AEG 5021F-W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
1
5021F-w SE 948290371
2
Bästa Kund,
Det är viktigt att du lär känna spisens funktioner och finesser. Läs därför noga
denna bruksanvisning, och var särskilt uppmärksam på de avsnitt som är
markerade med . Detta är varningstexter för undvikande av skador på person
eller egendom.
Spara bruksanvisningen. Den är bra att ha vid tveksamhet och måsta alltid följa
med spisen vid ev ägarbyte.
Bruksanvisningens första del innehåller en allmän beskrivning av din nya
produkt. Därefter följer en kort introduktion om vad du skall göra innan du
använder spisen första gången. Avsnittet “Så använder du” beskriver hur spisen
används. Avsnittet “Skötsel och rengöring av” ger upplysningar om både daglig
och mer grundlig rengöring av spisen och dess utrustning. Skulle problem uppstå
vid användning av spisen kan du slå upp under avsnittet “Om spisen inte
fungerar”, där det finns anvisningar om hur du själv kan åtgärda
en del praktiska
och tekniska problem.
3
Innehållsförteckning
Innehåll Sidnr
Till användaren
Bästa kund .................................................................................................... 2
Säkerhetsinformation .................................................................................. 5
Beskrivning av produkten ......................................................................... 7
Kokplattorna ......................................................................................... 8
Ugn .................................................................................................... 8
Förvaringslåda ...................................................................................... 8
Sockel ................................................................................................... 8
Säkerhetsutrustning .............................................................................. 9
Tillbehör ................................................................................................ 9
Före första användning
Inkoppling av luckspärr ....................................................................... 10
Värm upp ugnen ................................................................................. 11
Rengör tillbehören ............................................................................... 11
Så här använder du
Kokplattorna ....................................................................................... 12
Den temperaturstyrda plattan ................................................... 15
Övriga plattorna ........................................................................ 15
Val av kokkärl ..................................................................................... 16
Råd och tips vid användning av kokplattorna ..................................... 17
Ugnen ................................................................................................. 18
Tabell för bakning ............................................................................... 23
Tabell för matlagning .......................................................................... 24
Tabell för stekning .............................................................................. 27
Tabell för grillning ............................................................................... 29
4
Innehåll Sidnr
Råd och tips ................................................................................................ 30
Vädringsläge ....................................................................................... 32
Förvaringslådan .................................................................................. 32
Skötsel och rengöring
Emaljerade ytor .................................................................................. 33
Ugnsventil ........................................................................................... 33
Kokplattor ........................................................................................... 33
Rostskydd ........................................................................................... 33
Ugn .................................................................................................. 34
Varmluftsfläkt ..................................................................................... 35
Kontrollampor ..................................................................................... 41
Förvaringslåda .................................................................................... 42
Om spisen inte fungerar
Innan du tillkallar service – praktiska råd ........................................... 48
Innan du tillkallar service – tekniska råd ............................................ 51
Service och reservdelar ...................................................................... 53
Till installatören
Transportskador ........................................................................................ 43
Tekniska data ............................................................................................. 44
Montering .................................................................................................. 45
Installation .................................................................................................. 48
1... 2...Steg för steg
Säkerhetsinformation
Råd och tips
Miljö information
Så här läser du bruksanvisningen:
5
Säkerhetsinformation
Spisen får endast användas i enskilt
hushåll och för normal hushålls-
användning. Används den för andra
ändamål gäller inte Konsumentköp
EHL.
Barn
* Håll uppsikt över barn under
tiden spisen används. Häll och
ugn blir mycket varma vid
användning och förblir varma en
tid efter det att spisen stängts av.
* Låt aldrig barn röra vid eller leka
med vred, knappar och ugnslucka.
* Kontrollera att tippskyddet och
kastrullskyddet (extra tillbehör)
är korrekt monterade samt att
luckspärren fungerar.
Användning
* Lämna aldrig frityrkokning,
smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn.
Om brand skulle uppstå ska alla
vred nollställas och eventuell
köksfläkt stängas av.
Kväv elden med ett lock,
använd aldrig vatten.
* Lägg inte papper och dylikt på
hällen. En av misstag påsatt
brännare kan få pappret att
brinna.
Rengöring och underhåll
* Av hygien- och säkerhetsmässiga
skäl ska häll och ugn hållas rena.
Fettfläckar och matrester avger
os vid upphettning och kan i
värsta fall medföra brandfara.
* Se till att elsladden inte kommer
i kläm när spisen flyttas vid
rengöring. Slå av
huvudströmbrytaren till pro-
dukten före byte av ugnslampor.
Service
* Service och reparation ska
utföras av behörig fackman
eller AB Elektroservice. Endast
orignal reservdelar får an-
vändas.
Installation
* Ingrepp i spisen ska utföras av
behörig fackman. Arbete utfört
av lekman kan försämra spisen
samt leda till skada på person
eller och/eller egendom.
6
* Spisen får inte ställas på en extra
sockel, eftersom tippskyddet då kan
sättas ur funktion. Se till att elslad-
den inte kommer i kläm vid installa-
tionen.
Skrotning
* Hjälp till att undvika olyckor när
spisen ska kasseras. Lossa stick-
kontakten från vägguttaget, klipp av
sladden alldeles intill spisen och sätt
barnsäkringen ur funktion.
7
Beskrivning av produktet
Spisen
Kontrollpanel
ûC
Vred till
kokplattorna
Vred till
kokplattorna
Temperatur-
vred
Funktions-
vred
Ugnsventil
Häll
Vred och kontroll-
lampor
Ugn
Transportspärr
Förvaringslåda
Sockel
8
Kokplattorna
Kokplattorna är markerade med en
röd cirkel mitt på plattorna.
Markeringen försvinner när spisen
har använts ett tag.
Den främre vänstra plattan är
TEMPERATURSTYRD. Den
inbyggda termostaten ser till att
plattan håller en jämn värme när den
kommit upp i önskad temperatur.
Det innebär
• att stekpannan/kastrullen håller en
stabil temperatur, vilket är viktigt
för att resultatet ska bli bra
• att du sällan behöver ändra
vredinställning under tillagningen
• en minimal risk för överkok
• en minimal risk för vidbränning av
t.ex. mjölkmat.
Ugn
Information om hur du använder
ugnen hittar du under avsnittet ”Så
här använder du”.
Du kan välja mellan följande
ugnsfunktioner:
- tillagning med över-/undervärme
- tillagning med varmluft
- tillagning med grill
- tillagning med intervallgrill
Hela ugnen är tillverkad av slät och
rengöringsvänlig emalj.
Ugnsluckan har tre glasskikt för att
temperaturen på luckans utsida ska
bli lägre. Du kan dela ugnsluckan när
du ska rengöra den.
Ugnens uppvärmningstid är:
över-/undervärme ugn: ca 13 min till
200˚C.
Varmluftsugn: ca 7 min till 175˚C.
Förvaringslådan
Upplysning om hur förvaringslådan
används finns i avsnittet ”Så här
använder du”.
Sockeln
Sockeln kan höjdjusteras från 85 cm
till 93,5 cm.
9
Vägg
Golv
tipp-
skydd
90 mm
300 mm
90 mm
Vägg
Skåp
Spisen har ett tippskydd som
förhindrar att den tippar vid onormal
belastning, t ex om ett barn sätter sig
på en öppen ugnslucka.
Tippskyddet fungerar endast
när spisen har skjutits på plats
och tippskyddet är monterad.
Ugnsluckan är försedd med en
luckspärr som gör det svårare för
barn att öppna ugnsluckan.
Luckspärren fungerar endast
när den är inkopplad.
Luckspärren är frånkopplad vid
leverans. Se efter i avsnittet ”Före
första användning av spisen” hur du
gör för att koppla in luckspärren.
2 bakplåtar
1 ugnspanna
1 galler
Tippskydd
Luckspärr
10
Före första användning
Till
Från
Inkoppling av luckspärr
Koppla in luckspärren genom att
vrida på den lilla skruv som sitter
på luckans insida. Använd ett mynt
för att vrida på skruven.
För att öppna ugnsluckan ska du nu
trycka spärren åt vänster samtidigt
som luckan öppnas.
Spisen får endast användas i
enskilt hushåll och för nor-
mal hushållsanvändning.
11
Värm upp ugnen
Håll barn under uppsikt.
Spisen blir mycket varm.
1. Sätt på ugnen på traditionell
värme, 200˚C.
2. Låt ugnen stå på med denna
inställning i ca. 1 timme. Sörj
för god ventilation genom att
sätta på köksfläkten eller öppna
ett fönster.
3. Låt därefter ugnsluckan stå
öppen i ca. 2 timmar och vädra
ut i köket.
4. Torka av ugnen, luckan och
ugnsstegarna med varmt vatten
och handdiskmedel. Torka av
ugnen.
Den första tiden som ugnen
används kan det fortsätta att lukta.
Detta är inte hälsovådligt. Gör
eventuellt om processen.
Rengör tillbehören
Bakplåtar, långpanna m.m. diskas
upp i varmt vatten och handdisk-
medel. Skölj efter och torka av
tillbehören.
12
Så här använder du
Kokplattorna
Lämna aldrig spisen medan
du håller på att fritera eller
smälta fett, paraffin eller
andra lättantändliga ämnen.
Vid en eventuell brand ska
du stänga av samtliga vred på
spisen och eventuell
köksfläkt. Kväv elden med
ett lock, använd aldrig vatten
för att släcka elden.
Den temperaturstyrda
plattan
Vredet till plattan har s.k. klicklägen
för MIN resp. MAX temperatur. I
övrigt är det steglöst så att du kan
finjustera för bästa möjliga resultat.
Uppvärmningstiden varierar med
valt läge. För stekning av pannkakor
på läge tar uppvärmningen ca 7
minuter. Temperaturstyrningen
fungerar som bäst om du använder
en bra stekpanna/kastrull. Ställ in
vredet direkt på önskat värmeläge;
MIN Mycket svag värme.
Lämpligt för varmhållning,
smältning av smör och choklad.
13
Kokning
Ljudet eller storleken på
”vattenbubblorna” kan hjälpa dig att
välja rätt läge:
MIN - Svag värme. Sjudande
vatten med bubblor à
la kolsyrat.
Svag värme. Lämpligt för vidare-
kokning av ris, fisk, samt grönsaker
som t.ex sockerärter och broccoli.
Medelvärme.
Småkokande vatten
med bubblor à la
fiskögon.
Medelvärme. Lämpligt för det mesta
som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter
och vidarekokning av potatis.
MAX Stark värme. Ljudet
tystnar innan vattnet
börjar bubbla
kraftigt.
Lämpligt för uppkokning av vatten
till pasta och ris. Ställ sedan in önskat
läge för vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om
maten inte är kylskåpskall och
täckerhögst 2/3 av stekpannans
botten. Lägg margarinet/smöret i
stekpannan och ställ in ett läge på
vredet. Det är viktigt att fettet har rätt
färg (temperatur) när du börjar steka
för att du ska få ett bra resultat.
14
Tryckt en ljus stekspade mot botten
så ser du lätt fettets färg.
Svagt brynt fett. Svag
värme
Lämpligt för t.ex ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
Brynt fett. Medelvärme.
Lämpligt för det mesta som ska
stekas t.ex färsrätter.
Grytbitar, korv och tunna
fiskfiléer.
Pannkakor.
Kraftigt brynt fett.
Stark värme.
Lämpligt för tunna köttskivor. Var
försiktig, fettet blir lätt bränt.
15
Övriga plattor
Vreden till plattorna har ör steglösa
från 1–12, där 12 ger den högsta
värmen.
Ställ in vredet på önskat värmeläge:
0 Ingen värme
1 - 3. Kokning, svag – medelvärme
4 - 6 Kokning, medelvärme – stark
värme. Stekning, svag värme
7 - 9 Stekning, svag – medelvärme
10 Stekning, medel - stark värme
11 Stekning, stark värme
12 Uppkokning, mycket stark
värme
0 Eftervärme
Vanligtvis kan du koka upp på högsta
läget för att sedan vidarekoka på en
lägre inställning.
16
Val av kokkärl
Kokkärl som ska användas på
kokplattorna ska:
- Täcka hela kokplattan, det får
gärna vara lite större.
- Vara plant eller bukta svagt inåt
(max. 1 mm) eftersom bottnen
kommer att bukta utåt då kokkärlet
värms upp.
- Ha tjock botten:
- Aluminiumgrytor min. 3,5 mm
bottentjocklek.
- Stålgrytor min. 5 mm
bottentjocklek.
- Stekpannor min. 5-7 mm
bottentjocklek.
Kontrollera att kokkärlets botten är
helt plan genom ställa det med
bottnen uppåt på en bordsskiva och
hålla en linjal mot bottnen. En
botten som buktar, både såväl inåt
som utåt, förlänger koktiden och
ökar energiförbrukningen. Kokkärl
med buktig botten kan lätt snurra på
kokplattan. Om bottnens diameter är
för liten ökar energiförbrukningen
och mat som kokar över bränns
lättare fast. Materialet som
kastruller och stekpannor är
tillverkade av är mindre viktigt än
bottnens diameter när det gäller
tillagningstid och energi-
förbrukning.
17
Råd och tips vid
användning av kokplattorna
Om du följer nedanstående
råd kommer du att spara
energi och underlätta
rengöringsarbetet.
Ställ in kokplattorna rätt
Snabbplattorna ska ställas in på det
högsta steget tills maten börjar koka.
Sedan sänker du värmen så mycket
som möjligt utan att maten slutar att
koka.
Använd plana grytor. En gryta
med ojämn botten kan öka
elförbrukningen med 50%.
Grytan ska passa till
kokplattan – eller vara något
större. Kom ihåg att det kan
vara lite mat i en stor gryta.
Använd tättslutande lock på
grytan. Utan lock på grytan
används det mer än tre gånger
så mycket el.
Spara på vattnet. Koka potatis
och grönsaker med 1-2 dl
vatten. Använd 1 dl vatten på
den lilla kokplattan. Använd 2
dl vatten på den stora
kokplattan. Lägg på ett
tättslutande lock på grytan.
Koka upp på det högsta steget och
sänk sedan värmen så mycket som
möjligt när det ångar kraftigt vid
locket. Beräkna koktiden från det att
du sänker värmen och vänta med att
kontrollera potatisen/grönsakerna
tills koktiden är ute.
18
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie,
en bakplåt eller en långpanna
direkt på ugnsbotten.Emaljen
kan ta skada p.g.a. över-
hettning.
Ugnen blir varm vid använd-
ning, håll barn under uppsyn.
Användning
Var gång du använder ugnen så
ställer du in både funktionsknappen
och temperaturknappen.
Funktionsknappen har följande
inställningar:
"O" Ugnen är avstängd.
Varmluft.
Över-/undervärme
Undervärme
Intervallgrill
Grill.
Pizza/paj
19
Temperaturvredet har följande
inställningar:
"0" Ugnen är avstängd.
50-275˚C Temperaturin-
ställning. Den röda
kontrollampan lyser
när du tänder ugnen,
och släcks när den rätta
temperaturen har
uppnåtts.
"R" Rengöringsprogram.
Varmluft
Ugnen värms upp av tak-och botten-
element samt ringelementet runt
fläkten. Den varma luften cirkulerar i
ugnen. Matlagning och bakning blir
mer rationell, eftersom två plåtar sam-
tidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid.
Se till att ha avstånd mellan plåtarna så
att luften kan cirkulera samt att
j
äsdegar och sockerkakor har plats att
höja sig under gräddningen.
Temperaturen skall vara ca. 15-20%
lägre än vid över/undervärme. Vid
bakning bör ugnen vara uppvärmd men
vid matlagning kan start ske från kall
ugn.
OBS! Vid gräddning av bakverk som
skall ha hög temperatur och kort
gräddningstid rekommenderas inte
varmluft. En för hög ugnstemperatur
ger ojämn färgsättning (Se vidare under
tips och råd)
20
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Kan i princip användas vid all
matlagning och bakning. Resultatet
kan påverkas av inställd temperatur,
formars material och färg. Vid
gräddning i ljusa aluminiumformar får
undersidan bättre färg om formen
placeras på en plåt istället för på
gallret.
Ugnen har en förinställd temperatur på
200˚C
Gratinering/Intervallgrill
Intervallgrill är en kombination mellan
varmluft och grill.
Grillelementet är inkopplat för
färgsättning samtidigt som fläkten får
den varma luften att cirkulera.
Vid tillagning med intervallgrill skall
temperaturen ligga 15-20% lägre än
vid över/undervärme. Vid tillagning
med intervallgrill används en plåt.
Intervallgrill är lämpad för
gratinering och annan matlagning, som
skall ha gyllene yta, t ex potatis-
gratäng, råstekt potatis. Utmärkt att
även använda till "höga" maträtter,
T.ex. griljering av julskinka, som ska
ha färg runt om.
Intervallgrill är inte lämpad för
bakning.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

AEG 5021F-W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual