 - 55
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över/Under-
värme
170 35 - 55
Fruktkaka av mördeg Varmluft 2 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över/Under-
värme
2 160 - 180 40 - 80
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd droppbricka eller långpanna.
Småkakor
Livsmedel Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Mördegskakor Varmluft 2 150 - 160 10 - 20
Short bread / mördeg-
skaka / mördegsrem-
sor
Varmluft 2 140 20 - 35
Short bread / mördeg-
skaka / mördegsrem-
sor
1)
Över/Under-
värme
2 160 20 - 30
Småkakor av socker-
kaksdeg
Varmluft 2 150 - 160 15 - 20
SVENSKA 3
Livsmedel Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 2 100 - 120 30 - 50
Småkakor av jästdeg Varmluft 2 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor
1)
Varmluft 2 170 - 180 20 - 30
Bullar
1)
Varmluft 2 160 10 - 25
Bullar
1)
Över/Under-
värme
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes / muffins
1)
Varmluft 2 160 20 - 35
Small cakes / muffins
1)
Över/Under-
värme
2 170 20 - 35
1)
Förvärm ugnen.
BAKNING PÅ FLERA NIVÅER
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Varmluft
Ugnsnivåer från bot-
ten
2 nivåer
Temperatur °C Tid i min.
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Smuldegspaj 1 / 4 150 - 160 30 - 45
1)
Förvärm ugnen.
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Varmluft
Ugnsnivåer från bot-
ten
2 nivåer
Temperatur °C Tid i min.
Mördegskakor 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Short bread / mör-
degskaka / mördegs-
remsor
1 / 4 140 25 - 45
Småkakor av socker-
kaksdeg
1 / 4 160 - 170 25 - 40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1 / 4 100 - 120 40 - 80
4
www.electrolux.com
Typ av bakverk Varmluft
Ugnsnivåer från bot-
ten
2 nivåer
Temperatur °C Tid i min.
Småkakor av jästdeg 1 / 4 160 - 170 30 - 60
TIPS FÖR BAKNING
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel.
Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
lägre ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Det finns för mycket väts-
ka i degen.
Använd mindre vätska.
Var försiktig med bland-
ningstiderna, framför allt
vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en högre
ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad.
Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
högre ugnstemperatur.
TABELL FÖR STEKNING
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (se
tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i den dju-
pa långpannan eller på gallret ovanför
den djupa långpannan (i förekommande
fall).
Stek magert kött i en stekgryta med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
•Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
SVENSKA 5
Nötkött
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur
°C
Tid i min.
Grytstek 1 – 1.5 kg Över/Under-
värme
1 230 120 - 150
Engelsk
rostbiff eller
filé
röd per cm.
höjd
Varmluftsgrill-
ning
1
190 - 200
1)
5 – 6 per
cm. höjd
rosa per cm.
höjd
Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 190 6 – 8 per
cm. höjd
välstekt per cm.
höjd
Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 8 – 10 per
cm. höjd
1)
Förvärm ugnen.
Fläskkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Bog, hals,
skinkstek
1 – 1,5
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, rev-
bensspjäll
1 – 1,5
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslim-
pa
750 g – 1
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg
(lagad i för-
väg)
750 g – 1
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 90 - 120
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 150 - 120
Kalvlägg 1,5 – 2
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Lammstek
med ben,
lammstek
1 – 1,5
kg
Varmlufts-
grillning
1 150 - 180 100- 120
6
www.electrolux.com
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Lammsadel 1 – 1,5
kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Harsadel,
harbog
1)
upp till 1
kg
Över/Under-
värme
1 230 30 - 40
Rådjurssa-
del, hjortsa-
del
1,5 – 2
kg
Över/Under-
värme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 – 2
kg
Över/Under-
värme
1 180 - 200 60 - 90
1)
Förvärm ugnen.
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur °C Tid i min.
Kyckling,
vårkyckling
200 –
250 g
var
Varmlufts-
grillning
1 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 400 –
500 g
var
Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 35 - 50
Fågeldelar 1 – 1,5
kg
Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5 – 2
kg
Varmlufts-
grillning
1 180 - 200 80 - 100
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur °C Tid i min.
Hel fisk 1 – 1,5
kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 45 - 60
TABELL MATLAGNINGSTERMOMETER
Nötkött
Typ av maträtt Innertemperatur
Entrecôte eller oxfilé
röd 45 – 50 °C
rosa 60 – 65 °C
SVENSKA 7
Typ av maträtt Innertemperatur
välstekt 70 – 75 °C
Fläskkött
Typ av maträtt Innertemperatur
Fläskbog, skinkstek, hals 80 – 82 °C
Kotlett, rökt kassler 75 – 80 °C
Köttfärslimpa 75 – 80 °C
Kalvkött
Typ av maträtt Innertemperatur
Kalvstek 75 – 80 °C
Kalvlägg 85 – 90 °C
Får/lamm
Typ av maträtt Innertemperatur
Fårbog 80 – 85 °C
Fårsadel 80 – 85 °C
Lammstek, lammstek med ben 70 – 75 °C
Vilt
Typ av maträtt Innertemperatur
Harsadel 70 – 75 °C
Harbog 70 – 75 °C
Hel hare 70 – 75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel 70 – 75 °C
Rådjurs-/hjortbog 70 – 75 °C
Fisk
Typ av maträtt Innertemperatur
Lax 65 – 70 °C
Foreller 65 – 70 °C
TABELL
LÅGTEMPERATURSTEKNING
Använd den här funktionen för magra,
möra stycken av kött och fisk. Tillaga
utan lock.
Bryn köttet i en het stekpanna.
Placera köttet på ett stekfat eller direkt
på gallret. Placera formen under gallret
för att fånga upp fettet.
8
www.electrolux.com
Tabell Lågtemperaturstekning
Typ av maträtt Vikt Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Tid (min)
Rostbiff 1 – 1,5 kg 150 1 120 - 150
Oxfilé 1 – 1,5 kg 150 1 90 - 110
Kalvstek 1 – 1,5 kg 150 1 120 - 150
Biff 200 – 300 g 120 1 20 - 40
HALVFABRIKAT
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller tall-
rik. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd den första ugnsnivån. Den längst
ner.
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Fryst pizza 2 200 - 220 15 - 25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20 - 25
Kyld pizza 2 210 - 230 13 - 25
Fryst portionspizza 2 180 - 200 15 - 30
Pommes Frites, tunn 2 200 - 220 20 - 30
Pommes Frites, tjock 200 - 220 25 - 35
Croquetter 2 220 - 230 20 - 35
Riven potatisgräng 2 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni,
kyld
2 170 - 190 35 - 45
Fryst lasagne/can-
nelloni
2 160 - 180 40 - 60
Ugnsgratinerad ost 2 170 - 190 20 - 30
Kycklingvingar 2 190 - 210 20 - 30
Tabell för frysta färdigrätter
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Fryst Pizza Över/Undervär-
me
2 enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Pommes frites
1)
(300 – 600 g)
Över/Undervär-
me eller Varm-
luftsgrillning
2 200 - 220 enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
SVENSKA 9
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Baguetter Över/Undervär-
me
2 enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Fruktkaka Över/Undervär-
me
2 enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
1)
Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
PIZZA
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Pizza (tunn botten)
1)
2 200 - 230 15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (kryd-
dad pajdegsbotten)
1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 2 170 - 190 45 - 55
Cheesecake 1 140 - 160 60 - 90
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
2 230 - 250 10 - 20
Smördegskakor
1)
2 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
2 230 - 250 12- 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
2 180 - 200 15 - 25
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd droppbricka eller långpanna.
UPPTINING
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller tall-
rik. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd den första ugnsnivån. Den längst
ner.
10
www.electrolux.com
Tabell för upptining
Livs-
medel
Mängd Uppti-
ningstid i
min.
Efteruppti-
ningstid i
min.
Kommentar
Kyckling 1 kg 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp-
och nervänt tefat på en stor tall-
rik
Vänd efter halva tiden.
Kött 1 kg 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 0,5 kg 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Jord-
gubbar
300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Smör 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Grädde 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fort-
farande är något frusen.
Tårta 1,4 kg 60 60 ---
MIN GRILL
Grilla alltid med maximal temperaturinställ-
ning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen
med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som re-
kommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Temperatur Ugnsnivå
Grillningstid (min.)
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff, rosa 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Oxfilé, rosa 230 1 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 210 - 230 1 25 - 35 20 - 35
Hel fisk (500 -
1 000 g)
210 - 230 1 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt
Ugnsnivå
1)
Grillningstid (min.)
1:a sidan 2:a sidan
Burgers / hambur-
gare
2)
3 9 - 13 8 - 10
SVENSKA 11
Maträtt
Ugnsnivå
1)
Grillningstid (min.)
1:a sidan 2:a sidan
Fläskfilé 3 10 - 12 6 - 10
Korv 3 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 3 7 - 10 6 - 8
Toast / rostat bröd
2)
4 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 3 6 - 8 -
1)
Förvärm alltid ugnen.
2)
Förvärm ugnen.
BRÖD
Förvärmning rekommenderas inte.
Typ av bakverk
Ugnsfunk-
tion
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Franskbröd Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Mjuk kaka Bröd 2 160 - 180 40 - 60
Ciabatta Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Rågbröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd Bröd 2 170 - 190 60 - 90
KONSERVERING
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och ba-
jonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ända-
målet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut
med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar
sjuda (efter ca. 35 – 60 minuter för enli-
tersburkar), stäng av ugnen eller sänk
temperaturen till 100 °C (se tabell).
Tabell för konservering – Mjuka frukter
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sjuder
(min.)
Tid till 100 °C
(min.)
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Tabell för konservering – Stenfrukter
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sjuder
(min.)
Tid till 100 °C
(min.)
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
12
www.electrolux.com
Tabell för konservering – Grönsaker
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sjuder
(min.)
Tid till 100 °C
(min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsa-
ker
160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att ugnen stängts av.
TORKNING
Livsmedel Temperatur (°C) Ugnsnivå Tid (t)
Bönor 60 - 70 2 6 - 8
Pepparfrukter 60 - 70 2 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 2 5 - 6
Champinjoner 50 - 60 2 6 - 8
Örter 40 - 50 2 2 - 3
Plommon 60 - 70 2 8 - 10
Aprikoser 60 - 70 2 8 - 10
Äppelskivor 60 - 70 2 6 - 8
Päron 60 - 70 2 6 - 9
RECEPTMENY
Displayen visar ugnsnivå och förin-
ställda tillagningstider för alla auto-
matiska recept.
AUTOMATISKA PROGRAM
Programnummer Programnamn
1 RYGGBIFF ROSA
2 GRISSTEK
3 HEL KYCKLING
4 PIZZA
5 MUFFINS
6 QUICHE LORRAINE
7 FRANSKBRÖD
8 POTATISGRATÄNG
9 LASAGNE
SVENSKA 13
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi
rekommenderar därför tillagning vid låga
temperaturer och att inte bryna mat för
hårt.
14
www.electrolux.com
SVENSKA 15
www.electrolux.com/shop 892951016-A-012012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Electrolux EVY5741AAX Recipe book

Typ
Recipe book